Menu
 

Topic:

manisch

Mamavonn  schreef op: 25-04-2012 14:36:46
Hallo

Ik heb een schoonmoeder die manisch depressief is. Helaas denkt zij dat iedereen gek is behalve zij. Ze wil dus ook geen behandeling, zich niet laten instellen op medicatie enz. Het enig wat ze doet is 1 keer in de zoveel tijd een spuit halen (en elke keer met heel veel discussie want ook dit wil ze niet0.

Zo'n spuit betekent dat ze een tijd als een zombie op de bank zit en dan weer druk wordt. De triggers bij haar zijn feestdagen. zowel de nationale feestdagen maar ook verjaardagen enz. Ze gaat dan helemaal door het lint, wordt agressief enz.

al jaren gaan wij uit verplichting met de feestdagen bij hen langs. En elke keer is het feest. Wij zitten altijd in de ruzie daar.

Nu was dit weekend de communie van onze oudste. En ze heeft zich schandalig gedragen. Ze was weer manisch en ze heeft de hele dag verpest. Ze is opdringerig, agressief en bot. Zo heeft ze dingen geroepen als ik wou dat ik je nooit geworpen had, en tegen mij dat ik lui en dik was enz.

De hele dag draaide om haar en ik had haar met liefde buiten gezet. Ware het niet dat ik mijn man daar verdriet mee zou doen want het blijft zijn moeder.

Maar eigenlijk was dit voor mij de druppel. zij wil geen hulp/medicijnen en wij mogen het uitzoeken en zitten met de gevolgen. ik wil dus niet meer naar hen toe op feestdagen wanneer zij zo manisch is.

Hoe denken jullie hierover?
 
Quote
Navigatie
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 25-04-2012 20:53:28
Ben blij dat hij er ook zo over denkt. En ik ga mijn poot stijf houden.
 
Quote
RE: manisch
Blauwtje  schreef op: 25-04-2012 20:55:18
Ik zou dit ook niet accepteren. Dat ze dit heeft hoeft geen excuus te zijn voor wat ze allemaal zegt en doet.
Nee,ik zou er klaar mee zijn.

Fijn dat jullie (je man en jij) het samen eens zijn. Sterkte!
 
Quote
RE: manisch
Minou  schreef op: 25-04-2012 21:21:59
Sluit ik me volledig bij aan!
 
Quote
RE: manisch
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 25-04-2012 21:39:14
De keuze is aan haar. Gebaseerd op haar keuze komt jullie keuze. Kiest zij ervoor om geholpen te worden, prima dan steunen jullie haar. Wil ze dat niet dan kies je je hele gezin boven haar (lijkt me). Door 1 persoon zoveel mensen te kwetsen dat is het niet waard. Zoals het nu gaat vind zij het natuurlijk prima, ze ziet jullie nog steeds terwijl ze ook geen hulp hoeft te zoeken, want iedereen blijft toch wel komen. Als zij geen stap neemt, zou ik zelf een stap nemen.
 
Quote
RE: manisch
Marie8  schreef op: 25-04-2012 22:14:45
Lastig he...

Ik heb een broer met schizofrenie en in die mindere periodes is het niet makkelijk. Gelukkig neemt hij tegenwoordig zijn ziekte wel serieus, waardoor wij hem ook kunnen steunen.
Maar heb 'm ook wel eens voor de deur laten staan als hij gedrag vertoonde waar we als gezin niks mee konden.

Ik ben ook hulpverlener en ben altijd geneigd begrip te hebben voor een ander en vanuit hen perspectief mee te denken. Maar als familielid werkt dat niet. Grenzen stellen voor jezelf en je kinderen, is goed voor jezelf maar uiteindelijk ook voor die ander.

In dit geval, je kunt begrip hebben voor de ziekte en voor de problematiek die dat geeft, maar je schoonmoeder heeft zelf de verantwoordelijkheid om daarmee om te gaan. Dwz medicatie nemen en in behandeling. Zonder dat is haar gedrag belastend voor jullie hele gezin en kun je dus helemaal niks met haar.

Een hulpverlener die betrokken was bij mijn broer leerde me dat ooit. In het geval van mijn broer: in een psychose is hij terecht gekomen in detentie en vervolgens gedwongen opname vanwege een geweldsdelict. Ik beredeneerde dat hij in zijn psychose heel angstig is geweest en vanuit zijn waanideeën de ander heeft aangevallen. Wat ook zo was. Maar niet iedereen met waanideeën valt een andere persoon aan, dus de verantwoordelijkheid ligt nog steeds bij hem. In ieder geval om serieus om te gaan met zijn ziekte, zodat zijn gedrag binnen acceptabele grenzen blijft.
Is voor je schoonmoeder hetzelfde...niet iedereen die manisch depressief is scheldt anderen uit en zegt die kwetsende dingen. En dat kan ik ook nog eens bevestigen uit eigen ervaringen want heb veel gewerkt met mensen die manisch depressief zijn.

Fijn dat je man er nu achter staat, maar ook al is dat niet het geval dan heb jij nog je eigen grenzen en ben je ook verantwoordelijk voor je kinderen die dat zelf nog niet kunnen bepalen.
Het verhaal komt over alsof je de dingen goed in perspectief ziet en echt niet te snel aan de rem trekt. Blijf trouw aan je eigen gevoel en grenzen.
 
Quote
RE: manisch
L.  schreef op: 26-04-2012 09:59:49
Moeilijk hé, ben benieuwd hoe ze er op gaat reageren, kan ook meer spanning gaan geven voor jezelf.
 
Quote
RE: manisch
Petrina  schreef op: 26-04-2012 19:37:54
Mijn moeder is manisch depressief, ze heeft mij daardoor als kind 10 jaar lang mishandeld, heeft geprobeerd om mij om te brengen, en heeft 3x een zelfmoord poging gedaan, ze wisselde enorm elke dag qua stemmingen en het was en is nog steeds een ramp.


Nooit heeft ze hulp aanvaard of gevraagt want zij was niet ziek wij waren gek en wilde van haar af, ze heeft de meest erge dingen gezegt, onder andere dat het niet erg is dat ze mij zoveel pijn gedaan heeft omdat ik toch lelijk bent, dat ik het verdien, dat ik een afgezant van de duivel ben om haar kapot te maken, iedereen wilde haar kapot maken.

Maar toch ondanks alles.......is het mijn moeder.

Contact verbreken kan je gewoon nooit helemaal, het blijft namelijk een bloedband, en het enige wat je kan doen is er leren mee om te gaan, te leren dat jou gezin nu op 1 staat en niet meer je ouders.

Mijn moeder heeft 2 weken geleden bij mij thuis mijn vader aangevallen, geslagen en gekrabbeld, ik heb haar beetgepakt bij haar arm, gezegt dat ik dit niet tolereer en haar buiten gezet. Ze heeft geschreeuwd en al dat mijn vader ook naar buiten moest komen want ze moest naar huis en hij moest mee ik heb alleen nog gezegt, nee pa blijft hier die gedraagt zich normaal alleen mensen die normaal doen mogen hier blijven. Ze heeft geen vervoer naar huis dus heeft echt een uur buiten gezeten. Toen was het weer gezakt en kon ze weer naar binnen. Ik heb aangedrongen bij mijn vader om aangifte te doen maar dat wilt hij niet, prima doet hij zichzelf aan. Alleen gebeurd het niet meer in mijn huis, volgende keer is het over en kan ze niet meer komen als mijn kindjes hier zijn.

Als ze op verjaardagen of wat vervelend word ben ik ook duidelijk, normaal en anders kan je gaan!

Accepteer dat het nooit zal veranderen, dat ze er nooit anders mee om zullen gaan dan dat ze doen, maar verander zelf zodat het voor jullie leefbaar is en blijft. Zie het als een rollenspel, als 1 van alle de rol anders gaat vervullen als gewend dan zal het hele stuk anders gaan verlopen.

Ik weiger het dat mijn moeder naast alles wat ze mij aangedaan heeft nu nog meer kapot maakt. Altijd zal er een wond blijven, en die gaat nooit meer dicht, een wond van een ouder die je verloren hebt maar waarvan het lichaam er nog is, een moeder/schoonmoeder die niet meer is wie ze was en niet is wie ze wilt zijn. Afscheid nemen van iemand die overlijd is zwaar en moeilijk, maar afscheid nemen en er een monster voor terug krijgen in hetzelfde lichaam met toch altijd de hoop op stabiliteit is killing, dus accepteer dat het nooit meer beter zal worden, alles wat er dan positief veranderd is dan een cadeau!

Als ik je ergens mee kan helpen vraag gerust!
 
Quote
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 26-04-2012 19:40:34
Wat een verhaal. Herken er wel veel in.

Heb jij het idee dat je moeder beseft wat ze zegt? ik heb dat idee nl wel. Dingen die ze in rustige periodes niet durft te zeggen gooit ze er wel uit in een manische toestand.
 
Quote
RE: manisch
Petrina  schreef op: 26-04-2012 19:42:57
ja mijn moeder zegt op zo'n moment teveel waar ze niet op zou kunnen komen als ze niet wist wat ze zij, ik heb het idee dat de rem op dingen weg is. Het fatsoen, het verdwijnt op zo'n moment. In een psychose wist mijn moeder het trouwens echt niet meer maar in een manie zei ze teveel om express te raken, om iemand kleiner te maken en om een machtpositie te verwerven. Andere pijn doen terwijl ze eigenlijk liefde wil, afstoten en aantrekken en kom je te dichtbij dan weer ver weg en altijd hebben annderen het gedaan.
 
Quote
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 26-04-2012 19:51:05
Kijk mijn schoonmoeder zegt ook dingen waarvan ik weet dat het onzin is. Zo roept ze dan ineens: zitten is opstaan en zitten magnetron.

Maar als ze zegt ik heb spijt dat ik je ooit geworpen heb. Of: zo heb ik fijn jullie feestje verpest, dan had je me niet uit moeten nodigen. Dan denk ik dat ze dat meent.

en ze zal er later ook niet op terugkomen of excuses aanbieden. Het schijnt volkomen normaal te zijn dat je het maar allemaal moet accepteren.

Als ze manisch is geeft ze ook heel veel geld uit, heeft ze al zeker 3 auto's in de prak gereden, briefjes achter gelaten dat ze van de brug springt en dan gewoon uren verdwijnen enz.

dus jouw moeder wil ook geen hulp?
 
Quote
RE: manisch
Petrina  schreef op: 26-04-2012 19:56:25
Nee mijn moeder wilt ook geen hulp en daardoor zijn wij, haar kinderen, meerdere keren uithuis gemoeten.

Mijn moeder zegt ook vreselijke dingen zo van, ja je had allang onder de grond moeten liggen dus niet zo janken (dan wijst ze terug op de poging om mij om te brengen wat haar verteld is dat ze dat gedaan heeft) Of dan zegt ze dingen waardoor je je vreselijk schaamt tegenover visite bijv op condoleren, zooo je bent al over het verlies je likt nu al een nieuwe man af, zulke dingen.

Mijn moeder komt ook nooit met excuses ja zegt ze ik heb teveel aan mij hoofd om daar nog mee bezig te zijn hoor het maakt niet het is toch gebeurd en het veranderd niks om er druk om te maken...

Altijd die excuses, en daarbij heeft mijn moeder woensdag ook haar 50 ste chemo kuur gekregen. Door de chemo is haar psyche helemaal niet meer onder controle.
 
Quote
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 26-04-2012 20:00:46
Ik snap dat het altijd je moeder blijft maar toch...

Ik zal mijn man nooit verbieden om naar ze toe te gaan hoor laat ik dat voorop stellen. Maar we zijn het er nu over eens dat we niet meer langs gaan als ze zo'n bui heeft. Ik merk nl ook dat onze kinderen het mee gaan krijgen.

Ik ben daar misschien wat harder in. Heb zelf al 10 jaar geen contact meer met mijn eigen vader omdat hij zijn handen niet van mijn zusje kon houden.
 
Quote
RE: manisch
Petrina  schreef op: 26-04-2012 20:05:59
Ik ben daar ook mee bezig, het zal altijd mijn moeder blijven, maar ik zet haar buiten als ze zo doet, ik tolereer het niet meer en ze begint dat door te krijgen.

Weken lang ben ik al niet meer bij haar geweest, zeker al 3 maanden niet, terwijl ik daarvoor zeker 2 x in de week ging om te helpen thuis en schoon te maken enzo omdat ze zelf zo ziek is nu.

Het blijft mijn moeder, maar om een relatie te blijven houden zal ze zich ook als moeder moeten kunnen gedragen, en dat is en was niet zo dus moet ik mijn grenzen van kind zijn blijven bewaken.

Het geeft enorm veel lessen maar ookk enorm veel zelfinzicht, maar ook een inzicht dat je in zulke situaties zoveel zelf kan bepalen en veranderen.

Meerdere keren heb ik mijn moeder buiten gezet, ben ik weg gegaan tijdens buien, heb ik haar gezegt dat ze te ver gaat. Dat moet ik blijven doen, altijd omdat het nooit zal veranderen maar ik weet ook dat ik het kan.

Knap dat je al 10 jaar geen contact hebt met mijn vader, maar helemaal van je vader af komen kan je nooit, helaas. En zo is het ook in deze situatie. Je kan contact stoppen maar de bloedband stopt nooit.
 
Quote
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 26-04-2012 20:09:15
Hoe reageert ze dan als je weggaat of haar buiten zet? Dat buitenzetten vind ik eigenlijk een taak van mijn man.

 
Quote
RE: manisch
Petrina  schreef op: 26-04-2012 20:11:43
Hoe ze reageert als een furie, een kenau en is ze niet te houden, en langzaam zakt het weer en lijkt ze weer tot zinnen te komen.

Ze zegt dan ook de vreselijkste dingen tegen mij, maar ik trap daar niet meer in en hoor dat al niet eens meer. Op zo'n moment heb ik het gedaan en dan denk ik alleen maar, jep ik heb het gedaan, ik ben opgestaan voor mezelf en mijn kinderen dat het bij mij thuis gaat zoals ik dat wil en zoals goed is voor mijn kinderen.
 
Quote
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 26-04-2012 20:14:53
En hoe reageert je vader dan als je dat doet? Ik weet dat mijn schoonvader er ook niet tegen kan als zij zo is maar zou het ons toch kwalijk nemen wanneer we haar buiten zouden zetten, of niet langs zouden komen ed.

Volgens mij heeft hij zoiets van ik lijd dus jullie lijden maar mooi mee.
 
Quote
RE: manisch
Petrina  schreef op: 26-04-2012 20:22:30
Mijn vader is een verhaal apart, die heeft nooit ingegrepen, het enige wat hij durfde was tegen mij/ons als kinderen, te praten. Dan zei hij, als je stil bent en niks doet is het het snelst over. Ik zie mijn vader als een enorme lafaard, als mede aanrichter van wat er bij mij gebeurd is. Hij had zoveel kunnen veranderen, kunnen doen door op te treden.

Ontelbare keren naar de huisarts, naar de tandarts met mij, naar het ziekenhuis met mij, mij moeten reanimeren maar nooit gezegt dat het thuis niet goed, dat het gevaarlijk was thuis, altijd excuses en liegen en onzin, dat durfde hij wel, maar de waarheid onder ogen zien kon hij niet aan, en nog niet.

Als ik mijn moeder buiten zet is hij enorm boos op mij maar aan de andere kant vind hij het ook wel weer goed, hij vind het alleen erg omdat hij dan weer een week problemen heeft thuis, omdat zij vind dat hij voor haar op had moeten komen en dat hij mij duidelijk moet maken dat ik dat niet mag doen tegenover haar enz enz. Hij vind het nooit erg voor mij, alleen voor zichzelf.

Dat ik stil moest zijn was voor hem makkelijker, dat hij niet eerlijk was was voor hem makkelijker, dat hij nooit iets terug zegt tegen mijn moeder is voor hem makkelijker, dat hij alles laat gebeuren met hem is voor hem makkelijker. Maar hij ziet niet in dat hij het zichzelf zo moeilijk maakt, dat hij zichzelf kapot maakt of al gemaakt heeft. Er is niets meer over van hem. Als je van jezelf houd kan je dit ook niet maar hij is zichzelf al lang verloren.
 
Quote
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 26-04-2012 20:27:10
Jeetje zeg.

Wat lastig allemaal. Heeft je moeder dat altijd gehad? Bij mijn man nl niet. Ze heeft het gekregen toen hij 6 was. Ze is een tijdje opgenomen geweest en heeft pillen gehad maar die nam ze na een tijdje niet meer want er was niks mis met haar.

Dat is volledig uit de hand gelopen. Mijn man is enig kind en durfde ook nooit vriendjes mee te nemen omdat hij niet wist in welke toestand zij was. Hij heeft ook totaal geen liefde gekend. als hij ziek was moest hij maar in bed gaan liggen tot het over was bv. Ook werd en wordt het huis niet schoongehouden. Het is er gewoon echt vies.

Zijn vader is een heerser. Zoals hij de dingen ziet zo zijn ze. Dus hij vindt het ook wel makkelijk (denk ik) dat de weken dat ze als een zombie, platgespoten op de bank zit doet wat hij zegt.

Het is voor hem alleen lastig als ze zo druk is. Maar verder dan: nou hou je mond en hou eens op komt hij niet.

Ik ben hier 17 jaar in meegegaan maar afgelopen zondag is er iets bij mij geknapt omdat ik het idee heb dat ze dondersgoed weet wat ze zegt.
 
Quote
RE: manisch
Petrina  schreef op: 26-04-2012 20:36:20
Mijn moeder kreeg de diagnose toen ik 11 was, en het is eigenlijk begonnen op mijn 9de. Het begon met verwaarlozen van het huishouden, uit de slof schieten om niets maar nog niet heel groot, en geld uitgeven, liegen, manipuleren en het is uitgegroeid naar mishandelen, opsluiten en daarna belande ze in psychose(s) en deed ze haar zelfmoordpogingen, en de laatste psychose heeft ze dus mij wat willen doen.

Toen werd haar gevraagt of ze opgenomen wilde worden of thuis geholpen wilde worden enige wat ze toen schreeuwde is ik ga niet uit huis ik ben niet gek, haal hun maar weg hier hun willen mij kapot maken hun zijn gek. Mijn moeder heeft toen 6 spuiten gekregen om te slapen waar ze normaal met 1 spuit al een dag weg zou zijn, ze bleef gaan. Wij zijn toen uit huis gestuurd en mochten gelukkig in familie blijven.

Ze is nooit opgenomen geworden, kreeg thuis hulp en na een paar weken kregen wij toestemming om weer naar huis te mogen en zo ging het telkens weer. Nooit is ze stabiel meer geworden en nu door de chemo's zal dat ook wel niet meer gebeuren. Ze slikt wel haar medicijnen nu en krijgt lithium maar dit werkt niet voldoende doordat het niet goed afgestemd kan worden op haar.

Ik ben er nooit in meegegaan en heb eerst jaren moeten overleven en sinds ik uit huis ben op zoek naar een weg om om te gaan hiermee zonder dat het mijn leven overheerst. En ik kan nu zeggen dat mijn moeder nog maar een heel klein onderdeel is van mijn leven. Het overheerst niet meer.
 
Quote
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 26-04-2012 20:42:15
Dat wat jij zegt over die spuiten is ook herkenbaar.

Maar dan bv met slaappillen. Ze slikt als ze druk is een dosis slaappillen waar een olifant van zou neergaan maar zij niet. Ze drinkt ook overmatig.

Maar wat heb jij veel meegemaakt zeg. Psychoses heeft zij nooit gehad.

Mijn schoonmoeder heeft trouwens ook kanker gehad. Typisch dat ze daar wel aan geholpen wilde worden maar aan de rest niet.
 
Quote
RE: manisch
Petrina  schreef op: 26-04-2012 20:44:00
Dat is iets wat ik ook zo bijzonder vind.

Zat zijn met het leven en van ons, zelfmoordpogingen doen en dan nu 50 chemo's al gehad. Bizar.
 
Quote
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 26-04-2012 20:49:55
Trillen de handen en voeten van jouw moeder ook zo? Volgens mij komt dat door de spuiten die ze krijgt. Lijkt wel of ze parkiinson heeft.

 
Quote
RE: manisch
Petrina  schreef op: 26-04-2012 20:56:01
Nee dat herken ik niet eigenlijk, niet schokkend in ieder geval.
 
Quote
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 26-04-2012 20:57:24
Dan zal het wel door de spuiten komen (of door het alcoholgebruik)
 
Quote
RE: manisch
Petrina  schreef op: 26-04-2012 21:04:09
Ik denk daarbij ook dat dit wat ik doe, het opstaan voor mezelf en mijn gezin, inderdaad echt de taak van je man is. Ik had het namelijk ook niet gepikt als mijn man dit deed toen ik hier nog niet zover mee was, toen ik hier nog niet klaar voor was.

Toen ik uit huis ging heb ik de keus gemaakt om te gaan leven, en mezelf te bevrijden, en dat heb ik gedaan maar bij elke bevrijding kwam ik erachter dat ik met meer gebonden zat dan ik dacht, en telkens waren er weer nieuwe dingen als vervolg op het andere, maar alles moest ik doen en doorstaan van mezelf enkel omdat ik leven wil, echt leven. Inplaats van overleven, inplaats van geleefd worden.

Het enige wat ik jou mee wil geven is, heb geduld en geef veel liefde, ik merk dat liefde genezend werkt. Een partner te hebben die je wel geven kan wat je nodig hebt is een enorme zegen als je uit een gezin komt waar je nooit gezien werd, waar je enorme pijn is gedaan, waar je doodsangsten hebt uitgestaan en waar je niet weet hoe het voelt liefde te ontvangen.
 
Quote
RE: manisch
Mamavonn  schreef op: 26-04-2012 21:08:25
Dat doe ik ook wel. Aan mijn man zeker. En mijn schoonmoeder is ook altijd welkom, mits ze zich normaal kan gedragen.

Ik geloof dat ik haar nooit uit mijn huis durf te zetten hoe erg ze zich ook tegenover mij misdraagt.

 
Quote
RE: manisch
Bepje  schreef op: 27-04-2012 10:29:41
Ik vind dat het heel goed is om grenzen te stellen. Als iemand richting manisch gaat of manisch is gaan alle remmen los in alles dus dat gaat van uitspraken tot aankopen.
Als je alles laat gaan is het eind zoek en worden jullie keer op keer gekwetst dus als je er niet heengaat of ze niet langs mag komen in bepaalde buien geef je duidelijk aan dat je niet overal in meegaat. Ze heeft de keuze om medicijnen te gebruiken en ondersteunng te krijgen van hulpverleners.
het probleem bij vooral een manie is dat iemand dan denkt dat hij/zij helemaal oké is en dus geen medicatie nodig heeft.
Het is wel heel moeilijk om tot grenzen te komen als het je (schoon)moeder betreft, je bent er emotioneel aan verbonden, maar uiteindelijk is dat toch beter ook voor haar want wie weet gaat ze zo een beetje inzien dat ze wel degelijk iets heeft. Ook naar je kinderen laat je dan zien dat niet alles zomaar kan dat is heel belangrijk.
 
Quote
Navigatie


Reageren op manisch
Naam
Bericht