Menu
 

Topic:

Lastig

Anita Mv K*ay  schreef op: 19-11-2011 21:41:38
Mijn jongste is cognitief behoorlijk voor. Hij zit in groep 1 maar heeft het niveau van groep 3. Wij hebben met school afgesproken dat hij uitgedaagd zou worden zonder hem echt een stap verder te laten gaan.
Rond de kerst gaat hij naar een combi-groep 1-2, wel blijvende in groep 1 maar ze willen hem mee laten doen met groep 2 bij het leesgroepje en rekengroepje( kindjes die ook al iets verder zijn)
Eigenlijk willen ze hem groep 2 laten overslaan straks, omdat hij nu al op groep 3 niveau zit. Maar eigenlijk zie ik dit helemaal niet zitten. Zijn koppie is net een sponsje, wat hij aan info binnenkrijgt, zuigt hij op en blijft zitten. Ik ben eigenlijk een beetje bang dat als hij nu al zou gaan versnellen, er verder op in de schooltijd nog eens versneld gaat worden. En hij is sociaal-emotioneel nog zo'n klein hummeltje.

Op school heb ik mijn twijfels ook aangegeven, maar zei weten ook niet hoe ze het anders mnoeten doen, hij kan natuurlijk niet een schooljaar niets doen, daar hebben ze ook wel weer gelijk in, maar jeetje, met net 5 al in groep 3.....eigenlijk wil ik dit helemaal niet.


Ach, ik weetwel, jullie kunnen hier niets mee, maar ik zit er steeds aan te denken en ben het nu wel mooi even kwijt...dankjewel voor het lezen
 
Quote
Navigatie
RE: Lastig
Dani  schreef op: 19-11-2011 21:47:08
als het zo gaat als het nu gaat gaat dit ook met jaimy van ons gebeuren.
ik heb zoiets , liever dat , als een kind wat zich rot verveeld in groep 2....

jaimy rekent schrijft , hij ken alle kleuren van donker na licht en terug.... hij doet nu al niet onder voor 1e van groep3.. hij krijgt nu moeilijke werk van groep2 voor zijn neus , en meneer maakt het zonder problemen....
 
Quote
RE: Lastig
Anita Mv K*ay  schreef op: 19-11-2011 21:58:06
Hoe oud is Jaimy? Ook zo'n slimmerd dus.

Yannick kan ook lezen en rekenen, niet zoals het wordt aangeleerd, dus fonetisch spellen enzo, maar gewoon uit het wilde weg, hakken /plakken snapt hij pas sinds kort maar leest al een jaar. Sommen maken kan hij tot 20 ( optellen aftrekken) kan klok lezen, en meer van dat soort dingen.
Ik snap ook wel dat als hij groep 2 doet hij niets leert, maar eigenlijk zou hij nu al groep 3 in kunnen stappen en vrolijk meedoen. Dus over een half jaar valt daar ook weinig meer te leren. en dat vind ik juist zo moeilijk. Hij leert wel door en gaat alleen maar verder voorlopen ben ik bang.... pfffff, ik had hem liever gemiddeld gehad
 
Quote
RE: Lastig
Mamav2  schreef op: 19-11-2011 22:12:27
Met onze dochter hebben we dit ook gehad.
maar wij hebben er voor gekozen om haar gewoon groep 2 te laten doen.. waarom...

ze is echt onwijs bijdehand... maar ze was ook nog zo kinderlijk.. ze vond het heerlijk om lekker te spelen ..
en daarnaast kreeg ze extra opdrachten. ze is nu 6 en zit in groep 3 hier gaat het super goed en is ze een zonnetje (ze hebben zon en maan in de klas en zon zijn de kindjes die wat verder zijn)

ik heb er geen spijt van dat ik haar nog lekker een jaar heb laten kleuteren.. want vergeet niet.. in groep 3 is geen tijd meer om lekker te spelen.. ja in de pauze en tijdens gym..

ze kunnen er mentaal wel aantoe zijn.. maar zijn er emotioneel ook aan toe?

kunnen ze de klik vinden met de oudere kindjes?
kunnen ze halverwege het jaar nog wel mee komen?

denk er goed overna.. want ik heb ook een ander voorbeeld van iemand die ik kan.... haar kindje is ook super bijdehand... maar is toch blijven zitten in groep 3 omdat ze er emotioneel toch niet aan toe bleek te zijn.. en zij had ook groep 2 overgeslagen.
 
Quote
RE: Lastig
Dani  schreef op: 19-11-2011 22:12:59
jaimy word nu de 23e word die 5.
jaimy wil uit de leerboekjes van marissa werken (gr 3) omdat hij ook zo graag na gr 3 wil... kind moet alleen huilen bij de gedachte dat die nog 2 zou moeten gaan doen.. want hij wil leren , leren lezen en schrijven , en dan meer als dat die nu kan....
hij pikt alles heeeeeel snel op, na 1x voordoen weet meneer het.
 
Quote
RE: Lastig
Anita Mv K*ay  schreef op: 19-11-2011 22:18:23
Toch wel fijn te horen dat er meer kindjes zo bijdehand zijn. Hier lijken we er alleen mee te staan
 
Quote
RE: Lastig
Esther Mv Thomas  schreef op: 19-11-2011 23:25:23
Hier ook zo'n vlug ventje in huis. Thomas wordt in januari 6 jaar en zit dus in groep 3. In groep 3 is hij dus de rest behoorlijk ver vooruit......en dat als jongste van de klas.
Bij lezen/taal is hij alleen een zonnetje, dat betekend dus dat hij vaak alleen zit te werken. Met rekenen dacht ik dat het wel meeviel, maar sinds deze week zag ik een boekje van Kien liggen en dat is dus voor snelle rekenaars.
Gisteren kregen wij zijn tussenrapport. Voor technisch lezen/taal scoorde hij een U (ik denk uitstekend, hoger is er niet). Voor rekenen een G. Maar voor sociaal-emotioneel, fijne motoriek en werkhouding scoort hij matig/voldoende. Maar dat scoort hij al vanaf het begin. Dat wil dus zeggen dat hij met weinig moeite zo hoog scoort op de rest, hij hoeft er bijna niets voor te doen (wat ook niet goed is). Volgens ons is de taal nog te simpel voor hem (voor de zomervakantie zat hij al op eind groep 3 qua lezen, hij is nu minimaal een jaar verder). Hij krijgt nu ook groep 4 werkjes voor taal.
Versnellen is niet alles, maar soms zijn ze niet tegen te houden. Had hij nog een jaar moeten kleuteren? Dan zou hij daarna meteen naar groep 4 gekund hebben (cognitief kan hij die nu al aan, voor de rest nog niet......). Dan heb je dus toch weer hetzelfde. Daarbij werd hij echt niet blij van alleen maar knippen en plakken, hoewel hij thuis de hele dag zou willen knutselen (naast bezig zijn met of de wereld vergaat en hoe dat dan zou gaan.......).
Hij speelt trouwens graag met oudere kindjes, dus dat er al een flink aantal kindjes 7 jaar zijn in zijn klas vindt hij niet erg.
 
Quote
RE: Lastig
Monica Mv 2  schreef op: 19-11-2011 23:45:43
Mijn zoontje is dus het enige kindje met een Kien boekje en hij vind dat helemaal niet leuk.

Gelukkig heeft mijn zoon, hoe stom het klinkt een autistische diagnose en word er een rugzakje voor hem aangevraagd.

Cognitief is hij namelijk al klaar in groep 3 maar sociaal emotioneel gaat het een keer vastlopen vrees ik.

Ooh ja mijn zoontje is net 6 en zit in groep 3
 
Quote
RE: Lastig
Esther Mv Thomas  schreef op: 19-11-2011 23:56:41

Quote :
Mijn zoontje is dus het enige kindje met een Kien boekje en hij vind dat helemaal niet leuk.Thomas is dus ook de enige met een Kienboekje, ik dacht dat hij alleen met lezen zo ver vooruit was, maar niet dus.....Gelukkig vindt hij het dus niet erg om vaak alleen te werken (althans: dat zegt hij). Volgende week hebben wij een gesprek met zijn juffen, ik ben benieuwd wat er verder nog gezegd gaat worden.

Jammer dat Guus het dus niet leuk vindt om alleen te moeten werken, ze hebben zo ook wel sneller door dat ze 'anders' zijn. Niet ieder kind vindt dat natuurlijk leuk........
 
Quote
RE: Lastig
Anita Mv K*ay  schreef op: 20-11-2011 08:10:09
Yannick zit volop in onderzoeken bij de kinderpsycholoog. School weet niet hoe ze hem moeten aanpakken om hem bezig te houden.( Donderdag hebben we daar het eindgesprek)
We wonen in een heel klein dorpje, waar ze niet snel zoiets aan de hand hebben.

Sociaal-emotioneel moet hij nog veel groeien ten opzichte van zijn cognitieve niveau. Al gaat dat nu al veel beter dan in het begin van het jaar. Maar hij is dus soc-em niet echt sterk en dat is soms ook wel lastig. Hij zou zich nu echt nog niet staande kunnen houden tussen kinderen van groep 3.
Aan de andere kant zijn zijn beste vrienden wel de vrienden van Anouk (7-8 jaar).

Nu Yannick in groep 1 zit doen ze nog niet veel met hem, logisch ook wel...daar is groep 1 niet voor, maar in groep 2 willen ze wel met hem gaan lezen, thuis leest hij Avistart en een beetje M3.

Ben ook wel bang dat een versnelling niet is tegen te houden, maar toch zou ik liever zien dat ze hem op andere manieren gingen uitdagen, zonder dat hij nog verder voor gaat
 
Quote
RE: Lastig
Juulmvjens  schreef op: 20-11-2011 08:17:00
Op zich is 5 jaar in groep 3 niet zo uitzonderlijk. Mijn zoon is eenjonge leerling, hij wordt volgende week pas 6, en zit ook al in groep 3.
Hij heeft dus maar 1,5 jaar gekleuterd en is volgens de nieuwe regelgeving (1 januari grens) gewoon doorgegaan naar groep 3.

Hij is "gewoon" slim en niet hoogbegaafd. Tot nu toe kan hij prima meekomen en heeft hij echt zijn draai gevonden. Moet wel zeggen dat hij zich in groep 1 en 2 erg verveelde.

Hij heeft een aantal vriendjes die lang gekleuterd hebben en dus al (bijna) 7 zijn, maar in hun spel merk ik niets van het leeftijdsverschil.
 
Quote
RE: Lastig
Dcs  schreef op: 20-11-2011 22:55:55
Hier ook in ieder geval 2 (van de 3) behoorlijk vlotte kinderen. Jongste moet in februari pas 6 worden en zit in groep 3. Gelukkig op een school waar ze behoorlijk flexibel zijn en waar ze zeker geen uitzondering is.

Soms heb ik wel eens het idee dat ze zich om veel andere scholen nu al weer verveeld zou hebben. Lezen heeft ze avi 4 (=oud of E4 nieuw) gehaald, maar eigenlijk leest ze alles wat los en vast zit. Begrijpend lezen doet ze nu ook op groep 4 niveau. Spelling gaat prima en doet ze in een groepje met allemaal gr 3 kinderen die al goed lezen. Rekenen doet ze wel gewoon in gr 3, maar daarnaast mag ze ook vaak op de computer sommen tot 100 doen en ook die gaan prima. Ook een vlotte tante dus. Zij is behoorlijk opgebloeid na haar versnelling, maarja, ze is pas deze zomervakantie versneld, dus echt veel ervaringen kunnen we op basis van haar versnelling nog niet benoemen.

Oudste is inmiddels al weer wat verder. Ook zij was ooit een kleuter die meer dan 2 jaar voor liep, maar op dat moment was ik nog een moeder die tegen versnellen was. Ik had zoiets van probeer haar lekker zoet te houden in de groep waar ze in zit met wat extra uitdaging. Zij begon echter in het eerste jaar van gr 2 volledig vast te lopen. Ook sociaal werd de aansluiting minder, omdat ze ook in dat opzicht op klasgenootjes voor liep.

Halverwege groep 2 is oudste versneld naar groep 3. Op dat moment had ze nog een grote voorsprong op de rest van haar klas, maar ze bloeide met die versnelling al wel behoorlijk op. Ze moest in ieder geval even moeite doen om er achter te komen wat nu eigenlijk de bedoeling was met bepaalde vragen in groep 3 (lezen was ze al meteen met gr 4 mee gaan doen). Met rekenen wist ze bijvoorbeeld heel goed wat 7+6 was, maarja, nu moest ze opeens dartsommen en sjoelsommen doen, bepaalde getallen moesten in driehoekjes of vierkantjes worden gezet. Dat kostte haar de eerste weken meer moeite dan de sommen. Die nieuwigheid was er echter snel af.

Van school kregen we toen het dringende advies om haar naar hun Leonardoklas te doen en daar is ze groep 4 gestart. Helaas was dat een Leo die niet liep en werd ze gewoon echt ziek van school. We waren uiteindelijk ook blij toen ze begin gr 5 weer naar een reguliere school bij ons in de wijk kon. Dat was vorig jaar. Ze bloeide opnieuw helemaal op, maar nam ook meteen weer een sprong. Nu zit ze in gr 7 en loopt met sommige dingen nog steeds voor. Toch zit zij helemaal op haar plaats nu. Overigens hebben wij wel de afspraak met school dat ze eventueel 2 keer groep 8 kan doen, als ze na volgend jaar niet toe is aan het vo. Die knoop hoeven we nu dus pas volgend jaar door te hakken en nu voelt het wel als een fijne escape. Misschien iets om in je achterhoofd te houden?
 
Quote
Navigatie


Reageren op Lastig
Naam
Bericht