Menu
 

Topic:

Flexwerker krijgt minder uitkering bij z

Deborah Mv...  schreef op: 03-07-2012 22:16:32
Flexwerker krijgt minder uitkering bij ziekte
DEN HAAG - Flexwerkers krijgen voortaan minder lang een uitkering wanneer ze ziek worden. De Tweede Kamer stemt donderdag waarschijnlijk in met een wetsvoorstel van minister Henk Kamp van Sociale Zaken om de regeling voor deze groep te versoberen. Dat bleek dinsdag tijdens een debat met de minister.

De duur van de ziekteuitkering voor flexwerkers is nu nog 2 jaar, net als bij werknemers met een vast contract. Straks wordt de termijn waarop zij een uitkering ontvangen die gebaseerd is op het laatstverdiende loon bepaald door het aantal gewerkte jaren. Daarna volgt een veel lagere uitkering, gebaseerd op het minimumloon.

Volgens Kamp is de maatregel nodig omdat er bij flexwerkers geen prikkel bestaat om snel weer aan de slag te gaan nadat ze ziek zijn geworden. Zij krijgen hun uitkering namelijk van uitvoeringsinstantie UWV, terwijl bij vaste krachten de werkgever het loon moet doorbetalen. Die is er bij gebaat dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag gaat. In de praktijk blijven flexwerkers veel langer ziek en raken ze sneller arbeidsongeschikt dan vast personeel.

PvdA en SP vinden het wetsvoorstel van Kamp asociaal, net als de FNV. Maar de minister toonde zich niet onder de indruk van de kritiek. Hij verweet de SP dinsdag dat zij een „rokende puinhoop” maakt van de sociale zekerheid met haar passieve opstelling.

PvdA en SP hebben dinsdag een initiatiefwet ingediend die ervoor moet zorgen dat werknemers met een tijdelijk contract een vast contract krijgen. Volgens de twee partijen vindt er nu „valse concurrentie op arbeidsvoorwaarden” plaats.
 
Quote
Navigatie
RE: Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 03-07-2012 22:18:26
wie krijgt er nog een vast contract tegenwoordig.
Deze mensen hebben al minder zekerheid. Misschien moet het UWV beter zijn werk doen?
 
Quote
RE: Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Ans Mv J.k.d  schreef op: 04-07-2012 00:06:07
Bah ik wordt altijd zo boos om dit soort berichten vind je het gek dat flexwerkers vaker en langer ziek zijn flexwerker zijn is al om ziek van te worden eerst geven ze je een jaar contract en dan nog 1 en dan nog 1 en dan na 3 jaar hard werken denk je nu krijg ik me vast contract en wat zeggen ze dan nee we verlengen nu niet kom over 3 maanden maar terug . voor SP en de PVDA dat ze hier een stop aan gaan maken het is een misselijkmakende manier om mensen uittebuiten en dat zou van mij best een flinke boete mogen opgelegd worden aan die werkgevers die dat doen ten gunste van de flexer naturlijk
.
 
Quote
RE: Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Jolijn  schreef op: 04-07-2012 06:11:43
het UWV gaat toch helemaal niet over baanzekerheid?

Ik kan me wel wat voorstellen bij het bericht. De mogelijkheden om onterecht wel betaald te krijgen voor inspanning die je niet verricht worden nu één voor één aangepakt. En ja, naast fraudeurs en grijze gebieden worden ook de goede mensen er de dupe van, zoals dat bij al dit soort gevallen zo is.

Mensen melden zich gewoon heel makkelijk heel lang ziek. Als werkgever ken je je pappenheimers een beetje en kun je (moet je! van het uwv!) je mensen begeleiden naar beter worden. Maar het UWV kent de mensen niet. Een beetje goede acteur met het juiste verhaal / briefje van de dokter voor je en je hebt geen idee dat je genept wordt.
 
Quote
RE: Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Macife  schreef op: 04-07-2012 06:33:41
dat ze nu eerst de mensen pakken die genieten van hun uitkering...

flex werkers werken te minste nog
 
Quote
RE: Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Jolijn  schreef op: 04-07-2012 08:17:43
je hebt ze in alle soorten en maten... er zijn er ook een heleboel die precies het juiste aantal dagen werken en dan weer enorm last krijgen van hun niet aantoonbare stoornis, die hen niet verhinderde om precies het juiste aantal dagen te werken.

Het zou al schelen als het aantal gewerkte uren wordt gekoppeld aan een maximum aantal verzekerde ziektedagen, met uiteraard een bepaald maximum en ziektes die uitgesloten worden van nare regelgeving (zoals invaliditeit als gevolg van een ongeluk, hersenbloeding, hartinfarct, kanker, etc)
 
Quote
RE: Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Jolijn  schreef op: 04-07-2012 08:19:38
met maximum bedoel ik bijvoorbeeld dat als je al 12 jaar met gemiddeld ziektegedrag werkt, dan ontslagen wordt, een flexbaantje krijgt en na 2 jaar langdurig ziek wordt, dat ze dan niet zeggen: gut, je krijgt 5 maanden. Dan vind ik echt dat je gewoon het WIA traject zou moeten kunnen doorlopen na 2 jaar.
 
Quote
RE: Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Sabrah  schreef op: 04-07-2012 09:16:57
Ik snap best dat er een hoop mensen zijn die inderdaad misbruikt maken van de regeling. Maar er zijn tegenwoordig zoveel mensen die geen vast contract meer krijgen. En dan zouden ze nu dus nog even dubbel gesraft moeten worden? Laat het UWV dan beter zijn werk doen om die mensen uit de ZW te krijgen! Dan kunnen de mensen die echt ziek zijn gewoon gebruik maken van de regeling. Ik heb ruim 2 jaar voor dezelfde werkgever gewerkt. Op het moment dat ze verplicht waren een vast contract te geven moest ik er om die reden uit. Niet veel later kwam ik in de ZW omdat ik een spondylodese operatie heb gehad. Een half jaar na die operatie kreeg ik te horen dat ik Fibromyalgie heb. Ben ik bezig op dat en plekje te geven krijg ik te horen dat ik PIP implantaten heb en dat ik dus weer geopereerd moet worden. En niet alleen dat, maar ook dat het heel goed zou kunnen dat ik ziek ben door diezelfde implantaten! Dus ik zit nu al meer dan een jaar in de ZW, ik ben ontzettend blij dat die regeling er nog niet is want als ik geen inkomen meer zou hebben dan weet ik niet hoe we nog zouden rondkomen. En ik heb op en aantal jaren na altijd gewerkt! En omdat ik nu geen vast contract meer kon krijgen zou ik minder lang in de ZW kunnen? Ik vind het ronduit asociaal. Eerst alles versoepelen zodat werknemers bijna geen vast contract meer krijgen en vervolgens kun je ook nog een trap na krijgen. Maar ja, ik had niet anders verwacht met dit kabinet.
 
Quote
RE: Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Ans Mv J.k.d  schreef op: 04-07-2012 14:52:55
@ Jolijn klopt het gaat niet om baanzekerheid maar als je hoort dat mensen met een flexcontract langer ziek zijn dan mensen met een vast contract dan is daar natuurlijk een reden voor. Waarschijnlijk die onzekerheid dat bijv je contract niet wordt verlend en je zonder pardon op straat staat. Nou dan zullen vele gaan denken jaa daag ik meld me wel ziek en dan heb ik teminste nog me geld. Misschien niet de juiste manier maar wel 1 die begrijpelijk is. ik vind gewoon dat ze mensen gelijk moeten aannemen geen flexwerkers meer. Dan draait de baas gelijk op voor de kosten inplaats de regering en dus ook het volk.
 
Quote
RE: Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Deborah Mv Priscilla
,levi,stan
  schreef op: 04-07-2012 15:28:21
Ja maar flex contracten zijn goed voor ons. Meer banen jaja.

Mensen hebben zekerheid nodig. Iedereen moet zijn gezin draaiende houden. Misschien asociaal. Maar met alle hoge lasten die je kunt hebben.
Het UWV moet zijn werk beter doen
 
Quote
RE: Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Ans Mv J.k.d  schreef op: 04-07-2012 15:34:53
Idd Deborah als mensen op een manier behandeld worden van ach na 3 jaar zetten we je zonder pardon op straat. Tja dan kan ik die andere kant ook heel goed begrijpen. Maar ik denk niet dat het aan de UWV ligt maar aan de regering die moeten deze contracten stopzetten. Want het levert geen extra banen op maar wel extra kosten.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Flexwerker krijgt minder uitkering bij z
Naam
Bericht