Menu
 

Topic:

Nasleep narcose?

Hope  schreef op: 16-04-2012 20:42:56
Even een klein vraagje. Zo'n 4 weken geleden ben ik geopereerd onder volledige narcose, de operatie heeft zo'n 3,5 uur geduurd en ik was toen ik wakker werd echt goed ziek. Misselijk, overgeven. Schijnbaar heb ik 3 verschillende middeltjes toegediend gekregen tegen die misselijkheid. Geen idee wat.
Nu heb ik nog steeds last van een licht gevoel in mijn hoofd, beetje draaierig. Heel irritant.
Heeft iemand van jullie daar ook ervaring mee, dat dat na zo'n tijd nog steeds zo kan zijn?? Het was voor mij de eerste keer onder narcose, dus ik heb geen voorbeeld zeg maar.
 
Quote
Navigatie
RE: Nasleep narcose?
Spatje  schreef op: 16-04-2012 20:49:10
ik ben afgelopen vrijdagavond geopereerd, ben vandaag begonnen met bachbloesems, crab apple, helpt je lichaam snel van die rotzooi af te komen
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 16-04-2012 21:05:12
Dank voor jullie snelle antwoorden! Bachbloesems en crab apple ken ik niet Spatje, dat kan je bij de reformwinkel halen of zo? Ik was al extra veel aan het drinken (daar ben ik eigenlijk heel slecht in) maar dat heeft nog niet echt resultaat. Ik las je verhaal Spatje, ik wens je veel beterschap! Zo ga je voor controle en het volgende moment lig je op de operatietafel.

En Sis, kom ik aan met 3,5 uur. Ik wist niet dat jouw operatie zo lang geduurd had! Ook jouw verhaal heb ik destijds op bb gevolgd.

Probleem is, nu zal ik het maar op tafel gooien, dat er bij mij een tumor uit mijn borst is gehaald. Dit is borstbesparend gedaan en door meteen ook de rechterborst te verkleinen is het resultaat prima zeg maar. De okselklier is ook verwijderd en goddank was deze schoon. Ook de tumor is helemaal schoon verwijderd. Maar jullie begrijpen misschien wel dat ik me ondanks deze goede uitslag van alles in mijn hoofd kan halen als ik me zo wazig en draaierig voel?
Terwijl ik weet dat het ok is nu. Maar ik moet nog wel het hele traject van bestraling en chemo in enz. en dat brengt ook wel spanning met zich mee.

Sorry voor het lange verhaal, maar nu snappen jullie waarom ik me wat drukker maak om het duizelige misschien.
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 16-04-2012 21:18:12
Dank je wel Sis! Jeetje zeg, 50 uur!!!
Het klinkt heel stom als ik zeg dat ik "blij" ben dat jij het herkent. Ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel. Als je maar iemand hebt die het gevoel herkent, dan kan dat je wat gerust stellen.
Maar dan voel ik me soms wel een zeikerd hoor, als ik jouw verhaal voor me haal denk ik....hoe onzeker moet jij je voelen? Maar ik vind je heel sterk overkomen. Stomme vraag misschien, maar moest jij geen chemo dan?
Bij mij doen ze al die dingen omdat ik nog zo jong ben, maar ik ben 41 en jij nog veel jonger. Dit is puur preventief zeg maar, om te zorgen dat het niet terug komt. Omdat het hormonaal is. En dat maakt het zo krom, eerst zat dat zieke ding in mijn lijf en voelde ik me ok en zag je niks aan me. En nu is dat ding er uit en word ik straks echt ziek gemaakt. Dat is waar ik als een berg tegenop zie. Maar ik weet waar ik het voor doe! Om mijn kids groot te zien worden
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Spatje  schreef op: 16-04-2012 21:24:13
tuurlijk ga je je dan vanalles in je hoofd halen, enne sis 50 uur mennnnn, jij hebt 10 liter bachbloesems nodig

haal je idd bij de reform en idd ook veel water drinken
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Spatje  schreef op: 16-04-2012 21:31:06
dames voor jullie
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 16-04-2012 21:47:07
Ja ok, maar dat is inderdaad mijn geluk. Ze konden het er "zo" uithalen. Blijft alleen klote allemaal. Gelukkig hoor ik op de reclame steeds voorbij komen dat vrouwen sterk zijn, zonder uitzondering haha. Dus daar houden we ons dan maar aan vast toch!

Ik had geen idee dat er ook tumoren bestaan die niet gevoelig zijn voor chemo. En dat ze die bestraling dan uitstellen snap ik wel, als het maar 1 keer kan.

Dat topic van Anita ken ik inderdaad, ook zo'n dappere vrouw. Dat is toch vreselijk om mee te maken tijdens je zwangerschap! Sowieso natuurlijk, maar zij zou zich nu met hele andere dingen moeten bezighouden i.p.v. dit. Ik wachtte nog op de uitslag van de okselklier toen ik haar topic tegenkwam. Ik durfde het bijna niet te lezen, het kwam zo dichtbij. Maar toch lezen natuurlijk, en nu zie ik hoe dapper ze is. En hoe ze gaat voor die chemo, en hoe ze omgaat met het kaal worden en kaal zijn. Ik kan haar nog als een voorbeeld gaan zien!
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 16-04-2012 22:00:16
Ik snap helemaal wat je bedoelt, en je komt echt niet luchtig over. Jij kan die opmerkingen maken, kan het meer hebben van mensen die er ook mee te maken hebben dan iemand die me mailt "je moet het maar voor lief nemen". En dan zelf nooit wat hebben. Pfft, er zijn van die dagen dat ik zulke mails ff niet hebben kan haha.

Maar ik snap wat je bedoelt, die dagen heb ik nu ook al meer hoor. Dat ik gewoon denk: we doen 1 stap tegelijk en dan zien we wel. Ik focus me op eind van dit jaar, dan zij die chemo's als het goed is achter de rug en de therapie die dan nog bezig is is minder erg als het goed is.
We gaan er voor in elk geval!! En er om lachen doen we soms ook wel hoor, wat je zegt, dat is ook belangrijk!

Thanks!
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Ikkie  schreef op: 17-04-2012 08:48:34
Ze doen vaak heel luchtig over narcose, maar als je verder kjjkt op internet, zijn er behoorlijk wat langdurige bijwerkingen.
Zelf had ik de eerste weken heel veel last van hoofdpijn. Vooral s ochtends. En ik had concentratieproblemen. Was heel vergeetachtig en kon me totaal niet focussen. Als iemand wat tegen me zei, dacht ik halverwege alweer waar gaat het eigenlijk over? Na een paar maanden werd dat langzaam beter. Dus kan me goed indenken dat je er last van hebt.

Sterkte trouwens, want zo te lezen ben je er nog niet. Fijn dat de operatie wel geslaagd is.
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Dianemvlisa  schreef op: 17-04-2012 10:18:33
ik ben afgelopen januari geopereerd, ook een operatie van bijna 3 uur, ik ben nog steeds erg moe.
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Spatje  schreef op: 17-04-2012 10:38:21
nogmaals crab apple van bach helpt je sneller te detoxen van de narcose g je bij de drogist, reform
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama Van Drie  schreef op: 17-04-2012 16:11:58
Hope ik wil je even heel veel sterkte wensen, wat vele al zeggen kunnen de klachten die je beschrijft idd van de narcose komen, vraag het anders straks ook aan je oncologie verpleegkundige als je daar een gesprek mee hebt.

Dat je je van alles in je hoofd haalt zodra je wat voelt of klachten hebt.....dat is ZO herkenbaar, dat zal ook wel blijven want een pijntje zal nooit zomaar meer een pijntje zijn, zeker niet als het wat langer aanhoudt, daar zal je mee moeten leren leven, mee leren omgaan, maar dat is van later zorg, nu eerst het behandeltraject.

Weet je al welke chemo kuren je krijgt?
Ik kan alleen vanuit eigen ervaring vertellen dat het mij meegevallen is, oke...het is geen vitaminekuurtje en de week na een kuur is meestal niet zo'n goeie week maar toch is het mij meegvallen.
ik ben niet dood en doodziek geweest wat ik soms wel eens lees, zelfs ziekenhuis opnames vanwege hoge koorts etc.....of voortdurend spugen.....het kan allemaal maar het hoeft dus niet.
Daar komt bij dat de ene kuur of de andere heel anders kan uitvallen, mijn 2e kuur viel erg slecht, terwijl dat dezelfde was als kuur 1 en kuur 3 dus zeg het maar, je kan er geen zinnig woord over roepen maar in het grote geheel was het te doen voor mij.
Ik moet nu a.s donderdag voor mijn laatste...ik ben dus al een heel klein beetje in een hoera stemming hoewel ik wel eerst zo'n lamlendige week door moet maar daarna wordt het taart eten haha....
Dan ben ik er ook nog niet wat behandelen betreft maar goed...dat zien we dan wel weer....

Weet je ook waarom je chemo krijgt? Ik dacht dat als de klieren schoon waren dat ze dan alleen bestralingen deden maar kan me vergissen hoor....sowieso heeft de grote van de tumor er mee te maken ook, is die groter dan een bepaald aantal cm dan krijg je sowieso chemo.

Ik wens je heel veel sterkte de komende periode....het gaat je lukken...zeker weten....als moeder heb je veel om voor te vechten he!!!!
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 17-04-2012 20:17:55
Dank je wel voor al jullie berichten, het klinkt misschien stom, maar herkenning kan zo goed voelen.
Wat je omschrijft,Ikkie, herken ik ook. Iemand zegt wat tegen me en ik reageer ook nog eens maar eigenlijk gaat het volledig langs me heen blijkbaar want ik ben daarna ook vergeten waar het over ging haha.

Ik ga morgen even op zoek naar de crab apple Spatje! Ik woon hier op een dorp en daar is het niet te krijgen hihi, kan ik morgen even op pad naar een dorp verderop. Die hebben een reformwinkel.

Mama van Drie, jij zit er dus middenin! Pfft, ik hoor het echt zoveel om me heen de laatste tijd. Zal ook wel komen omdat je er zelf mee te maken hebt, maar het zijn allemaal van die jonge mensen. Mag ik vragen hoe oud jij bent?

Weet je, dat is nu mijn angst, dat al die dingen die ze je vertellen ook waar kunnen worden. Ze waarschuwen inderdaad, voor de koorts enzo, en allerlei andere enige dingen die eventueel kunnen gebeuren. Eigenlijk kan je het beter niet weten, want nu word je er alleen maar angstig voor. Terwijl het inderdaad ook goed kan gaan, zoals je zegt.

Ze hadden mij ook gezegd dat als de klier schoon zou zijn, ik alleen bestraald zou worden. Dus toen ik hoorde op de dag van de uitslag dat ik toch chemo moest, viel me dat vies tegen! Hij zei dat het kwam door mijn jonge leeftijd, dat ze alles uit de kast willen halen om te zorgen dat het niet terugkomt. Het is een hormonale tumor, die 3 cm was. Dat viel mij nog mee, ik had tot die tijd alleen verhalen van groter gehoord. Maar bij groter dan 2 cm doen ze sowieso chemo begreep ik. Ook is hij gevoelig voor eiwit. Dus ik krijg eerst 4 keer een chemo om de 3 weken en daarna 12 keer elke week een chemo. VInd ik best wel veel. Bij die laatste 12 keer starten ze gelijk met immuuntherapie.
Moet jij dat ook? Omdat je schrijft dat je nog niet klaar bent met behandelen? En dan volgt er ook nog 5 jaar hormoontherapie, maar ik weet niet of dat na die 12 keer gestart wordt, of dat dat pas na de immuuntherapie komt. (want die duurt ook een jaar waarbij je elke 3 weken terug moet komen om aan het infuus te hangen). Ik heb vanmiddag gehoord dat ik a.s. donderdag start met de bestraling, en eind mei moet ik terug komen bij de oncoloog en de oncologieverpleegkundige en dan zal ik wel meer uitleg krijgen over wat er gaat gebeuren. Ze laten 3 weken rust zitten tussen de bestraling en de chemo.

Wat een verhaal zo hè. Sorry. Wens jou ook heel veel sterkte en succes donderdag met je laatste kuur! Volgende week donderdag dus taart voor jou? Echt doen hè, zodra je die trek hebt vieren dat je dit er op hebt zitten!

En inderdaad, als moeder heb je heeeeeeeeel veel om voor te vechten!!!
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama Van Drie  schreef op: 17-04-2012 21:11:21
@Hope, ik ben net 45 jaar, toen ik de diagnose kreeg ( vorig jaar Oktober) was ik nog 44, ben in februari 45 geworden.

Ik had en heb juist een enorme ' honger' naar veel verhalen van lotgenoten, wil overal graag alles van weten...hoe...wat en waarom....heb me verdiept in de sooren chemo's etc....wist precies wat me te wachten zou kunnen staan maar was totaal niet nerveus, ik ben wel zo nuchter en had al gelezen dat het bij iedereen dus weer ander gaat, ik had zoiets van ik zie het wel, laat het wel over me heen komen. Ik denk dat dat ook het beste is want waarom zou je stiknerveus zijn voor iets wat misschien niet eens gaat gebeuren.

Ik kreeg eerst drie FEC kuren en daarna drie Docetaxel kuren, de FEC werkt erg opje maag/darm stelsel en de Docetaxel meer op je spieren en gewrichten.
Ik kan niet zeggen dat ik extreem moe ben na al deze kuren, ik heb even een mindere week als de kuur erin zit en vooral het smaakverlies vind ik hoogst irritant, maar daarna heb ik toch echt twee goeie weken waarin ik alles gewoon doe.
Trouwens....ook tijdens de mindere week ga ik door, weliswaar wat minder snel enzo maar ik heb nog een dochter van 7 ( in Juni wordt ze 8) en die moet ik toch echt halen en brengen naar school, ook heb ik een hond die ook echt naar buiten wil, en dat is wel een goede motivatie want erbij gaan zitten wordt het ook niet beter van.

Mijn tumor was 2.2 cm, gradatie 1, hormoongevoelig, en her2neu negatief ( dat is dat eiwitgevoelig) dat heb ik dus niet, ik moet wel net als jij aan de hormoontherapie 5 jaar, en na de chemo starten de bestralingen, 25 stuks, ik heb dus eerst chemo gehad maar bij mij was de schildwachtklier niet schoon, zaten microkleine cellen.....ik heb dus een tweede operatie gehad waarbij alle okselklieren weggehaald zijn....18 stuks.....en daarvan was er helaas ook 1 besmet, dan starten ze dus eerst met chemo.

wees maar blij dat ze toch gekozen hebben voor de chemo, je wilt denk ik zelf ook dat ze alles inzetten om dit goed aan te pakken he, en echt....je komt er echt doorheen, zeker weten!
Dit is gewoon jou jaar niet, dat roep ik altijd.....dit is gewoon een jaar van intensief bezig zijn met bestrijden van....maar dan....daarna komen we sterk terug.

Ik weet niet of je het wilt maar als je ervaringen wilt van lotgenoten, vragen hebt over bepaalde behandelingen....of bijwerkingen etc....ik heb veel aan de website ' Amazones' gehad en nog! Ik lees er veel mee, schrijf er soms wat, alles wat ik lees relativeer ik wel....want er staan ook ervaringen en verhalen van vrouwen die veel narigheid hebben van de chemo bv maar ook die minder last hebben....ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat het bij iedereen weer anders gaat.
En er is veel kennis van zaken te vinden op die website.

 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama Van Drie  schreef op: 17-04-2012 21:19:21
Grappig trouwens...jij start donderdag met bestralen en ik eindig donderdag met mijn kuren....als die erin mag natuurlijk maar daar gaan we maar even vanuit.

Ik zie wel een beetje op tegen dat bestralen hoor....iedere werkdag....5 weken lang....naar het ziekenhuis....en dat is helaas niet in mijn woonplaats, i mag heel leuk...met taxivervoer....dat wil je toch niet als je 45 bent met ziekentaxivervoer haha.....

kan jij het wel in je woonplaats doen dat bestralen?
Ik hoop dat ik nog eens hoor van je hoe dat allemaal in zijn werk gaat, hoe veel krijg je er?
Het is voor mij weer iets nieuws.....hebben ze bij jou ook afgetekend op je huid? Ik had namelijk begrepen dat ze dat doen en dan met een stift die er niet snel afgaat.......ach ik zie het tegen die tijd wel...

Oja....en sinds februari is mijn menstruatie uitgebleven, van de chemo.....op zich wel lekker maar heb wel af en toe al last van opvliegers.....wordt met de hormoontherapie alleen maar erger misschien.....ach ja...dat krijgen we ook kado erbij he.....
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 19-04-2012 09:10:50
Dank je wel voor je verhaal Mama Van Drie! Jij hebt dus ook gewoon die jonge leeftijd hihi.Want ik ben nu 41, dus dat scheelt elkaar niet zoveel. Maar nu snap ik waarom ze bij jou eerst met chemo gestart zijn. Dus jij moest dan 2 keer geopereerd worden? Daar was ik ook zo bang voor, dan ga je voor de uitslag van die poortwachtersklier, en dat er dan wat in gezeten had. En dat was bij jou dus het geval. Heb je nu ook veel last van die arm waar ze de klieren uit gehaald hebben?

Ik ben aan de ene kant ook wel blij hoor, dat ze alles inzetten om het niet meer terug te laten komen. Alleen moeten we het nog ff doen hè. Nu denk ik wel, dat als het eenmaal begonnen is, dat je dan met de stroom mee gaat. Nu weet ik nog niet wat me te wachten staat, snap je wat ik bedoel? Ik lees niet al te veel verhalen op internet, omdat ik liever het soort nuchtere verhalen van jou heb. Ook nu hoop ik dat je snapt wat ik bedoel haha. Jij kan helder en duidelijk omschrijven hoe je het beleeft, en maakt er niet al te veel drama van. En dat soort verhalen heb ik nodig. Om inderdaad te kunnen denken dat ik het ook kan! Dus dank je wel daarvoor!

Hopelijk mag vandaag jouw laatste chemo er in. Maar dat komt goed toch? Ik wens je veel succes vandaag! Ik ga zo op pad voor de bestraling. Het kan niet in mijn eigen woonplaatst. Vandaag rijd ik nog zelf, er gaat een vriendin mee hoor, maar vanmiddag ga ik de taxi regelen. Als ik straks terugkom zal ik je vertellen hoe het ging en hoe de intake en hoe het aftekenen ging ok? Want nu moet ik er echt vandoor! Richting Utrecht in de file

Succes vandaag, het is de laatste! Volgende week zit je aan de taart.
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama Van Drie  schreef op: 19-04-2012 14:53:53
@Hope...ik ben heel benieuwd hoe het intake gesprek ging, wat hebben ze gedaan enzo....en hebben ze van je lichaam een mooie Picasso gemaakt met aftekenen?
Heb je gelijk je hele schema van tijden meegekregen ook voor al die weken?
Dat is wel handig dat ze dat zo doen want dan kan je precies zien waar er eventueel knelpunten zitten met het thuisfront.
Hoe oud zijn jou kinderen eigenlijk?
Mijn jongste is dus 7, wordt in Juni 8, en heeft dus nog wel zorg nodig, mijn andere twee kinderen zijn 15 en 17 en die redden zich zelf wel.

Mijn kuur mocht er in en jee zeg wat ben ik BLIJ dat hij erin zit, nu nog even door een mindere week heen en dan hoop ik nooi geen chemo meer te krijgen, ondanks dat het meegevallen is en o ze zijn altijd zo lief en zorgzaam op de chemo kamer, ik weet niet of ik het al eens geschreven had maar koffie/thee/ontbijtkoek.....bordje fruit....glazen ijswater.....ijsje....luch....broodje kroket...alles kan je krijgen en wordtbij je gebracht.
Je wordt echt in de watten gelegd, en het is altijd gezellig met de andere patienten, er wordt gelachen en grapjes gemaakt etc....

Ik heb voor vanavond gebak want ja had wel iets te vieren haha.....en voordat mijn smaak verdwijnt kunnen we dan beter vandaag doen dus.
Heb net even op de bank gelegen maar van slapen is het niet gekomen, van binnen stuiter ik nog een beetje van die dexamethason, wat een troep is dat zeg, dat is de medicatie die ik 1 dag voor....dag van en dag na de chemo moet neme, heb vannacht 3 uurtjes kunnen slapen meer niet....maar ervaring heeft me geleerd dat komende nacht wel weer beter zal gaan.

Nu maar weel (water) drinken om zo snel mogelijk de troep er weer uit te krijgen.

Ik maak er idd geen drama van maar ik ben in het echt ook zo, gewoon heel nuchter en ik heb weinig te klagen vind ik, de oncologie verpleegkundige zij vanmorgen nog ' ja maar je HEBT wel wat natuurlijjk' ze vond me misschien vrij luchtig erover praten?.....natuurlijk heb ik wel wat en natuurlijk zit er een stukje angst wat af en toe om de hoek komt kijken...maar daar kan ik tot nu toe wel goed mee omgaan. Je hebt pech of je hebt het niet en je zal dat pas weten als je oud mag worden, dat je bij de goeie kant zat....zo is het maar net en ik wil de angst mijn leven niet laten beinvloeden, je kan de dingen toch niet voor zijn.
Naast mij zat nu een vrouw van 69 jaar, die had nu uitzaaiingen op haar lever van een bortskanker tumor van 20 jaar geleden...let wel 20 jaar!!......dat wil je eigenlijk helemaal niet horen maar het KAN dus wel.....en dat maakt je soms bang maar tegelijkrtijd besef ik dat je zo niet kan leven, met altijd maar bang zijn, mocht je ermee in de knoop raken geestelijk dan moet je dus wel aan de bel trekken.
Maar ik neem aan dat jij ook goed begeleidt wordt door de mammacare-verpleegsters?
gevleugelde uitspraak van mijn oudste is altijd ' komt goed' en dat roep ik ook vaak.

 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 19-04-2012 15:31:15
Yeah!!!! Je laatste zit er in!!! Mag ik gefeliciteerd zeggen?? Ik hoop ook dat je NOOIT meer een chemo je lijf in hoeft te laten lopen. En je hebt groot gelijk dat je vandaag al de taart bent gaan halen. Geniet er extra van!! Wat een service trouwens, tijdens die chemo. Ik hoop dat het er hier ook zo aan toe gaat. Maar dat kan ik me haast niet voorstellen! We zullen het mee gaan maken. Heb jij trouwens ook zo'n porth a cath ingebracht gekregen?

Ik zal proberen je vragen van boven naar beneden te beantwoorden, maar als ik wat vergeet (nog steeds een wazig type hier haha) dan roep je maar nog een keer hoor.

Weet niet waar je naar toe moet voor het bestralen, maar ik moet naar Utrecht. Bij de intake stellen ze je allemaal vragen over je gezondheid en bij mij controleerden ze ook de borsten. Weet niet of jij borstbesparend bent geopereerd of dat je een amputatie hebt gehad? Ik had vrij grote borsten, en om het mooi op te kunnen lossen stelde de plastisch chirurg een borstverkleining voor. De 2 chirurgen hebben dus samen gewerkt aan de foute borst. Door de verkleining konden ze wel heel radicaal de tumor weg snijden, dus dat was alleen maar gunstig. Omdat je borst door de bestraling wat krimpt, wilden ze eerst een half jaar wachten voor ze de andere borst deden. Zo konden ze goed zien hoe groot rechts dan moest worden. Maar hij kon zich wel voorstellen dat ik niet graag een half jaar "scheef" wilde gaan lopen, dus toen stelde hij voor om toch allebei tegelijk te doen. De rechter is dus nu ietsje kleiner dan de linker, maar na de bestraling moet dat bijgetrokken zijn. Nu zie je er ook niet veel van hoor, niet als je je kleding aan hebt. En ach.....elke vrouw heeft twee verschillende tenslotte!

Daarna ging ze uitleggen dat ik een breath holding therapie moest met bestralen. Dat houdt in dat je tijdens de bestraling 30 seconden je adem in moet houden, en dat 4 keer achter elkaar. Dit is, omdat het mijn linker kant is. En daar zit ook je hart natuurlijk. Anders "schampt" de bestraling elke keer de bovenkant van je hart en zou je (hoeft niet) over 15 jaar problemen daarmee kunnen krijgen.
Nou, met oefenen thuis lukte het me amper, maar vanmorgen bleek het echt mee te vallen! Het was ook niet echt de volle 30 seconden dus het ging prima! Ik was wel trots op mezelf haha.

Na de intake moest ik voor de ct scan. Eentje gemaakt met doorademen (voor het geval ik het niet zou redden dat adem inhouden) en eentje met adem in. Daarna hebben ze tattoo puntjes in mijn lijf geprikt. Dat vond ik niet zo'n prettig gevoel, maar het duurt maar even. Ik heb dus nu zo'n 9 puntjes in mijn lijf staan die er gewoon voor altijd in blijven staan! Dus geen stift aan te pas gekomen. Deze stipjes zijn zo klein, die ziet niemand. Er zit er eentje in het midden van mijn borst, precies waar je ketting hangt zeg maar. Die zou je kunnen zien, maar verder zit alles onder je kleding. En het is echt heel klein hoor!

De eerste afspraak kreeg ik telefonisch door en vanmorgen kreeg ik de lijst mee met alle andere afspraken. Je kon een voorkeur doorgeven. Voor 11 uur, tussen 11 en 15 uur en na 15 uur. Ik wilde graag tussen 9 en 10. Dat is aardig gelukt, maar nu moet ik zo vroeg met de taxi soms, dat mijn moeder de kinderen naar school moet brengen. Gelukkig woont zij om de hoek, dus dat is geen probleem. Mijn kinderen zijn trouwens 10 jaar en 4 jaar (wordt over 2 maandjes 5).

De nacht dat ik in het ziekenhuis moest blijven na de operatie lag er een vrouw van 80 tegenover mij, die had 15 jaar geleden een borstamputatie gehad. En nu had ze het in de andere borst terug gekregen. Inderdaad, je moet er niet aan denken! Maar ooh, wat was die vrouw positief, ik had zo'n bewondering voor haar. Maar hebben ze bij jou geen scan gemaakt van je hele lijf nadat ze ook die ene klier helemaal aangetast bleek te zijn?

Volgens mij is dit al een hele lap tekst! haha. Als ik wat vergeten ben dan zeg je het wel hè?
Geniet je lekker van je gebak vanavond!!!
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama Van Drie  schreef op: 19-04-2012 19:14:44
Hope fijn dat je nog even wat hebt laten weten, nu weet ik ongeveer wat me te wachten staat, van die tattoo puntjes had ik idd ook al gelezen, we gaan het zien volgende week.
Een ct scan zit er dus ook nog in als dat nodig is, ik laat het wel over me heen komen.

Er is bij mij eenborst MRI scan gemaakt omdat het niet echt duidelijk te zien was wat er nou precies zat, die mri liet toen zien dat ze tumor 3.6 cm was, maar uieindelijk na operatie bleek dat 2.2 cm te zijn, en de chirurg had dat al gezegd...dat een mri het vaak groter laat zien dan het in werkelijkheid is.

Dankzij mijn eigen doorzetten bij de radioloog voor een punctie ben ik eerder in het behandel traject beland, de radioloog zag namelijk geen aanleiding voor een punctie omdat het volgens hem niet iets ernstigs was, hij dacht klier of bindweefsel.....ja leuk....met een echo kunnen ze er namelijk niet IN kijken en met een punctie dus wel.
Hij stelde zelfs voor om over een half jaar nog weer eens terug te komen maar dat wilde ik dus niet, en achteraf gelukkig maar want het was dus goed fout, hij was er ontdaan van volgens de nurse practitioner.

Ik moet naar Groningen voor mijn bestralingen, is ongeveer een kwartier bij mijn woonplaats vandaan, vandaag de formulieren ingevuld voor taxi vervoer ook.
ga je met je 45 jaar met speciaal (zieken)taxi vervoer zeg....dat wil je toch helemaal niet haha....

Die ene klier was niet helemaal aangetast hoor, ze vonden daar microscopisch kleine celletjes. En in 1 van de 20 verwijderde okselklier, bij 3 of meer gaan ze pas verder een botscan/leverecho en longfoto doen.
Zoals de NP zei is de kans heel erg klein dat ze wat zouden vinden en losse cellen worden sowieso niet gezien met die onderzoeken, dan moet het al echt een tumor zijn ( uitzaaiingen) en dan nog..wil je dat weten? Want het verandert op dit moment niet je behandelplan....en dat is ook zo.
Daar ben ik dan nuchter genoeg voor....maar soms knaagt het hoor....dan denk ik hebben ze het wel allemaal goed gezien, de patholoog bv....is het echt wel gradatie 1?....had ik niet beter die borst weg kunnen halen? Etc etc...maar in Juni heb ik nog een gesprek met de chirurg dus daar kan ik al deze vragen ook neerleggen.

Ik heb voor het bestralen aangegeven dat ik in de ochtend wil, ze gaan hier 's avonds ook door maar om nou 5 weken lang iedere avond weg te moeten daar naar toe vind ik veel te belastend voor me, ben het vaak zat 's avonds.
ze hebben genoteerd dat ik pas vanaf half tien kan want als ze me 8 uur al inplannen dan ben ik er dus niet.
Mijn man werkt in Zwolle en is om 6 uur al van huis....familie heb ik hier niet die wonen ruim 200 km verderop....buren kan ik wel eens een keer op terug vallen maar dan wel incidenteel en niet iedere dag 5 weken lang....dus vandaar.
Ik denk dat ik het na 1 week al zat ben hahaha.....

Je vroeg of ik last had van mijn arm....dat is niet zo...ik doe er vrijwel alles mee....alleen is het de rest van mijn leven oppassen voor oedeem, dus de arm toch in acht nemen met lang zwaar tiellen achter elkaar...kort ff een tas aan je fiets of in huis dragen is geen enkel probleem.
We gaan eind Juli op vakantie naar Frankrijk en ben wel benieuwd hoe dat gaat met die erge warmte daar.....hoop maar niet dat ik er oedeem door ontwikkel....maar ik blijf wel onder de parasol hoor, want na bestralen( en chemo) moet je toch uitkijken dat eerste jaar met zon.

Pfff...het worden wel hele lappen tekst zo maar ik vind het wel fijn om je verhaal te lezen.
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 21-04-2012 16:59:50
Ben ik weer. Was het gister helemaal zat, geen puf meer om te typen haha. Blijf nog steeds last houden van die duizeligheid, vind het heel vervelend. Maar ja, accepteren maar en niet teveel piekeren .

Ik vind het ook fijn om jouw verhaal te lezen. Dan maar hele lappen tekst, krijgen we misschien nog eens op onze donder hier omdat we zoveel ruimte in beslag nemen haha.

Ja, erg hè om op onze leeftijd taxivervoer te moeten aanvragen! Dat vind ik ook bizar hoor. Ik werd helemaal obstinaat toen ze me echt lomp behandelden toen ik het van de week probeerde te regelen. Omdat ik dinsdagmiddag hoorde dat ik donderdag al moest komen, had ik nog geen machtiging van de ziektekostenverzekering. Dat geeft normaal niet, dan moet je het eerst voorschieten of ze zeggen dat dat nummer dan wel komt. Nee, deze muts zei gewoon doodleuk dat ik zonder nummer niet mee mocht met de taxi, punt. Op mijn vraag of ik dan de hele week maar zelf moest gaan rijden zei ze dat dat inderdaad maar moest. En volgende week moest ik dan maar terugbellen. Ik was echt pislink achteraf. Uiteindelijk heeft de verzekering met spoed een nummer geregeld, dat had ik donderdagmorgen. Maar ik ben zelf gaan rijden en vanaf maandag ga ik met de taxi. Mijn tijden zijn wel erg vroeg omdat de taxi een uur van te voren je komt ophalen. Vanaf hier sta je mega in de file naar Utrecht, maar als je eerder bent in het ziekenhuis word je ook wel eerder geholpen heb ik vrijdag gemerkt. Gelukkig kunnen mijn ouders de kinderen naar school brengen, dat heb ik wel nodig. Woensdag moet ik al om 7.40 uur klaar staan! En mijn man is ook om half 7 de deur al uit. Maar jij moet inderdaad later, ik zou ook niet 5 weken hulp vragen aan de buren hoor. Met je ouders is het toch anders. Wel handig dat ze ook 's avonds doen trouwens, ik zou er ook niet voor kiezen geloof ik, maar dat de optie er is is wel prettig vind ik.

De CT scan valt heel erg mee hoor. Een MRI lijkt mij veel enger, en zou ik niet eens durven denk ik. Omdat je daar zo opgesloten ligt. Dit is gewoon een soort grote "ring" waar je iets doorheen schuift, maar verder helemaal open.

Het is zeker goed dat je zelf de punctie hebt doorgedrukt!! Anders had je er nog een half jaar mee rond gelopen, je moet er niet aan denken hoe ver het dan had kunnen zijn toch? Hier dacht de huisarts ook dat het niets bijzonders was. En zelfs de eerste chirurg die ik zag na de mamografie en de echo, maar voor de punctie zei dat het er uit zag als een cyste met vocht. En ik moest maar van het positieve uitgaan, dat deed hij ook en als het niet zo was zou hij het ook zeggen. Nou, die heeft zich dus ook lelijk vergist! Gelukkig hoefde ik niet om de punctie te zeuren. Maar je zou het maar gewoon geloofd hebben op de woorden van zo'n arts en dan geen punctie ondergaan. Pffft.....

Ging jouw haar snel uitvallen bij de chemo? Dat is iets waar ik ook heel erg tegenop zie. Ik weet niet of ik je dit mag vragen eigenlijk, als je er geen antwoord op wil geven moet je dat maar zeggen hoor. Gaat er trouwens elke keer iemand met je mee als je voor de chemo moet? Ik voel me dan bezwaard als er mensen zo lang met me mee moeten, maar als ik dat zeg dan worden ze bijna boos als ik alleen denk te gaan haha. De eerste keer niet hoor, maar ja......als ik 16 keer moet......dat kan ik toch niet verlangen van mensen om me heen?
Maar dat is nog ver weg, eerst de bestraling maar eens afmaken.

Wat heerlijk dat je van de zomer naar Frankrijk gaat! Wij hadden Turkije geboekt, maar dat hebben we maar geannuleerd. Ga maar niet tussen de chemo's door vliegen naar zo'n land. Mag je een jaar lang niet in de zon na de chemo dan?

Volgens mij is dit weer een hele lap tekst. Hopelijk ben ik niets vergeten
Hoe is het met je smaak, is die al weer slecht op het moment of duurt dat nog even? Je hebt toch wel genoten van je taartje hoop ik?
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama_anja  schreef op: 22-04-2012 10:05:36
inderdaad wat de andere meiden zeggen het kan een half jaar tot een jaar duren voor alles eer normaal word

misschien heb je wel door je zorgen over de operatie van de tumor misschien wel heel veel stress gehad voor je de ok in ben gegaan (onbewust) en komt het na de ok alles er uit wat ook misselijkheid kan veroorzaken

heel veel sterkte
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 22-04-2012 19:44:45
Dank je wel Mama_Anja. Ik heb me er inderdaad goed druk om gemaakt voor de ok, al leek dat niet zo op het moment zelf.
Volgens mij gebeurt nu precies hetzelfde, door me over een aantal dingen heel druk te maken, wordt die duizeligheid ook erger lijkt het wel. Beetje vermoeidheid erbij....en hup.

Maar ik word gek van mezelf geloof ik. Zou me wel eens een dag lekker willen voelen voor ik me écht ziek ga voelen! (mocht dat zo zijn dan)
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama_anja  schreef op: 23-04-2012 14:09:52
denk dat je in jou geval maar moet genieten van de momenten dat je je goed voelt als is het maar 10 minuten het worden er vast wel meer en laat je lekker verwennen strx gaat dat denk ik ff niet meer lukken strx met de chemo's
wens je veel sterkte
en hoop dat je er sterker en fijner uit komt dan je er in bent gegaan
dat je gezin je tot steun mag zijn en dat je mensen heb met wie je kan praten
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama Van Drie  schreef op: 24-04-2012 09:50:43
@ Hope....
Je mag me alles vragen hoor...ik ben er heel open en makkelijk over......5 januari krege ik de eerste chemo ( Fec kuur) en na twee weken lieten ze los, ik kon mezelf als een kip plukken haha...mijn dochter vondt dat zo grappig om te zien maar mijn man een rot gezicht.
Ikzelf kan niet tegen haren die overal vallen en liggen dus mijn man heeft het toen afgeschoren, ik had de pruik toen al in huis en ook de buff's die zijn namelijk ideaal om mee te slapen ook! Confronterend als je in de spiegel kijkt is het zeker, heb er echt even om moeten huilen want jeetje zeg dan zie je er wel echt uit als een kankerpatient...maar ongelooflijk hoe snel ik daar aan gewend was en hoe makkelijk het is met douchen
Wat vele zeggen ( op de amazones) is ZO waar....het kaal worden is erger dan het kaal zijn!!
Ik draag mijn pruik iedere dag en heb er geen last van, mijn kinderen vinden het fijner als ze me met pruik zien en ikzelf voel me er ook fijner bij, de wind is nu mijn grootste vijand maar ik kan hem nu ook achter in de nek vastplakken..jaja.....dat geeft net even iets meer zekerheid. En ik doe een pet op als het erg hard waait maar hij kan wel wat hebben hoor...alleen het is mijn grootste nachtmerrie om bv op de fiets ineens je pruik te verliezen...zie je het voor je? Ik wel...en ergens is het hilarisch maar je wilt het niet meemaken ;-)

Ik ga...of ging kan ik inmiddels zeggen...alleen naar de chemo's.....de eerste keer is mijn man meegegaan want dan is alles nieuw en spannend, maar alle andere keren zette hij mij af 's morgens vroeg bij het ziekenhuis en ging ik alleen, hij reed dan terug naar huis want daar zat nog een dochter van 7 die natuurlijk ook naar school moest nog, en weet je...ik ben een grote meid...het was niet nieuw meer en ze zijn zo aardig en het is zo gezellig daar, je kletst wat met andere mensen enzo......de tijd vliegt voorbij....ik had wel altijd een boek mee en mijn tablet met muziek want stel dat er iemand zit waar je niks mee hebt of stelt dat je er geen zin in hebt om te praten dan plug je je oordopjes in en kan je je aflsuiten, misschien een tip dus.
Maar verder gaat dat helemaal goed komen, ze zorgen erg goed voor je, althans hier wel.

het jaar waarin je bestralingen en chemo hebt gehad moet je idd uitkijken met de zon, ik heb ook nog al mijn okselklieren weg dus bij mij komt het gevaar van oedeem ook nog om de hoek kijken, maar ze kunnen je daar alles over vertellen hoor.
Voor mij wordt het dus parasol en dan nog uitkijken.....het is niet anders en ik zit er niet zo mee eigenlijk...weet je...laatst hoorde ik weer over de stijgingen van huidkanker....ddana denk ik laat maar.....ik heb al borstkanker ( gehad) en daar wilde ik het eigenlijk bij laten....en je kan heus nog wel genieten van de zon alleen dat bakken zit er dit jaar niet in ( en is dus eigenlijk nooit goed)

Ik ben niet bang voor een CT scan hoor....ben niet zo snel bang voor onderzoeken, ze doen maar denk ik dan.
Ik heb er alleen nooit 1 gehad, wel een MRI.....en dat is goed te doen want je ziet niks, ik moest voorover liggen ene je ziet dus niet meer wat er gebeurt. Borsten hangen dan heel charmant in van die metalen schalen haha.....en je hebt een koptelefoon op dus je luistert naar muziek.

Hoe voel je je nu? Valt het nog allemaal mee?
Ik zit nu in een paar mindere dagen.....pfff...wat baal ik daar toch van.....zit mezelf in de weg maar ik weet dat komend weekend wel weer beter gaat.
We gaan maar ff door dus.

Wat jammer zeg dat je al zo vroeg weg moet met de taxi vanwege de file......ik woon in Assen en moet ervoor naar Groningen, dat is een goed kwartier met de auto, is te doen dus.
Maar ik denk dat ik het na 1 week al zat ben om iedere dag heen te moeten haha....is niks voor mij.....maar goed...we doen het maar, hebben geen keus he.
En idd ouders vragen is toch anders, op ouders ( familie) kan je schaamteloos nog eens een beroep doen he....en ze doen het vast graag voor je.
Hoe oud zijn je kinderen? Die van mij zijn 17, 15 en 7...en hoe gaan zij ermee om?

Nou..ik hoor je wel weer eens......zullen wel tikfouten instaan denk ik...wil te snel en tablet is niet zo groot....
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama Van Drie  schreef op: 24-04-2012 09:52:17
Oja......laat je wel altijd brengen en halen hoor als je naar de chemo's gaat.....met sommige medicatie ( tegen de bijwerkingen etc) is het niet raadzaam om zelf te rijden namelijk.

Weet je trouwens al wat voor soort chemo je krijgt of hoor je dat later nog?
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 25-04-2012 15:48:25
Dank je wel weer voor je lange antwoord, haha. We typen wat af zo!
Dus ik moet er maar rekening mee houden dat mijn haar vrij snel uit gaat vallen? Ik heb nog geen idee welke kuren ik krijg, dat hoor ik half mei als ik terug moet naar de oncoloog en de oncologie-verpleegkundige die me van alles gaat vertellen. Althans, dat zei hij tijdens het eerste gesprek dat we hadden. Maar toen had ik echt net de uitslag van de schone klier en moest ik nog op intake voor bestraling.
Wat zijn buff's trouwens? Ik keek net op google, maar dat leek meer op een soort sjaal die je om je nek draagt of zo. Ik keek vast op de verkeerde site

Inmiddels heb ik er 5 bestralingen op zitten. Moet zeggen dat ik toch vermoeid begin te worden. Had ik nog niet verwacht eigenlijk, maar het is toch zo. Ook voel ik het in mijn borst, het voelt wat strak aan van binnen zeg maar. Zo voelde het na de operatie ook, maar dat begon net een beetje weg te trekken. Alleen nu komt het dus weer terug aan die kant.
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 25-04-2012 16:02:14
Hm, ik weet niet wat er gebeurde maar opeens plaaste hij mijn verhaal, ik was nog niet klaar.

Het is ook niets voor mij hoor, met die taxi. Maandag begon goed, ik trok de deur open, had ik een chauffeuse die hier van het dorp komt. Ze vroeg me meteen of ik er geen problemen mee had dat zij me bracht, maar ik vond het allang best! Zagen we zo'n busje van personenvervoer rijden, zij vertellen dat dat niet lekker zit en dat mensen dat vaak niet prettig vinden om daar in te zitten. Wat denk je wat? Volgende ochtend komt er zo'n busje voor rijden. Nah, ik voelde me echt stom. Zat een chauffeur in van 74 jaar hahaha. Vandaag kwam er weer een gewone taxi, met een turkse chauffeur. Eerst zweeg hij de hele tijd, ik dacht....dit gaat een lange rit worden. Maar uiteindelijk begon hij wel te kletsen. Maar dat elke dag een ander en dan van die onzingesprekken voeren, als ik er aan denk dat ik dat nog 16 keer moet doen......pffft...... Alleen zwijgen de hele rit is ook zo saai hihi, dus wat je zegt.....we moeten wel!

Mijn kinderen zijn 10 en 4. De jongste wordt in juni 5. De oudste snapt het allemaal wel, die kan ik ook een hoop uitleggen. Maar bij de jongste is dat toch wat lastiger. Je merkt aan haar gedrag ook dat ze er best moeite mee heeft. In het begin kwamen er ook steeds mensen langs, het hele huis stond vol bloemen, de kaarten bleven maar binnen komen. Allemaal heel lief, maar ik had in het begin een mail gestuurd naar iedereen dat we niet de hele tijd aan de telefoon wilden hangen en de gesprekken wilden voeren waar de kinderen bij waren. Om ze er niet de hele dag mee te confronteren. Daar houdt men zich in het begin wel aan, maar na een tijdje denken ze daar niet meer bij na. Terwijl ik heel erg merkte dat het niet goed voor ze was. Vooral bij de jongste. Die krijgt wel heel veel mee, en voelt aan dat het verdrietig is, maar ze kon er niets mee. Snap je wat ik bedoel? Dus ze ging heel dwars doen, net te laat naar de wc als ze moest poepen, terwijl ze echt wel zindelijk is, veel huilen enz. enz.
Dus dat wilde ik echt niet meer. Nu wordt het ook wel minder gelukkig, maar anders vraag ik mensen echt te komen als de kinderen op school zitten, of 's avonds op bed liggen. Om voor hen het normale ritme er maar in te houden. Daar hebben ze het meeste baat bij merk ik. En mijn oudste komt wel naar me toe als hij wat wil weten. Hij heeft zelfs aangekondigd dat hij mee wil om een pruik uit te zoeken!! Dat vind ik wel speciaal. En ik denk dat ik dat ook maar gewoon doe. Als hem dat goed lijkt, dan wil ik dat niet tegenhouden.

Ik zat er ook over te denken om die chemo's alleen te doen, niet de eerste keer. Maar ik moet er 16 in totaal, dus dan ben je wel ff druk zeg maar. Mijn moeder wilde niet dat ik alleen ging, die werd bijna boos toen ik het zei. Maar we zullen zien tegen die tijd. Ik wil niemand verplichten om al die tijd naast me te zitten. En wat je zegt, boek mee, of weet ik veel. En misschien heb je wel aardige mede-patiënten en vliegt de tijd voorbij. Ik zal niet zelf rijden, bedankt voor de tip! Voel je trouwens meteen iets als je de chemo krijgt, of vlak daarna? Of duurt dat een dag voordat je je beroerd gaat voelen?

Ik denk ook niet dat ik het type ben om zonder pruik te lopen. Om jouw stukje van het wegwaaien als je op de fiets zit moest ik wel lachen, daar zou ik ook zo bang voor zijn. Nou fiets ik bijna nooit. Maar ik stel me dan voor dat iemand aan je haar zit of zo, of dat er een windvlaag onder komt haha. Dat wil je niet meemaken!!! Maar dat moment dat je jezelf kaal in de spiegel ziet, ik stel me dat ook zo voor als jij omschreef. Het is gewoon confronterend en het lijkt me vreselijk. Maar dat het makkelijk is met douchen, dat geloof ik!! Nog even en ik ben sneller klaar dan de mannen hier in huis!! Die moeten er nog gel in smeren.
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama Van Drie  schreef op: 27-04-2012 18:44:39
Hi Hope...ben ik weer.
Heb een ware week achter de rug, deze laatste kuur kostte me heel erg veel moeite om er weer bovenop te krabbelen, ik was ZO vreselijk moe en ZO snel futloos, mijn lijf heeft lang zeer gedaan dit keer, ik lag iedere avond toch wel om 9 uur al in bed.
Maar sinds vandaag voel ik me weer beter in m'n vel, gelukkig.

Ik ben voor het intake gesprek geweest voor de bestralingen....ik moet het gaan doen met ademhalingstechniek, ik heb dan een snorkel in mijn mond, een klem op mijn neus, een speciale bril op waardoor ik liggen mee kan kijken op de monitor waarop mijn ademhaling te zien is, ik heb dan een knop in mijn handen en als ik er klaar voor ben druk ik die in, dan wordt mijn lijjntje blauw op het scherm en haal ik diep adem en dat moet ik dat max 25 sec inhouden, ondertussen word ik dan bestraald, dit alles is om ervoor dat er op de lange termijn minder kans is op hartschade, de borstkas komt een stuk voor het hart te liggen als ik diep inadem namelijk.
Toch zie ik er door dit alles erom heen er toch wel een beetje meer tegenop, maar het zal vast wennen als je het iedere dag moet doen denk ik.
De dag erna mocht ik weer opdraven bij de internist, nu de chemo klaar is gaat de hormoontherapie beginnen, 10 Mei mag ik iedere dag een pil gaan slikken, en dat minimaal 5 jaar lang.

Je vroeg naar buff's....dat zijn idd een soort sjaals, motorrijders gebruiken ze ook vaak, het is een soort tunneldoek, zonder naden, soepele dunne stof, en ideaal om mee te slapen.
Waar ik mijn pruik heb gekocht die had ze ook, moet je tegen die tijd maar naar vragen, en mochten ze ze niet verkopen dan hebben ze ze ook wel bij Perry Sport.
Je kan ze op allerlei manier dragen ook, of twee verschillende, op you tube vind je daar ook filmpjes van.
Slapen zonder iets op je hoofd is in het begin erg koud, je bent het niet gewend he en je verliest de meeste warmte via je hoofd...nu is het al zomer eer jij zover bent denk ik.....ik doe nu altijd nog wel een buff op als ik naar bed ga maar half de nacht belandt dat ding op mijn nachtkastje want dan vind ik het weer te warm.

Waarrrrom krijg jij trouwens 16 chemo's?? Toch niet om de drie weken en dan 16 keer? Of krijg jij ze wekelijks?
En heeft dat dan te maken ( die 16 keer) met de grootte van je tumor of de gradatie ervan?? ben ik wel benieuwd naar eigenlijk.

Ik voelde niet gelijk iets na de chemo....mijn eerste kreeg ik op een donderdag en maandag erna voelde ik pas iets....had eerst zoiets van jeetje hebben ze er water in gedaan haha.......mijn tweede kuur begon dezelfde dag al vervelend te doen, daar ben ik een week lang ziek van geweest, kuur drie ging weer heel wat beter, daarna stapte ik over op een ander soort chemo, die zorgden ervoor dat ik direct mijn smaak kwijt was een week lang....of nou ja kwijt....alles smaakte zo raar, erg jammer.
Maar over het algeme voel je niet gelijk iets, je moet er gewoon rekening mee houden dat die eerste week na een chemo je wel iets verneemt ervan.....en wat dat is dat is voor iedereen weer anders, er zijn er bij die er erg ziek van worden maar dat hoeft niet, het is echt zo verschillend bij iedereen.
Dus laat het tegen die tijd lekker over je heen komen, het dient een goed doel moet je maar denken.
Nu moet je daar nog niet mee bezig zijn hoor.....stap voor stap het hele traject door.

Wel erg snel zeg dat je nu al vermoeidheid ervaart.....ben benieuwd hoe dat mij allemaal af zal gaan.

Afgelopen dagen was de wind weer mijn grootste vijand......maar hij is blijven zitten hoor haha.....en echt...hij kan wel wat hebben hoor...als ze eraan zitten of duwen dan ligt hij echt niet gelijk in je nek.
Ik haal er bv ook mijn handen doorheen om mijn haar ff goed te doen.....ik heb er een stukje in laten naaien in de nek en aan de voorkant, op dat stukje kan ik een klein stukje dubbelzijdig tape plakken en zo heb je net even iets meer zekerheid want ik had altijd wel het gevoel dat hij wat schoof in de nek in de winter met bv sjaals om enzo...dan dacht ik dat hij omhoog gedrukt werd ( wat niet zo was) maar nu kan dat dus niet meer door die plakker...ze kunnen je er alles over vertellen als je iets uit gaat zoeken en ze hebben heel veel keus!!!!

Nou.....ik laat het even hierbij.....
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 02-05-2012 14:51:42
Hey Mama van Drie!
Wat naar dat je dit keer zo lang nodig had om bij te komen van je laatste kuur! Hoop dat je nu weer helemaal ok bent? Het is dus niet elke keer dezelfde reactie begrijp ik? En ik had me zo voorgesteld dat als je het 1 keer gehad had, dat je dan in kon schatten hoe je reactie er elke keer op zou zijn. Maar blijkbaar is dat dus niet zo?

Jij moet dus ook met de ademhalingstechniek de bestraling doen? Dat doe ik ook! Alleen niet zo ingewikkeld als jij het omschrijft met die klem op je neus enzo. Maar idd, het is voor de bescherming van je hart. Ik moet gewoon heel simpel mijn adem in houden haha. Heb je de tattoopuntjes ook al gehad?
Als ik daar ga liggen, leggen ze me eerst helemaal recht en daarna moet ik die ademhalingstechniek 1 keer doen zodat ze dat apparaat precies goed kunnen zetten. Daarna hoor ik ze door een intercom. Ik moet 4 keer een sessie zeg maar. Dan roepen ze 2 keer adem diep in en weer uit en bij de derde keer moet ik dan mijn adem vasthouden. Ik zag er ook als een berg tegenop, maar het is me uiteindelijk heel erg meegevallen. En nu weet ik al niet beter meer. En als het een keer niet gaat kan je dat ook aangeven, dan wachten ze wel even. Het zijn echt hele aardige mensen allemaal. Jij hebt die ervaring al bij de chemo, ik toevallig bij de bestraling.;-)

Weet jij al welke hormoonpil je moet gaan slikken? Ik ben de naam even kwijt, iets met een T begon het, zouden ze aan mij willen geven straks. Maar die kan trombose veroorzaken. En omdat dat bij ons in de familie zit en ik ook drager ben van die Factor V Leiden, durf ik dat niet echt aan. Ze zouden het tegen die tijd helemaal nakijken of dat een risico zou zijn, maar ondanks dat heb ik mijn twijfels. Er is een andere optie, dan heb je 2 medicijnen. Eentje die de eierstokken uitschakelt of zo. Ik vroeg hem meteen of ik die niet kon laten verwijderen, probleem ook opgelost leek me. Maar hij zei dat ze liever hadden dat na 5 jaar je eierstokken hun werk weer gaan doen omdat dat ook beter is voor de rest van je lichaam, voor je hart enz. Maar goed, zo ver ben ik nog lang niet. Eerst die bestraling maar afmaken en dan de chemo.

Je vroeg waarom ik er 16 krijg. Ik moet half mei nog terug naar de internist/oncoloog, maar wat ik er van begrepen heb, heeft dat inderdaad met de gradatie te maken. Eerst krijg ik er 4 om de drie weken en daarna 12 keer elke week. Bij die laatste 12 wordt ook de immuuntherapie opgestart vanwege die eiwitgevoeligheid. De eerste 4 kuren duurden zo’n 3 uur heb ik gehoord en de laatste 12 zouden langer duren omdat dat langzamer naar binnen moet?? Meer info heeft hij nog niet gegeven omdat ook hij aangaf dat ik maar 1 stap tegelijk moest doen, dus eerst maar aan die bestraling moest beginnen.

Dank je wel voor je openheid over het dragen van de pruik! Ik moet nog gaan bellen om eens een afspraak te maken, maar ik merk aan mezelf dat ik dat maar uit blijf stellen. Dit keer heb ik als “excuus” dat de kinderen thuis zijn i.v.m. de vakantie, dus ik had bedacht dat ik dan volgende week wel ga bellen. Dan is er niemand thuis en kan ik ongestoord bellen. Slaat nergens om, maar je moet maar een excuus willen hebben voor jezelf haha. Dat wat je zegt geloof ik ook wel, dat kaal worden erger is dan kaal zijn. Op een gegeven moment zal ook dat wel wennen misschien. Maar het is een hele grote stap. Tot nu toe is er niets bijzonders aan me te zien. Dat is ook wat mensen nu zeggen, “je ziet er goed uit!”. Ja, er is ook niets te zien natuurlijk. Maar goed, zelfs als ik normaal al ziek ben zie ik er nog gewoon uit haha. Dus nu maar hopen dat die gezonde kleur ook straks blijft, dat scheelt ook al lijkt me?

Zo, dit is weer een heel verhaal geworden. Je hebt weer wat te lezen!
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Mama Van Drie  schreef op: 03-05-2012 13:41:10
We zouden natuurlijk ook prive kunnen mailen, dan staan hier niet van die hele lappen tekst.....

Euh....je kan er idd weinig over zeggen hoe je kuren gaan verlopen maar over het algemeen genomen denk ik wel dat hoe je de eerste keer reageert dat je dat wel als een leidraad kan nemen voor de rest van je kuren, bij mijn tweede hadden ze me een ander medicijn gegeven voor tegen de misselijkheid omdat ik tijdens de eerste kuur last had gehad van hoofdpijn maar ja.....dat heb ik zo vaak want ik heb migraine.......en waarschijnlijk hielp dat andere medicijn bij mij niet zo goed.
Dat is ook wat je in je hoofd moet houden....mocht je ondanks medicatie toch erge last hebben van misselijkheid of wat dan ook, altijd melden want ze hebben nog veel meer middeltjes op de plank staan.
Het ligt er ook aan wat voor chemo je gaat krijgen, de laatste drie die ik had die geven helemaal geen misselijkheid bv, en weet je...naast me zat een vrouw die hetzelfde kreeg als ik en die was er juist wel misselijk van...dus zeg het maar.....je gata dit echt zelf ervaren en daarom moet je er ook rustig heengaan tegen die tijd, je ziet vanzelf wel wat het gaat doen.

OOoooooo...ik zou willen dat ze het hier ook zo deden met zelf je adem inhouden....weet je...ik zie er toch wel als een berg tegenop...juist door dat gedoe er omheen...want je krijgt er zo'n enorme droge mond van, je ligt al die tijd maar door die buis lucht te halen.....hoe lang ben jij bezig ermee? Hier werd geschat ongeveer 20 minuten met alles erbij dus goed leggen, uitkleden etc.....ach ik ga het meemaken volgende week maar wat zie ik er tegenop zeg....zal vast goed komen maar zo ver zijn we nog niet.....

Tamoxifen ga ik slikken als (anti)hormoontherapie, om de eierstokken slit te leggen is het mogelijk iedere maand...of iedere drie maanden een injectie Zoladex te krijgen.
Mijn menstruatie doet het al niet meer dankzij de chemo's en dat vind ik niet zo erg haha.....mocht het zich herstellen en weer op gang komen nu ik daar klaar mee ben dan moet ik dus ook aan die injecties.
Ook ik heb het met de internist erover gehad om de eierstokken weg te laten halen, echt wenselijk was het niet begreep ik, want ook daar zitten weer nadelen aan, denk aan de te vroege botontkalking die dan optreedt....en ik meen dat ik iets gelezen had ergens over een verhoofd risico op diabetes maar of dat juist is weet ik niet.
Voor nu is het nog niet nodig, we kunnen dat altijd nog beslissen.
Ikzelf vind het eng als die menstruatie zich weer zou herstellen na de hormoontherapie, juist omdat mijn tumor hormoongevoelig was.....nu is de kans klein (hopelijk) dat die zich herteld want als ik klaar ben met de hormoontherapie ben ik in ieder geval al 50 jaar ( ben nu 45) en wellicht 52 jaar als ze van die 5, 7 jaar gaan maken wat best eens mogelijk zou zijn.
Grote kans dat je dan toch in de overgang blijft gezien mijn leeftijd en dat hoop ik dan maar.

Aha....die immuuntherapie heb ik niet gehad, mijn tumor was alleen hormoongevoelig.
Hoe groot was jou tumor eigenlijk? Heb je dat al geschreven een keer? Zou kunnen maar ik weet het niet meer...en de gradatie?....

Bij mij ging het heel snel, ik ben in November geopereerd, en December nog een keer en ik zou in januari dus starten met chemo, ik had dus van mezelf uit ineens haast met die pruik, ik moest hem in huis hebben, dat gaf me een rustig gevoel want ik wilde echt niet met een doekje op naar buiten, ben niet ijdel hoor welnee...maar dat wilde ik toch liever niet.
Jij hebt er nog tijd zat voor hoor, je kan het dus nog even uitstellen, of je informeert alvast eerst hoe lang het duurt voordat zoiets klaar is.
Klopt zo helemaal..nu ziet niemand nog iets aan je, maar straks dus wel...althans..als je een mutsje zou dragen buiten...met pruik ziet nog niemand iets hoor haha......ik kijk nu zowat de haren uit m'n hoofd....ben zo benieuwd hoe dat gaat met groeien, moet wel zeggen dat ik nooit echt helemaal kaal ben geweest, er is altijd iets blijven staan, ziet er wel kaal uit hoor maar het veolt bv niet zo glad als eej biljartbal, en mijn benen zijn ook nooit helemaal glad geweest.....het groeit amper maar eens in de zoveel tijd haal ik het mesje er nog overheen, oksels niet die zijn kaal en de rest ook....scheelt scheerwerk joh!
Nu is het op mijn hoofd tijdens de laatste kuren alweer gaan groeien....pluis.....kleurloos pluis....hm...kan je nog niet mee over straat
Ik hoop in ieder geval op vakantie zonder te kunnen, het zal dan wel ultra kort zijn maar dan heb ik wel een witte pet die ik op kan zetten.
Dan pas zullen de mensen iets aan me gaan zien trouwens, als ik ineens met ultra kort (chemo) haar over straat ga.....dan komen ze vragen denk ik.
En ook ik bleef er goed uitzien tijdens de chemo's......mensen zeiden dat ook vaak tegen me...goh..je ziet er goed uit.....alleen de week na de kuur dan was het even wat minder, terwijl een andere vrouw die ik tijdens het kuren tegenkwam er echt ziek uitzag vond ik, erg bleek....mager.....en grauw van kleur enzo....mager ben ik niet want ik houd vocht vast van de laatste chemo's, daar staat die om bekend....en strals met die hormonpillen en overgang gedoen.....pffff......met een beetje pech kom je daar ook nog van aan.

Ik hoop echt voor je dat als het zover is het jou ook mee gaat vallen...kijk....een feestje is het niet maar je kan ook veel pech hebben....dat gaat je niet gebeuren hoor!!!!

Wat betreft je vraag in dit topic over narcose....dat heb ik dus niet gehad....ik was er totaal niet naar van.....sterker nog...het eerste wat ik zei was ' ik heb honger' en heb ook gewoon gelijk zitten eten toen ik terug was op de afdeling.
Hoe anders kunnen mensen reageren he?

Wanneer is jou laatste bestraling? We doen een stukje van dat traject tegelijk.......alleen ben jij eerder klaar, ik krijg er trouwens 28.
merk je al iets aan je huid? of valt het mee nog.....en hoe is het met de moeheid? Wordt dat erger??
 
Quote
RE: Nasleep narcose?
Hope  schreef op: 08-05-2012 20:57:24
Als ik je privé wil mailen moet ik gewoon op dat envelopje drukken toch? Weet niet hoeveel karakters er in dat schermpje passen hihi. Ik doe het eerst nog wel even hier typen ok?

Ik begin even onderaan jouw verhaal, want dat heb ik nu in beeld haha. En dan werk ik langzaam naar boven!
Mijn laatste bestraling is de 21e mei. Komt omdat Hemelvaartdag er tussenuit valt, die moet ik die maandag inhalen. Ik moet je bekennen dat ik het helemaal zat begin te worden inmiddels. Het bestralen op zich niet, maar elke keer met die taxi mee. Ben er echt klaar mee! Heb al 3 keer gehad dat ik door een busje (van dat personenvervoer) werd opgehaald. En dat zit echt voor geen meter kan ik je zeggen. Moest maandag op de terugweg iemand wegbrengen naar een verpleeghuis in een andere plaats. Ben in totaal 3 uur (!!!!) onderweg geweest. Kon wel janken. Daar zit je echt niet op te wachten. Elke week moet ik de tijden doorbellen voor de week daarop, ik heb dus tot en met vrijdag de taxi besteld nu, maar het is klaar. Volgende week ga ik zelf rijden. Mijn omgeving raadde me dat af i.v.m. vermoeidheid maar degenen die de bestraling doen zeiden meteen dat ik lekker zelf moest gaan rijden omdat deze stress ook niet goed voor me was haha. Het is altijd vroeg in de morgen, dus dan ben ik ook nog op mijn fitst natuurlijk. Dus dat ga ik wel redden. Mijn borst is wel gevoelig, er zit vocht in, dat zat er nog van de operatie maar is nu meer geworden en dat zwelt op door de bestraling. Dat voelt naar aan, maar misschien ervaar jij dat straks helemaal niet omdat ik natuurlijk vrij vlot na de operatie al hier aan begon. Het was dus al gevoelig. Aan de buitenkant is de huid rood en ik merk dat het steeds meer begint te jeuken. Ik moet dus echt opletten om niet te krabben, want ik wil n.iet dat het kapot gaat. Heb ook zalf voorgeschreven gekregen die ik 2x per dag mag smeren. De vermoeidheid sluipt er wel in moet ik zeggen. 's Morgens gaat het nog wel, maar het liefst neem ik 's middags even de rust anders sta ik aan het einde van de dag te tollen op mijn benen.

Hier staat ook 20 minuten voor de hele behandeling, maar dat valt echt reuze mee. Zelf ben ik nog geen 10 minuten binnen. Rechtleggen is per keer verschillend, het ligt er maar net aan hoe je zelf al gaat liggen. Maar het is zo gepiept, en dan 4 keer die bestraling, die niet elke keer 30 seconden duurt.

Ik vind je berichten wel prettig, het helpt me wel wat meer te relativeren. Althans, ik ga je tips proberen op te volgen om er rustig in te gaan en het maar over me heen te laten komen. Probeer mezelf ook voor te houden dat het ook mee kan vallen. Maar goed, als ik er aan denk dat ik volgende week dinsdag terug moet naar de oncoloog dan word ik wel wat nerveus eerlijk gezegd.
Hoe zit het met jouw wenkbrauwen en wimpers, zijn die ook uitgevallen? Omdat het op de ene plek wel, en de andere plek weer niet helemaal kaal is?
Hopelijk blijf ik er ook goed uit zien. Dun ben ik van mezelf al niet, al was ik net 18 kilo afgevallen toen ik dit ontdekte. Ik was nl. bezig met een dieet waar ik toen accuut mee moest stoppen. Dus daar baal ik wel van, want ik hoor dat je van chemo en die hormoonpillen ook weer aan kan komen. En daar zat ik nou niet op te wachten!

De tumor was zo'n 2x3 cm. Volgens mij was hij gradatie 3 als ik het allemaal goed begrepen heb. Ik heb die dag zoveel informatie gehoord. Moet het dinsdag allemaal nog een keer navragen en ik ga ook opschrijven welke kuren ze me gaan geven. Dan kan ik je daar volgende keer een antwoord op geven! ;-)

Wanneer mag je beginnen met de bestraling? Of misschien heb je er al een keer opzitten??
 
Quote
Navigatie


Reageren op Nasleep narcose?
Naam
Bericht