Menu
 

Topic:

Armoedeval op de loer

Bernarda  schreef op: 16-05-2012 08:52:04
'Armoedeval op de loer' door Wouter van Bergen
AMSTERDAM - De werkende Nederlander wordt keihard in de portemonnee geraakt door de maatregelen om het overheidstekort onder de drie procent te brengen.


Foto: Robert Hoetink
Dat blijkt uit berekeningen van de vakcentrale MHP. „Dit pakt dramatisch uit voor de middeninkomens”, zegt MHP-voorzitter Bob van der Wal. „Wij gaan dit aan de cao-tafel terughalen.”

Met de berekeningen is de vakcentrale eerder dan het CPB, dat vandaag met de cijfers aan de slag gaat. Gemiddeld gaan gezinnen die tussen de een en twee keer modaal verdienen er door de maatregelen zo’n 1200 euro per jaar op achteruit, wat neerkomt op een koopkrachtdaling van zo’n 3,5 tot 4,1%.

Lage inkomens krijgen een klap van circa 650 euro per jaar te verwerken, wat neerkomt op 3,3 tot 3,8%.

De inflatie, die volgens de verwachting van de Europese Commissie het komend jaar rond 1,8% uitkomt, komt daar voor iedereen nog bovenop, waardoor het koopkrachtverlies in de praktijk voor veel mensen volgend jaar richting de 6% kruipt.

Om even verder te gaan op het topic "wat is armoede" Dit kopje vind ik overdreven of zie ik het verkeerd en valt het bij jullie straks niet meer mee en wat zouden jullie kunnen bezuinigen als je tussen de 650 en 1200 per jaar zou moeten minderen???

 
Quote
Navigatie
RE: Armoedeval op de loer
Joltje  schreef op: 16-05-2012 09:01:06
wij horen dan bij de gezinnen die er 1200,00 euro op jaarbasis op achteruit gaan, dat betekend 100,00 euro per maand minder te besteden. dat vind ik nog meevallen.....maar is daar echt alles bijgeteld....ik bedoel. we gaan omhoog met gas, water en licht...ik weet niet in hoeverre ze met de zorgverzekering omhoog willen..als dit allemaal is meegeteld, dan vind ik het nog meevallen.
Ik lees net wel dat de inflatie over 2013 niet is meegeteld...dus dat het dan nog iets meer wordt wat je per maand erop achteruit gaan. Het zal niet makkelijk worden, maar ik had al met ergste rekening gehouden over 2013..dat zou zowiezo een zwaar jaar gaan worden.....als dite cht zo is, dan valt het mij...( ik praat echt even alleen voor mezelf) mee.
kan me wel voorstellen dat dit voor gezinnen niet te doen is en zeker niet als het in 2013 nog erger wordt......
Ik ben eens benieuwd wat hier echt van gaat uitkomen.
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Chloe Niet Ingelogd  schreef op: 16-05-2012 09:03:27
Als ik het goed begrepen heb, gaan wij er nog veel meer op achteruit. Mijn man heeft een ns jaarkaart van het werk twv 400 euro per maand. Ik heb een busabonnement van mijn werk twv 100 euro per maand. Als ik het goed begrepen heb, zouden wij daarvan per 1/1/13 zelf de helft van moeten betalen, wat neerkomt op 250 euro per maand. Als dat zo is, dan krijgen we een groot probleem. Dan zal ik in ieder geval de auto gaan pakken ipv ov, voor mij zou dat voordeliger zijnn. Ik hoop dat dit niet waar is allemaal! Ik snap dat er bezuinigd moet worden, maar dit soort maatregelen heeft gevolgen die toch niet de bedoeling kunnen zijn.
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Ikee  schreef op: 16-05-2012 09:04:34
Tja, ik denk dat er een kern van waarheid inzit. Mijn man heeft een eigen bedrijf, heeft goed te werken daar niet van maar levert nog steeds (na 2 jaar) geen stabiel salaris op. Ik werk 20 uur per week en draag zo mijn steentje bij. In de opstartfase hebben wij geleefd van mijn salaris (+/- 1000 euro per maand) was geen vetpot. Daarnaast werkte mijn man toen nog regelmatig "zwart" bij, van dat geld zijn we de afgelopen 2 jaar een aantal keer weekendjes weg geweest.
Waar zou ik op bezuinigen? Tja, niet op de eerste levensbehoefte, eten enz. Ik koop over het algemeen bij Aldi/Lidl. Ook niet op een auto omdat ik niet met het ov naar mijn werk kan. Ik werk al onder schooltijden dus wij hebben geen ko nodig. En hoe arrogant ook wij hebben ervoor bewust voor gekozen om eens in de zoveel tijd een weekendje weg te gaan. Manlief is vaan dagen van 7:00 tot 21:00 weg. Even weg met ons viertjes telefoon uit en genieten van elkaar. En weetje via bijv mysteryparcs ben je nog niet eens zo heel veel kwijt. Of bungalows.nl Zo zaten we vorig jaar voor 89 euro een weekend in een prachtig chalet. Als je een beetje bewust met je geld omgaat kun je leuke dingen doen.
Afgelopen 5 jaren hebben wij ons interieur veranderd, alles via mp gekocht, de bank zelfs gratis. Alles bij elkaar hebben wij er nog geen 500 euro aan uitgegeven. Nieuwe meubels? Erg leuk maar kijk eens op MP staan erg leuke dingen op hoor, kijk en ook daar kun je op bezuinigen? Moet je kindje er volgens de laatste trends bijlopen? Of ben je blij met kleding van je buurmeisje?
Kijk naar wat je zelf hebt, niet wat een ander heeft.....
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Onsjanneke  schreef op: 16-05-2012 09:38:29
Hier ook geen last van een armoedeval. Maar we worden ook niet in het voorbeeld benoemd, waar de bezuinigingen zitten.

Mijn man heeft tot nu toe elk jaar een flinke salarisverhoging gehad. En in 2013 gaat mijn zoontje naar de basisschool, ik weet nog niet of hij naar de bso gaat, maar het zal ongetwijfeld vele malen goedkoper zijn dan de kinderopvang. Dus ik hoop er zelf, door iets meer uren te kunnen werken en vee minder opvang te betalen toch 400 euro meer te besteden te hebben.

En als we 1200 moeten bezuinigen, dan sparen we dus 1200 minder.

Het zal voor de mensen die het nu al krap hebben het moeilijkst worden, maar als ik deze cijfers goed interpreteer gaan de mensen die het minst hebben er ook het minst op achteruit, dat vind ik een goed teken.
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Grietje  schreef op: 16-05-2012 09:47:34
Ik kan bezuinigen op de schoonmaakhulp (80 euro in de maand). En als het moet sparen we minder.
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
M.  schreef op: 16-05-2012 09:50:37
Als je nergens iets van merkt, verdien je gewoon heel veel.

De btw wordt verhoogd, geld op je boodschappen maar ook op energierekening (die sowieso hoger wodt door hogere gasprijzen).
Benzine is duurder geworden, duurste van europa inmiddels.
Eigen risico wordt hoger.
Salarissen gaan bij de meest bedrijven minder hard omhoog dan de inflatie.
KInderopvang is stuk duurder geworden.
Reiskosten worden minder vergoed.
Etc, etc, etc...

Wij hebben een modaal inkomen, redden ons goed, maar het wordt niet elk jaar beter, wel steeds ietsje slechter.
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Ff Anno  schreef op: 16-05-2012 09:59:00
tja ik kom nu elke maand al 200 euro te kort. Dus 100 extra tekort kan er nog wel bij *zucht*
Hopelijk heeft mijn man volgend jaar werk
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Mirdepir  schreef op: 16-05-2012 10:24:15
Hier zit de hand al op de knip!
Niet op alles maar geef het bewuster uit, vooral op kinderkleding!

 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Even Anno  schreef op: 16-05-2012 10:28:36
ik hou straks 40,00 over per maand(vaste lasten,boodschappen zijn er dan van af). Dit is dan voor achter de hand houden als er iets stuk gaat, apparaten of schoenen die ineens stuk zijn.

Dan heb ik nog niet de prijsverhogingen van gas/licht etc mee gerekend, de zorgverzekering zelf zal ook vast omhoog gaan.Boodschappen schijnen ook duurder te worden.
Ze willen toch ook dat je per recept iets van 6 of 9 euro zelf moet betalen?

Dus ik heb werkelijk geen idee wat er over blijft van die 40,00
En dat vind ik best wel benauwend..wat als een wasmachine of iets het straks begeeft? Dan is het op.
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Ook Even Anno  schreef op: 16-05-2012 10:42:49
Ik weet straks ook niet meer hoe ik alles moet gaan betalen.
ik hou aan het einde van de maand geen rooie cent over.
Alles wat binnen komt gaat er ook weer uit aan vaste lasten en noodzakelijke boodschappen.

En dan heb ik de komende stijgingen ook niet eens meegerekend.

Loonsverhoging... helaas heb ik die al een paar jaar niet gehad.
Reiskostenvergoeding...... ik lever er al op in en het gaat mij nog meer kosten. Gaan reizen met het OV zal niet lukken ivm veel te lange reistijd. En zelfs dat moet je ook zelf gaan betalen.

Ik werk nu 3 dagen per week. Meer werken lukt niet want dan moet ik kinderopvang regelen en het KDV is al onbetaalbaar aan het worden.

Kleding kopen voor de kinderen...... steeds moeilijker en dan koop ik eigenlijk alleen maar 2de hands.

Het is hier nu de hand op de knip en de buikriem strak aantrekken.

ik zie het maar sip in allemaal
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Karien  schreef op: 16-05-2012 10:43:20
40,- over is best weinig.....wij sparen nu 250,- per maand.
Maar gebeurt ook regelmatig dat we het toch moeten gebruiken, of een deel ervan.
Nu ook een dure maand gehad, verzekering, bruiloft, kosten ziekenfonds (leuk die eigen risico en je toch je pillen moet hebben), gemeente.

Nu krijgt mijn man deze week vakantiegeld dus kunnen we de spaarrekening weer bijvullen. Ook krijg ik nog een lekker bedragje van de belasting terug, mijn man ook een beetje dus dat word ook gespaard.

Waar wij zelf op zouden bezuinigen, minder sparen, we hebben filmnet dus zouden we opzeggen, zeker voor komend jaar het ziekenfonds een goed uitzoeken, boodschappen (wat vaker vegetarisch vind vlees er ook inhakken qua prijs), en dan toch e.v. mijn autootje verkopen. Dat is nu pure luxe 2 auto's. Mijn man heeft die nodig voor zijn werk, voor mij is het eigenlijk niet nodig. Dus echt luxe...maar wel fijn.

En ben zelf op zoek naar een baantje nu....iets onder schooltijd.
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Caithy  schreef op: 16-05-2012 10:53:41
Hier sparen we, sinds we vorig jaar vanalles onder de loep hebben genomen, rond de 250 euro per maand.
We hebben gekeken naar de kinderopvang, ben een dag minder gaan werken, andere zorgverzekering etc.

Ja ik ben minder gaan werken en ja we houden meer over! Puur door de KDV. Als ik 4 dagen zou gaan werken zou ik per maand 75 euro netto meer verdienen! Echt belachelijk, de rest gaat namelijk naar de kinderopvang en bso... Dus nu werk ik er maar 2!

Ik probeer te fietsen waar ik kan, heb zelfs voor mijn verjaardag fietstassen gevraagd!! hahahaha
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Sabrah  schreef op: 16-05-2012 12:49:55
Hier wordt het ook elk jaar minder.Mijn man krijgt er elk jaar gemiddeld 0.5% bij. De gestegen kosten per jaar zijn meer dus elk jaar houden we minder over. Ik zit in de ziektewet en zit daar voorlopig nog wel in. 30% minder loon van mijn kant en veel extra zorgkosten. Wij hadden een paar jaar terug aardig wat speelruimte, daar is nagenoeg niks meer van over. Ik maak me dus wel degelijk zorgen nu er weer nieuwe bezuinigingen aankomen die ons weer gaan treffen. Sind januari van dt jaar heeft mijn man al 50.00 netto minder in de maand met het ingaan van de nieuwe drempel op ht percentage wat je van je loon inlevert aan de zorg. Het houdt gewoon niet op.....
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Patriciia*  schreef op: 16-05-2012 13:16:00
100 Euro in de maand minder vind ik echt niet meevallen! Pffff hoe gaan we dit allemaal doen????
 
Quote
RE: Armoedeval op de loer
Patriciia*  schreef op: 16-05-2012 18:24:17
Lees net andere topic en volgens mij valt het nog wel mee....
 
Quote
Navigatie


Reageren op Armoedeval op de loer
Naam
Bericht