Menu
 

Topic:

Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'

Mamavonn  schreef op: 31-05-2012 20:00:38
Diëten, fitnessrages, dure campagnes: het helpt allemaal niets tegen overgewicht. Waarom niet? Omdat het niet de vetten zijn die ons dik maken, schrijft chirurg Maurits de Brauw, maar de koolhydraten. .

De reden van ons toenemende overgewicht is NIET dat wij teveel eten en te weinig bewegen. Diëten helpen ons NIET blijvend af te vallen. Meer bewegen helpt NIET om af te vallen. Eet GEEN planten en fruit maar vlees. Dit zijn de uitkomsten van het boek Why we get fat van de wetenschapsjournalist Gary Taubes. In zijn boek baseert hij zich uitsluitend op wetenschappelijke gegevens. De uitkomsten van dit boek stroken met mijn ervaring als dokter die dagelijks omgaat met patiënten met ernstig overgewicht.

Tot dusverre werd gewichtstoename simpelweg verklaard door een positieve enegiebalans: meer eten dan het energieverbruik. Volgens deze theorie veroorzaakt een hap van een croissant per dag teveel, een gewichtstoename van 10 kilo na tien jaar. Het idee van de verstoorde energiebalans vormt de basis voor preventie en behandeling van overgewicht: Minder eten en meer bewegen, in ernstige gevallen te combineren met gedragstherapie. Veel mensen proberen daarom hun leven lang minder te eten, zonder veel succes.

De hoofdschuldige zou vet zijn, dat tweemaal zoveel calorieën per gram bevat als eiwit of koolhydraten. Maar is een positieve energiebalans de verklaring voor overgewicht? Taubes toont aan dat biologische factoren doorslaggevend zijn in plaats van de thermodynamica. Als de eierstokken van een patiënte verwijderd worden, volgt gewichtstoename. Bij cortisol of insuline spuiten gebeurt hetzelfde.

Een groeiend kind eet meer calorieën dan hij of zij verbruikt. Deze groei verklaren wij niet door te veel eten. Het kind eet te veel omdat het groeit. Lengtegroei wordt gezien als een gevolg van aanleg en hormonale factoren, groei in de breedte niet. En dat is ten onrechte. Wij eten te veel, omdat wij dik zijn. Het centrale hormoon dat ons dik maakt, is insuline. Hoe meer koolhydraten wij eten, hoe meer insuline wordt uitgescheiden, en hoe meer vet wij opslaan in onze vetcellen. Deze vetten zijn dan niet beschikbaar als brandstof.

Insulineproductie wordt extra gestimuleerd door het eten van makkelijk verteerbare [geraffineerde] koolhydraten zoals brood, pasta, rijst, suiker, en aardappels. Maar ook bier, fruit en vruchtendranken bestaan uit koolhydraten, die de opslag van vet sterk aanzetten. Koolhydraten werken verslavend, suiker prikkelt hetzelfde genotscentrum in de hersenen als cocaïne. Volgens Taubes komt te veel eten voort uit het verkeerde voedsel met veel koolhydraten.

Het effect van meer bewegen op het gewicht is bijna nihil. Vele studies bewijzen dat blijvend gewichtsverlies niet bereikt wordt door meer energieverbruik zoals sporten of fitness. Het lichaam compenseert toegenomen energieverbruik simpelweg door grotere honger. In bed -slapend- wordt meer gewicht verloren dan in de sportschool.

Kan gewichtsverlies optreden zonder caloriebeperking met veel vet? In het wetenschappelijke topblad JAMA werd in 2007 een studie gepubliceerd waarin drie populaire caloriebeperkte diëten werden vergeleken met een calorie onbeperkt dieet met veel vet. Zonder caloriebeperking met veel vet werd meer dan tweemaal zoveel gewicht verloren dan met caloriebeperking zonder vet. Atkins voeding is gebaseerd op vet en eiwit in vlees en kaas en heel weinig koolhydraten. Bovendien verbeterden met dit dieet ook de risicoprofielen voor het hart.

Gesteund door gezaghebbende adviesorganen wordt de doctrine 'Minder eten, Meer bewegen' al 40 jaar gepropageerd door de Nederlandse overheid. Ondanks dure campagnes en een fitnessrage neemt obesitas explosief toe: 1,2 miljoen Nederlanders kampen ermee. Het is hoog tijd voor de overheid om de tot dusverre niet succesvolle aanpak van overgewicht af te zweren. Het model van Taubes biedt een alternatieve verklaring van ons toenemende overgewicht. Dit model biedt meer aanknopingspunten voor een succesvolle aanpak van overgewicht.

Maurits de Brauw is chirurg in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam
 
Quote
Navigatie
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 01-06-2012 13:58:40

Quote Suah:
Ik ben meer voor een koolhydatentax!! Weetje wat ik ook zo raar/krom vind in ballorig e.d. Op de kaart alleen maar producten uit de frituur of met veel suiker en dan limonade met aspartaam... waarom??
Dat vind ik net zoiets als een bigmac menu met cola light. Of je moet van cola light houden, dat kan misschien ook.

Maar dan wel een simpele koolhydratentax, dus op witte pasta, witbrood, witte rijst, witmeelproducten etc.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 01-06-2012 15:57:20
En als ik dat dan lees Sis, dan denk ik echt dat we toch niet zo heel veel van elkaar verschillen qua eten
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 01-06-2012 16:02:32
jawel hoor, alleen met mate, maar hier ook bollinovla in de koelkast (was in de aanbieding) en twee pakken biologische volle melk.

Zolang de hoofdmoot maar gezond is mag er best wel een beetje minder gezond naast.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 01-06-2012 16:41:14
Misschien dezelfde methodes, maar andere communicatie waardoor het na het uitspreken, opschrijven, internet, lezen en dan ontvangen ergens kink in de kabel komt?
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Alice  schreef op: 01-06-2012 16:42:39
Sis is gewoon een beetje recalcitrant
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 01-06-2012 16:45:02
Volgens mij ik ook Alice, alleen als Sis en ik dan tegenover elkaar staan in een discussie, tja komt er niet veel goeds van
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Mafkees  schreef op: 01-06-2012 16:53:56
ik wil alleen even kwijt dat ik altijd vol interesse de leefstijl qua eten en drinken lees van jullie Melissa.

Jouw oudste en mijn oudste zijn even oud en op de 1 of andere manier ben ik altijd geinteresseerd in je verhalen.
je komt echt heel zeker over en ik heb geen idee of het allemaal waar is, maar ik geloof heilig in je

ik let wel op wat we binnenkrijgen maar maak er geen werk van verder. door jouw verhalen en andere topics hier, gaan mijn ogen steeds een beetje verder open en is mijn interesse gewekt.

leuk! bedankt!

 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Alice  schreef op: 01-06-2012 17:14:45
Recalcitrant is als je een beetje opstandig bent, tegendraads.. maar niet op een hele negatieve manier.

't Is goed hoor.. vind je heel wijs en vaak zit je er vlam op
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Mieps01  schreef op: 01-06-2012 19:33:47
Koolhydraten zijn heerlijk en gezond.suikers heb je nodig om te kunnen denken. Alleen de ene vorm van koolhydraten is de andere niet, koekjes, witbrood etc. Kan wel een keertje maar moet gewoon met mate. Ik ben een koolhydraten junk, maar ben zo rond de 50 kg bij 1meter 60 maar ik eet dan wel weer volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst etc. En eigenlijk weinig snelle suikers. Groente vind ik heerlijk en fruit een traktatie.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 01-06-2012 20:00:55

Quote SismvNick:
Tis niet dat ik je niet aardig vind ofzo hoor.. Want vind je juist een geweldig mens.. Maar toch gaat het steeds ergens mis nouja gelukkig is het ook altijd snel weer goed.. dat scheelt.

Hier net zo, ik kan met je in een discussie zitten en denken "wat een *#&$^%" en twee minuten later glimlach ik alweer want dan zie ik wat je bedoelt ipv hoe het eerst aankomt (als je snapt wat ik bedoel)

En inderdaad ik kan vaak eindeloos om de hete brei heendraaien
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Jen9  schreef op: 03-06-2012 16:41:59
Zo jammer alleen dat je aderen zo dichtslibben van dit dieet..wat een flauwekul!

Melissa, ik geef mijn kinderen heel bewust wel af en toe friet en snoep e.d, zeer zeker met mate, waarom ?, omdat ik tot nu toe elke keer merk, zowel met vriendjes thuis als in mijn werk, dat kinderen die deze dingen niet krijgen zich vaak bij anderen en later te buiten gaan aan dit soort dingen... (ik bedoel dus vaak en niet altijd...)

En idd, wat veel anderen hier zeggen, je lichaam heeft koolhydraten nodig, voor energie, maar ook omdat andere voedingsstoffen dan beter worden opgenomen in je lichaam.. Maar dat betekent niet dat je alleen maar aan het witbrood moet natuurlijk!
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Jen9  schreef op: 03-06-2012 16:46:29
Overigens hier ook alleen fruit mee naar school, maar kennelijk ben ik dan heel slecht bezig... ;-)
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Suah  schreef op: 04-06-2012 11:55:36
Een lowcarb dieet zoals Atkins wordt altijd zo gebracht als een dieet waar je aderen van dichtlibben. Maar dat is het echt niet. Ik eet vandaag:
o: 150 ml Griekse yoghurt met Atkins Muesli
t: Koffie met een klein stukje pure chocola
l: sla met paprika, komkommer, tonijn en mayo
t: een gekookt eitje en een augurk of komkommer
d: asperges met ham en ei sausje , runderschnitzel zonder deeglaagje
t: koffie met chocola
De hele dag drink ik verder spa rood
Waar de meeste mensen een koekje of ontbijtkoek nemen pak ik een plakje kaas of een eitje of wat vis uit blik of een bifi worstje.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 04-06-2012 20:49:20

Quote jen9:
Melissa, ik geef mijn kinderen heel bewust wel af en toe friet en snoep e.d, zeer zeker met mate, waarom ?, omdat ik tot nu toe elke keer merk, zowel met vriendjes thuis als in mijn werk, dat kinderen die deze dingen niet krijgen zich vaak bij anderen en later te buiten gaan aan dit soort dingen... (ik


uuuhm, ik toch ook.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Melissa  schreef op: 04-06-2012 20:51:09

Quote Suah:
Een lowcarb dieet zoals Atkins wordt altijd zo gebracht als een dieet waar je aderen van dichtlibben. Maar dat is het echt niet. Ik eet vandaag:
o: 150 ml Griekse yoghurt met Atkins Muesli
t: Koffie met een klein stukje pure chocola
l: sla met paprika, komkommer, tonijn en mayo
t: een gekookt eitje en een augurk of komkommer
d: asperges met ham en ei sausje , runderschnitzel zonder deeglaagje
t: koffie met chocola
De hele dag drink ik verder spa rood
Waar de meeste mensen een koekje of ontbijtkoek nemen pak ik een plakje kaas of een eitje of wat vis uit blik of een bifi worstje.

Maar hoe houd je je suikerspiegel normaal, hiermee krijg je zo weinig koohydraten binnen dat je volgens mij de hele dag met een hongerig gevoel loopt (en een slap neerslachtig gevoel). ALthans dat lijkt mij, ik heb nooit lowcarb gedaan, dit is wat mij verteld is wat het effect van koolhydraten is en het effect va nte weinig koolhydraten.
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Jen9  schreef op: 04-06-2012 22:38:36
Was een andere Melissa...

Tja, EN ham EN ei EN schnitzel, EN tonijn, mayo, sausje ...sorry, lijkt me niet echt gezond....
 
Quote
RE: Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Petrina  schreef op: 04-06-2012 23:12:16
Met het lowcarb ontzeg je je lichaam ontzettend veel brandstof en bouwstoffen, en maak je dus eigenlijk je lichaam kapot.

Eet gewoon normale porties, gevarieerd en in balans met wat je aan energie verbruikt, komt het helemaal goed met je, dat hou je ook het langste vol.

Ga nooit aan een dieet beginnen, het is gewoon slecht en het verhaal kan nog zo mooi zijn, en de gedachte erachter nog zo aanspreken, je maakt je lichaam stuk als je je lichaam niet geeft wat het nodig heeft.

Eet gewoon niet voor het lekker, maar voor je lichaam voorzien van wat het nodig heeft, dat is de juiste gedachte bij eten. En doordat vele dat tegenwoordig niet meer hebben daardoor gaat het mis!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Wij eten te veel, omdat wij dik zijn'
Naam
Bericht