Menu
 

Topic:

Wat vind jij echte armoede

Melissa  schreef op: 15-05-2012 19:38:13
Naar aanleiding van een discussie op hyves, wat vind jij echte armoede?
 
Quote
Navigatie
RE: Wat vind jij echte armoede
Fluit  schreef op: 16-05-2012 09:30:02
Ik ben het met je eens Melissa!

Wij zijn verwend! Al vind ik dat er in Nederland wel degelijk mensen in armoede leven. Maar, in Nederland is er altijd hulp. Je hoeft niet van honger om te komen. Er zijn vaak (niet altijd) kansen om je positie te verbeteren.

Ik vind ook dat je best eens mag kijken naar de landen op de wereld waar gewoon niets is. Waar mensen dagelijks overlijden van de honger of het ontbreken van medische zorg (denk aan het hoge sterftecijfer van moeders tijdens de zwangerschap/bevalling). Laat staan dat er daar weinig/geen mogelijkheden zijn (scholing) om uit die positie te komen. Dat is nog een stap verder dan in armoede leven, dat is overleven!

Als mensen dan beginnen over de paar Euro's korting op bijvoorbeeld de kinderbijslag, denk ik; je KRIJGT het wel! Wees blij dat je het krijgt (en dat je belasting moet betalen), want dat betekent dat er geld binnenkomt.
 
Quote
RE: Wat vind jij echte armoede
Jolijn  schreef op: 16-05-2012 14:05:20
dat ik die mening heb wil niet zeggen dat ik geen armoede ken. Ik ken het wel degelijk. Zo ben ik opgegroeid in een bijstandsgezin, om maar een voorbeeldje te noemen. Mijn middelbare schoolgeld werd deels door een stichting betaald. En ik heb gestudeerd op alleen een basisbeurs en heb daarnaast heel veel uren gewerkt om zonder schulden af te kunnen studeren. Ik moest toen naast collegegeld en boeken ook gewoon huur, elektriciteit, eten etc betalen, dus dat was heel hard werken en je nog afvragen of je je een paar handschoenen van de HEMA kon veroorloven in de winter. En ik heb een tijd in een vreemde cirkel gezeten: mijn werk betaalde mij niet omdat ze van mening waren dat ik ontslagen was, een ww uitkering kreeg ik niet omdat het UWV van mening was dat ik nog in loondienst was en een advocaat kon ik niet betalen. Dat was dus een periode van 5 maanden zonder geld, waarin huur en elektriciteit gewoon doorgingen en ik dus letterlijk voor 10 euro boodschappen voor een week ging doen.

dus ja, ik ben gelukkig dat ik nu geen armoede meer ken, en ja, ik werk erg hard om dat zo in stand te laten en ja, ik weet heel goed wat armoede is.
 
Quote
RE: Wat vind jij echte armoede
Ans Mv J.k.d  schreef op: 16-05-2012 14:53:50
Ik vind de vlieger van Afrika niet opgaan. Hier worden kosten je opgelegd!! In Afrika heb je geen zorgverzekering met elke keer een nog hogere premie en eigenbijdrage. ja de sterfte is hoger en de simpel geluk is daar ook hoger! Ze hebben geen kachels nodig en het hutje dat ze hebben daar hoeven ze geen huur en hypotheek te betalen ook geen gemeentelijke belastingen. Ze hebben nog de keus om iets op de markt te gaan kopen als ze daar geld voor hebben of zelf te jagen. Zo leven kan hier niet! Je kan hier nergens gratis wonen en eten nou daar mag je hier ook niet op jagen. Dus welke keus heb je? Juist je moet mee met het aanbod!
Dus Armoede in Nederland is niet meer aan het aanbod kunnen meedoen. Rekeningen die worden betaald en verder moet je doen met wat je hebt. Ik Heb vroeger toen ik kind was vrijwel alleen op brood geleefd! Mijn vader zat net boven het minium loon en viel bij alles net buiten de boot. (toegegeven nu zijn er meer voorzieningen als toen.) Mijn vader werkte elke dag over om de boodschappen te doen. Als ik 1 keer in de week warm eten had was het veel! Al vroeg moest ik zelf mijn boeken kopen en ook schoolgeld moest ik zelf doen( werd verrekend met studiefinaciering) Tja ik vind dat wij vroeger als gezin zeker onder verborgen armoede leed. Laat ik het zo zeggen mijn moeder (mijn vader is inmiddels overleden) heeft het nu beter met een uitkering dan als mijn vader nu nog had geleefd! Dus armoede hier in Nederland bestaat zeker!
 
Quote
RE: Wat vind jij echte armoede
Bianca  schreef op: 16-05-2012 15:35:26
Ook ik geloof dat er in nederland ook zekers armoede is.
En al die subsidis die er zogenaamd zijn dat is helaas niet zo geregeld.
Mijn man is een poos behoorlijk ziek geweest raakte toen ook zijn baan kwijt en ik verdiende op dat moment 800 euro meer werk heb je niet van de ene op de andere dag daarbij kwam dat mijn man ziek was en ik hem niet alleen kon laten helaas. Mijn man had recht op de ziektewet maar na een half jaar erachteraan gaan hadden we nog 0,0 ontvangen ( hoezo je krijgt hier in nederland heel makkelijk uitkeringen).
Je huis heb je niet zomaar opeens verkocht en zie maar een huis te vinden in de randstad met een goedkopere hypotheek dan 140.000 euro.
We hebben het zwaar gehad maakte me als er een verjaardag kwam al zorgen hoe ik weer voor een kado moest zorgen en met pasen vroeg ik mij af hoe ik toch een paasstol kon kopen voor mijn kinderen.
Het is soms heel makkelijk gezegd dat je dan maar meer kan werken, je huis kan verkopen ( huizen staan minimaal een jaar te koop).
We hebben het gered en het heeft ons heel veel rijkdom gebracht, ben me zo bewust dat het niet zo vanzelfsprekend is om boodschappen te kunnen doen.
Geef nu ook met alle liefde geld aan de voedselbank en de diaconie bij ons in de kerk want dankzij hun hebben we het gered.
 
Quote
RE: Wat vind jij echte armoede
Fluit  schreef op: 16-05-2012 15:41:44
Maar, ik zeg toch ook dat ik vind dat er mensen in Nederland in armoede leven?

Toch blijf ik zeggen dat er in Nederland altijd hulp is. Natuurlijk betaal je een hoop geld, maar je krijgt daar echt ook een hoop voor terug. Daarnaast moet het geld voor de hoge levensstandaard die wij hanteren ergens vandaan komen.

Hoe komen ze in landen waar niets is aan geld? En als de oogst mislukt (hun eigen oogst), dan hebben ze geen eten. Als hun enige koe dood gaat, hebben ze geen melk, niets. Je kind van 2 komt dan gewoon om van de honger. Je staat er dan echt helemaal alleen voor. Ze zouden blij zijn met alleen brood of 1 keer in de week warm eten! Het kan toch geen kwaad om je daar bewust van te zijn??? Het helpt mij op momenten dat ik het financieel niet helemaal meer zie zitten.
 
Quote
RE: Wat vind jij echte armoede
Jo  schreef op: 16-05-2012 16:00:10
Ik heb van de week een stuk op tv gezien over de Sahel in Afrika.
Daar was het 60 graden en niks te eten en te drinken in sommige delen.
Het is een ware hel voor deze mensen.

Ik zal niet beweren dat er geen armoedde is in Nederland maar als ik denk of mopper dat ik het slecht heb denk ik even aan deze mensen.

 
Quote
RE: Wat vind jij echte armoede
Anne Mv 3  schreef op: 16-05-2012 18:13:18
Misschien moet je tegenover de vraag: "wat is echte armoede?" de vraag zetten: "wat is echte rijkdom?"
Geldgebrek geeft stress en daar lijdt je relatie onder, maar er zijn veel mensen die veel kunnen doen met weinig omdat ze geen hoge verwachtingen hebben van het leven.
Want ik denk dat het armoede-gevoel in nederland deels gevoed wordt doordat je aan alle kanten geconfronteerd wordt met mooie reclames waardoor hebzucht aangewakkerd wordt. Als je dat niet kunt kopen dan kan dat een ongelukig gevoel geven.
Daar tegenover staat dat we in nederland nauwelijks kindersterfte hebben.
Het leven in Afrika werd genoemd maar heb je wel eens gezien wat een berustende blik die mensen vaak in hun ogen hebben? Ze hebben dan misschien de keuze om te jagen als ze geen eten kunnen kopen, maar ze hebben vaak zoveel ellende meegemaakt en ze hebben geen idee hoe ze uit die cirkel kunnen komen. Misschien is dat juist wel armoede?!
In nederland hebben de meest 'arme' mensen nog wel kansen om er weer bovenop te komen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Wat vind jij echte armoede
Naam
Bericht