Menu
 

Topic:

Faalangst

Anita Mv K*ay  schreef op: 07-06-2012 22:27:51
Jeetje, zo ken ik mijn meisje helemaal niet.

Ze doet het supergoed op school, heeft met taal en rekenen pluswerk en scoort altijd goed. We zijn natuurlijk hardstikke trots op haar, al waren we dat ook echt wel geweest als het allemaal niet zo makkelijk ging.

Maar nu?
Morgen heeft ze een toets van de tafels en ze is helemaal van slag omdat ze de tafels nog niet kent. Ik heb de hele dag met haar moeten oefenen. Nu komt ze telkens beneden met steeds andere smoesjes. Maar die tafels zitten haar dus echt dwars. Ik krijg haar maar niet uitgelegd dat het helemaal niet erg is om eens niet de beste te zijn, dat ze best fouten mag maken en dat er dan echt niets raars gebeurd. Niemand zal er vreemd van opkijken als ze eens een fout maakt.
Hoe kan dit nu ineens, maar veel belangrijker.....hoe krijg ik haar zover dat ze zich er niet zo druk om maakt.

Dit is gewoon niet leuk meer, ze wil al niet eens naar school, morgen en dat alleen omdat ze DENKT dat ze de tafels niet kent. Ze is MB en beelddenker en tja, dan gaat het automatiseren nu niet zo makkelijk en gaat ze alles uitrekenen. Dit doet ze wel weer heel snel, zodat het bijna niet opvalt dat ze iets langer nadenkt, maar ze geeft wel het juiste antwoord, 9 van de 10 keer. Ze is helemaal niet meer haarzelf, vandaag
 
Quote
Navigatie
RE: Faalangst
Janneke01  schreef op: 07-06-2012 22:32:34
O wat een herkenning... Maar dan van mezelf, ik was vroeger net zo, ontzettend goed in rekenen maar zodra er een grote toets aan kwam werd ik bang.

Heb geen tips, weet alleen nog van mezelf dat als ik eenmaal bezig was met de toets het reuze mee viel en het goed ging.
 
Quote
RE: Faalangst
Son  schreef op: 07-06-2012 22:34:17
oooh zo herkenbaar.....
Ze moeten daar even een paar keer doorheen.
Michelle heeft het ook altijd erg makkelijk met leren.
1 keer kreeg ze een 7 en heb 2 dagen een ontroostbaar kind in huis gehad.
Ik merk het nu nog wel dat als ze het moeilijk vind (dat is dus bijna nooit...) dat ze dan een soort van in paniek raakt. Uiteindelijk leert ze dan zo hard, dat ze meestal toch een 10 haalt.

Zo lastig soms he ! Vooral als ze wat jonger zijn. Michelle zit in groep 7 en krijgt nu vaker toetsen en huiswerk en dan zit er af en toe een 7 tussen en daar hoor ik haar niet over.
1 keer had ze een 5, dat vond ze wel slikken, maar dat die ook nog eens op haar rapport kwam..oef, dat was niet grappig. Iedereen moest dan ook horen dat dat kwam omdat het maar 1 cijfer was. (stel je voor dat je een laag cijfer krijgt)
 
Quote
RE: Faalangst
Anita Mv K*ay  schreef op: 07-06-2012 22:52:23
Nou precies. Ze is idd. gewoon echt in paniek.
Ze heeft niet vaak toetsen nog, ze zit in groep 4. Ik hoop dat de toets ergens in het begin van de ochtend is, dan is ze er maar weer vanaf. En dan weet ze ook dat het allemaal best is meegevallen. Ik kijk nu al op tegen haar volgende faalangst moment. Ze huilt de hele daga en komt telkens weer bij me om te oefenen. Heb haar vanmiddag naar buiten gestuurd om even iets heel anders te doen. Maar dat valt dus niet mee.

Duimen jullie mee dat de toets vroeg in de dag komt?
 
Quote
RE: Faalangst
Made  schreef op: 07-06-2012 22:56:49
He3el herkenbaar!! Maar dan ook van mezelf. Ik ben niet te genieten, heeeeel onredelijk word ik. roep dat ik ga emigreren en dat niemand van me houd en vervolgens krijg ik gigantische jankbuien die niet te stoppen zijn...het is nog erger dan hormonen ..ken mezelf dan ook helemaal niet meer. Vroeger zelfs van huis gelopen voor mn examen, puur van de faalangst. Mn vader is op zulke momenten de enige die me rustig krijgt....en eigenlijk gewoon door te zeggen...doe je best, meer kun je niet doen! En dan ben ik een stuk rustiger.
Ik heb er kort geleden nog mee te maken gehad. Ik ben naar de dokter gegaan en die heeft me wonderpillen voorgeschreven, maarja om je meisje voor iedere toets aan de pillen te zettn is ook niet zo'n goed plan denk ik. Het is iets wat in je hoofd zit en dan kan iedereen praten als Brugman...
Denk dat je het al goed doet door te laten weten dat het niet erg is om fouten te maken
 
Quote
RE: Faalangst
Son  schreef op: 07-06-2012 22:57:39
ik duim mee...mocht ze nou een laag cijfer halen....hhheeeeelll trots zijn dat ze "ondanks dat ze het zo moeilijk vond" toch zo goed gedaan heeft !!

Vervelend he ! Ik hoop dat ze er morgen achter komt dat het allemaal wel mee valt...
 
Quote
RE: Faalangst
Anita Mv K*ay  schreef op: 07-06-2012 23:12:23
Pffffff ik ook. Heb haar net weer naar boven moeten brengen. Ze kwam alweer huilend beneden
 
Quote
RE: Faalangst
Essie@  schreef op: 08-06-2012 08:13:10
Heeeeel herkenbaar. Esmée zit in groep 5 en heeft altijd hoge cijfers. Cito's A scores. Ze is wel onzeker maar scoort altijd hoge cijfers. Maar nu heeft ze ook klok kijken en sommen hiermee (tijdsverschil tussen 2 klokken) in de klas en straks ook met de cito's en ze snapt er helemaal niets van. Een paar keer aan juf gevraagd maar het kwartje valt nog niet, ze durft het niet weer te zeggen. En Esmée is ook helemaal van slag en kan niet slapen en huilt veel. Ik oefen veel met haar maar ze brult meteen al ik snap het niet, ik kan het niet en gaat huilen. Nu moet ze er eens wat voor doen en raakt ze in paniek. Ik blijf erg rustig en met haar oefenen. Ooit valt het kwartje maar nu komt heel duidelijk haar faalangst naar boven, het is een onzeker meisje. Altijd al geweest.

Laat je even weten hoe het met haar toets afloopt??

En herkenbaar, ik zie ook al weer op tegen het volgende wat ze niet snapt.
 
Quote
RE: Faalangst
Suus  schreef op: 08-06-2012 08:19:44
Mijn dochter is ook faalangstig. Bij elke toets die ze heeft spreken we een doel af. Vaak zegt ze dat ze een 10 wil of gaat halen en dan stellen we dat naar beneden bij. Dan spreken we bijvoorbeeld af dat we voor een 7 gaan en dat als het hoger uitvalt het meegenomen is.

Zo gaat de druk er iets af en ligt de lat niet zo hoog.

 
Quote
RE: Faalangst
Son  schreef op: 08-06-2012 12:27:59
Hoe was het ?
 
Quote
RE: Faalangst
Anita Mv K*ay  schreef op: 08-06-2012 12:49:19


Anouk vond de toets helemaal niet moeilijk en heeft het hardstikke goed gedaan. Ze is ook ineens weer haar oude vrolijke zelf. Maar heb nu al van meer gehoord dat er aan de kinderen was te merken dat er iets spannends stond te gebeuren.

Ik heb haar juf wel even ingelicht over hoe het gisteren met haar ging en die heeft haar ook even goed gerusstellend toegesproken
 
Quote
RE: Faalangst
Son  schreef op: 08-06-2012 12:54:32
Ooh wat goed ! Misschien dat het op school iets te spannend gemaakt is. Hopen dat ze de volgende keer niet meer zo zenuwachtig is. Goed dat je het met juf besproken hebt !
 
Quote
Navigatie


Reageren op Faalangst
Naam
Bericht