Menu
 

Topic:

22% Nederlandse Kinderen overgewicht!

Bernarda  schreef op: 26-04-2012 13:30:02
Nederlandse kinderen te dik AMSTERDAM - Van de Nederlandse kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud heeft 22 procent overgewicht. Ongeveer 6 procent van de kinderen heeft zelfs extreem overgewicht.


Dat blijkt uit een studie in zeven Europese landen, zo meldde het Amsterdamse VUmc donderdag.

Veel frisdrank

Uit het onderzoek onder ruim 7000 schoolkinderen blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met andere landen veel frisdrank drinken, zo’n 0,6 liter per dag. Ook blijken jongens meer frisdrank te drinken en meer tv te kijken dan meisjes, al sporten die juist weer minder. Ook zijn kinderen van hoger opgeleide ouders slanker.

Extreem overgewicht

In vergelijking met andere landen valt de situatie in Nederland echter mee, al is die volgens de onderzoekers wel zorgelijk. In Griekenland echter is zelfs de helft van de schoolkinderen tussen de 10 en 12 jaar oud te dik en heeft 21 procent van de hen extreem overgewicht. Kinderen in dat land bleken bijvoorbeeld ook het minst te sporten en nauwelijks naar school te fietsen, terwijl in Nederland een kind ruim 3 dagen in de week naar school fietst.

Grote verschillen

Volgens de onderzoekers zijn de verschillen tussen landen lastig te verklaren. „Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen”, zegt onderzoeksleider Johannes Brug.

Noorwegen en België kwamen als beste uit het onderzoek. Nederland liet Hongarije, Spanje, Slovenië en Griekenland achter zich.

Wanneer sprake van overgewicht?

Er is sprake van overgewicht en extreem overgewicht als een kind hoger dan een bepaald BMI heeft, een Body Mass Index. Bij kinderen verschuift die maatstaf, omdat het lichaam zich nog ontwikkelt. Een BMI boven de 22 betekent dat een kind overgewicht heeft.

Ik vind dit best schrikbarend! Als ik bedenk dat ik als kind niet dik was maar toch Morbide obesitas heb gekregen in een aantal jaren tijd dan vraag ik me af hoe het met deze kinderen zal gaan in de toekomst...

Ik denk dat vooral ouders die zelf juist niet dikker zijn zelf de gevaren van overgewicht voor hun kinderen niet inzien. Zo van , ach als ze wat ouder zijn gaat het er wel weer af.. een tweede is natuurlijk de ouders die juist zelf wel een verkeerd etenspatroon hebben en hun kinderen erin mee laten gaan.. Ik heb 2 kinderen van 2 en 5 en iedere 3 maanden belijk ik hun BMI om te waken dat ze overgewicht krijgen, met hun aanleg kan dat maar zo, ze mogen van mij best wat lekkers maar ik stimuleer, sport en buitenspelen, erstandige keuzes maken en straf of beloon ook niet met een toetje of snoep. Ze hoeven hun bord niet leeg te eten want vol=vol en dat moeten ze zelf ervaren, dat kan ik niet aanvoelen voor ze.. als ze dat herkennen en niet overeten dan lijkt me dat een goed moemnt om te stoppen..

doen jullie ook echt iets actiefs om te voorkomen dat je kind te zwaar wordt?
 
Quote
Navigatie
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Jolanda1974  schreef op: 26-04-2012 21:10:10
Onze oudste dochter vraagt als ze uit school mee gaat spelen met een vriendinnetje om fruit.. Want zo doen we het thuis ook. Eerst wat fruit en wat drinken en daarna misschien nog een koekje of snoepje maar niet meteen erachter aan.

Aangezien ik zelf overgewicht heb let ik wel op het eetgedrag van onze kinderen. De jongste heeft ook meer aanleg en die kan bunkeren. Niet normaal, maar om snoep geeft ze niks. Die eet liever 2x per dag warm (aardappels/groente) dan dat ze brood eet. Geef haar de keuze tussen snoep of kale kleine breekcrackertjes dan gaat ze altijd voor de crackers. De oudste kan echt alles eten en komt een gram aan. Niks teveel.. Maar goed, ik hoop ze een gezonde basis mee te geven.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Jolanda1974  schreef op: 26-04-2012 21:11:40
En als ze hier "honger" hebben en gaan zeuren is het standaard antwoord, je mag een appel.. Willen ze niet, jammer dan het is een appel of niks.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Marie8  schreef op: 26-04-2012 21:13:21
Tja, ik zie het wel in de praktijk. Nicht van 13, neven van 11 en 9. Alledrie te dik. Al begint de oudste er nu wel een beetje uit te groeien. Het is er ook wel een beetje de leeftijd voor denk ik.
Maar daarnaast worden er ook wel keuzes gemaakt in eten die ik zelf niet zou maken. Hoorde mijn schoonzus eens zeggen dat ze nu alleen maar gezonde koeken in huis haalde. Had ze ipv gevulde koeken van die witte liga's met van dat chocospul erin. Tja, misschien beter als een gevulde koek, maar om het nu gezond te noemen?
Ik denk dat mensen vaak gewoon niet weten wat gezond is. Al die kies bewust logo's en minder % vet etiketten....zegt allemaal niet zoveel. Minder vet is meestal weer meer suiker. Etiketten kunnen lezen is erg handig.
Ik weet echt wel eea van voeding en probeer mijn best te doen om een goed gewicht te houden. Maar voor de kinderen ben ik niet bezig met gewicht. Wel met gezondheid, leg uit wat voeding doet met je lichaam. Heb geen vaste regels over eten. Sommige dagen snoepen ze best veel maar andere dagen helemaal niet.
De basis van maaltijden is goed, daarbuiten ben ik het eens met er niet een groot punt van maken.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Myself  schreef op: 26-04-2012 21:16:12

Quote sara1976:
[...]

Bij ons mag er tijdens het fruitmoment geen koek of snoep gegeten worden. Als iemand niets of snoep/koek bij heeft, moeten de andere kindjes delen


Wat zou ik daar blij mee zijn.

Ik heb zelf overgewicht en mijn kids zijn ook te zwaar. We letten op om ze een goed eetpatroon aan te leren.
Ik vind het dan zo sneu als ze dan in hun pauze geconfronteerd worden met anderen die wel koeken eten, ook chocoladekoeken ed als ik hun zo hoor.
Wat zou het dan makkelijker zijn als iedereen hetzelfde heeft.

Met dat gevoel poste ik dan ook mijn eerste reactie, niet om anderen te veroordelen, maar meer met dit gevoel erbij.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Marie8  schreef op: 26-04-2012 21:19:17
Hier inderdaad ook alleen fruit op school. Andere dingen worden mee terug gegeven. Dat vind ik ook wel prettig. Tijdens het overblijven zie ik soms andere dingen.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Sara1976  schreef op: 26-04-2012 21:21:17
ook met het overblijven wordt er erg op gelet, Er is ook gevraagd om tijdens het overblijven geen koekjes/snoep of chips mee te geven. Kinderen ruilen vaak onderling en dan wordt er dus geen brood meer gegeten.
Wij krijgen trouwens ook het niet opgegeten brood/fruit en niet opgedronken drinken evenals lege pakjes en lege boterhamzakjes mee naar huis. Dat is voor in onze eigen vuilnisbak. Drinken kan ik een beker en brood in een broodtrommel Ik kan het wel waarderen. Je weet ook meteen wat ze gegeten hebben.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Suus  schreef op: 26-04-2012 21:22:27
Mijn kinderen hebben ook honger na school, als ik zeg dat ze droog brood mogen eet de oudste zo een brood weg. Ze vragen overigens niet bij anderen gelukkig.

Ik geef fruit na school, mijn kinderen hebben rond 10 uur echt iets nodig om door t ekunnen en van fruit krijgen ze juist honger.

 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Bernarda  schreef op: 26-04-2012 21:54:11
wat super om te lezen hoe iedereen het weer anders aanpakt...

op zich kan ik me ook wel invoelen op het idee dat je een kind kan geven wat hij/zij wil want dan wordt het verlangen kleiner.. alleen voor mij als ouder die zelf te dik is voelt dat niet goed. ik let liever nu op wat ik ze zelf geef en als hij/zij dan 10 of 15 zijn en het zelf willen kopen dan hoop ik dat ze oud en wijs genoeg zijn om ook eens wat te laten liggen.

ik mocht als kind alles!! cola, worst, kaas, snoep.. Ik was als kind niet dik maar wel stevig.. zeg 5 kilo te zwaar gemiddelt. maar toch is het uiteindelijk verkeerd gegaan.. nu heeft een zwaar medicijn voor 40 kilo in 10 maanden erbij gezorgd maar toch ben ik he die het erbij heeft gegeten en niemand anders, dus ben ik bezorgd over mijn kinderen.

ik moet bekennen dat als wij een feestje hebben mijn oudste ook echt aanvalt en echt roept van "ooh joh, kijk ...., wat lekker!!" . maar dat is even en dan is het ook over. Gelukkig is hij een mietje met eten en dus ook met snoepjes.. worst en kaas lust hij niet. Mijn jongste die houdt helemaal niet van snoep. die wil liever fruit.. heerlijk! ach misschien komt het later dan ook wel goed..

 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Miesje  schreef op: 26-04-2012 21:54:21
bij mijn dochter op school is het zo dat de kinderen op dinsdag en donderdag fruit mee moeten krijgen,andere dingen mogen niet.
andere dagen mogen kids wel koek o.a mee.

bij mijn zoon is dat belijd niet.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 26-04-2012 22:40:22

Quote DaniMvSenna:
Tja, ik vind het niet gek. Als jij kijkt hoeveel "hollands welvaren" (gewoon (te) dikke) baby's er zijn. Je gewicht als baby/peuter is gewoon de basis. Als je als baby flink was, is de kans op overgewicht groter als ze ouder worden.

".


Ik woog bij de geboorte slechts 2400 gram...En was als kind een dikkertje dap, dus die theorie gaat hier echt niet op...En ik at ook niet ongezond als kind zijnde...Zal denk ik ook veel in je genen zitten..
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Marie8  schreef op: 26-04-2012 22:45:39
Dat geloof ik juist niet, dat ligt aan de groei. Mijn kinderen waren 4 pond (37 weken bevallen) en ruim 4,5 pond en kregen borstvoeding. Die 1e periode waren ze gewoon enorm in groei. Vooral mijn dochter, de jongste. Ook als peuter was ze nog stevig. Maar nu als 5 jarige is ze heel normaal. Mijn
zoon is zelfs erg smal.
Zelf was ik ook een stevige baby en peuter maar altijd slank geweest tot ik in de 20 was. Overigens nu ook gewoon normaal, al zou ik er zelf wel een paar kilo af willen.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Alice  schreef op: 26-04-2012 22:49:57
Ik denk dat 't goed is om kinderen tot op zekere hoogte te laten kennis maken met verleidingen.
Ik ken genoeg verhalen van kindjes die thuis niets kregen en 't dan wel stiekem gingen doen of enorm te buiten gingen vanaf het moment dat ze op zichzelf woonden.
Denk dat het de taak is van de ouders om ze juist te leren omgaan met verleidingen in plaats van ze grofweg te verbieden. Een verboden vrucht smaakt immers veel beter.
Je kind de hele dag volgooien met troep is weer het andere uiterste!
Je kind heel erg bewust maken van wat gezond is en wat niet, is ook iets wat wel 's kan backfiren eens ze de pubertijd bereike.
Dus ja.. je moet gewoon normaal doen
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Claudia  schreef op: 27-04-2012 08:08:09
hier stond vorige week trouwens in de nieuwsbrief dat het snoep meegeven uit de hand liep met overblijven. En daarom werden de ouders verzocht geen snoep meer mee te geven.

Ik deed soms wel eens als verrassing een hartje-gummetje of een choco-eitje er bij in, maar er schijnen dus ook kinderen te zijn die zakjes chips en zakken snoep mee krijgen :-S

Ene kant jammer dat door (sommige) andere ouders je zelf niet kan bepalen wat je erin stopt. Maar aan de andere kant goed, want zakken snoep en chips horen niet in de broodtrommel.

Hier hebben ze ook een aantal weken fruit-groente weken gehad. 3 dagen per week mochten ze dingen op school proeven. Dat vond ik super, dochter trouwens ook!!
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Suah  schreef op: 27-04-2012 09:07:29
Hier mag op school alleen fruit meegenomen worden en voor de lunch een broodtrommeltje met brood en evt. rauwkost.
Wat overblijft gaat terug in het trommeltje, zodat je ziet wat je kind heeft gegeten. Drinken krijgen ze op school (thee).
Alle andere dingen worden mee terug gegeven, dus iedereen eet en drinkt gewoon hetzelfde.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Bepje  schreef op: 27-04-2012 11:27:12
Als ik om me heen kijk klopt het wel. onze kinderen zijn ultradun en haal je er bij gym en zwemles zo uit vanwege hun dunne benen maar zie er veel kinderen met buikjes en te stevige bovenbenen. Ze zijn trouwens dun door erfelijkheid, niet omdat ze weinig eten.
Hier krijgen ze ook wel een snoepje als ze er om vragen, meestal vergeten ze dat dus er gaan dagen voorbij zonder.
Op zondag mogen ze altijd chips en een glaasje sinas en heel soms door de week of met een feestje.
Verder krijgen ze aanmaaklimonade, thee, melk of water. Sap koop ik niet daar krijgt er eentje diaree van en het is heel slecht voor de tanden.
Ik ben zelf een heel slechte fruiteter en heb daarop een truc bedacht. Ze krijgen iedere dag fruit mee naar school dan valt het niet op en koeken vond ik onzin. Ze zijn vaak per 2 stuks verpakt in aparte zakjes en koek blijft koek, gezonde koek bestaat niet, ook geen liga, evergreen, sultana en anderen.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Alice  schreef op: 27-04-2012 11:45:38
Soms zie je dreumesjes met zo'n heel dik, bol buikje.. waardoor komt dat eigenlijk?
Mijn ventje is redelijk stevig, maar zijn buikje is gewoon normaal, zelfs een beetje plat.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Deborah Mv Priscilla
,levi En Stan
  schreef op: 27-04-2012 14:56:44
Zo moeten zij hier met de overblijf alles op eten wat zij meekrijgen.
Ik heb de ene dag ook meer trek. Dit heb ik dus ook aangegeven. Mijn dochter mag dit zelf nu bepalen.

 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Proestie  schreef op: 27-04-2012 16:00:10

Quote Alice:
Soms zie je dreumesjes met zo'n heel dik, bol buikje.. waardoor komt dat eigenlijk?
Mijn ventje is redelijk stevig, maar zijn buikje is gewoon normaal, zelfs een beetje plat.



Mijn jongste heeft dit ook. 's Ochtends als hij uit bed komt is zijn buikje plat, maar zodra hij gaat eten en drinken heeft hij een bol buikje.
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Kyla  schreef op: 27-04-2012 20:51:44
Dat hoort bij de peuterbouw, vaak hebben ze ook een holle rug. Ik heb me laten vertellen dat dat komt omdat de buikspieren nog relatief slap zijn, vandaar dat het na de maaltijd vaak erger is. Ook daar zit natuurlijke variatie in overigens, de ene peuter heeft dit meer dan de ander.

Ik heb slanke kinderen , oudste neigt zelfs naar mager, maar dat is zo'n enorme wiebelkont, die verbruikt heel veel energie op een dag. Hier krijgen ze een evergreen en beker sap naar school. Jongste vaker fruit, maar oudste wil dat ineens niet meer, begint een afkeer te krijgen tegen bepaalde dingen. Elders las ik iets over gedroogd fruit, dat ga ik eens proberen!
 
Quote
RE: 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Juulmvjens  schreef op: 28-04-2012 10:50:55
Hier een kind van 6 met ondergewicht en eentje van 4 die geen ondergewicht heeft maat wel dun is. Als ik de oudste alleen fruit mee naar school zou geven dan zou hij echt teveel afvallen en de jongste waarschijnlijk ook dus beiden krijgen een Evergreen mee. In de beker aanmaaklimonade, voor de oudste nog met Fantomalt voor de extra calorieën.
Wat mij opvalt is dat veel kinderen bij ons gezonde tussendoortjes meekrijgen als fruit, groente of droge crackertjes maar dan wel met een beker Fristi of andere yoghurtdrink. Maar daar zit me ook een lading suiker en andere troep in.

Verder heb ik "mazzel" wat betreft het eetgedrag van mijn kinderen, hoewel dat natuurlijk ook grotendeels aangeleerd is want ze eten zoals wij eten. Ze zijn gek op fruit en groenten (ook spruitjes e.d.). Houden niet van patat, maar wel van volkorenpasta, zilvervliesrijst en vis.
 
Quote
Navigatie


Reageren op 22% Nederlandse Kinderen overgewicht!
Naam
Bericht