Menu
 

Topic:

Broekplassen met 4 jaar

Int  schreef op: 13-03-2012 13:40:12
Mijn zoontje is 4 jaar, en gaat sinds een paar maanden naar school. Nog steeds is het droog blijven een probleem. Soms lijkt het een paar weken beter te gaan , met een paar dagen droog, of alleen eind van de dag een ongelukje. Maar dan ineens weer wekenlang, zoals nu, gewoon 3 keer per dag of meer in zijn broek plassen. En dan niet een paar druppels, maar vrijdag was het tot zijn schoenen en jas aan toe nat.

We hebben vanalles geprobeerd. Belonen met stikkers plakken en bij volle kaart kadootje. Regelmatig naar de wc sturen, bv alleen mogen ds-en als hij droog is gebleven. Negeren, positief belonen, juist wel zeggen dat grote jongens dit niet meer doen. Van de week heb ik hem zelfs na ieder ongelukje onder de douche gezet om schoon te worden, onder het mom van in je broek plassen is vies. En in de hoop dat hij ziet dat dit veel meer tijd kost dan snel naar de wc. En ja, dit kan alleen op de momenten dat hij thuis is, niet op school.

Echt alles hebben we geprobeerd, vooral positief, maar soms ook bv niet mogen ds-en.

Het ene moment denk ik het is gewoon niet willen, omdat die ongelukjes vaak zijn als hij in zijn spel zit, bv op de ds, buitenspelen, tv kijken. Dan denk ik hij heeft gewoon geen zin.

Maar andere momenten denk ik, hoe kun je 2 keer in 10 minuten alles tot aan je hemd toe natplassen.

Hij plast ook heel vaak, moet zeker ieder uur, soms wel vaker.

Hij heeft net voor zijn 4e verjaardag in het zkh ook een echo gehad van blaas en nieren, omdat hij zo vaak plast. Maar daar zagen ze niets afwijkends op, en hij plaste toen ook goed uit (moest met volle blaas komen, echo, plassen en dan weer echo).
We kregen het advies om het een tijdje aan te zien, omdat het niet medisch leek. En het toch ook nog de leeftijd kon zijn.

Ik zit zo in twijfel of we nu wel of niet weer contact moeten opnemen met de kinderarts. Het ene moment denk ik het is gewoon luiheid, of in zijn spel zitten. het andere moment denk ik zo vaak plassen en zo kort op elkaar echt grote plassen is toch niet normaal.

Als we er naar vragen zegt hij de ene keer dat hij geen zin had om te plassen, de andere keer dat hij het niet voelt. Hij reageert amper als we er iets van zeggen. Dat maakt het ook zo lastig, pfff.


Ik heb gisteren op internet een plashorloge besteld, met max 8 keer per dag een alarm/trilfunctie die je af kunt laten gaan, als herinnering dat hij moet gaan plassen. Maar of dat echt helpt, ik weet het niet. Dat moeten we dus nog zien.


Wie heeft hier ervaring mee, of heeft de gouden tip??? Ik weet het zelf ook niet meer.....
 
Quote
Navigatie
RE: Broekplassen met 4 jaar
3prachtkinders  schreef op: 13-03-2012 13:51:36
Sorry ik niet echt, ik loop met mijn zoon bij een kinderarts, die gespecialiseerd in plas en poep, om zo te zeggen.

Mijn zoon had al de ervaring broekplassen en snachts niet droog zijn, maar broekplassen ging toch goed vooruit, maar nu ineens, en dan roepen er al heel veel gelijk....Ja maar hij heeft net een zusje gekregen en daar is hij jaloers op, enzv enzv. Ja dat kan wel zo zijn maar dat bij een kind van 7 jr kan dat dus niet.

En had ook alles gedaan, niet op de pc of nintendo mogen, voor straf naar boven, zelf verschonen, het werkt gewoon niet.

Nu krijgt hij medicijnen, 3x daags een tabletje, savonds 2x minrin, en hij krijgt eindelijk, een plaswekker, nu nog de verzekering en dan kunnen we het aanvragen.

Die tablet overdag, voelt hij de prikkeling weer dat hij moet, en maakt ook zijn blaas groter. En er is niks aan de hand hoor met zijn blaas. Echo gehad, volle blaas, lege blaas. urine op kweek.

Maar het lijkt er gewoon op, dat hij die prikkeling mist.

Neem desnoods contact op de kinderarts, liefst eentje die gespecialiseerd er in is. Ook heb je kans dat je een mevr of meneer moet, waar je vragen moet invullen en beantwoorden ook een gesprekje voert met jou kind, kan even niet meer op de naam komen.
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Monica Mv 2  schreef op: 13-03-2012 14:07:40
heb je al eens gegoogled op overactieve blaas.

Daar lijkt het namelijk wel op.

Enne plashorloge?? Vertel waar gevonden??
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Int  schreef op: 13-03-2012 15:04:04
www.wobl.nl

Ik had ook op urifoon.nl gezien, maar die waren duurder. Op de site waar ik hem besteld hebt, is het een horloge waarbij je max 8 alarmmomenten per dag kunt instellen.Alleen waren blauw en zwart helaas uitverkocht, en is er nu alleen paars en roze leverbaar. Heb maar paars gekozen, vind hij wel mooi haha. Ben benieuwd...

Ja heb al wel eens op overactieve blaas gezocht, vind het zelf ook overeenkomen. Ik heb net besloten dat ik even met dit horloge ga aankijken, en anders toch weer bellen....

Hoe is het overigens met jouw zoontje Monica, is hij al begonnen met spoelen?
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Monica Mv 2  schreef op: 13-03-2012 15:15:15
Hoi

Dat horloge klinkt interessant, ik ga zo eens kijken.

Mijn zoontje is nu een maand bezig met darmspoelen en het werkt super. De buikpijn is minder, het plassen word daarentegen alleen maar erger. Maargoed, de urologe en whoopy van het wkz zeiden geduld geduld dus dat gaan we maar doen.

Morgen krijgen we te horen of we om de dag mogen gaan spoelen maar ik ben er bang voor, hij heeft op de dagen dat we later spoelen en tussendoor nog steeds buikpijn. Maar, hij zelf geeft aan dat het prettig is en dat hij zich beter voelt. Daar gaat het om.

Ik hoop in ieder geval dat het snel beter word zodat de blaas kan herstellen van de operaties. Maar voorlopig zitten wij nog wel een paar jaar in de luiers

Wij laten Guus niet merken dat we het erg vinden, dat is ons namelijk verteld, laat je teleurstelling niet merken!! Dat is de enige tip die ik je kan meegeven. Niet boos worden of zichtbaar teleurgesteld.

Als er een ongelukje gebeurd, aah jammer, kom we doen nu even een nieuwe broek aan. En als het alleen bij plasongelukjes blijft (guus heeft beide) dan aanleren om alleen te verschonen. Dat vergt ook veel tijd, geduld en discipline maar werkt het beste. Zou een plas en poeppoli niks zijn, die mevrouw leert hem ook goed op de wc te zitten enzo.

Succes
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Inky69  schreef op: 13-03-2012 16:50:03
Mijn zoon is 3,5 en gaat na de zomervakantie naar school, ook bij hem heb ik er een hard hoofd in dat hij op tijd naar de wc gaat op school. Hij heeft hetzelfde als hoe to het beschrijft, kan wel 2x in 10 alles kletsnat plassen. Je kan hem naar de wc sturen, boos worden, belonen....niets helpt. Vorige week kon ik hem 4x een schone broek aantrekken binnen een uur tijd . Ik heb zo alle broeken in de was . Ik begon zelfs al met dreigen dat ik geen onderbroek meer aandeed, maar dat hij maar weer in een luier moest gaan lopen.....Hij is gewoon erg makkelijk, laat alles gewoon lopen tijdens buiten spelen, tv kijken....om gewoon moe van te worden...
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Int  schreef op: 13-03-2012 19:03:01
Dank voor jullie reacties. Het plashorloge lag net op de mat toen ik uit mijn werk kwam. Gistermiddag besteld, gisteravond laat een verzendbevestiging, en vanmiddag al in de bus!!!

Ik had hem om te testen net even ingesteld. En afgesproken met mijn man en dochter dat wij niet zouden reageren als hij ging piepen, dat mijn zoon echt zelf moest bedenken wat er ook al weer was. Het duurde 10 seconde, ik dacht net hij heeft niets door, en toen sprong hij van tafel met de mededeling dat hij naar de wc moest van zijn horloge. Ben benieuwd of dit effect gaat hebben. Morgen dus om naar school, ben benieuwd! Ik heb ook duidelijk gezegd dat als hij een plas voelt, en nog geen piepjes hoort, hij natuurlijk ook moet gaan!

Vandaag gelukkig "maar" 1 ongelukje op school. Vanmiddag had hij een uitje, en moesten ze een kwartierje lopen daarnaartoe, en terug. Hij had geen tasje mee, die had oma thuisgelaten (met reservekleding), maar gelukkig was het goed gegaan.

Ik zal morgenavond wel laten weten hoe het dan gegaan is.

Monica, fijn dat het spoelen lijkt te helpen. De handeling op zich is niet moeilijk he?

Inky, het is idd precies zoals je schrijft...
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Int  schreef op: 15-03-2012 23:21:36
En......al 2 dagen kurkdroog overdag!!!!!
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Kimmv3  schreef op: 16-03-2012 02:38:07
wow wat goed! mijn dochter van 5 plast ook nog regelmatig ib dr broek. misschien moet ik ook eens voor zo'n horloge kijken. ben ook helemaal radeloos soms...
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Int  schreef op: 18-03-2012 20:43:10
Hier gaat het nog steeds super!!! Hij is nog steeds droog! Ook tussendoor gaat hij zelf plassen, blijkbaar is het zien van het horloge ook al een soort herinnering....Hij is zelf ook erg opgelucht lijkt wel!
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Brenda  schreef op: 23-10-2012 14:39:45

Hoi,

Hier hetzelfde probleem. Mijn zoon wordt eind december alweer 6, maar nog bijna elke dag een natte broek.

Ik ben wel benieuwd naar je ervaring nu een half jaar later...gaat het nog steeds zo goed met dat horloge, of kan jou zoontje inmiddels al zonder

Groetjes
 Brenda

 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Bloemblaadje  schreef op: 23-10-2012 14:46:50
Brenda, heb je hem al eens laten onderzoeken? Want het kan natuurlijk ook zijn dat er iets medisch niet in orde is? Bij mijn zoontje werd ook op een gegeven moment gezegt dat hij misschien gewoon geen zin had, terwijl ik vol ben blijven houden dat hij dat niet deed en nu na 3 jaar blijkt hij inderdaad wat te hebben waardoor hij soms urine verliest.
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Int  schreef op: 24-10-2012 21:15:43
Het gaat op en neer. Met het horloge ging het redelijk. Maar zodra hij die niet om had ging het weer mis. Zolang we hem steeds sturen naar de wc gaat het redelijk, zeggen we niets dan gaat het zeker fout. De afgelopen weken gingen weer redelijk. Dat wil zeggen meer droge dan natte dagen. Maar de laatste week is het weer mis. Vandaag 4 natte broeken, waarvan 2 in een kwartier. Zo sneu. Hij is inmiddels bijna 5. En bijna alle dagen op school wel een ongelukje. Ik heb dus toevallig vanmiddag weer gebeld voor een afspraak met de kinderarts. Mijn zoontje zegt zelf dat hij het niet goed voelt dat hij moet plassen, en als hij het voelt dat hij het dan niet meer kan tegenhouden. Volgende week donderdag mogen we erheen, ik ben benieuwd.
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Int  schreef op: 02-11-2012 20:07:21
We zijn gisteren bij de kinderarts geweest. Zijn blaas is te gespannen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar komt vaak door een verkeerde plastechniek, waardoor je bv niet goed uitplast. En omdat die blaas "gestresst" is, kan deze soms zomaar samentrekken, waardoor mijn zoontje het niet op kan houden, en het niet aan voelt komen. Dit is ook de reden dat de plasjes zo vaak komen, omdat de blaas niet wacht tot hij vol is.

We gaan volgende week starten met bekkenbodemtherapie bij een fysio die daar speciaal in gespecialiseerd is, ook bij kinderen. Het is wel wat verder weg (35 minuten van huis). Maar als dit werkt, dan kan hij het waarschijnlijk zonder medicijnen af.
Mocht het niet werken (dit kan gezien zijn leeftijd heel goed het geval zijn), dan is er nog een mogelijkheid van medicijnen (didrase ofzo). Maar nu eerst dus deze fysio proberen, want dan pak je het meer bij de bron aan.

Over 3 maanden hebben we een evaluatie met de kinderarts om te kijken of de fysio helpt of niet. Of als de fysio het eerder nodig vind, zal zij zelf contact opnemen met de kinderarts.

Voorlopig moeten we hem dus op gezette tijden blijven sturen.

Ik ben heel benieuwd naar de fysio, want ik kan me er nog niet zoveel bij voorstellen bij een bijna 5-jarige. Maar goed, je weet maar nooit. En als we het op deze manier kunnen oplossen ipv medicijnen zou dat heel mooi zijn. Ik houd jullie op de hoogte.
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Monica Mv 2  schreef op: 02-11-2012 22:23:11
Succes, mijn net 7 jarige krijgt al 3jaar fysio en dridase.

Die fysio snapte hij in het begin echt niet van wat daar de bedoeling van is
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Int  schreef op: 02-11-2012 22:27:43
Ja daar ben ik dus ook benieuwd naar. Want fysio werkt denk ik pas als hij zich bewust is van die spieren daar. Maar goed, we zullen het wel gaan merken. We gaan er in ieder geval voor. Ik ben blij dat er nu serieus iets mee gedaan wordt. Gisteren nam de kidnerarts ook echt heel ruim de tijd, dat was heel fijn.

We zullen zien.

Werkt bij Guus de dridase goed?
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Int  schreef op: 08-11-2012 21:13:45
Vandaag zijn we voor het eerst bij de bekkenbodemtherapie geweest. Vandaag was het vooral veel vragen en inventariseren en inschatten van de situatie. Ze vroeg ook alle vragen rechtstreeks aan Tijn. Dat waren soms best lastige vragen voor hem. Conclusie was een overactieve blaas. We hebben vast een paar tips gekregen van hoe je goed op de wc zit. En ze heeft aan de hand van een plaatjesboek aan Tijn heel simpel uitgelegd wat er in je buik gebeurd. Dat daar een plasfabriek zit (nieren en blaas) en een poepfabriek (maag en darmen). En dat zijn plasfabriek een beetje in de war is.

Verder moeten we deze week 2 dagen een plasdagboek bijhouden met op welke tijden hij welke hoeveelheden drinkt en plast (dus alles opvangen in een maatbeker) en hoe zwaar zn nachtluier is. Verder moeten we een poepdagboek bijhouden. Dat lijkt geen probleem te zijn bij hem, maar kan soms verborgen obstipatie zijn. Dus voor de zekerheid moeten we dit 12 dagen bijhouden.

Volgende week moet hij met een volle blaas komen. Dan krijgt hij een scan van zijn blaas, dan plassen op de uroflow (kijken hoe hij plast op een speciale wc) en daarna nog een scan van de blaas. Dit om te kijken hoe hij plast en hoeveel er in zijn blaas zit.

Het zal allemaal wel wat tijd gaan kosten. We zijn erg benieuwd hoe snel we resultaat gaan merken.
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Int  schreef op: 17-02-2013 00:29:57
Even een korte update. Zijn blaas was veel te klein. Hij had een blaasinhoud van circa 150 ml. Dit moet met zijn 5 jaar zo'n beetje 160-200 ml zijn. Nu na 3 maanden bekkenbodemtherapie was deze blaasinhoud al gegroeid van 50 naar 70 ml. En sinds 1,5 week krijgt hij ook didrase om zijn blaas rustiger te maken, zodat deze minder vaak samentrekt (ongelukjes of bijna niet op te houden kleine plasjes), en zijn blaas dus kan groeien. Na 10 dagen medicijnen is er al een enorme vooruitgang. Hij zit nu al op ruim 80 ml blaasinhoud. En gaat veel minder vaak plassen, geen ongelukjes, en zelfs weer zonder luier naar school! (dat ging hij de laatste 2 maanden omdat hij 2-3 keer per schooldag een natte broek had). Ik ben zo blij dat het nu zoveel beter gaat!!!
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Renaat  schreef op: 24-06-2014 20:15:37
Ik heb precies hetzelfde met mijn zoon en ben ook bezig met van alles en nog wat. ik ben dan ook super benieuwd hoe het nu met je zoon gaat!
 
Quote
RE: Broekplassen met 4 jaar
Int  schreef op: 28-06-2014 12:38:27
Eigenlijk nog niet zo goed. Hij is inmiddels 6,5 jaar en nog steeds niet goed zindelijk. Nu zelden nog een droge dag. Hij heeft altijd 3 sets kleding bij zich naar school We hebben sinds kort een andere kinderarts en andere bekkenbodemtherapeut, en er zijn nu andere beslissingen genomen. Inmiddels weten we dat 1 belangrijke oorzaak is verstopping. Zijn darmen blijven ondanks medicatie verstopt zitten. En de blaasmedicijnen werken ook verstoppend bij hem. We zijn nu met een variant gestart, maar ook daarbij verstopping.

Na div hoge klysma's in het ziekenhuis en een opname met kleanprep, gaan we nu starten met thuis darmspoelen. En als dat goed gaat, gaan we in september weer verder met de bekkenbodemtherapie. Dat heeft nu even niet zoveel zin, omdat zijn volle darmen de blaas blijven prikkelen. Dus die darmen moeten eerst tot rust komen. Pas dan kan er weer controle komen over de bekkenbodemspieren. Hij voelt nu amper  het verschil tussen ophouden en persen/plassen. Met myofeedbektherapie moet dat bewust zijn straks weer getraind worden . (plakkers met draadjes naar de computer bij zn bekkenbodemspieren, en dan ziet hij op een beeldscherm of hij de goede spieren aanspant of ontspant).

Helaas dus nog geen succesverhaal, maar we hopen dat het nu met een andere aanpak wel gaat komen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Broekplassen met 4 jaar
Naam
Bericht