Menu
 

Topic:

Autistisch meisje winkel

Jo  schreef op: 30-05-2012 12:00:42
Hier op het dorp werkt een meisje/jonge vrouw in de drogisterij.
Nu was er vandaag een klant die een beetje geirriteerd was dat ze geen normaal antwoord kreeg op een vraag.
Nu onstond er een hele discussie aan de kassa, de kassiere vertelde dat het meisje autistisch is en dat ze soms een "vreend" antwoord geeft of soms niet helemaal "netjes" reageert op vragen.
Een vrouw achter me in de rij zegt, ze moeten haar een kaartje met naam op spelden en er bij zetten dat ze autistisch is??? Zo wisten de klanten tenminste dat ze autistisch is.
De kassiere die haar begeleid vertelde dat dat natuurlijk niet mocht en zo kibbelde de dames nog even door.
1 van de vrouwen in de rij zei zelf, ze helpt ons niet maar juist van de regen in de drup
Ik schrik best wel van reaktie van sommigen, zijn we zo onverdraagzaam tegenover mensen die anders zijn?
 
Quote
Navigatie
RE: Autistisch meisje winkel
Jo  schreef op: 30-05-2012 21:09:48
In principe vind ik het prima dat zo'n meisje er werkt, of ze het nu allemaal weet of niet.
En ik zag toen ik haar voor het eerst zag wel meteen, er is iets met dat meisje, na een paar keer wist ik wel dat ze geen "gewone" (naar woord in deze) medewerker was.
Ik moet zeggen dat ze er niet vaak is hoor, echt niet elke dag, misschien niet eens iedere week.

In de supermarkt waar ik kom, werken ook regelmatig vakkenvullers waaraan je niks kan vragen.
Die weten vaak ook weinig tot niks.
Maar dat vind ik geen probleem hoor, vraag het gewoon aan iemand waarvan ik wel weet dat ze het weten.




 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Blauwtje  schreef op: 30-05-2012 21:11:22
Klopt Eefje, je wilt als klant zijnde ook gewoon normal en vriendelijk geholpen worden. Zo niet, kom je er niet weer en is slechte reclame voor de zaak natuurlijk.

Het probleem is vind ik dat mensen gewoon bij het minste of geringste al geirriteerd zijn. Als die mensen daar nu eerst eens voor in therapie gaan..of ga naar een relax-oord..of ms hebben ze wel iets anders nodig (dit is een mannen-opmerking hoor haha!)

Maar goed in de situatie als beschreven vind ik die mevrouw die die opmerking maakte allesbehalve fatsoenlijk. Misschien moet ze zelf een kaartje opspelden dat ze onfatsoenlijk is?
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Kyla  schreef op: 30-05-2012 21:18:21
Ik vind niet dat je uit de omschrijving kunt halen dat ze niet op haar plaats is in de winkel. En verder in dit verhaal gaat het om 1 product waarvan ze niet weet waar het staat, ook daaruit kun je niet afleiden dat ze geen productkennis heeft. Buiten dat, als ze inderdaad alleen maar vult en spiegelt, hoeft ze dat niet eens te hebben. Als ze niet goed zou functioneren, zou haar begeleider dat zeker oppakken. Nee, ik vind echt dat je op basis van deze informatie niet kunt zeggen dat dit meisje niet in een winkel thuishoort.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Bepje  schreef op: 30-05-2012 21:55:04
Maar zo`n meisje hoeft toch geen productinformatie te geven ? Stel (ik zeg stel want we weten het niet) dat ze alleen is voor vakken vullen en vegen. Ik noem maar wat, dan hoeft zij ook geen productkennis te hebben.
Ik begrijp werkelijk niet dat het zo`n probleem is dat zij en vele anderen in een winkel werken. Iedereen moet van mij mee kunnen draaien in de maatschappij op een passende plek. Ik schreef al eerder dat het toch niet erg is als het eventjes (bijna) mis gaat ? Wie weet wat die klant van te voren al tegen het meisje had gezegd, en was die begonnen met snauwen.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Eefje  schreef op: 30-05-2012 23:40:52
Als dat meisje in de winkel rondloopt, ook al is het alleen voor vakken vullen e.d., dan wordt ze toch aangesproken door klanten. Dat voorkom je natuurlijk niet. En klant kan niet aan haar zien dat ze alleen de vakken vult. En denkt dat ze "gewone" medewerkster is, en verwacht dan ook gedrag dat bij een medewerkster hoort, en eventueel productinformatie.

Maar nogmaals, met een goede begeleiding moet je een heel eind kunnen komen. Ik denk wel dat je soms lastige situaties blijft houden, die klanten niet snappen. Omdat je het niet aan de buitenkant kunt zien.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Sapperdeflap  schreef op: 31-05-2012 06:53:52
Bepje, dat zeg je goed: iedereen moet mee kunnen draaien in de maatschappij op een passende plek. Me dunkt dat winkelwerk voor een autistisch meisje geen passend werk is.

Ik ben van huis uit docente Nederlands en freelance schrijfster. Zonder morren kan ik zeggen dat ik goed ben in wat ik doe, maar je moet me geen wiskunde laten geven. Ik ben docente, maar niet voor elk vak geschikt.

Zo werkt dat ook voor iemand met autisme: dat meisje zal echt wel haar talenten en kwaliteiten hebben, maar voor winkelwerk moet je toch sociaal ingesteld zijn. Ook al ben je "maar" vakkenvuller! Het is gewoon niet prettig als je als klant bot behandeld wordt of vreemde antwoorden krijgt op normale vragen.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Baby2  schreef op: 31-05-2012 08:31:58
Ik wil toch even mijn verhaal kwijt, ik was vorig jaar met mijn zoontje in een speeltuin en we gingen daar een ijsje kopen. Ik was hoogzwanger van de tweede en vraagt de verkoper opeens aan mijn zoontje ben jij hier met je mama of met je oma?????
Ik had toen in de gaten dat de verkoper verstandelijk beperkt was. Ik vroeg aan hem zouden oma's nog hoogzwanger zijn?
Gaf hij als antwoord nou onlangs is er toch ook nog een vrouw van 63 bevallen!!!!!!!!

Toen hebben we er samen om gelachen.
Wat ik hier eigenlijk mee zeggen wil, ik had me heel erg beledigd kunnen voelen en geirriteerd kunnen raken maar ik zag (niet direct trouwens) dat de jongen verstandelijk beperkt was en ik vond het eigenlijk ook wel heel erg grappig!!!! En helemaal die opmerking van die 63 jarige vrouw!!!!! Wahahahahaha als ik er weer aan denk moet ik weer lachen!!! Misschien moet ik snel een afspraak maken met een plastisch chirurg!!!!! Wahahahahahahaaa
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Claudia  schreef op: 31-05-2012 08:48:51
ik heb zelf bij een kruidvat gewerkt, als weekend/vakantiehulp.
Er werd helemaal niet van ons verwacht dat wij productinformatie kunnen geven hoor.
Dat dat verwacht word van dit meisje, vind ik ook raar...
Meestal zijn de jonge meisjes vakkenvullers/kassieres en dan heb je altijd 1 of 2 "oudere"in de zaak die ALLES weten.
Dus als je gevraagd werd voor advies en je weet het niet, dan roep je diegene er even bij en word de klant geholpen.

Ik wist soms ook niet waar alles lag...maar ging dan helpen zoeken en als ik het nergens kon vinden, even de baas vragen.

Ik vind mensen ronduit onfatsoenlijk worden..klant is koning, ja dat is waar, maar gedraag je dan ook als een respectvolle/verantwoordelijke koning.

Eigenlijk te maf voor woorden dat je zelf eist dat je perfect behandeld word en vervolgens een ander door de modder haalt...
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Kyla  schreef op: 31-05-2012 15:20:42
@Sapperdeflap: er zijn gradaties wat autisme betreft. Als dit meisje niet in een winkel thuishoort had ze er niet gewerkt, ik neem aan dat haar begeleider dat goed kan inschatten. Dat is het nadeel van een stempel, iedereen over 1 kam scheren, maar zo werkt dat dus niet. Autisme betekent overigens niet automatisch dat je niet sociaal ingesteld bent! Ik vind het erg jammer dat mensen bij het woord autisme al snel conclusies trekken.

 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Jo  schreef op: 31-05-2012 15:29:55
Ze werkt er al een behoorlijk tijd dus ik neem aan dat het verder goed gaat.
Het is wel een dorp waar heel veel "vaste" klanten komen en na een paar keer wel weten dat het meisje net iets KAN reageren als een ander.
Maar gisteren reageerde ze overigens helemaal niet raar toen ze iets niet wist.

Ik persoonlijk vind het juist super dat ze de kans krijgt daar te werken.
En het komt regelmatig voor dat je van "gewone" medewerkers een raar of onvriendelijk antwoord krijgt.
Dan weet ik dat en ga dan naar een medewerker.

Natuurlijk mag iedereen er een mening over hebben, maar een beetje verdraagzaamheid naar elkaar toe is wel fijn.
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Jo  schreef op: 31-05-2012 15:32:44
Op het winkecentrum bij de C1000 werken jongeren met een verstandelijke beperking die vakken vullen en de winkel netjes houden.
Als je iets vraag dat lopen ze heel trots met je mee en de enthousiasme straalt er vanaf, dat is zo leuk, ik krijg dan altijd een vette glimlach en een warm gevoel.
Daar kan de gemiddelde "mens" nog wat van leren :d
 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
Claudia  schreef op: 01-06-2012 16:36:00
mensen worden zowieso steeds egoistischer, onfatsoenlijker en krijgen een steeds korter lontje...ik weet niet wat het is, maar het valt mij steeds meer op.
Ook een "lekker"voorbeeld voor de jeugd/en jonge kinderen...

Heel erg jammer.....

 
Quote
RE: Autistisch meisje winkel
3prachtkinders  schreef op: 01-06-2012 17:06:30
Ik heb zelf bij de DA drogist gewerkt, en ook ik draag een "stempel" , de reden kom van speciaal onderwijs af.

Ik ben verder normaal (oke regelmatig prettig gestoord ). Maar ik wist ook niet alles, medicijnen enzv mocht ik niet mee helpen, immers heb ik daar geen diploma of scholing van. Lijkt me logisch, wel draaide ik kassa, enzv enzv.

Vind het zo jammer dat er tegenwoordig van die stempels opgestempeld worden, het is niet nodig.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Autistisch meisje winkel
Naam
Bericht