Menu
 

Topic:

Lenteakkoord

Mamavonn  schreef op: 16-05-2012 17:09:27
Het hoge btw-tarief gaat vanaf oktober al van 19 naar 21 procent. De BTW verhoging wordt voor 1,5 miljard euro teruggegeven aan de burger via de inkomsten- en loonbelasting.

De tarieven van de eerste en tweede schijf worden met 0,4 procentpunt verlaagd, naar 1,55 procent respectievelijk 10,4 procent. Het maximum van de arbeidskorting stijgt met 70 euro.

De rest van de opbrengst van de BTW-verhoging wordt vanaf 2014 op vergelijkbare wijze teruggegeven aan de burger. Dit geldt ook voor de opbrengst van lastenverhogingen aardgasheffing, leidingwaterbelasting, kolenbelasting, rode diesel en eurovignet.

Volgend jaar moeten werkgevers tijdelijk 16 procent extra belasting betalen over lonen die dit jaar meer dan 150.000 euro bedragen.

Vertrekbonussen van 531.000 euro of meer worden belast tegen 75 procent.

Er komt geen gebruikelijke inflatiecorrectie voor de belastingschijven.

De al ingevoerde btw-verhoging van 6 naar 19 procent op theaterbezoek wordt vanaf juli teruggedraaid. Zodra de maatregel officieel bekend is gemaakt, kunnen mensen voor het lage tarief al kaartjes voor 1 juli of later aanschaffen.

De accijnzen op sigaretten gaan met 35 cent per pakje omhoog. Shag wordt 60 procent per pakje duurder.

De accijnzen op bier gaan met 10 procent omhoog. Die op wijn en tussenproducten met 15 procent. Sterke drank wordt 6 procent meer belast.

De beloofde lastenverlichting van 430 miljoen euro aan het bedrijfsleven wordt niet uitgekeerd.

De bankenbelasting wordt verdubbeld.

Woon-werkverkeer wordt belast, door het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding. Het vergoeden van zakelijke reizen blijft onbelast.

De woon-werkkilometers met de auto van de zaak of leaseauto’s worden belast.

De rollator verdwijnt uit het basispakket.

Voor gehoortoestellen moet een eigen bijdrage van 25 procent worden betaald. Er wordt duidelijk omschreven wanneer mensen er aanspraak op kunnen maken.

Patiënten moeten een eigen bijdrage van 7,50 euro per ligdag gaan betalen voor het verblijf in instellingen voor specialistische medische zorg. Dat geldt als compensatie voor de voeding- en verblijfskosten.

Het eigen risico wordt verhoogd naar 350 euro, er vindt wel compensatie plaats via de zorgtoeslag voor de lage inkomens.
Met als inzet om deze te verlagen.

Het vermogen gaat een grotere rol spelen bij de hoogte van de eigen bijdrage in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De vermogensinkomensbijtelling gaat omhoog van 8 naar 12 procent.

Mensen in de AWBZ die relatief weinig zorg nodig hebben zullen minder snel in een instelling geplaatst worden en sneller thuis zorg krijgen.

Er moet een bestuurlijk akkoord komen met de partijen in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) om een forse besparing te realiseren.

De groeiruimte van de ABWZ wordt verlaagd en afhankelijk
van de demografische ontwikkelingen.

De maximumtarieven die kaakchirurgen kunnen declareren worden bijgesteld.

De vergoeding van de vervoerskosten voor instellingen gaat omlaag. De tarieven voor het vervoer van en naar instellingen voor dagbesteding en behandeling in groepsverband worden op gelijke hoogte gebracht.

De voorgenomen bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) worden verzacht.

De maatregel uit het regeer- en gedoogakkoord om een eigen bijdrage in de GGZ in te voeren wordt gedeeltelijk teruggedraaid.

Er is vanaf 2013 honderd miljoen per jaar beschikbaar voor preventie en palliatieve zorg.

De aow-leeftijd gaat vanaf 2013 jaarlijks omhoog. In 2013, 2014, en 2015 met een maand. Daarna drie jaar met 2 maanden. In 2019 stijgt de pensioenleeftijd in één klap met drie maanden. Dan ligt de aow-leeftijd dus op 66 jaar Daarna gaat de pensioenleeftijd ieder jaar met vier maanden omhoog, zodat in 2023 mensen pas vanaf hun 67e met pensioen kunnen. Vanaf 2023 wordt de datum gekoppeld aan de levensverwachting, in stappen van drie maanden per jaar.
Als overgangsregeling kunnen mensen tot 2015 gebruik maken van een voorschotregeling. Daarmee kan vanaf de 65e aow worden aangevraagd, op voorwaarde dat die uitkering geleidelijk, maar op korte termijn worden terugbetaald.

De doorwerkbonus wordt afgeschaft.
Het ontslagrecht en de ww worden aangepakt. De duur en
hoogte van de ww blijft ongewijzigd.

De werkgever draait op voor het eerste half jaar aan ww-uitkering. Het UWV keert de ww uit en verhaalt de kosten op de werkgever.

Voor contracten voor onbepaalde tijd komt één nieuwe wettelijk vastgelegde ontslagprocedure, in een civielrechtelijk repressief stelsel. Werknemers kunnen na een huurprocedure in hun bedrijf bezwaar maken bij de rechter als ze het met hun ontslag niet eens zijn. De procedure moet hierdoor verkort worden en werknemers moeten zo beschermd blijven tegen onredelijk ontslag.

De ontslagvergoedingen worden gemaximeerd en omgezet in een persoonlijk budget dat gebruikt kan worden voor scholing en werk-naar-werk trajecten.

Vanaf 2014 geldt de norm van een kwart maandsalaris per gewerkt jaar als ontslagvergoeding, tot een maximum van een half jaarsalaris.

In 2013 wordt de ww-premie voor werkgevers tijdelijk verhoogd.

De geplande eigen bijdrage voor de kinderopvang van 15 euro per maand en per huishouden van tafel. Daarvoor in de plaats komt een proportionele aanpassing van de eigen bijdrage via de eerste kindtabel.

Gezinnen met een verzamelinkomen van 125.000 ontvangen geen kinderopvangtoeslag meer.

De kinderbijslag blijft bevroren in 2013 en 2014, zoals eerder afgesproken

Vanaf 1 januari 2013 is voor nieuwe hypotheken de betaalde rente alleen aftrekbaar als het echt om een lening gaat die gedurende de looptijd volledig en ten minste annuďtair wordt afbetaald.

Voor bestaande gevallen blijven de bestaande regels gelden. Voor iedereen blijft de aflosperiode met renteaftrek 30 jaar.
Nieuwe hypotheken mogen op termijn niet meer bedragen dan de waarde van het huis.

Voor starters komt er een overgangsregeling, waardoor zij nog tijdelijk een hogere hypotheek kunnen aangaan.
Voor mensen die waardevermeerderende investeringen doen via een hogere hypotheek wordt een uitzondering gemaakt. Dat geldt ook voor energiebesparende voorzieningen.

Huren voor mensen met een inkomen van 33.000 tot 43.000 euro per jaar mogen volgend jaar een huurstijging voor hun kiezen krijgen van inflatie + een procent.

Vanaf 2013 komt er een verhuurdersbelasting. De regeling moet nog uitgewerkt.

Zo komt er 100 miljoen extra beschikbaar voor openbaar vervoer.

Er wordt 100 miljoen euro minder bezuinigd op het passend (speciaal) onderwijs.

Voor natuurbeleid komt 200 miljoen euro vrij.

Het plan om de griffierechten te verhogen gaat van tafel.

De eigen bijdrage voor de geestelijke gezondheidszorg wordt deels teruggedraaid.

De bezuiniging op het persoonsgebonden budget worden met 150 miljoen verlaagd.

Op ontwikkelingssamenwerking wordt niet verder bezuinigd.

De huishoudinkomenstoets voor mensen met een uitkering wordt geschrapt.

Voor het verbeteren van de kwaliteit van leraren komt 75 miljoen euro extra vrij.

In onderwijs wordt 30 miljoen meer geďnvesteerd.

De dierenpolitie wordt afgeschaft.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: Lenteakkoord
Sabrah  schreef op: 18-05-2012 11:22:13
Was het maar waar dat iedereen in moet leveren! Dan zou ik me een stuk minder genaaid voelen. Maar die lui in de 2e kamer etc. leveren echt niks in hoor. En mensen op hogere posities die vangen de gaten wel op met bonussen etc. Ik zou er meer begrip voor hebben als ze daar eens eerst keken naar de uitgaven en daar eens flink op bezuinigde ipv voor meer inkomen genereren. Er wordt zoveel verspild aan bureaucratie, wachtgelden etc.

 
Quote
RE: Lenteakkoord
Mamsie  schreef op: 18-05-2012 14:03:07
Sabrah dat laat je jezelf wijsmaken, ook de lui in de tweede kamer gaan inleveren.
Ook zei zullen dit voelen, zij hebben ook een hogere risico, betalen aan het woon werk verkeer en dergelijk.
Dus je laat jezelf wijsmaken dat het hun niets kost.
Hun salaris is al jaren bevroren.
Dus ook daar zullen ze bezuinigen!

Probeer eens wat minder na de ander te kijken....

moet je nu eens kijken wat er aan de hogere slarissen wordt gedaan, hogere belastingschaal, minder/geen kinderbijslag.
Bonussen boven de 500.000 wordt belast met 75%
dus ga niet lopen klieren dat de hogere groep niet aangepakt wordt, daarnaast zullen ook zij met hun koopgedrag het voelen, want het is echt niet zo dat er aan de kassa wordt gevraagd hoeveel je verdient alvorens af te rekenen
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Sabrah  schreef op: 18-05-2012 14:47:37
Ehh mamsie, onder Balkenende hebben ze er 30% bij gekregen....mag het salaris dan al jaren bevroren zijn? En ik laat me helemaal niks wijs maken. Besef je zelf wel hoe denigrerend je zo klinkt? Met hun inkomen kunnen zij die verhogingen een stuk makkeljjker missen. Met deze nieuwe bezuinigingen voelen ze het misschien wel wat meer, maar bij alle andere rondes hebben zij procentueel een stuk minder ingeleverd dan andere groepen. En ja r is crisis, en ja er moet bezuinigd worden maar dan hoef ik het er nog niet mee eens te zijn HOE ze bezuigen. En met mij gelukkig vele anderen. En ik kijk niet zozeer naar een ander,ik kijk wel degelijk naar mezelf en wat er overblijft na het betalen van de vaste lasten, dat is steeds minder...En als ik naar anderen kijk is het omdat ik om me heen meer en meer gezinnen kapot zie gaan aan de geldzorgen die gewoon steeds nijpender worden. En nee, dan praten we niet over een vakantie niet kunnen betalen. Heel fijn dat jij je prima kunt vinden hoe deze crisis aangepakt, ik dus niet. En dan kun je nog zoveel mooie praatjes hebben over goedkope uitjes en genieten van het leven etc. Dat verandert niks aan hoe ik over dit lente akkoord en de aanpak van de crisis denk.
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Mamsie  schreef op: 18-05-2012 15:01:46
euhhh Sabrah dat hebben ze overwogen maar in verband met de crisis niet gedaan...

Daarnaast verdient een minister helemaal niet zo veel in vergelijkingen met topbanen
zo verdient de minister president 144.000 op jaarbasis en een staatsecretaris 135.000
en dat is inclusief vakantiegeld, eindejaarsuitkering en vaste onkostenvergoeding.
maar zij leiden wel ons land!


en ja je zult minder overhouden net als de rest van Nederland.

ben wel benieuwd waar jij dan op zou bezuinignen.
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Anne Mv 3  schreef op: 18-05-2012 16:07:20
Het is al eerder geschreven, maar nu toch nog maar een keer... we zullen creatiever aan de slag moeten. Op een andere manier omgaan met inkomen en uitgaven. Da's best lastig maar uiteindelijk denk ik dat het ook enorm verreikend is. Google eens op 'omdenken' dat betreft niet alleen financiën, maar ook nog vele andere 'problemen', en dan zie je dat mensen met een andere manier van denken hele mooie dingen bereiken!

Ik zou zo niet weten waar ík liever op zou bezuinigen. Waar ik wel bang voor ben is dat (te)veel mensen bij de verkiezingen hard achter politici aan gaan rennen die bezuinigingen terug willen draaien. Krijgen we zo'n jojo-effect waarmee we uiteindelijk weer (veel) slechter mee af zijn.
Maar goed, dat gaat al jaren zo, het ene kabinet doet het één en het volgende kabinet doet even zo hard het tegenovergestelde... En dát kost pas bakken met geld! Laten ze dáár eens een wet over maken
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Mama Van Drie  schreef op: 18-05-2012 16:37:57
Leuk bedacht...creativer aan de slag gaan.....reiskosten woon/werk verkeer belasten betekent hier 80 euro per maand minder, hoe moet je dat creatief opvangen? Fietsen? Is geen optie. Openbaar vervoer? Buiten dat dat veel geld kost is dat ook geen optie.
Lopend misschien......dat is pas creatief bedacht maar als je 50 km van je werk woont doe je er wel beetje lang over.
Of zouden ze denken dat ik dat te kort van mijn spaargeld aan moet vullen net zo lang tot we echt blut zijn?

Wij doen namelijk al helemaal geen gekke dingen, gaan nooit uit eten, dagje dierentuin? Dagje efeteling? Doen we nooit.
We kopen geen dure merkkleding, ik zou niet weten waar wij nog op moeten bezuinigen, ja de boodschappen, dat zou nog minder kunnen maar ook daar doen we al geen echt gekke dingen in.
Gaan 1 keer per jaar twee weken op vakantie...dat zouden we kunnen laten en dat kan volgend jaar ook misschien wel niet meer.

Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het creativer zou kunnen....
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Mamsie  schreef op: 18-05-2012 16:39:54
haha Anna, het zijn niet mijn politieke partijen deze...maar ik zou willen dat ze nu wel even door kunnen pakken.
Ook omdat er een keer gewoon doorgezet moet worden en niet weer elkaars beleid afzeiken en iets nieuws bedenken

Overigens denk ik wel dat daar de grootste bezuiniging in zal zitten als ze in de tweede kamer eens gingen SAMEN werken in plaats van elkaar zwart maken met opmerkingen die niet kunnen en onder de gordel zijn....
een soort van geen oppositie maar alle schouders bij elkaar..
*zucht* en toen werd ik wakker
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Mamsie  schreef op: 18-05-2012 16:46:52
mama van drie dat klinkt inderdaad niet erg positief...
Maar werken jullie beide?

Kan je man niet met een collega mee rijden? of om de beurt?
Of via de carpool groep?
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Mama Van Drie  schreef op: 18-05-2012 18:44:27
Mamsie....daarom word ik wel eens beetje kribbig van berichten die het dan hebben over creatief aan de slag etc......klinkt allemaal erg leuk maar in werkelijkheid is het natuurlijk niet altijd zo.

Mijn man poolt al samen met een collega en dan komen ze net uit met de 180 euro reiskosten per maand, het zou wel mogelijk zijn om misschien een dag extra thuis te werken voor hem om het zo op te vangen maar dat gaan we wel zien.

Mijn man verdient het hier alleen, ik ben gestopt met werken toen mijn oudste geboren is, daar hebben we toen beide voor gekozen, mijn jongste is bijna 8 en ik ben nu 45, ik denk niet dat er veel deuren voor me open gaan en zeker nu niet, daar komt bij dat ik nu volop bezig ben met behandelingen omdat ik sinds vorig jaar Oktober te horen heb gekregen dat ik borstkanker heb, dus nu iets aan pakken zit er sowieso niet in, maar we klagen niet we gaan het gewoon wel zien.
En met de boodschappen zouden we het nog wel wat zuiniger kunnen doen, nadeel is dat we nu in de duurste fase zitten met ons gezin, onze twee oudsten zijn bijna 16 en bijna 18 en dan zijn ze het duurst vind ik.

We hebben vorig jaar onze hypotheek moeten herzien en dat was ook al niet gunstig, de maandlast is iets hoger geworden daardoor maar nogmaals we gaan het zien.
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Patriciia*  schreef op: 18-05-2012 18:53:54
Je hebt gelijk mama van 3...ik word er ook kribbig van als ik hoor dat ik wat creatiever moet worden enz enz.

Ook wij moesten vorig jaar onze hypotheek weer herzien.....maarja wij zijn dan ook verneukt door die klote DSB gebeuren. Heb gewoon het gevoel dat iedereen maar geld van ons afpakt en ik kan daar echt niet positiever en creatiever van worden.

Ben je nu genezen van je borstkanker? Pffff heftig hoor

Mamsie ik hoop dat je lekker geniet van je vakantie want een mens knapt daar echt van op.....
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Mamsie  schreef op: 18-05-2012 19:46:02
hahaha Patricia, we hebben hier jaren voor gespaard dus dat gaat vast goed komen

ik kan me voorstellen dat je er kribbig van wordt toch is het de enige manier om nog iets over te houden.

En nee als je maar 1 verdiener hebt in huis wordt het erg pittig...
zeker met een stel pubers, maar ik snap ook dat werken voor jou geen optie is, maar dat heeft niets met je leeftijd te maken.

Mijn "stief"moeder is op haar 50ste een eigen pedicurebedrijf begonnen nadat ze de opleiding had gedaan.

Dus leeftijd, ja is een punt maar ook niet het einde.
Daarnaast zijn er zelfs uitzendburo's voor ouderen....

Maar dat je daar nu niet aan toe bent, snap ik wel....
Gaat het wel beter met je nu? Is het eind in zicht van je behandelingen?

En ik weet ook wel dat het voor veel mensen niet opgaat die creativiteit, maar voor het gros wel.
We zijn wel een klein beetje verwend de afgelopen jaren in nederland....

En negatief zijn en blijven daar wordt Nederland in ieder geval niet beter van.
Dus als de regering het niet doet, kunnen wij nog wel met zijn allen schouder aan schouder gaan staan.

Maar ik vind je gezondheid belangrijker.....
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Mama Van Drie  schreef op: 18-05-2012 20:44:34
Mijn gezondheid is ook belaangrijker nu even, het eind is idd in zicht hoor, chemokuren zijn klaar en ik ben nu ruim een week bezig met de bestralingen, die mag ik nog tot 19 Juni volgen. Hormoontherapie duurt minimaal 5 jaar nog maar dat is dmv iedere dag een pil slikken.

Patricia genezen ben ik nog niet...althans......als het goed is dan zijn deze behandelingen preventief, de tumor is operatief al verwijderd.
Maar ja....of dit alles resulaat heeft gehad weet ik pas als ik 80 mag worden, want BK kan zelfs na 20 jaar nog zorgen voor uitzaaiingen, dat geeft een hoop onzekerheid en dat vind ik erger als de behandelingen ondergaan nu.

Maar net als met de crisis...ik laat mijn hoofd niet zakken...nog niet!

En weet je...we geven dit jaar voor het eerst een kinderfeestje thuis haha...DAT is pas creatief denken toch?

 
Quote
RE: Lenteakkoord
Mamsie  schreef op: 18-05-2012 21:06:30
absoluut!

Heel veel sterkte nog de komende tijd!
Wij hebben ook een creatief kinderfeestje binnenkort....Nederland denemarken kijken hahaha
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Marjolein852  schreef op: 18-05-2012 21:43:48
Mama van 3, heftig allemaal... Mijn moeder heeft vlak voor ze mij kreeg (ben geadopteerd) bk gehad.. Gelukkig is het allemaal goed gekomen bij haar. Zij was toen 34 en is nu 77! Hopelijk een krijg je hier een beetje moed van...

Mmm. klinkt een beetje betuttelend; hoop dat je dat niet zo opvat!

Verder de onzekerheid.. Ook dat begrijp ik. Heb MS en weet dus niet hoe en wat er in de toekomst gaat gebeuren... Loop nu met een kruk, maar loop dus nog wel!

Crisis? Hier moeten we ook eens gaan nadenken.. Het eigen risico is de eerste maand al op.. Mijn man is ambtenaar.. Etc. Etc.. Even alle uitgave tegen het licht houden en hopen dat ons huis snel verkocht wordt! (ik wil graag een woning die gelijkvloers is)... Ach we zien wel.. We leven er goed van..
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Mamsie  schreef op: 18-05-2012 22:23:31
ik ben het eigen risico ook meteen in januari kwijt en lig toch elk jaar wel twee weken in het ziekenhuis, dus die tellen nu ook mee.
Overigens betaal ik het eigen risico gewoon verspreid omdat ik toch weet dat ik hem er elk jaar door heen heb.

 
Quote
RE: Lenteakkoord
Marjolein852  schreef op: 18-05-2012 22:41:13
Ga dat eens aankaarten bij de verzekering..
 
Quote
RE: Lenteakkoord
Tessa_mv2  schreef op: 18-05-2012 22:56:15
Marjolein, wij hebben vorig jaar ook van de verzekering bericht gehad dat wij het ook in termijnen mochten betalen.
Als je dan meer betaald had dan gebruikt krijg je het uiteraard weer terug.

 
Quote
RE: Lenteakkoord
Marjolein852  schreef op: 19-05-2012 00:04:36
Tessa, mijn medicijnen zijn 1000 + nog wat per maand... Ik zal nooit klagen over premies ed.. Het komt alleen op een tijdstip dat ik het niet verwacht.. (ja te erg........... elk jaar weer! hahahaha). Vandaar per maand misschien makkelijker?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op Lenteakkoord
Naam
Bericht