Menu
 

Topic:

3 jaar bijna dat broer er niet meer is

Stine   schreef op: 23-03-2012 16:49:41
Eerste vraag : onder welke rubriek moet ik schrijven,wat ik nu ga doen, want wil helemaal niet lekker klagen, ik wil gewoon het gevoel dat ik nu heb, even van me afschrijven.....

Op 7 april 2012 gaat het 3 jaar geleden zijn dat mijn broer zijn finale stap zetten en uit het leven is gestapt.

Ook al wil ik die dag gewoon voorbij gaan, lukt niet echt, wordt met vanalles eraan herinnerd, ook is het zo dat het binnekort terug back to the 90's parties zijn dus op de radio hoor je steeds die reclame, 3 jaar geleden hadden Jimmy en ik tickets om daarnaar toe te gaan, heb ze uiteindelijk verkocht omdat dat juist samenviel op de dag dat we hem moesten begraven....
daarnet kijk ik op de actimel staat houdbaar tot 07 /04 , ok het zijn kleine dingen, maar toch denk je er weer onbewust aan

nu hebben we de zaak (ook mede door geld uit de erfenis voor hem, anders was dit totaal onmogelijk geweest), maakt me met momenten blij, maar soms ook heel verdrietig

nu met zwanger zijn, is het ook zo dubbel

ik zal even het verhaal kopieren van een forum , waar ik mijn eerste dagen en het 'gebeuren' heb omschreven :

ik ga je missen broer

door Christine » wo mei 13, 2009 9:16 pm

ik ben opgegroeid met een depressieve moeder. zelf zijn we thuis met 4 kinderen. Mijn oudste broer Alain 42 jaar , Danny 40 jaar, ikzelf 26 jaar en mijn jonger zus Maryleen 24 jaar. heb er nooit vrede mee kunnen nemen dat mijn moeder ziek is. nu nog altijd niet.
Jaren en jaren heb ik mijn moeder als een depressief iemand gekend. in totaal heeft ze 9 zelfmoordpogingen ondernomen. keren dat we haar vonden in de kelder of op zolder, maar altijd kwam alles goed . achteraf werd ik soms kwaad en dacht : doe het ineens tegoei hè , ik moet nu ook iedere keer afscheid nemen.
Uiteindelijk ging ze uiteen met mijn stiefvader, hertrouwde en begonnen wij meer en meer voor haar te zorgen, omdat ze het niet meer kon allemaal. Alain voelde zich altijd verantwoordelijk (omdat mijn moeders eerste man (mijn broers hun vader) haar in de steek heeft gelaten) hij had precies het gevoel dat hij vader en broer moest zijn. Een zware last dus.
3 jaar geleden had hij een psychose en is daarvoor opgenomen geweest. ik dacht altijd : oei die gaat stomme dingen doen, maar nee die kwam er terug door.
hij had terug werk, hij ging naar de avondles, kortom hij was terug gelukkig (dachten we toen) . nu ongeveer twee maanden geleden, was hij ineens gestopt met zijn werk, zijn avondschool en zei hij zo : ik zie het niet meer zitten.
veel aandacht heb ik daar niet aan besteed omdat ik zoiets had : ja 3 jaar geleden is die d'er ook doorgekomen, dat gaat nu ook wel zo zijn. ik weet nog dat hij zich terug wou laten opnemen . En ik reageerde nog kwaad en heb gereageerd van : ja dat is altijd de makkelijkste weg hè je laten opnemen (dit heb ik niet tegen hem zelf gezegd maar tegen Danny en tegen mijn man.
Alain dacht ook dat hij kanker had en hij had zo immens schrik voor onderzoeken dat hij ook een beetje paranoia werd enzo. op 7 april 2008 stond ik in de rij in de filmzaal toen ik ineens telefoon kreeg van Danny. Hij zei : Alain heeft een overdosis (medicijnen) genomen.Mijn wereld stond gewoon stil effe. ik vroeg hem direct : ja en in welk ziekenhuis ligt hij dan. Met de gedachte dat zijn maag wel ging leeg gepompt worden (net zoals bij mijn moeder al die keren) . ineens zei Danny : nee zus, zijn arm was zelfs al stijf. Mijn wereld is op dat moment gestopt. NOOIT gedacht dat hij dat zou doen , ja missschien wel maar dan wel 3 jaar geleden maar niet nu. Ze hebben een afscheidsbrief gevonden, waarin hij ook schrijft : ik wil niet kreperen, ik wil voor eeuwig slapen. Ik voel me de laatste weken: kwaard , bedroefd , gelukkig , pff ik weet niet hoe ik me moet voelen. Ik heb mijn moeder ook al de schuld gegeven(omdat zij het normaal vind dat iedereen voor haar zorgt , maar niet door heeft dat dit een zeer zware taak is, nu zegt ze : danny zal nu wel voor mij zorgen en dan denk ik en als hij het dan niet aankan ? dan kan ik de volgende begraven? ), de dokters , .... Soms denk ik zo : chapeau broer dat het u van de 1ste keer gelukt is. Maar missen doe ik hem elke moment van de dag. Ik heb volop nachtmerries en ik denk soms, waarom moest het hem nu lukken, terwijl mijn ma het zelf 9 keer probeert en achteraf denk ik dan: als je echt dood wil dan lukt het je wel, dat zegt genoeg dan weer over mijn moeder. ik zit met zoveel gevoelens waar ik geen blijf mee weet.... ik mis hem zo.

Nu ondertussen zijn we 3 jaar later , mijn broer (die nog leeft) was zwaar aan de alcohol al vorens dat mijn broer Alain uit het leven is gestapt, die heeft zichzelf uiteindelijk zelf laten opnemen, drinkt niet meer, is gelukkig en heeft een vriendin
mijn moeder zit in een psychiatrisch verzorgingstehuis, en ik de laatste jaren fel achteruit gegaan (vooral door het gemis van mijn broer)



WOUW ALS JE DIT ALLEMAAL HEBT GELEZEN

weet echt niet wat ik hiermee wil bereiken...... is gewoon raar allemaal hoe het leven kan draaien

wat ik wel voor 1000 procent weet is dat ik mijn broer zijn keuze respect en hem nog heel hard mis, ondanks dat het AL drie jaar geleden bijna is



 
Quote
Navigatie
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Mafkees  schreef op: 23-03-2012 16:56:27
O lieve Stine,
Ik kende je verhaal helemaal niet en ik ben erg onder de indruk. Wat een heftige periode!

Herken een stuk, mijn man is depressief en ik voel me vaak schuldig naar de kinderen toe. Hoewel niemand hier iets aan kan doen.
Je verhaal grijpt me erg aan, zoals je begrijpt.

Het zal nooit wennen zonder je broer. Hij is een onderdeel van je jeugd, van je leven. De normale dag en gang van zaken zul je kunnen oppakken maar bijzondere, speciale momenten zul je hem vreselijk blijven missen!

Ik geloof erin dat jouw broer je kan zien en zo trots op zijn zusje zal zijn. Je eigen zaak , je kindje en straks nummer 2....

Gooi je emoties eruit. Jouw verdriet mag er zijn. Super mooi dat je zijn keuze respecteert, maar accepteer ook het verdriet wat je mag hebben.

Ik wens je veel sterkte. De datum komt dichterbij en dat zal altijd een vreselijke zwarte dag zijn.
Ik kan niet meer dan aan je denken, maar ik heb echt met je te doen!

Sterkte meisje!
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Nina1  schreef op: 23-03-2012 16:58:06
wat je er mee wilt bereiken door het hier neer te tikken is dat je je verhaal kwijt kunt! heel erg belangrijk!! en wij zijn een "luisterend" oor.
voor de meesten is het AL 3 jaar geleden. voor jou en je fam PAS 3 jaar geleden!
vergeten doe je het nooit, het slijt, de scherpe kantjes gaan eraf. maar je blijft hoe dan ook zijn zus(je). bij alles wat je doet of gaat doen zul je dat beetje fam. van je missen. heel begrijpelijk.

hij heeft er heel bewust zelf voor gekozen. hij schrijft dat het goed is zo. wees blij dat je een afscheidsbrief hebt van hem.
koester de zaak, toch een beetje van hem, doordat hij stopt met leven konden jullie een bedrijf beginnen. klinkt qru maar zo is het wel. en indirect heeft hij je andere broer de ogen geopend want die is gestopt met drinken en heeft zich laten helpen.(staat er allemaal een beetje qru volgens mij maar absoluut niet zo bedoeld)

maar meid heb je hulp voor jezelf gezocht? heel erg belangrijk om jou verhaal ook aan anderen te vertellen. zoek hulp (als je dit nog niet gedaan hebt!)
een hele dikke knuffel vanaf deze kant en voor je broer ik denk dat hij boven erg trots is op jou en je broer. en wat je van je bedrijf hebt gemaakt!!
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Nina1  schreef op: 23-03-2012 16:58:54
ja die zocht ik: geef ook toe aan je eigen verdriet!! is helemaal niet erg!!
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 23-03-2012 17:19:39
@ mafkees : wat erg van je man , is helemaal niet simpel om met zo iemand te leven emotioneel (is niet slecht bedoeld, hoop dat je me een beetje begrijpt) , hoop dat hij alsnog de vreugde van het leven mag zien , dank je wel voor je woorden

@ Nina : allereerst het is niet cru wat je zegt hoor, want ik denk identiek hetzelfde als jou, als hij niet gestorven was, was het nu totaal anders geweest. en inderdaad ik heb hulp gezocht, zo is er elke maand een praatgroep voor nabestaanden waar ik naartoe kan (als ik er nood aan heb), bedankt voor je lieve woorden

 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Ingemvmenl  schreef op: 23-03-2012 18:17:59
Een dikke knuffel voor jou Stine, wat heb je een hoop moeten meemaken...
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Cir  schreef op: 23-03-2012 18:42:51
Ja, hele dikke knuffel voor jou
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 23-03-2012 18:46:07
weet je ingemvmenl dank je wel, maar uiteindelijk ben ik geworden tot wie ik nu ben door al de miserie, en ik verbaas mensen blijkbaar dat ik een heel sterk iemand ben, is wel heel leuk, maar is soms moeilijk om toe te geven dat je niet altijd sterk wil en kan zijn
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 23-03-2012 18:50:30
dank je cir , en geniet jij nog maar heel hard van je zwangerschap
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
-danielle-  schreef op: 23-03-2012 18:58:35
Wat verdrietig... En wat ben je dapper dat je toch zo doorgaat en iets moois van jullie leven maakt! Ik denk ook dat je broer hartstikke trots op je zou zijn geweest.

Voor jou!
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 23-03-2012 19:01:25
dank je wel danielle, nu lijk ik misschien dapper , maar dat ben ik niet altijd hoor, .... 1 ding houd me vooral recht, dat hij dit zelf heeft gewild, hoe kan ik mijn broer haten voor een keuze die hij heeft gemaakt? ben eigenlijk nooit boos geweest op hem, vond/vind het alleen heel erg spijtig dat hij het 'mooie' van het leven niet gekend heeft
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Mafkees  schreef op: 23-03-2012 19:06:10
je kunt de keuze van je broer niet begrijpen nee, maar wel accepteren.
je schrijft het mooi....dat hij de mooie kant niet heeft leren kennen....zonde hoor

het is zeker niet makkelijk om samen me iemand te leven die depressief is. maar als je het puur en alleen als ziekte kunt zien, zie je tussendoor echt nog de fijne kanten. klinkt lekker cryptisch, maar ik ben godzijdank gezegend met een berg optimisme, anders is het niet vol te houden.

maar ik vind het zo sneu voor de mensen die dit zelf overkomt. het karakter zou anders zijn maar het 'zieke' in het hoofd maakt het leven zo zwaar en moeilijk.

nogmaals, ik wens je sterkte.
zie je je moeder wel nog? hoe gaat het nu dan met haar? woont ze in een kliniek ? (als je er niks over kwijt wil snap ik dat ook)
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 23-03-2012 19:51:13
ja ik zie mijn moeder nog, ben uiteindelijk gaan beseffen dat wat alain vroeger zei dat ze ook ziek in haar hoofd is, beetje waar is, ik zie haar niet heel veel, ik bel haar om de paar weken, maar moet eerlijk toegeven dat ik me vasthoud aan het idee : op een dag zal zij er ook niet meer zijn, dus ik geniet nog van die dingen die ik nu met haar kan delen (ook al zijn er dat niet veel) , mijn moeder is van een heel mollige, 'sterke' dominante vrouw, veranderd in een klein , mager oud dametje , toen ik haar na een paar maanden terugzag (toen mijn broer gestorven was, en ik eindelijk de moed had om haar terug te zien) verschoot ik me dood, heb me omgedraaid en ben huilend vertrokken, ik kon niet geloven dat dit mijn mama was

mensen van de praatgroep bezien het ook echt als een ziekte die bezit neemt over die persoon, ben heel blij dat jij optimistisch bent, en hoop echt dat je man de weg naar het 'leuke' terugvind.

Ik ben ervan overtuigd dat niet iedereen die ooit depressief is, ook zo blijft, ikzelf heb ook al meerdere depressies meegemaakt, maar heb me laten helpen (in die mate dat kon), maar uiteindelijk heb ik voor mezelf de keuze moeten maken : wil ik hetzelfde als mijn mama worden? NEE , ook al heb ik soms nog mindere dagen hoor

gaat je man met iemand spreken ofzo?
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Fruitsalade  schreef op: 23-03-2012 19:58:51
Jeetje meis, wat een verhaal. En wat iemand al eerder zei, het is nog maar 3 jaar geleden he! Enne op de manier waarop hij jullie verlaten heeft, is zo ontzettend onverwachts geweest, dat het logisch is dat deze datum nog steeds een behoorlijke impact heeft! En dat zal echt niet, 1,2,3 overgaan meis, en dat geeft ook helemaal niks. Ik wil je de komende tijd even extra sterkte wensen!!!

 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 23-03-2012 20:03:35
dank je fruitsalade, onbewust ben je er toch mee bezig.... denk dat ik ook wel meer emo ben door de zwangerschap
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Nina1  schreef op: 23-03-2012 20:45:56
ik denk ook wel dat je er altijd mee bezig blijft. maar hopelijk kun je het een plekje geven in e leven. vergeten doe je hem niet en elke jaar zal het wel een momentje zijn waarop je aan hem denkt. en dat mag.

ook al lijk je van buiten heel sterk, niemand kan binnenin je kijken! en laat je verdriet af en toe gerust zien. is niet iets om je voor te schamen. juist als je het opkropt word het een zware last voor je!
desnoods tik je het hier een paar keer neer.

meid heel veel sterkte en een dikke knuffel!!
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Karinmv3  schreef op: 23-03-2012 23:12:20
Heel veel sterkte
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Mafkees  schreef op: 24-03-2012 07:55:30
wat moet het moeilijk zijn om je moeder ook zo te zien.
je grote verdriet rondom je broer niet kunnen delen met haar. het lijkt me dat je veel wilt betekenen voor haar maar dat dit niet kan.

mijn man wordt zeker geholpen. al opgenomen geweest in een kliniek, flink aan de medicijnen, wekelijks therapie.
hijzelf kan geen keuzes maken maar ik sleep hem overal mee naar toe. ik wil hem helpen en ons gezin natuurlijk ook.
ik ken mijn man 11 jaar en dit is pas de laatste 3 jaar aan de orde. dus ik kan goed vergelijken.
(hij heeft PTSS, is militair geweest en daar nu last van)

ook vandaag denk ik aan je
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Ivy  schreef op: 24-03-2012 08:02:21

Quote Stine:
dank je wel danielle, nu lijk ik misschien dapper , maar dat ben ik niet altijd hoor, .... 1 ding houd me vooral recht, dat hij dit zelf heeft gewild, hoe kan ik mijn broer haten voor een keuze die hij heeft gemaakt? ben eigenlijk nooit boos geweest op hem, vond/vind het alleen heel erg spijtig dat hij het 'mooie' van het leven niet gekend heeft



Ik denk dat alleen al het feit dat je je broer zo respecteert getuigt van niet alleen veel liefde voor hem, maar dat dat op zich al heel erg dapper is!
En ook al voel je je misschien niet altijd dapper, volgens mij ben je dat wel.
Verdriet hebben om je broer, je afvragen hoe het verder moet (met je andere broer, je moeder etc.) mag en is ook goed. Het is nog niet lang geleden en omdat jij verandert en jouw leven verandert, zul je ongetwijfeld van tijd tot tijd een periode meemaken waarin je het voor een deel opnieuw zult moeten plaatsen. Zeker nu je zwanger bent, gaat er natuurlijk heel veel door je heen.

Veel veel sterkte!
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 24-03-2012 11:25:53
heel hard bedankt iedereen, doet me goed jullie woorden

@ nina : ik denk dat ik het intussen wel een plekje heb kunnen geven, alleen verschuift het soms van plaats

@ karin: dank je wel

@ mafkees : zal inderdaad niet makkelijk zijn voor je man, maar wel heel goed dat hij zich laat helpen, en super dat jij zo'n lieve vrouw bent die hem hierin steunt, super !
spijtig genoeg kan ik dit allemaal niet delen met mijn mama, ik heb vooral een hele lange tijd last gehad met haar 'ziek' zijn, vooral ook qua uiterlijk omdat mijn mama niet meer de kranige vrouw van vroeger is, ik heb in mijn hoofde de mama van vroeger en dat strookt nu niet meer met de werkelijkheid, maar daar kan ik niet onderuit....


@ danielle : is inderdaad soms heel raar dat alles verandert , ook al is hij nu niet meer onder ons. ik weet nu al dat ik het zwaar ga hebben, als ik ben bevallen, gewoon het feit dat alain en de baby elkaar nooit zullen kennen, natuurlijk wel later, want ga hem zeker niet doodzwijgen

nu ga ik effe terug verder werken
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Myself  schreef op: 25-03-2012 10:37:22
Jeetje Stine, dit verhaal kende ik nog niet van je, wat heb je veel meegemaakt meid.
De zorg om een depressieve moeder kan ik met je delen....

Wat jammer dat je je broer op deze manier hebt verloren, maar ik proef wel dat je ondanks dat je hem mist, het volgens mij wel grotendeels geaccepteerd hebt dat het zijn keuze was. Of heb ik het mis?

Een dikke voor jou.

 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 25-03-2012 13:26:44
@ myself : dat is ook zo ik accepteer zijn keuze, , dank je wel voor de woorden en vind het zeer spijtig dat je ook de zorg om een depressieve moeder kan delen.
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Nimmie  schreef op: 25-03-2012 14:17:15
jeetje meid even een knuf voor jou en kaarsjes
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 25-03-2012 17:11:58
dank je Lenamvdaisy
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 27-03-2012 16:56:52
de dagen beginnen te korten , en alhoewel ik me voor de rest super voel, begint mijn gevoel toch een beetje te knagen, zal ook wel hebben te maken met de aftelling naar de bevalling
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 04-04-2012 08:03:04
nog een paar dagen, ik blijf er onbewust mee bezig..... vandaag exact 1 jaar open met de bakkerij, zou blij moeten zijn , maar nu even niet, omdat ik ook weet dat we dit hebben gerealiseerd door centjes van mijn broer (de erfenis), dus heel dubbel.

Moet ik me zo of zo voelen , ach ik zal beginnen met
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Myself  schreef op: 04-04-2012 08:18:45
Je zit dus eigenlijk even in een mini-achtbaan aan emoties nu begrijp ik?
De datum komt eraan, je bent zwanger, de datum van vandaag, alles ligt ook dicht bij elkaar hè en alles is ook dubbel.
Je broer is vast supertrots op je, ik denk dat hij wel vandaag met een big smile rondloopt voor jou :d en die ook graag bij jou wil zien

 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 04-04-2012 08:21:47
wat lief myself, ja zit nu effe in mijn mini-achtbaan, zoals jij het noemt, is allemaal zo dubbel.....

 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Myself  schreef op: 04-04-2012 08:30:22
Daar mag je ook inzitten Stine, is heel menselijk.

Als je dan het laatste rondje maar meerijdt met een grote glimlach voor je broer, oké? :d
 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Stine   schreef op: 04-04-2012 08:31:30
zal ik aan denken , dank je wel xxxx

 
Quote
RE: 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Myself  schreef op: 07-04-2012 11:44:23
Voor jou vandaag enne..........vergeet die achtbaan niet te eindigen met een big :d hè? Je broer ziet je graag zo!
 
Quote
Navigatie


Reageren op 3 jaar bijna dat broer er niet meer is
Naam
Bericht