Menu
 

Topic:

Positieve ervaringen antidepressiva??

Evenano  schreef op: 29-04-2012 07:00:04
Ik doe dit even anoniem, wil even niet herkend worden.
Mijn vraag: ik heb erg behoefte aan mensen die hun positieve ervaringen met antidepressiva met me willen delen. Ik ben sinds een paar dagen voor de zoveelste keer overwerkt en met depressieve en angsrklachten ziek thuis. Ik heb in het verleden cognitieve therapie gehad, heb mindfulness gedaan, yoga etc etc. Maar deze klachten blijven maar terug komen. Mijn huisarts wil nu toch antidepressiva gaan voorschrijven. Aan de ene kant wil ik dat ook, maar ik ben ook zo ontzettend bang voor bijwerkingen! Wie kan me wat moed inspreken? Alvast heeeeel erg bedankt!
 
Quote
Navigatie
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Harleysmama  schreef op: 29-04-2012 07:51:53
Ik heb jaren seroxat geslikt en eigenlijk geen last gehad van bijwerkingen. Ben gestopt omdat het weer goed ging. Maar mocht het weer niet goed gaan, zou ik zeker er weer mee starten. Ook heb ik oxazepam en diazepam geslikt, werd er wat duffer van, maar had geen angstgevoelens meer.
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Mafkees  schreef op: 29-04-2012 08:16:48
mijn man was zo mega somber en depressief, er waren geen andere opties meer dan antidepresiva.

wij zijn er zoooo gelukkig mee!! mijn man is eindelijk weer blij en gezellig!

dus als je zelf niet meer trekt: je wordt er echt een ander mens van en dat heb je net even nodig!

sterkte
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Annikamv3  schreef op: 29-04-2012 08:49:42
Ik heb venlafaxine gekregen sinds december 2010 en voel me nou eindelijk sinds mijn 14 weer aardig goed in mijn vel.
Durf dingen te zeggen en ben stuk zekerder van mezelf.

heb geen bijwerkingen gehad.

had net even dit duwtje in de rug nodig en geniet weer van de kleinste dingetjes
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Angelique  schreef op: 29-04-2012 09:02:23
ik heb dik een jar prozac geslikt das alweer eventjesterug hoor
maar eigenlijk niet echt bijwerkingen ik kon prima functioneren
alleen werden mijn gevoelens erg afgevlakt en kon ik bijv niet huilen en rouwen om verlies van een vriend enz
na dat jaar waarin ik ook therapie gehad had ging het beter en wilde ik graag mijn gevoel weer terug en ben ik gestopt met slikken
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Suus  schreef op: 29-04-2012 09:07:00
Ik heb ruim 10 jaar terug een zware burn out gehad, kon letterlijk niks meer en leek wel aan de drugs. Om dat te doorbreken heb ik Seroxat gebruikt. Ik kreeg rust in mijn hoofd en kon daardoor aan de slag.

 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Mamavonn  schreef op: 29-04-2012 09:15:33
Ik heb 5 jaar lang cipramil geslikt.

Bedenk dat wat voor de 1 een goed middel is voor de ander niet helpt. Zo kreeg ik eerst zoloft maar dat deed niets voor me.

als je er mee begint kun je de eerste weken bijwerkingen krijgen. Ik heb ook cognitieve therapie gedaan 12 jaar geleden en dat hielp ook niet. Dus dan maar pillen. Uiteindelijk ben ik vorig jaar toch weer naar de psycholoog gegaan. Maar dan een hele goede die door de huisarts werd aangeraden. oke de wachtlijst was een half jaar maar ik ben erna maar 8 maanden in therapie geweest en het gaat nu prima.

Succes
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Mamavonn  schreef op: 29-04-2012 09:16:36
O en een tip van mij, laat je eens prikken op je vitamine b12. Als dat te laag is kun je ook depressieve en angstklachten van krijgen. Bij mij was hij veel te laat en ik krijg dus spuiten en voel me ook daardoor een ander mens.
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Evenano  schreef op: 29-04-2012 10:24:05
wat fijn, zoveel reacties al! Dat doet me goed. Dit klinkt allemaal wel hoopgevend. Dus het enige wat ik lees is het afvlakken van gevoel wat sommigen ervaren. B12 is ook al bij me opgekomen, dat zal ik ook nog eens navragen, bedankt voor de tip. Herkent iemand ook het gevoel alsnog je met een dubbele tong praat? Het maakt me zo onzeker, denk steeds dat anderen denken dat ik alcohol gedronken heb. Dat heb ik eigenlijk sinds ik me zo somber voel.
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Mamavonn  schreef op: 29-04-2012 10:25:35
Dat is een symptoom van b12
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Angelique  schreef op: 29-04-2012 10:39:38
kan idd bij b12 horen
ik heb dat ook en ik word er moe prikkelaar duizlig alsof ik ga flauwvallen
en toen het even heel heftig was in begin werd ik ook behoorlijk depressief
het zou dus kunnen
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Miesje  schreef op: 29-04-2012 11:30:12
oxazepam en seroxat gehad jaren terug...heeft mij goed geholpen...
oxazepam het langst geslikt..denk 6 mnd.
was ook zo depri,angstig,moe...zag nergens de lol meer van in.
na 6 mnd voelde ik dat ik het zonder kon, ben langzaam gestopt en idd.

 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Joltje  schreef op: 29-04-2012 11:43:52
Ik heb hele goed ervaring met het slikken van antidepressiva. Ik slik het nu al bijna 6 jaar. Ik gebruik fluoxetine ( hoort bij de prozac groep) De eerste 6 weken heb ik bijwerkingen gehad, daar moest ik echt even doorheen en soms vond ik dat heel zwaar. De maximale tijd van bijwerkingen is 6 weken zegt mijn huisarts.....dus ik had helaas de volle tijd bijwerkinge, maar het kan ook veel minder lang zijn, of zelfs helemaal niet!
Ik ben een heel ander mens geworden. Bij mij is het absoluut niet zo dat het mijn gevoelens afzwakt, ik voel verdriet, blijdschap, ik ervaar het allemaal. Ik ben alleen veel minder snel boos en de pieken en dalen zijn niet zo hoog / diep. ik blijf veel stabieler. Mijn leven is 100% veranderd en ik heb verschillende keren ( onder begeleiding van mijn huisarts) geprobeerd te stoppen, maar dan val ik binnen een paar weken weer terug in oud gedrag.In somberheid, snel boos worden, alles negatief zien....... Nu blijkt dat ik in mijn hoofd een stofje niet voldoende aanmaak en dat krijg ik wel voldoende binnen via de anti depressiva. Als kind heb hier al last van gehad, ( ik was een heel somber, zwartkijkend kind en als puber al helemaal niet te harden) maar het is pas ontdekt toen ik 35 was......ik zeg nu tegen mensen, mijn leven is opnieuw begonnen op mijn 35ste.
Ik zal het je nog sterker vertellen, mijn zelfvertrouwen groeide zo hard, dat ik op mijn 36ste opnieuw de schoolbanken ben ingegaan en mijn droom durfde na te gaan. Ik zal er mijn hele leven aan vastzitten, maar dat makat me echt niets uit..mij heeft het zo ontzettend geholpen! Ik hoop dat jij over ene tijdje ook zo een positieve ervaring hier kan schrijven! sterkte voor nu, want het is niet niks!
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Evenano  schreef op: 29-04-2012 13:54:49
ok, dus B12 zou ook goed kunnen..
ik ben erg ' blij' met zoveel herkenning!! En Joltje, kippenvel bij jouw verhaal. Ik tob hier inderdaad ook al vanaf de puberteit mee en ik ben nu 35. Heb ook inderdaad nooit de moed gehad om te gaan doen wat ik echt zou willen. Lijkt me geweldig als medicijnen daarbij kunnen helpen.
super bedankt voor de lieve reacties! Ik ga er maar gewoon voor.
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Eventjes Maar Zo  schreef op: 10-05-2012 14:01:23
Hoi,

Ik ben benieuwd of je het ondertussen al gebruikt hebt? Ik wilde zojuist een topic hierover starten maar kwam dit dus tegen.
Vandaag ben ik naar een psychotherapeut geweest, 1e gesprek, en daar heb ik aangegeven dat oxazepam bij mij echt niets doet en of er iets anders is dat me zou kunnen helpen. Hij noemde toen antidepressiva, maar zei dat je dat minimaal een half jaar moest gebruiken. Hij zei ook dat ik het niet zo zwaar moest zien als dat de naam klinkt. Hierover moet ik wel contact opnemen met de huisarts want hij mocht me dit niet voorschrijven.

Wel super om te lezen dat er zoveel goede ervaringen zijn. Zelf ben ik een supervrolijke meid, maar de laatste weken/maanden bijna dagelijks een huilbui. Ik weet de oorzaak en ga daar wat aan doen, maar in de tussentijd heb ik wel iets nodig. Heb idd ook ontzettende angstklachten, alsof ik soms iets echt niet kan.
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Nala  schreef op: 10-05-2012 14:15:28
Joltje wat herkenbaar, hier ook een "nieuw" leven met fluoxitine,zwakt ook hier idd niet alle gevoelens af en daarnaast mag deze ook samen met onze kinderwens, iets wat bij bijv oxzazepam niet mocht.

Lieve evenano, ik hoop dat je inmiddels een plan van aanpak hebt, alleen medicatie is vaak niet voldoende, therapie er naast zorgt vaak voor een snellere meer langdurige oplossing.Wel is het bij therapie heel belangerijk dat je de juiste persoin tegenover je hebt, iemand bij jij je "thuis" voelt bij wie jij het gevoel hebt alles kwijt te kunnen en is dat niet bij de eerste zoek gerust verder ze begrijpen dat heus wel, het gaat immers om jou!!
Heel veel sterkte!!
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Lin79  schreef op: 10-05-2012 19:06:20
ik heb 5 jaar lang efexor geslikt.
van de efexor had ik goed resultaat werd actiever en vrolijker maar ben er wel veel van aangekomen en had last van veel zweetbuien.

daarvoor een tijd paroxetine geslikt en was net een zombie werd er ook niet vrolijker en opgewekter van.....
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Evenano  schreef op: 13-05-2012 16:54:07
ik ben inmiddels sinds vandaag begonnen met Citalopram. Maar de bijwerkingen vallen me tegen! Ik ben gestart met 10 mg, maar al heel snel kreeg ik heel erge hartkloppingen, raakte in paniek er werd erg misselijk. Ik voel me nu ook eerder somberder dan beter. Ik heb gelukkig wel oxazepam om die hartkloppingen en angst te onderdrukken, maar ik ben er erg van geschrokken. Herkent iemand dat en gaan die hartkloppingen en ook die versterking van de somberheid snel weer over, of duurt dat lang? Of is het een teken dat je toch de verkeerde medicatie hebt?.. Sorry voor alle vragen, maar ik word er heel onzeker van.. Ik heb trouwens ook een hele goede psychologe hoor, ik doe zeker de medicatie in combinatie met therapie.
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Mamavonn  schreef op: 13-05-2012 16:58:38
Ja hoor had ik ook bij citalopram. Heeft een paar weken geduurd!
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Evenano  schreef op: 13-05-2012 18:55:43
oké, Mamavonn, dank je voor je reactie. Dus dat hoort er dan bij. Hoop dat ik door durf te zetten, want ik vind het best een eng gevoel. En worden de bijwerkingen als je de dosis verhoogt ook weer erger, of is je lichaam er dan inmiddels wel aan gewend? De huisarts wilde eigenlijk dat ik meteen met 20 mg zou starten, ben zo blij dat ik dat niet heb gedaan!
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Mamavonn  schreef op: 13-05-2012 18:57:00
Dat durf ik je niet te zeggen. Ben gelijk met 20 begonnen.
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Monica Mv 2  schreef op: 13-05-2012 19:03:31
Ik heb een jaar sertraline geslikt. Een half pilletje per dag wat een lage dosering is. Dat ging uitstekend.

Had eerst een andere (weet de naam niet meer), daar raakte ik helemaal stoned van. Ik wist op een gegeven moment niet meer wat links en rechts was en had de hele tijd het idee dat ik ging omvallen en liep als een bezopen iemand.

Maar die sertraline was helemaal top.

Ben gestopt omdat ik me goed voelde en geen last verder meer gehad.

Overigens wel sterk detail. Ook ik heb een vitamine B12 tekort en spuit er sinds 2002 voor
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Evenano  schreef op: 21-07-2012 19:04:10
Weer even mijn topic omhooghalen.. Ik ben dus na die ene dag gestopt met de citalopram... Door mijn eigen stomme angst voor de bijwerkingen. Sindsdien heb ik sint janskruid gebruikt, wt na een paar weken wel wat effect begon te hebben, maar nog lang niet voldoende. Ik voel me nog eigenlijk elke dag wel lange periodes erg somber, ben nog angstig en heb nog veel last van derealisatie. Ik wil dus eigenlijk weer overstappen van sint janskruid naar citalopram. Weet toevallig iemand hoe je dat moet doen? Eerst een week niets slikken bv? En zijn de hartkloppingen die je in het begin bij antidepressiva kan krijgen echt onschuldig en gaan ze echt weer over? Word echt niet goed van mijn eigen getwijfel, ik snap niet waarom ik zo angstig ben voor die medicijnen! Zal wel horen bij het depressief zijn misschien..
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Joltje  schreef op: 21-07-2012 19:48:18
Ik zie dit net, maar heb nu even geen tijd om te reageren...maar ik kom straks even een reactie geven.
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Joltje  schreef op: 21-07-2012 21:04:28
zo, daar ben ik dan..

Ik heb natuurlijk alleen ervaring met de fluoxetine, maar zoals ik al schreef, ik heb de volle 6 weken bijwerkingen gehad. dat is pech hebben, niet iedereen heeft dat en er zijn zelfs mensen die beginnen aan zo een medicijn en hebben geen enkele bijwerking. Jij bent erg bang voor die bijwerkingen en ik vraag me eigenlijk af of jij die hartkloppingen hebt van de citalopram, of puur de angst voor het onbekende medicijn.
Ik heb namelijk net even gezocht op bijwerkingen van citalopram en hartkloppingen wordt aangeduid als een bijwerking, maar staat omschreven als zeer zelden.
Je moet dit middel de kans geven om te gaan werken en dat duurt echt even. Ik merkte na een week of 4 eigenlijk pas, dat de antidepressiva iets met me deed ( in positieve zin dan). De bijwerkingen voor mij waren: vreselijk moe, erg suf, huilbuien, het leek allemaal erger te worden nadat ik begonnen was met de fluoxetine. Ik moest in die begin weken, regelmatig op controle bij de huisarts, dan bekeek hij hoe het met me ging en hoe ik reageerde op de tabletten. Ik heb daar wat tranen gelaten. Ik wou stoppen, ik voelde me alleen maar slechter, maar mijn huisarts en mijn man hielden mij voor dat het echt overging.....en het ging over!!! ineens was ik weer blij, ik kon weer genieten van de dingen in het leven.....deze medicijnen hebben de tijd nodig om te gaan werken. Het is geen pijnstiller he.....die neem je in en binnen een half uur voel je je beter, maar dat werkt helaas met deze tabletten niet. Bij mij is het zo dat mijn lichaam de stof serotonine hoogstwaarschijnlijk helemaal niet aanmaakt, dat heeft zich moeten opbouwen bij mij, vandaar ook dat het allemaal vrij lang duurde. Als jou lichaam eenmaal gewend is aan de citalopram en jou lichaam heeft voldoende serotonine, dan ga jij je een heel ander mens voelen..echt waar! maar je moet even gaan doorzetten.
In het ergste geval blijkt dat de citalopram voor jou niet / of niet voldoende werkt. Dan zal er een ander medicijn geprobeerd moeten worden, maar ook voor jou is er een oplossing!
je hebt het nog over de sint janskruid. Volgens mij is dit volkomen onschuldig en homeopatisch. Ik denk dat je rustig kunt stoppen met de sint janskruid en weer beginnen met de citalopram. Maar misschien is het verstandig om maandag naar je huisarts te gaan en hem te vertellen dat je zo bang bent. Misschien heltp het jou ook als je bijv. 1 of 2x per week even langs gaat bij hem en even met hem praat over hoe je je voelt in de beginweken. Hij zal snel genoeg in de gaten hebben of die medicatie zijn werk doen voor jou of niet en hopelijk trekt jou huisarts jou ook door die eerste weken heen, want ze kunnen moeilijk zijn..maar verlies niet uit het oog waarvoor je dit allemaal doet! om dadelijk beter in je vel te zitten, om weer gewoon te kunnen functioneren! dat zou toch geweldig zijn of niet?

lieve Evenano........zet door! het gaat je lukken ! dikke knuffel van mij!
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Joltje  schreef op: 21-07-2012 21:06:55
onderstaand heb ik even voor je opgezocht..lees het nog eens even goed......citalopram wordt voor meerdere dingen gebruikt, maar ik heb alleen even gepakt wat op jou van toepassing is...depressie en angst.........


Citalopram behoort tot de serotonineheropnameremmers ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine.

Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis

Depressie


Verschijnselen
Bij depressiviteit is er sprake van een sombere stemming, geen interesse en plezier meer in de dingen van het leven. Iemand die depressief is, voelt zich vaak waardeloos en heeft schuldgevoelens. Ook kunnen depressieve mensen snel geïrriteerd zijn en moeite hebben met inslapen of doorslapen.

Behandeling
Depressieve klachten kunnen behandeld worden met psychotherapie (gesprekken), met medicijnen, of met een combinatie van beide. Uw arts zal samen met u bepalen welke behandeling voor u het beste is. Het hangt vervolgens van uw persoonlijke situatie af en van het soort depressie, met welk medicijn de arts zal starten.

Effect
Citalopram vermindert de depressieve klachten. U voelt zich energieker en uw stemming verbetert. Het is belangrijk het medicijn dan nog ongeveer een halfjaar te blijven gebruiken. Daarmee verkleint u de kans dat de depressie terugkomt. Bij ouderen en mensen die eerder een depressie hebben gehad adviseren artsen vaak om dit medicijn langer te gebruiken.

Werking
Het kan vier tot zes weken duren voordat u het effect van citalopram merkt. De eerste weken kunt u wel last krijgen van de bijwerkingen en angstgevoelens. Stop dan niet met het gebruik, meestal verminderen de bijwerkingen als u gewend bent geraakt aan het medicijn. Vaak verdwijnen ze zelfs.

Angstgevoelens en gespannenheid


Verschijnselen
Iedereen is wel eens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar. Het leidt tot voorzichtigheid of tot vluchten, en is dus een nuttige vorm van zelfbescherming.

Soms is iemand angstig terwijl daar weinig aanleiding voor is, bijvoorbeeld als u niet naar buiten durft, of geen boodschappen durft te doen in een drukke winkel. We spreken dan van een angststoornis.

Angst geeft vaak klachten als hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen en prikkelbaarheid. Hevige angst kan leiden tot hartkloppingen, benauwdheid, zweten, pijn op de borst, trillen, het gevoel flauw te vallen of tintelingen in de armen en benen.

Behandeling
Angstgevoelens en gespannenheid worden meestal behandeld met psychotherapie (gesprekken), met medicijnen, zoals citalopram of met een combinatie van beide. Uw arts zal samen met u afwegen welke aanpak het beste is in uw situatie.

Effect
Citalopram vermindert vooral de angstgevoelens zoals piekeren, slaapproblemen, prikkelbaarheid en trillen.
Citalopram werkt bij ongeveer zes op de tien mensen. Het is belangrijk om het medicijn minstens een jaar te blijven gebruiken. U voorkomt hiermee dat de klachten terugkomen.

Werking
Het kan één tot drie maanden duren voordat u het effect van citalopram merkt. De eerste twee weken van de behandeling kunnen de angstklachten zelfs toenemen.

Ook kunt u de eerste tijd last krijgen van de bijwerkingen. Stop dan niet met het gebruik, meestal verminderen de bijwerkingen als u gewend bent geraakt aan het medicijn. Vaak verdwijnen ze zelfs.
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Evenano  schreef op: 21-07-2012 23:14:24
Dank je wel joltje! Je hebt me weer wat moed gegeven. En inderdaad denk ik dat ik eens contact met de huisarts ga opnemen en mijn angst met haar bespreek. Mijn psychologe vermoedde ook als dat mijn hartkloppingen een pure angstreactie waren. Dat wilde ik niet geloven, maar mogelijk heeft ze gewoon gelijk.. Bedankt voor je uitgebreide reacties, had ik echt even nodig.
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Joltje  schreef op: 21-07-2012 23:29:02
wat fijn om te lezen dat ik je weer een beetje moed heb kunnen geven. Ga dit niet alleen aan..vraag hulp waar je kan, zeker omdat je best wel bang bent voor de medicatie! Met genoeg steun ga jij dit ook redden en ik hoop echt dat jij over een paar maanden kan zeggen dat de citalopram van jou een ander mens heeft gemaakt!

heel veel succes !!!! en hou je ons een beetje op de hoogte via dit topic?
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Evenano  schreef op: 22-07-2012 14:21:49
Ik zal een update geven als ik weer gestart ben inderdaad!
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Chloe  schreef op: 01-08-2012 17:47:55
nou, ik heb de knoop doorgehakt. Vandaag de huisarts gebeld, ik ga nu St Janskruid afbouwen, dan mag ik een week niets slikken en dan starten met Citalopram. Ik vind het feit dat ik straks een week niets slik best eng, maar goed, ik moet er even doorheen!
 
Quote
RE: Positieve ervaringen antidepressiva??
Joltje  schreef op: 02-08-2012 06:14:34
wat ontzettend goed van jou, dat je gebeld hebt !
Ik kan me voorstellen dat je het eng vind om een week helemaal niets te slikken, maar het gaat je lukken!!!

Je hebt de eerste stap al genomen en dat is TOP!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Positieve ervaringen antidepressiva??
Naam
Bericht