Menu
 

Topic:

Begint het al in de instroomgroep?

Mama  schreef op: 13-03-2012 09:54:06
Mijn meisje zit sinds 3 weken op school, in een instroomgroep. Het gaat op zich best goed, al is het behoorlijk indrukwekkend voor haar. Ze is twee jaar naar een psz geweest en ze vond het daar geweldig. Genoeg kindjes waar ze mee speelde etc. Ze heeft daar een meisje ontmoet, waar ze een klik mee had. Maar dat meisje stopte na een paar maanden weer. Dus hebben haar mama en ik de meisjes zo af en toe samen laten spelen. Dat ging altijd goed en gezellig. En nu kwamen ze dan ook samen in de nieuwe klas, leuk dacht ik...
Nu is de vriendschap een beetje over, ik merkte dat thuis al wel met het spelen. Maar nu ook op school. Het 'vriendinnetje' heeft haar zinnen gezet op een ander meisje en laat nu mijn dochter een beetje links liggen en doet onaardig tegen haar , zoals knijpen en flauw doen. Dit hoorde ik van de juf... En natuurlijk ook van mijn dochter.

Ik vind het erg sneu voor haar, ze is er een beetje door van slag. Maar ik vind het nog het ergste, dat het pesten en flauw doen nu al begint.... In een instroomgroep.... Gelukkig is de juf op de hoogte en ze houdt haar goed in de gaten.

Het 'vriendinnetje'van mijn dochter ziet er heel schattig uit, maar kan echt gemeen zijn. Zoals wanneer ze haar zin niet krijgt, zegt ze: als je het me nu niet geeft, dan ben ik niet meer jouw vriendje... :Ik vind dat flinke taal voor een kind wat net 4 is, of niet?

Misschien reageer ik zo heftig, omdat ik het zelf ook heb meegemaakt op de basisschool met een meisje. Zij heeft me altijd op de kop gezeten en gelukkig heeft mijn moeder ons uit elkaar laten zetten. Daarna ging het beter.

Mijn dochter is een zachtaardig meisje en nog niet zo weerbaar. Ze trekt zich gekwetst terug of gaat gauw huilen. We zijn daaraan aan het werken, maar dat heeft tijd nodig. Ik ben bang dat zij van een vrolijk en opgewekt meisje, wat altijd genoeg vriendjes had op de psz, zal veranderen in een teruggetrokken stil meisje.

O, wat doet mijn moederhart zeer! Sorry, voor het warrige verhaal, maar wilde graag mijn hart luchten. En misschien zijn er mama's die het herkennen of hebben er mama's misschien tips?
Alvast bedankt!
 
Quote
Navigatie
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Lisje  schreef op: 13-03-2012 11:34:02
Ik denk dat dit het leven is, bij kinderen van deze leeftijd is vriendschap vaak van korte duur. Maar door 1 kind zal zij toch niet helemaal veranderen. Er zijn vast nog meer leuke meiden in de klas. Komt vast allemaal goed. Laat niet alles verpesten door 1 kindje, je kunt het zo'n klein kind niet eens kwalijk nemen vind ik. Pesten mag natuurlijk niet, maar als je dochter zich op andere kinderen richt en niet alleen op dit meisje, gaat het vast wel over. En ja hoor pesten begint al bij de kleuters.
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Caithy  schreef op: 13-03-2012 11:52:14
ohh wat herkenbaar, hier ook zo'n watje!!

Wat hier een beetje hielp was om heeeeel hard te roepen STOP HOU OP! Lekker samen schreeuwen en vooral blijven praten, maar dat is met een 4 jarige nog wel eens lastig.

Het wordt vanzelfs iets beter!
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Suus  schreef op: 13-03-2012 12:08:01
Mijn kinderen zijn allebei weerbaar, daar kan ik je helaas geen tips over geven. Ik wilde wel reageren op j estukje over het "gemene" meisje. Ik denk dat dat meisje niet gemeen is maar doodnormaal kleutergedrag laat zien. Voor ons klinkt het loeihard en asociaal maar dit hoort nou eenmaal bij het leren sociaal omgaan met elkaar.

Ik hoor hier geregeld dat ze elkaars vriendjes niet meer zijn of elkaar niet uitnodigen op hun verjaardag maar dat is de volgende dag weer over.

Praat met je kindje en leg uit wat er achter zit. Geef niet af op het andere kind maar leg het uit. In zo'n situatie als jij geeft zeg ik dat ze iets alleen geven als ze dat zelf willen en als iemand dan geen vriendje wil zijn dan heeft die ander pech.

 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Marjolein852  schreef op: 13-03-2012 14:11:30
Bij die kleintjes hoor ik het toch ook regelmatig als ze hun zinniet krijgen.. Verder is vriendschap vooral proberen..

Lekker laten gaan; komt vast goed!
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Tiesmv3jongens  schreef op: 13-03-2012 14:36:59
O dat roepen dat ze geen vriendjes meer zijn doen kleuters heel snel hoor.
Snap dat het voor je dochtertje heel vervelend is en dat jij je daar ook niet fijn bij voelt. Maar zo gaat het op die leeftijd wel hoop voor je dochter dat ze snel andere vriendinnetjes krijgt. Het komt goed.
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Bepje  schreef op: 13-03-2012 21:37:33
Wellicht kun je na overleg met je dochter een ander kindje uitnodogen om te komen spelen ?
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Pup78  schreef op: 13-03-2012 22:06:56
Vriendjes komen en gaan nog bij die kleuters. Mijn zoon zit nu een half jaar op school en de ene dag is die zijn vriend en de volgende dag speelt hij er niet mee, omdat hij 'stom' is... Ze roepen geregeld tegen elkaar: als je dat niet doet, mag je niet op mijn kinderfeestje komen... jij ben mijn vriend niet meer etc.
Bij mijn zoon op school hebben ze een goed beleid voor pesten en hebben daar veel aandacht voor. Als ze iets niet willen moeten ze roepen: stop, hou op, dat wil ik niet.
Maar dingen als knijpen horen natuurlijk niet en het is goed dat de juf het in de gaten houdt!
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Annie  schreef op: 13-03-2012 22:08:43
Ik vind het geen rare taal hoor. Ik hoor dat zo vaak, dat is normaal peutergedrag.

Ik zou vooral je dochter weerbaarder proberen te maken. Hebben wij met ons kind ook gedaan omdat het op school sociaal gezien niet goed ging.
Probeer het niet te groot te maken. Laat je dochter zich richten op de andere kindjes in de klas.
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Happysinglemum  schreef op: 13-03-2012 23:22:10
Dit gebeurt veel. Kan me voorstellen dat je het heel vervelend en naar vind maar dit hoort er echt bij.

Zelf moet ik er soms wel om lachen. Zo komt m'n dochter van 6 weer thuis met de tekst: 'V... is niet meer mijn hartsvriendin', ik ga nooooooooit meer met haar spelen.

5 minuten later komt V aan de deur en ze zijn weer de grootste hartsvriendinnen.

Samen naar buiten en na een half uur (of korter komt mevrouw weer. V en ik zijn geen hartsvriendinnen meer. Ik was met iemand anders aa het spelen, een nieuwe vriendin, en gaf die een knuffel. Nu was V boos en zei dat we geen hartsvriendinnen meer zijn.

Oh terwijl ik het typ moet ik er weer om lachen.

Maar eerlijk is eerlijk. Ik kan soms ook wel woedend zijn op een kind hoor, hoe klein ook! Het doet altijd pijn als je kind pijn heeft. Ik denk ook wel eens: wat ben jij een gemeen kreng zeg. Maar eerlijk, mijn dochter kan dat ook wel eens zijn.
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Brabbel  schreef op: 14-03-2012 07:33:11
Ik had het bij mijn zoontje. Werd steeds in de pauze als de juf het niet zag geslagen, geschopt en buitengesloten. Hij zat toen ook nog maar net op school en wilde zo graag mee spelen. Ik had er buikpijn van. Toen toch met de juffen besproken en ze hebben met de pester gepraat het in het algemeen besproken in de klas en goed in de gaten gehouden. Nu gaat het heel goed en spelen ze zelfs veel samen ook hier thuis. Dus meteen aanpakken zou ik zeggen! Hier heeft het goed uitgepakt.

Even een dikke knuffel voor jou, ik weet hoe het voelt...
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Mama  schreef op: 14-03-2012 10:46:26
Bedankt voor jullie reacties!!!
Het gaat nu wel wat beter, ik denk dat mijn meisje echt nog haar plekje moet vinden. Net als de anderen. Maar ik merk wel, dat er 1 meisje is, dat 'populair' is. Enkele meisjes willen de jas langs haar jas hangen en langs haar lopen. Dit meisje is een bijdehandje, weet overal wat op en is al vroeg 'wijs'. Ik heb mijn meisje gezegd lekker met andere kindjes te spelen, dat doet ze gelukkig wel. Ik heb zelf op de kleuterschool ook zo'n vriendinnetje gehad. Zij heeft me mijn hele schooltijd op mijn kop gezeten en ik heb het ook toe gelaten, om erbij te horen... Tenminste, zo zie ik het achteraf. Ach, volgend schooljaar ligt de hele groep uit elkaar en worden ze verdeeld over 4 kleuterklassen. Dus dit eerste half jaar is lekker rustig en alles kan en mag. Het komt dus vast wel goed. Mijn meisje krijgt vanmiddag een vriendinnetje te spelen. Ze zei nu zelf ook: ... kan niet mijn vriendinnetje zijn, want die zit niet in mijn klas... Dus ook mijn kind zegt 'zulke'dingen... Het zal erbij horen.

Ik denk dat ik het gewoon maar los laat en dat het vanzelf wel goed gaat komen, op de psz had ze altijd genoeg te spelen... Ben gewoon wat onzeker en wil mijn meisje gelukkig zien!
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Sun  schreef op: 15-03-2012 07:10:32
Mijn zoontje van bijna vier krijgt het ook regelmatig te horen van zijn vierjarige vriendjes: dan ben ik je vriend niet meer, dan ga ik niet meer met jou spelen. Mijn zoontje moest eerst steeds heel hard huilen. Maar nu zegt hij erop: dat is niet aardig om te zeggen! en dan gaan ze weer spelen, of hij gaat wat anders doen. Dus wie weet helpt het als jouw dochter ook een soort van weerwoord kan vinden. Stop hou op gebruikte hij ook vaak maar ik en hij merkten dat het daardoor niet echt werd opgelost. Dan ging de ander roepen: nee jij stop hou op! Succes! Vrees dat het erbij hoort en dat het nov erger kan worden op de basisschool. Leer haar in ieder geval dat ze met haar lichaamshouding stevig moet staan en zo komt ze dan ook over.
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Mama  schreef op: 15-03-2012 10:59:45
Bedankt voor de reacties!

Ik hoorde van mijn dochter dat het betreffende meisje ook al een ander kindje had geknepen.... Ik neem toch aan, dat de juf dat ook wel zal opvallen. Er zaal dan vast wat aan gedaan worden. Geluukig vindt mijn meisje het leuk om naar school te gaan!
 
Quote
RE: Begint het al in de instroomgroep?
Trotsemama  schreef op: 20-03-2012 02:11:35
Gelukkig gaat het nu weer een stuk beter! Aanstaande woensdag gaat mijn meisje spelen bij een klasgenootje. Leuk! Afgelopen vrijdag had ze een uitje met haar klas. Daar zijn wij gaan kijken, was zo leuk. Nu kon ik zien hoe leuk haar groepje het onderling heeft. Het zal vanzelf wel goed komen! Nogmaals bedankt voor jullie lieve reacties!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Begint het al in de instroomgroep?
Naam
Bericht