Menu
 

Topic:

"6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea

-danielle-  schreef op: 29-03-2012 18:13:24
29/03/12 - 17u59 Bron: Time Health
De meeste moeders halen de zesmaandenlimiet niet. © Thinkstock.
Borstvoeding Zes maanden borstvoeding: dat is het ideaal volgens de gezondheidsaanbevelingen en de borstvoedingsvoorstanders. Maar moeders zelf zien het niet zo goed zitten, zo bleek uit een Schotse studie: zij vinden 6 maanden lang borstvoeding 'onrealistisch' en vragen om minder strenge verwachtingen. 'De verkeerde manier van denken', zo maken de voorstanders het idee genadeloos af.

Uit verschillende interviews met 36 moeders en enkele familieleden kwam naar voren dat de vrouwen de aanbevelingen als 'niet behulpzaam' en 'onrealistisch' zagen. Ze weten wel dat het beter is voor moeder en beter voor de baby, maar dat maakt het nog niet gemakkelijk, vanzelfsprekend of zelfs maar doenbaar. Er bleek een (te?) grote kloof tussen de verwachtingen en de realiteit.

Klinkt gemakkelijk
Een moeder vertelde "hoe de experten het zo gemakkelijk doen klinken". Al te vaak blijft onderbelicht dat borstvoeding voor sommige vrouwen hard werken is en blijft, voor anderen gelijkstaat met pijn en nog anderen produceren gewoonweg niet voldoende voor hun baby. Zij blijven in de kou staan: ze voelen zich al van in het begin gefaald als moeder, omdat ze niet voldoen aan de verwachtingen. Iets wat des te harder aankomt, omdat ze niet voorbereid waren op het feit dat het redelijk gemakkelijk kon mislukken.

"De band met het kind"
Een andere vrouw vroeg zich af waarom zij die zo bejubelde 'band met het kind' niet ervaren had. Een kantelmoment (bijvoorbeeld een verandering in het gedrag van de baby) zorgde dan ook vaak in een verandering van het voedingspatroon. Voornaamste motivatie: het welzijn van het gezin. In Belgische gezinnen is het moment dat de moeder terug moet gaan werken (sinds kort na 4 maanden na de bevalling) vaak het moment waarop gestopt wordt met borstvoeding.

Te weinig steun
"Deze Schotse vrouwen waren echt aan het lijden. Geen wonder: ze kregen gemengde boodschappen te horen en pas na twee weken kwam een gezondheidswerker over de vloer. Ze kregen dus niet de juiste steun", argumenteert dokter Melissa Bartick, hoofd van het Amerikaanse borstvoedingscomité.

Maar steun doet niet alles: In de VS zien vrouwen al op de tweede dag na de bevalling een dokter, en begint 75 procent vol goede moed aan borstvoeding. Desondanks haalt maar 44 procent de zes maanden - waarvan slechts 15 procent exclusief borstvoeding blijft geven. Bij hoeveel procent borstvoeding onmogelijk was geworden (wegens te veel pijn of te weinig of opgedroogde productie) werd er niet bijverteld.

De borstvoedingsgroep
Als sterke voorstander van borstvoeding, ziet Bartick geen heil in het afbouwen van de verwachtingen ('die de publieke gezondheid alleen maar ten goede komen'), maar wél in het bieden van adequate steun. "Natuurlijk heb je na twee weken zonder steun al afgehaakt bij het borstvoeden."

Maar advies en steun van dokters, verpleegsters of vroedvrouwen is niet voldoende. Moeders moeten ook terecht kunnen bij hun vrienden, zussen, tantes en (schoon)moeders. Een onderzoek enkele tientallen jaren terug toonde dat de beste resultaten geboekt werden met een groep van doorwinterde borstvoeders en vrouwen die voor de eerste keer borstvoeding gaven. Maar 'borstvoedingsgroepen' zijn nog altijd een uitzondering, dus de meeste vrouwen ploeteren alleen voort. Of niet dus, en ze haken af.

"Moeders vertellen dat ze borstvoeding moeten geven zonder culturele, institutionele en legale steun is zoals een marathon lopen op slippers zonder enige coaching", verwoordt Danielle Riggs van de organisatie Best voor Babes het.

"Kleine brokjes"
Eén manier om de zes maanden borstvoeding minder afschrikwekkend te maken is het op te delen in behapbare stukjes: enkele dagen, de eerste twee weken, een maand, zes weken enzoverder. Een beetje zoals je jezelf aanleert regelmatig te sporten of gezond te eten: beetje bij beetje.

"De kloof tussen de ideale wereld en de realiteit is groot. Alle vrouwen zouden de kans moeten hebben om borstvoeding te geven, maar vele vrouwen krijgen nog te weinig informatie of steun om door te zetten."

Kan goed zijn, maar benadrukken dat borstvoeding niet altijd voor iedereen mogelijk is, zou geen kwaad kunnen. Voor de geestelijke gezondheid van de moeder, en dus uiteindelijk ook van het kind.

=====================================

Tja, wat moeten we daar nu weer van vinden. Ik moet zeggen dat ik dat met die band ook niet zo ervaar.
Sterker nog, de 5x dat ik flesvoeding gaf, had ik het gevoel dat ik minstens net zo'n sterke band met mijn kind had. Deze keer met borstvoeding voelde ik het in het begin alsof ik alleen Abigails wandelende fles was...

Maar goed, we zitten nu aan de 12,5 maand en voorlopig lijkt het nog goed te gaan.

 
Quote
Navigatie
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Alice  schreef op: 29-03-2012 18:39:49
Ik denk dat 't voor iedereen een ervaring op zich is.
Tuurlijk is 't best wel 's zwaar, maar dat heb ik eigenlijk na de eerste 6 maanden niet meer zo ervaren.
In 't begin was 't wel 's moeilijk.. omdat je heeeeel veel zit te voeden en omdat je je kind nooit iets anders kan geven dan die borst, het bindt je aan huis en aan je kind. Soms wil je kindje meer melk dan dat je op dat moment hebt en kan 't wel 's vervelend zijn. Spruw, kloven, verstoppingen en ontstekingen zijn natuurlijk ook niet fijn (hier gelukkig enkel verstoppinkjes gehad, was altijd met een dag weer opgelost)

Maar.. na 6 maanden vond ik het absoluut een verademing. Ik denk dat je er gewoon niet over kan oordelen als je 't niet 6 maanden gedaan hebt.

Het zou denk ik wel helpen als vrouwen 6 maanden verlof kregen na de bevalling. Dan heb je veel meer rust om zoiets te proberen. Als je met 3 of 4 maanden weer aan 't werk moet, is 't gewoon moeilijk. Je productie is dan nog heel erg afhankelijk van je kind, met 4 maanden zit je met een dip en dat kolven is gewoon veel extra werk
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Angelique  schreef op: 29-03-2012 18:40:51
nou als bv zoo makkelijk als alles voorgespiegeld word kreeg ryan nog steeds bv zou hij nu aan tiet ipv fles hangen
het was genoeg hij kreeg niet voldoende was zeer ontevreden werd zwaar onrustig ik steeds meer stres hij weer ongelukkig
fles erin na krap 4 mnd was voor ons beiden een openbaring
en was bij jayden niet veel anders
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
-danielle-  schreef op: 29-03-2012 18:49:26
Weet je wat hier het ergste is? Ik heb dus 5x flesvoeding gegeven en nu niet. Heb nog nooit een borstontsteking gehad, geen spruw, geen kloven of wat dan ook.
En dan nog, vond ik de 1e 6 maanden met name niets aan! Ik vond flesjes geven veel relaxter. Na een maand of 7 durfde ik wat meer buitenshuis te voeden (nog steeds afgezonderd of discreet, maar toch ) en ging het me wat gemakkelijker af.

Ik heb het trouwens voor mezelf ook in kleine stukjes gedaan. Eerst de 1e voeding, toen de kraamweek, toen 2 weken tot ik weer aan het werk ging (nou ja, hier thuis met de kids, maar toch ook full-time bezig ), toen de 6 weken etc. En nu heb ik geen flauw idee hoe ik het kind straks van de borst af ga krijgen

Die 6 maanden verlof zou misschien wel schelen. Kunnen moeders er wat meer tijd voor uittrekken desgewenst.

O ja, had ik al gezegd dat mijn jongste de enige met eczeem is? Het was de moeite dus wel waard

En toch, als ik ooit nog een kindje mag krijgen, zou ik het toch weer gaan proberen.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Son  schreef op: 29-03-2012 18:59:41
Je moet doen waar je je goed bij voelt. Ik was het na 2 maanden bij beide spuugzat. Ik was alleen maar met voeden bezig. Als er iets was met huilen, dacht ik meteen dat bv de reden was. En tuurlijk ben ik wel blij dat ik heb mogen voeden.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Alice  schreef op: 29-03-2012 19:13:21
Veel moeders geven juist borstvoeding omdat er allergien voorkomen in de familie. Dat die kindjes dan toch allergisch zijn, is dan niet zo raar.
Ook vind ik dat veel flesmoeders al heel snel roepen "mijn kind is kerngezond!" maar ondertussen hangt 't wel al met 5 maanden aan de puffers. Vind ik ook geen juist beeld.

Ik denk dat borstvoeding op zich niet moeilijk is, maar ook niet makkelijk. Het vereist opoffering en doorzettingsvermogen, het is ook een leerproces. En als je dat niet kunt of niet hebt, of je vind de fles een volwaardig alternatief, dan is 't moeilijk vol te houden.

Sis, het zou kunnen dat je door de oxytocine tot rust komt en daardoor wel in staat bent om bv te geven, maar als het je benauwd, dan snap ik best dat je 't niet wilt.





 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Mamavankristel&anouk
&daan
  schreef op: 29-03-2012 19:26:16
Ik heb de oudste 4 maanden bv gegeven, want ik en mijn man hebben beide allergiën. Dus iedereen zei dat bv het beste was. En ja ik had voldoende melk (zelfs teveel, dat ze me gevraagd hebben te doneren) Maar na 4 maanden was voor mij de koek op. Ik werd er heel onzeker van en ik voelde me opgesloten. Ik was geen leuke mama. Toen ik voor het eerst een fles gaf (mijn man dan) Voelde ik het als falen, want ja ik kreeg toch te horen dat hetjammer was voor mijn meisje. Bij de tweede heb ik het weer geprobeerd, 2 weken en ik ben gestopt, want ik werd er weer een minder leuke mama van. En nu bij nummer 3 ben ik er niet eens aan begonnen. Dus ik vond er niets aan en ik vond het vooral in het begin keihard werken om die productie op gang te helpen.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Mam Van Twee  schreef op: 29-03-2012 22:31:00
Ik was ook nooit zo'n borstenmama, maar uiteindelijk heeft het geven van bv bij mijn beide dochters me veel goeds gebracht.

Bij de oudste was bv geven bijna het enige positieve wat ik kon doen. Ik kon haar niet wiegen, niet zelf aanleggen, niet zelf laten boeren, niet aankleden, niet zelf in bad doen ivm schouderproblemen door de bevalling. En dat weken lang. Dat doet iets met je zelfvertouwen als moeder.

Ondanks veel pijn bij het voeden in het begin, toch doorgezet. Waarom? omdat ze zo tevreden en blij werd van borstvoeding. En haar darmen erg slecht reageerde op een week kunstvoeding.

Bij de 2e gelukkig al ervaring, want die had een slechte start (darmproblemen, refluxproblemen, oorzaak te veel spanning op middenrif). BV was daarbij heel makkelijk, ik was al moe genoeg van max 2x2,5 tot 3 uur slaap per dag en het rechtop houden van mijn ukkie. Het was gewoon uitproberen of ze een klein slokje wilde ipv tig keer opnieuw flesje maken, weggooien en het extra werk van alles uitkoken en schoonmaken.
Uiteindelijk is het goed gekomen, maar zijn er ook ups en downs [erg onrustig drinken, vaak drinken, slechte drinktechniek, terugkerende spruw]

Iedereen heeft het recht op een eigen keuze, maar hoe meer kennis ik heb over borstvoeding en wat werkt voor mij en mijn kindjes, hoe meer ik me erger aan kunstvoedingreclames en hoe minder ik begrijp van moeders die zich er niet voor kunnen motiveren.

En daarmee bedoel ik niet de moeders die het serieus overwegen wat voor hen werkt of het proberen, maar waar het door slechte adviezen of begeleiding niet goed lukt. Die had ik graag net zo een positieve ervaring gegund als ik zelf heb gehad.

Maar degene die zich er niet eens in verdiepen of zeer negatief het over borstvoedingsmaffia hebben of die topless op het strand heel normaal vinden, maar een kindje discreet aan de borst op een terrasje vies.

Lees voor de grap eens dit artikel: http://www.borstvoeding.com/columns/voldemort.html

Dan wordt misschien de negatief ervaren boodschap over borstvoeding die doorklinkt in reclames eens uitgebannen.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Marie8  schreef op: 29-03-2012 22:46:05
6 weken, dat is superknap...want als het niet vanzelf gaat is dat de zwaarste periode die je heel veel energie, frustatie en pijn kan opleveren.
Maar 6 maanden...tja...ik had het van tevoren niet bedacht maar ik gaf de oudste 15 maanden borstvoeding en ik ben er echt van overtuigd dat het ideaal is voor luie moeders as myself Na de eerste periode is het makkelijk. Honger? hup shirt omhoog. Janken? Hup shirt omhoog. Snachts kwam ik mijn bed niet uit en ik heb nooit na hoeven denken over teveel, te weinig, te warm, te koud...
Nee ..hoe langer, hoe luier
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
-danielle-  schreef op: 30-03-2012 08:51:19

Quote SismvNick:
De enige met eczeem.. van de bv dus

Das ook zoiets.. hier op ml en op bb lees ik altijd dat bv het beste is, allergie verkomt en dat soort dingen.

Maar in de praktijk zie ik juist dat bv kindjes veel vaker alegies zijn en super gevoelig enzo.



Sis Dat gevoel heb ik ook wel eens. Alhoewel wet Alice zegt wel logisch is, zijn er allergieën in de familie, is men eerder geneigd bv te gegen. Maar..., kennelijk helpt dat dan dus niet. Of maakt het niet zo heel veel verschil.
Vriendin van mij 4x 2-3 jaar bv gegeven. Kinderen zijn allergisch voor van alles en nog wat.
Andere vriendin van mij 1x van de 3 keer bv gegeven. 3x raden welk kind allergisch is voor meerdere dingen.

 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
-danielle-  schreef op: 30-03-2012 08:56:52

Quote Alice:
Ook vind ik dat veel flesmoeders al heel snel roepen "mijn kind is kerngezond!" maar ondertussen hangt 't wel al met 5 maanden aan de puffers. Vind ik ook geen juist beeld.



Ik heb hier toch echt wel 5 kinderen die eigenlijk altijd kerngezond zijn. Ik kom zelden bij de huisarts. 1 van hen heeft wel een allergie voor een bepaalde kleurstof die in energiedrankjes zit, maar aangezien ze die van mij nooit mag drinken (ze had er tegen mijn wil in 1 van mijn zusje gekregen), is dat dus niet iets waar we dagelijks mee leven.

Puffers o.i.d. nooit gehad en als ze een virusje hebben van andere kinderen, zijn ze veel sneller weer gezond dan de kinderen om hen heen.

Behalve dus mijn kleintje met bv. Die is juist veel vaker verkouden enzo. Maar goed, misschien dat zij zonder bv nog vaker ziek zou zijn. Dat is nooit te achterhalen.

Ik weet dat op papier bv het gezondste is, maar in mijn hart ben ik zelfs daarvan nog niet helemaal overtuigd. Of misschien wel, want ik zou het een evt. volgende keer toch weer doen
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Miranda0909  schreef op: 30-03-2012 09:03:24
Bij Milan heb ik nu helaas maar 3 maanden volledig kunnen voeden. Ik heb de overstap naar fv gemaakt omdat hij in 6 weken tijd nog geen 200 gram gegroeit was, dan is bv voor mij niet het beste.
Had het graag langer willen geven, want naar mijn idee liep het lekker, maar op fv groeit hij wel goed dus dan kies ik voor mijn kind hoeveel pijn het me ook deed om te stoppen
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Ivy  schreef op: 30-03-2012 09:07:34
Miranda0909 Dat is wel heel vervelend! Zeker als je het zelf zo graag had willen blijven doen.
Maar gelukkig is er zoiets als goede fv en groeit Milan daar wel goed mee.
Ik vind het wel heel jammer voor je.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Miranda0909  schreef op: 30-03-2012 09:10:50
Het heeft me ook heel wat tranen gekost hoor, bij de andere twee heb ik het maar 4 weken "volgehouden" en was nu vastbesloten om het langer te doen (wat in zekere zin ook wel gelukt is) en het liep eindelijk goed, Milan heeft de nodige opstartprobleempjes gehad, en aangezien hij al heel klein was kon hij gewoon niet in dit tempo doorgaan, het voelde voor mij in eerste instantie als falen, nu achteraf zie ik wel in dat dat niet zo is, maar heb huilend bij mijn man gestaan en gehuild waarom het iedereen wel lukte en mij niet......

Maar goed het manneke groeit nu iig steeds en daar doe ik het voor, als hij het maar goed heeft en ik ben blij dat ik hem iig 3 maanden heb mogen voeden

Dank je wel voor je lieve berichtje
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Kyla  schreef op: 30-03-2012 09:17:21

Quote SismvNick:
Ja en dan komt er ook nog eens bij dat de mensen die bv geven of hebben gegeven je alleen maar de mooie en leuke dingen vertellen..

Hoevaak hoor je nou van bv mama's dat het zwaar is en soms tegenvalt..

Nee het is altijd maar mooi en leuk en blabla..



Ik zie genoeg topics op dit forum en heb nog veel meer topics op het oude bb gezien over problemen hoor. Over kloofjes, onvoldoende voeding, kleintjes die slecht aanhappen, enz enz. Sommige berichten waren zelfs wanhopig te noemen.

J. heb ik 5 weken bv gegeven. P. 10 maanden. J. heeft eczeem en contactallergien, P. niet, om even wat tegenwicht te geven. Hier is eczeem dus erfelijk. Waren er meer mensen in de directe omgeving geweest die advies konden geven, had ik J. misschien ook wel langer kunnen voeden. Het deed me zo'n pijn om zo vroeg te moeten stoppen. In mijn ervaring met P. waren de eerste 6 weken het pittigst. Om de 2 uur voeden, hoewel hij de nachten langer tussenliet en met 5 weken al doorsliep. Ik had helaas de tweede week wel een borstontsteking, gelukkig sloeg de ab goed aan, maar wat voelde ik me ziek. Ook heel pijnlijke tsr, na 6 weken was dat ook minder, gelukkig. Na die 6 wken hadden we een ritme en schoof de tijd tussen de voedingen lnagzaam naar 3 uur. Deed hij eerst 3 kwartier over een voeding, na 6 weken was ik vaak in 10 min. al klaar. Na 3 maanden werd het al genieten en na 6 maanden een makkie. Inderdaad onder andere door de bijvoeding.

Ik had bij J. juist met overschakelen van bv naar kv problemen. Hij had er niet genoeg aan, had zoveel honger, tel daarbij op dat hij gevoelige darmen heeft, hij verging ook nog van de darmkrampjes.. Voeding voor hongerige kindjes/ bij darmkrampjes werd afgeraden, dat was niet hypo-allergeen... Dus daar zat ik dan, of liever liep ik dan, met een kind op de arm, nacht na nacht. Ik kan mezelf alleen maar gelukkig prijzen dat dat na 3 maanden minder werd.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Satekroket  schreef op: 30-03-2012 09:22:48
Ik snap nooit zo goed waarom je bv moet "volhouden" alsof het een enorme prestatie is.
Flesvoeding moet je toch ook volhouden? Al die flessen klaarmaken en geven. Dat hoor je nooit. Goh...je voedt je kind al 6 maanden met de fles, knap hoor!
Ik heb twee keer bv gegeven, allebei 1 jaar lang. En ik vind het absoluut geen prestatie.
Het is toch logisch dat je je kind voedt. En niets is zo makkelijk als je kind aanleggen. (natuurlijk zijn er problemen, maar die kan je oplossen) Voor mij was fv altijd een alternatief, wat ik niet nodig had.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Roze  schreef op: 30-03-2012 09:30:15
Ik heb beide ervaringen. Bij mijn 2 oudste had ik absoluut geen behoefte om bv te geven. Die hebben de fles gehad.
Vind ik ontspannenen om te geven in gezelschap etc.
Wel heb ik bij beiden enorm getobt met soorten spenen, glessen etc. en hadden beiden meer last van darmkrampjes.

Bij nummer 3 ben ik toch voor bv gegaan.
Eigenlijk met het idee direct te stoppen als ik het niet echt wat vond. Uiteindelijk bijna een jaar gegeven (waarvan 7 maanden volledig). Op een keer spruw na is het echt perfect gegaan. Dus bv zonder tegenvallers kan echt

Nu is nummer 4 op komst en kies ik voor bv. Wel met het idee dat als het niet super gaat, ik zonder schuldgevoel ga stoppen. Ik heb ook nog een mannetje van anderhalf lopen en dat zal het wel zwaarder maken verwacht ik.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Roze  schreef op: 30-03-2012 09:31:48
ontspannenen = meer ontspannen
glessen = flessen

 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
-danielle-  schreef op: 30-03-2012 09:32:52
Ik vond het bv geven toch echt een stuk meer een kwestie van doorzetten. In het begin vond ik flesvoeding geven echt veel en veel makkelijker!
Hier dankzij de geweldige zorgen van mijn 1e kraamverzorgster (niet dus), 5x flesvoeding gegeven. 1e keer omdat ze dreigde dat zoonlief met 5 dagen naar het ziekenhuis moest wegens uitdroging als hij niet ging drinken. De andere keren omdat ik het gedoe en de angst van uitdroging niet meer wilde en omdat de kraamverzorgster had gezegd dat vleesborsten geen melk geven. Onzin natuurlijk, weet ik nu.

Als ik de ellende hoor die sommige vrouwen meemaken en de pijn die daarmee gepaard gaat, vind ik ''volhouden'' wel degelijk een prestatie.
Voor mij was het dat niet zozeer vanwege de pijn, maar omdat dochterlief 12x per dag 45min. aan de borst wilde en zo gemakkelijk was dat niet met nog 5 rondrennende kinderen die ik ook les moest geven.

 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Roze  schreef op: 30-03-2012 09:40:57
@ Danielle
Met 5 kinderen en dan 12 keer per dag is meer dan een topprestatie denk ik! Ik ben bang dat ik daarvoor te weinig doorzettingsvermogen zou hebben!

Ik had dus bij mijn 3e kind 2 schoolgaande kinderen en we zaten al erg snel in een gewoon ritme, wat ik ook met de fles had.
In dat geval is het natuurlijk ook een stuk makkelijker. Daarom lijkt het mij de komende keer al zwaarder met nog een kleintje thuis.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Mam Van Twee  schreef op: 30-03-2012 10:39:26
Ook bij borstvoeding kun je als je het handig vindt een fles geven - maar dan wel met borstvoeding erin ipv kunstvoeding.

Waarom is het altijd een of of verhaal. Stoppen hoeft niet altijd, combineren kan ook. Op dit moment is het bij ons een combinatieverhaal. Ze krijgt 's avonds voor het slapen gaan een fles kunstvoeding, omdat ze er aan de borst een puinhoop van maakte. Ze had geen geduld om ff 30 tellen langer te zuigen voor er melk kwam en daar werden we allebei zeer onrustig van.

Maar ik kolf nog wel zodat ze op de creche lekker gezonde melk krijgt. Gewone koemelk drinkt ze pertinent niet, waarschijnlijk omdat ze er toch gevoelig voor is. En altijd maar diksap vind ik geen fijn idee.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
J  schreef op: 30-03-2012 12:15:09
Bij de eerste al binnen2 weken overgestapt op KV, helaas. Elke nacht was ik toen uren wakker, ik kon niet meer slapen na het geven van een fles.

Nu geef ik al 15 maanden bv en wordt 4 tot 5 x per nacht gewekt, en ik vind dit minder vermoeiend dan de fles. Ik slaap nu gewoon verder na het geven van bv. Raar maar waar!
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Anoniem1  schreef op: 30-03-2012 12:30:57
hier bij de oudste na 4 weken overgestapt op KV.bij de 2 die volgde rond de 8 maanden gestopt met bv,en mijn jongste krijgt al bijna 1 jaar bv!
en ik ervaar hetzelfde als J
bijn mijn oudste was ik echt gesloopt na 3 maanden.
nu ben ik alleenstaand met een zoon van 11 maanden die 3a4 x pernacht voeding wil,en ik ben veel uitgeruster nu,tis echt een kwestie van shirt omhoog en klaar,ik slaap al voordat hij klaar is met drinken.
en de eerste 3 maanden voind ik wel pittig hoor,en had ook bestb gevoelige tepels en moest veel voeden,terwijl ik er nog 3 rond heb lopen,maar nu is het echt peanuts,hij is binnen 5 minuten klaar met drinken.

overigens ben ik heel handig geworden met ongezien in het openbaar voeden

 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Anoniem1  schreef op: 30-03-2012 12:32:25
trouwens er is hier ook geen papa om het over te nemen,dus kan ik het net zogoed zelf doen
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Miesje  schreef op: 30-03-2012 13:03:39
ik vond bv geven soms ook best pittig, vooral de eerste 2 mnd.
productie moet op gang komen,tepelkloven, een baby die regeldagen krijgt of gewoon graag veel drinkt.heb ook wel eens een traantje gelaten.
maar toch doorgezet.en het werd na die eerste maanden steeds makkelijker.
het is vooral in die eerste maanden effe pittig.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 30-03-2012 13:33:50
Ik heb bij de oudste 9 weken bv gegeven en bij de jongste 3 maanden. Bij beide kids ging het met het afbouwen van de bv omdat ze naar het KDV gingen mis. Ik had gewoon steeds minder voeding tot er op een dag helemaal niks meer uit kwam.. Helaas, ik had ook zeker een half jaar langer willen blijven voeden.
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Alice  schreef op: 30-03-2012 14:34:17
Eigenlijk is alles wat je voor 't eerst doet moeilijk. En als je 't samen met iemand moet doen die niet zo goed meewerkt, is 't nog dubbel zo moeilijk.
Maar eens dat je 't samen onder de knie hebt, is 't een eitje.

 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
_sas_  schreef op: 30-03-2012 16:51:06

Quote -danielle-:
omdat de kraamverzorgster had gezegd dat vleesborsten geen melk geven. Onzin natuurlijk, weet ik nu.



Huh, dat heb ik nog niet eerder gehoord. Enne wat zijn 'vleesborsten' dan? Grote borsten ofzo?

 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Ivy  schreef op: 30-03-2012 17:32:09
_sas_ Ja, dat denk ik. En dat terwijl ik toen amper cup D had. Stom, hè? Maar goed, ik was nog jong en geloofde haar..., helaas.
Gelukkig komt verstand met de jaren. Ben al een stuk wijzer ;-)
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Ivy  schreef op: 30-03-2012 17:35:46
@Roze Topprestatie is misschien wat overdreven (maar toch bedankt voor het compliment ), maar het was niet het makkelijkste dat ik gedaan heb. In het begin zag ik het soms echt niet meer zitten. Nu vraag ik me af waarom ik die 5x met flesjes moeilijk heb gedaan
 
Quote
RE: "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Trotsemama  schreef op: 07-04-2012 19:39:12
Hier twee keer bv gegeven en geef het nog steeds aan de jongste, nu 1 jaar. Mijn meiden zijn zelden ziek en geen allergiën.... Ik ben van mening dat bv gewoon goed is en het kost mij weinig moeite. Heb weinig 'problemen' gehad. En ik vind bv veel gemakkelijker dan kv. Ook mijn man kan een fles geven met bv erin, no problem. Al vind ik het kolven niet zo fijn, dus geef ik het liever zelf.

Inderdaad kv is veeeeeeel gemakkelijker als bv, vooral als je het niet hebt geprobeerd....
En sis, jij als moderator zou deze site toch moeten kennen, in de bv topics staan genoeg vragen, klachten etc over bv....
 
Quote
Navigatie


Reageren op "6 maanden borstvoeding? Dat is niet rea
Naam
Bericht