Menu
 

Topic:

maak me zorgen

Mamav2zoons  schreef op: 26-06-2012 15:21:24
Ik maak me een beetje zorgen over mn oudste die in sept 4 word, en dan dus ook naar school gaat.
Hij is met somming dingen wat achter, hij kan zich niet zelf aan en uit kleden , ik oefen dit wel met hem maaar hij is er totaal niet in geintereseert.
Hij roept zelfs "nee dat kan ik niet, dat kan jij heel goed mama!
Soms doe ik het dan echt niet maar dan moet hij huilen of plast bijv in zn broek.
Fietsen ook al zoiets hij snapt niet dat zn voeten rond moeten en zit dus gewoon op zn fiets. kleuren vind hij ook echt niet leuk en hij kan dan ook alleen maar wild krassen.
Wij duwen zn voetjes wel vooruit van kijk eens zo moet het!
Hij vind het niet leuk dan.
Dom is hij niet hoor hij kan zelf laptoppen en spelletjes spelen hij kan mobiele telefoon bedienen (spelletjes) hij ken hele boekjes uit zn hoofd en telt tot 100. maar de dingen die hij leuk vind daar is hij helemaal mee bezig!
Wij gingen bijv naar de efteling en in het poppentheater zijn dan die karretjes in alle kleuren die weet hij dan precies uit zijn hoofd in welke volgorde ze waren en speelt dat dan na met blokjes in de goede kleuren en zo nog meer dingen
Ik maaak me eigenlijk zorgen sinds vorige week toen de leidster van zijn peuterspeelzaal mij aansprak dat hij zichzelf niet aan en uit kan kleden en dat dat niet normaal is.
Dat hij dus problemen gaat krijgen als hij naar school gaat en dat is dus het laatste wat ik wil.
Hebben jullie tips hoe ik hem op een leuke manier iig kan leren om zichzelf aan en uit te kleden?
 
Quote
Navigatie
RE: maak me zorgen
J  schreef op: 26-06-2012 15:27:07
Zou me er geen zorgen om maken, PSZ maakt overal een punt van en er zijn er hier zoveel van 5 jaar zelfs die zich nog niet helemaal zelf kunnen aankleden. Lekker laten kletsen.
 
Quote
RE: maak me zorgen
Son  schreef op: 26-06-2012 15:27:33
Over het fietsen hoef je je al helemaal niet druk te maken. Dat komt echt allemaal vanzelf wel.

Het aan uit kleden, dat moeten ze even door krijgen. Vaak hebben ze het "ineens" door en kunnen ze het. Laat je niet gek maken en denk de eerste tijd aan makkelijke kleren (elastiek ipv knopen)
Komt goed joh, hij is echt de enige niet
 
Quote
RE: maak me zorgen
Mamav2zoons  schreef op: 26-06-2012 15:34:57
thanx voor jullie reacties! ik kan daar dan onzeker over worden, en ga dan ook echt zeggen tegen hem : kom op joh!! dalijk moet je naar sschool en dan kan je nog niet! waarop hij natuurlijk roept ik wil nie naar school!! dus dat pushen werkt averechts maar hij komt wel in een klaset 31 kinderen met 1 juf, dus ik snap ook wel dat zij hem niet kan helpen daarmee,
 
Quote
RE: maak me zorgen
Mieps01  schreef op: 26-06-2012 15:44:08
Joh, mijn oudste is net een week na zijn 6e verjaardag pas zonder zijwielen gaan fietsen, met Zijwielen interesseerde het hem niks.mijn 2 jarige kleed zichzelf aan en uit en mijn 4 en 6 jarigen laten zich liever bedienen als ik geen haast heb, leg ik gewoon kleren klaar die ze zelf aan moeten doen.. Het is gewoon gemak bij mijn donders...als hij alle andere dingen wel kan zou ik me niet te snel druk maken. Overigens zijn mijn kinderen motorisch wel helemaal in orde, ze kunnen het wel, maar doen het niet allemaal..als jouw kind in de speeltuin is ofzo, kan hij dan wel klimmen zoals andere kinderen en stam op een been enzo?
 
Quote
RE: maak me zorgen
Lisette77  schreef op: 26-06-2012 16:12:16
Die van mij wordt in september ook 4 en kan zich wel zelf aan en uitkleden...........maar............

hij kan echt niet tot 100 tellen,
kent de kleuren nog niet
en komt nog niet helemaal vlekkeloos uit zijn woorden... ( loopt bij de logo)

Hij is echter nummertje 3 en ik verbaas me er elke keer weer over hoe snel ze dingen oppikken en mee gaan doen... ik maak me dan ook geen zorgen meer,komt allenaal goed,onze kinderen kunnen meer dan we denken hoor!

Veel plezier voor hem alvast!
 
Quote
RE: maak me zorgen
Moontje Mv 2 Meiden  schreef op: 26-06-2012 16:14:30
Ik zou zeker niet pushen, misschien heeft hij er gewoon geen zin in, vind hij het niet leuk.
Als je dan gaat pushen wordt het alleen maar nog moeilijker.

Het komt vanzelf wel, als ik het zo hoor is hij bijdehand zat en idd PSZ heeft altijd wat.
De een heeft dingen sneller door dan de ander en hij is waarschijnelijk weer met andere dingen vlot.
Niet te druk maken hoor, komt vanzelf wel goed.
 
Quote
RE: maak me zorgen
Angelique  schreef op: 26-06-2012 17:04:22
nou als ik dat verhaal lees lees ik een heeeel nromale kleuter hoor

jayden is in april 4 gworden hij kon zich wel enigsins aan kleden maar blert altijd dat kan ik niet dat doe ik niet en dat wil ik niet
vaak maak ik er alleen in weekend een strijd van door de week geen zin in
op school gaat het prima als hij moet uit en aan kleden voor gym
moet hem gene veter schoenen aan doen maar gaat goed
fietsen doet ie wel maar nog niet zo lang ook daar hebben we ndoige tijd in de trap techniek moeten steken en nog als hij mag fietsen is hij na 3 slagen moe enz
kleuren was ook altijd krassen sinds hij op school is worden het meer sterepen en plusjes van de week mooie tekening met tandjes enz
maar gaat super op school
zou me daar dus echt neit gek om laten maken hoor alles op zijn tijd
 
Quote
RE: maak me zorgen
Inky69  schreef op: 26-06-2012 17:12:37
Mijn zoon wordt in september 4 en hij mag na de zomervakantie naar school....Ook hij kan zich nog niet aankleden, heeft er ook geen interesse in, fietsen zonder zijwieltjes doet hij ook nog niet en heeft regelmatig nog een plas ongelukje ( hij is soms te lui om naar binnen te lopen voor de wc als hij buiten is). Hij krast en telt tot 7........

Wij lopen ook bij logo omdat hij soms niet te verstaan is.....
En toch maak ik mij geen zorgen, komt helemaal goed met hem!! Niet pushen
 
Quote
RE: maak me zorgen
Liefje  schreef op: 26-06-2012 19:45:02
oh nou mijn zoon fietst ook nog niet zelf, kleuren=krassen, en kan zichzelf ook nog niet aan en uitkleden....en euh hij zit al bijna 1 jaar op school

daarnaast telt die van mij echt nog niet tot 100, mobiele tel en spelletjes op de laptop doet hij ook nog niet...komt dus helemaal goed

oh ja op school kan hij zich inmiddel wel redelijk aan en uitkleden, weet je ze gaan daar heel makkelijk met de meute mee maar maak je niet druk komt allemaal goed!!!
 
Quote
RE: maak me zorgen
Mafkees  schreef op: 26-06-2012 20:36:31
oke, even de andere kant

ik werk op een KDV en ik vind het ook opvallend dat kinderen van bijna 4 behoorlijk onzelfstandig zijn.

ik weet wel hoe dat komt: ouders hebben wellicht in de ochtend haast voor school, werk, etc. en kleden hun kind aan, voor de snelheid, de makkelijkheid.
het kind hoeft het dus ook niet zelf te doen.

als je nu ineens denkt "shit bijna 4, hij moet het zelf gaan doen" snapt je kind niet waar dit ineens vandaan komt.

ik maak me ook wel eens zorgen over bijna kleuters. de juf heeft misschien wel 30 kinderen in de klas en is druk met billen afvegen, jassen vastmaken en veters strikken.
als ze dan ook nog moet helpen aan-uitkleden. daar heeft zo'n juf natuurlijk geen tijd voor.
het hoeft niet, maar het kán natuurlijk zijn dat je kind zich dan ongelukkig gaat voelen omdat hij zichzelf nog niet kan redden.

een beetje zelfredzaam maken kan zeker geen kwaad.

enorme zorgen zou ik me niet maken, over fietsen en kleuren zou ik me geen zorgen maken.

met aan-uitkleden: maak er een wedstrijd van? in een weekend als je echt de tijd hebt...voordat ie in bad gaat rustig aanleren. vaak kunnen ze het wel, maar is het gemakzucht.
kan écht geen kwaad om een beetje te stimuleren denk ik.

en verder lijkt het me heel logisch dat ze nu goed zijn in dingen die ze leuk vinden, daar is de leeftijd dan ook naar toch?
 
Quote
RE: maak me zorgen
Nancy19782006  schreef op: 26-06-2012 21:09:58
met 4 gaan ze toch nog niet echt naar gymles dus aan en uitkleden zelf is toch nog niet noodzakelijk? teminste hier gaan ze pas in groep 3 naar gym. de kleuters bij slecht weer in speelzaal in gewone kleren moeten alleen gymschoenen aan
 
Quote
RE: maak me zorgen
Nathalie Mv Cad  schreef op: 26-06-2012 21:15:28
Mijn verhaal is de andere kant: mijn in maart 4 jaar geworden dochter kon voor ze naar school ging:
-zelf aan en uit kleden
- zonder zijwielen fietsen
-kleuren binnen de lijntjes
-tellen tot 10
-kent alle kleuren
-zelf billen vegen
-overal opklimmen en afklimmen (zelfs de hoogste klimrekken al met 2,5 jaar)

En weet je wat de juf zei de eerste dag: wat is ze al zelfredzaam en ver in haar ontwikkeling, dat zie je vrijwel nooit.

Ze vond het vreemd dat mijn dochter het aan en uitkleden al helemaal kon en zelfs kindjes ging helpen die het niet konden.

Ik zou me dus echt geen zorgen maken, elk kindje volgt zijn eigen ontwikkeling door. Stimuleren zou ik zeker doen. Wat ik altijd al deed om tijd te besparen in de ochtend is kleren 's avonds klaarleggen om een bereikbare plaats voor de kinderen. Zodat ze als ze wakker zijn alvast kunnen beginnen met pyama uit en kleren aan. En dan zelf naar de badkamer om tandjes te poetsen en zo. Dat scheelt mij tijd en het leert hen een bepaalde routine. En ik heb dus regelmatig een 4 jarige aan mijn bed om 6 uur, mama doe jij mijn knoop en rits dicht want die wil niet luisteren naar mij.... tja dat is dan wat minder leuk.

Maar als je zoontje overstuur raakt van het stimuleren dan stoppen, want dan is het niet stimuleren maar frustreren. Ik zou er dan een spelletje van maken op een moment dat je veel tijd hebt. dat kan bijvoorbeeld heel goed met verkleedkleren. Zet een kist met verkleedkleren neer en laat hem een show geven. voor de meeste kinderen geweldig en ze hebben niet door dat ze oefenen.

Verder voor de eerste tijd naar school, broeken zonder knopen, schoenen met klitterband en verder geen moeilijke blousen aandoen. dan komt het vast wel goed.
 
Quote
RE: maak me zorgen
Liefje  schreef op: 26-06-2012 21:16:08
hm hier gymen ze in hemd en onderbroek dus wel aan en uitkleden, en mafkees je hebt gelijk hoor ik doe het ook uit puur gemak s ochtends terwijl we toch vroeg opstaan....

maar goed op school weet hij dat hij het zelf moet doen en dat gaat volgens de juf ook aardig goed, in huis mag hij dan nog wel even lekker afhankelijk blijven scheelt dat ik er nu nog maar 1 heb hij weet dat als de baby er straks is hij het echt zelf moet gaan doen dus we gaan deze zomer in de vakantie ook flink doorzetten...dan heb ik de hele ochtend
 
Quote
RE: maak me zorgen
Mirdepir  schreef op: 26-06-2012 21:21:52
Hier wel kunnen aankleden maar thuis niet willen...... Op school met sporen, sportkleding aan, gaat goed.
 
Quote
RE: maak me zorgen
Bepje  schreef op: 26-06-2012 22:23:56
Dikke kans dat hij zichzelf waarschijnlijk best kan aankleden maar het wel goed vind zo.
Als hij eenmaal op school zit moet hij het wel doen en kan er daar dan niet meer onderuit. Probeer eens of hij het bij een ander wel doet, bij oma bijv. Misschien kan je het in een spel wel oefenen. Fietsen komt vanzelf, geen strijd van maken.
 
Quote
RE: maak me zorgen
Jen9  schreef op: 26-06-2012 22:41:20
Ik zie niks abnormaals.. Komt vanzelf!
 
Quote
RE: maak me zorgen
Mamav2zoons  schreef op: 27-06-2012 11:18:15
bedankt voor jullie reacties!! ik ga er zeker eeen wedstrijdje van maken , goede tip! want hij raakt inderdaad gefrustreerd van dat gepush van mij.
de leidster van de psz zei dat hij het echt niet kon omdat hij heel hard moest huilen toen ze aandrong dat hij zichzelf uit moest kleden dus ik denk wel dat hij het fijn zal vinden als hij het kan
maar hij had een ongelukje(broek geplast) gehad op de psz dat kon dus ook niet meer op school volgens haar, maarja daar kan ik zelf weinig aan veranderen natuurlijk hij had al 2 mnd geen ongelukje meer gehad.
Hij was al heel laat met zindelijkheid dus ik vind het toch al heel knap van m (alleen poepen durft hij nog niet op de wc)
Bij ons op school gymen ze in hun kleren, sóchtends staan de gymschoenen klaar op hun stoeltjes en die moet de moeder dan aandoen bij haar kind.
 
Quote
RE: maak me zorgen
Ik  schreef op: 27-06-2012 11:34:25
Mijn dochter is in maart 4 geworden en was al een jaar zindelijk. Toen ze op school kwam (wel een groep waar zij kind nummer 33 was en al gauw ook nog nummer 34 startte), begon ze weer in haar broek te plassen. Dat heeft zeker 2 maanden geduurd!
Is erg lastig, maar de juffen maakten er geen onoverkomelijk probleem van. Ze bleek ok niet de enige...

Zij kan zichzelf aan- en uitkleden. Thuis vindt ze het ook wel makkelijk als ik het doe. Ik heb het er gewoon niet over gehad. Ze merkte vanzelf wel dat ze het op school echt we zelf moet doen. En heb er geen probklemen over gehoord.
 
Quote
RE: maak me zorgen
Pino  schreef op: 27-06-2012 11:38:54
heb alleen je eerste berichtje gelezen, maar: geen zorgen om maken!! Thijs had dat ook, die is in maart 5 geworden en kan pas sinds ongeveer een half jaartje zichzelf echt helemaal aankleden! hij weigerde het ook!
ook is hij niet dol op kleuren en fietsen zonder zijwieltjes boeit hem ook niet. maar toch doet hij het super op school! en met dingen die ze niet kunnen helpt de juf echt wel hoor!
hij kan van sommige broeken nog steeds de knoop niet, nou ik heb de juf er nog nooit over gehoord!
komt echt goed met je mannetje!!
 
Quote
RE: maak me zorgen
Caatje  schreef op: 27-06-2012 11:39:37
Ik vind het niet gek dat een kindje van bijna 4 zich niet uit kan kleden als hij in z'n broek geplast heeft. Zeker met een spijkerbroek, die dingen zijn nat, stug en onhandelbaar. En waarschijnlijk voelde hij zich al ongelukkig omdat hij een 'ongelukje' had gehad.

Laat je niet gek maken. Mijn zoontje was precies zoals de jouwe; cognitief ver voor, maar qua motoriek langzaam. Het komt vanzelf wel. En hij start toch niet echt in een klas met 31 kinderen? DAt zou betekenen dat er geen kinderen meer bij kunnen de rest van het jaar. Bij mijn dochter gaat de helft over naar groep 3 (wij hebben 1/2 gemengd) dus begint ze na de zomer weer met een klein klasje. En gedurende het jaar vult dat aan tot 31.
Begin thuis lekker met oefenen; verzin er een leuk liedje bij, doe het samen en dan komt het gerust wel goed.

En natuurlijk gebeuren er ook plasongelukjes op school. Ze willen graag dat de kinderen zindelijk zijn voor ze op school komen, maar dat lukt niet altijd.
 
Quote
RE: maak me zorgen
Mamav2zoons  schreef op: 27-06-2012 13:08:13
ja hij start ech in een klas met 31 kinderen! er zitten 26 kinderen in de klas die dan aan hun 2e jaar beginnen, die zitten nu in groep 0 en gaan na de vakantie naar groep 1
ze hebben de 0 groep afgeschaft dus komen alle nieuwe kinderen in groep 1. de overige 5 kids beginnen gelijk na de schoolvakantie of iets later
 
Quote
Navigatie


Reageren op maak me zorgen
Naam
Bericht