Menu
 

Topic:

Dyscalculie

Dano  schreef op: 18-04-2012 14:05:55
geen idee of ik hier goed zit:

mijn sam heeft hoogstwaarschijnlijk Dyscalculie.(reken dyslexie)
wij gaan het nu onderzoeken. hij zit in groep 5 en rekend op begin groep 4. hij komt niet verder.

heeft iemand ervaring? tips?

thanks
 
Quote
Navigatie
RE: Dyscalculie
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 19-04-2012 07:21:08
Ik heb het zelf ook gehad..Zat in groep 8 en mijn niveau was groep 4/5. Zat in een rekenhulpklas..Dyscalculie had niemand toen nog van gehoord..
Resultaat was dat ik de Cito toets dus heel slecht heb gemaakt..En het advies IVBO kreeg (Individueel Voorbereidend Beroeps Onderwijs) daar waren mijn ouders het niet mee eens dus ben ik VBO gaan doen...Om 1 jaar daarna over te stappen naar de MAVO omdat VBO te makkelijk was (behalve wiskunde).

Door mijn werk ben ik letters gaan "lezen" Ik kan nog steeds geen staartdelingen of snel een antwoord geven op 8x8. Maar als ik nu getallen bij elkaar op moet tellen hoef ik de getallen maar te zien en ik tel ze bij elkaar op..Zonder vingers te gebruiken...(dat heeft heel lang geduurd...) Heb mezelf ook aangeleerd om zo min mogelijk een rekenmachine te gebruiken...Werk als ass.manager in een winkel en moet regelmatig de kasopmaak doen....en dat probeer ik zoveel mogelijk uit het hoofd.

Heb geduld, sta achter hem en let op met de cito toets!! Die verknal je al snel als je 1 onderdeel niet onder de knie hebt!
 
Quote
RE: Dyscalculie
Littleteddy  schreef op: 19-04-2012 07:28:36
ik heb bijna exact hetzelfde verhaal als linda.
Alleen heb ik in groep 7 extra begeleiding gekregen en mocht ik werkjes gaan maken vanaf groep 4 en zo alles weer omhoog gewerkt.
de CITO was bij mij ook heel erg slecht uit, heb uiteindelijk VBO gedaan.

Nu nog steeds problemen met rekenen, durf ook niet in de winkel te werken, uit mijn hoofd rekenen gaat soms wel en soms niet, moeilijke sommen (vermenigvuldigingen, procenten enz.) kan ik gewoon niet.)
 
Quote
RE: Dyscalculie
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 19-04-2012 07:42:42
Oh ja, wat mijn moeder wel probeerde: ga het er niet in proberen te duwen...Mijn moeder dacht: als ze maar vaak genoeg de tafeltjes opnoemt leert ze ze wel...Het komt allemaal gewoon niet aan! Dus dat heeft geen zin!
 
Quote
RE: Dyscalculie
Ils  schreef op: 19-04-2012 08:40:32
Ik heb ook hetzelfde verhaal.. uiteindelijk naar de mavo gegaan!
En had zelf havo gekund als wiskunde niet verplicht was geweest.
Bij mijn vervolgopleiding liep ik er ook tegen aan met de administratieve vakken. En nu werk ik in een winkel en ben zo blij dat er een functie op de kassa zit die zegt wat je terug moet geven. Al probeer ik het altijd na te rekenen. Maar als iemand dan zegt zal ik er dit bij geven..dan word het al moeilijker..en begin ik te zweten.
 
Quote
RE: Dyscalculie
Maris1974  schreef op: 19-04-2012 22:37:19
Ik heb dat ook, al werd dat vroeger idd niet zo genoemd/ herkend.

Ik was heel goed in taal (dictee e.d.), maar rekenen (en later wiskunde) was een ramp.
Economie en middenstandsdiploma was geen probleem, maar dat staat natuurlijk los van rekenen.

Ik heb het vooral met getallen als 98-89, 79-97....niet als ik het op papier ziet staan, maar als iemand zijn telefoon nummer op die manier opnoemt.

Als ik vroeger in de winkel geld terug kreeg en dan doortelde tot het gegeven bedrag, zei ik altijd maar bedankt, maar geen flauw idee waar ze het over had.

Op mijn 16de ben ik op zaterdag in een sigaren/tijdschriften winkel gaan werken en toen kreeg ik door hoe dat werkte.

Op mijn werk hebben we te maken met salarissen van medewerkers waar dingen in gecorrigeerd kunnen worden....abracadabra. Geen flauw idee waar ik kijken moet (dus lang leven de administratie/ tweede lijn :lol

Mijn vader heeft het overigens ook en altijd een prima baan gehad (ICT).

Ik denk dat Jada het ook heeft. Voor haar taal cito haalde ze een A+, voor rekenen een C....niet heel slecht, maar ze heeft dat inzicht daarvoor (kennelijk) niet.
 
Quote
RE: Dyscalculie
Dano  schreef op: 20-04-2012 15:30:35
thanks meiden! achteraf heb ik het zelf ook gehad. ik kreeg bijles voor rekenen en als ik jullie verhalen zo lees dan zat ik ook te laag. ik kreeg LBO op laag nivo terwijl ik gewoon mavo/havo moest hebben voor de rest. ik ben na een jaar dus ook naar gewoon LBO gegaan en toen was het goed.

vroeger kende ze dyscalculie ook niet. gelukkig inmiddels wel. wij zijn nu bezig met een orthopeed & remedial theacher. ben benieuwd wat hier uit voortkomt.... ik hoop dat ik hem gewoon goed kan helpen.

ik herken ook zoveel in jullie verhalen!!!! dingen zijn gewoon precies het zelfde als bij mij vroeger!

thanks!!!!
 
Quote
RE: Dyscalculie
Mireille  schreef op: 20-04-2012 15:52:12
Mijn dochter wordt binnenkort ook getest op discalcullie door de orthopedagoog. Het onderzoek van de intern begeleidster op school is net afgerond en die wil haar door een orthopedagoog laten beoordelen. Mijn dochter zit in groep 4, groep 3 2x gedaan. Ze zit met een deel op eind groep 3 nivo en een deel nov. 2004. Ze kan prima de sommen tot 10 doen en ook de tientallen duidelijk benoemen en tot 100 tellen. Klokkijken en geld is ook geen probleem, maar het automatiseren en alles boven de 10, + en _ verwarren is erg moeilijk voor haar.
Ik was zelf ook geen ster in rekenen, maar ja idd vroeger kreeg je bijles en ik ben nog 2 jaar na de basisschool naar een soort van voorbereidende school op het middelbare school onderwijs geweets. heb uiteindelijk de mavo gedaan en een mbo opleiding voor tandartsassistente gedaan. Ik moet ook nog veel met een rekenmachine of kladblaadje uitrekenen.
 
Quote
RE: Dyscalculie
3prachtkinders  schreef op: 20-04-2012 18:31:06
Ik stam ook uit de tijd, dat dyscalculie weinig tot geen aandacht had....Ik werd door de leerkrachten bestempeld als lui.

Ik was behalve dat....Ik mocht ook niet echt mee doen met de rekenlessen, mocht lezen, omdat ik daar heel goed in was.
Ben toen getest op speciaal middelbaar onderwijs, en was toen 13 jr, en had een rekenachterstand van iemand die in de 4 de klas zat. Ondertussen heb ik gewoon een vbo diploma, heb 3 certificaten. Heb in supermarkten gewerkt, heb in centrale keukens gewerkt, en nu doe ik de boekhouding van mijn man. (en het huishoudboekje)

Nu ben ik zelf ook bezig om mijn eigen dochter getest te krijgen, want ik oefen me suf met haar, en zelf merk ik geen vooruitgang....

 
Quote
RE: Dyscalculie
M.m.  schreef op: 21-04-2012 07:36:38
Als het automatiseren niet lukt, en as oefenen geen vooruitgang geeft, ga dan eens zoeken op matrixcoaching. Heel veel kinderen met dyslectie of dyscalculie zijn beelddenker. En zij zijn gebaat bij matrixcoaching. Ze leren dan die informatie opslaanop een manier die bij hun manier van denken/leren past. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van.
 
Quote
RE: Dyscalculie
Nimmie  schreef op: 21-04-2012 07:41:08
Ik ben zelf ook geen rekenwonder, ik heb een hekel aan rekenen!!
ik ben toen ik nog op de basis school gepusht om te gaan rekenen en dat werkte averrechts natuurlijk!..
ik heb dus echt een hekel gekregen eraan, ik kan het gewoon niet ookal wilde ik het graag!! tja iedereen heeft weleens zon vak wat ze niet kunnen

uiteindelijk heb ik dus vmbo gedaan en heb ik alleen niv 2 gehaald helpende welzijn,

ach ik heb een diploma en daar ging het me om
 
Quote
RE: Dyscalculie
Dano  schreef op: 21-04-2012 08:34:45

Quote M.M.:
Als het automatiseren niet lukt, en as oefenen geen vooruitgang geeft, ga dan eens zoeken op matrixcoaching. Heel veel kinderen met dyslectie of dyscalculie zijn beelddenker. En zij zijn gebaat bij matrixcoaching. Ze leren dan die informatie opslaanop een manier die bij hun manier van denken/leren past. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van.



sam is inderdaad beelddenker!! klopt helemaal. thanks ik ga zoeken......
 
Quote
Navigatie


Reageren op Dyscalculie
Naam
Bericht