Menu
 

Topic:

smijten met eten en bestek

Grietje  schreef op: 12-03-2012 14:21:59
Mijn dochter van 2,8 jaar is hevig aan het peuterpuberen. Het is van nature geen grote eter en 's avonds heeft ze geen zin om aan tafel te komen. Het is een heel gedoe om haar schortje aan te krijgen en in de kinderstoel te zetten. Vervolgens grijpt ze wat ze in haar handen kan krijgen en smijt het weg. Kan een bord eten zijn, haar bestek, een placemat etc. Ik word dan boos, zet haar in de hoek of op de trap. Dat maakt niet veel indruk. Eén keer in haar bedje gezet maar dat vond ze prima. Uiteindelijk komt het er op neer dat ze bij mij op schoot haar bordje (deels) leeg eet omdat ze anders geen toetje (= koekje of snoepje) krijgt. Ik wil van dit gedoe af want elke avondmaaltijd wordt hierdoor gedomineerd. Ze weet dondersgoed dat het niet mag. Als ze moe is, dan is het erger maar eerder eten dan 18 uur gaat op werkdagen niet. Iemand tips? Nog strenger aanpakken, negeren,...
 
Quote
Navigatie
RE: smijten met eten en bestek
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 12-03-2012 14:26:35
Ik zou haar dan gewoon aan tafel laten zitten en niks teruggeven wat ze weg heeft gegooid. Tot iedereen klaar is en haar dan van tafel halen zoals je altijd doet. Ze zal dan hopelijk snel doorhebben dat het erg saai is om de hele tijd te moeten blijven zitten zonder eten, placemat en bestek. Toetje zou ik ook gewoon voor haar neerzetten als jullie een toetje gaan eten. Maar geef je haar een koekje of snoepje iplv yoghurt of vla of heb ik dat niet goed begrepen?
 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Linnie  schreef op: 12-03-2012 14:27:25
Vooral: negeren, maar ook niet omkopen met snoep of koek, dan laat je merken dat avondeten wel heel erg is!

Hier laten we ze gewoon een paar dagen hun gang gaan (bestek, borden e.d worden weggehaald, het hoeft zeker niet kapot gemaakt te worden!), eten ze niet, dan niet. De volgende dag gewoon in de kinderstoel zetten en hetzelfde ritueel aanhouden. Zelf lekker eten! Dan zien ze dat het ook leuk is om samen te eten!

na een paar dagen (ja, je moet best een lange adem hebben) doen ze vanzelf mee! Dus niet boos worden, alleen zetten we de kinderstoel in de kamer als ze zitten te gillen, maar er wel in laten zitten!, na het eten alles opruimen en niets meer geven! Dat hebben kids echt niet nodig en de volgende morgen eten ze lekker hun ontbijtje op. Een glas water kunnen ze 's avonds wel krijgen, maar eten niet meer.
Zoals je zegt: ze weten drommels goed wat de bedoeling is, en je kan het natuurlijk wel nog een keer zeggen....

Succes!
 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Onsjanneke  schreef op: 12-03-2012 14:33:13
Ik zou hetzelfde doen als nina.

Misschien 1 keer waarschuwen. En daarna lekker op de grond laten liggen. Mocht ze dan nog de aandacht blijven trekken dan zet ik ze hier altijd met de kinderstoel van de tafel gedraaid. Niets kunnen zien is hier een veel grotere straf dan op de gang ziiten

Mijn zoontje is nu gelukkig weer een gezellige eter.

En de dagen dat hij moe en hongerig is was het hier ook het ergst. Ik gaf op zulke dagen ook wel eens een potje of een grote stapel boterhammen. Mijn zoontje heeft ondergewicht dus het was geen optie om hem elke dag te laten klooien.
 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Tiesmv3jongens  schreef op: 12-03-2012 14:40:29
Hier een 2 jarige die het doet wij pakken het weg en dan maar niet eten.
Voor de rest negeren we hem als hij gaat zitten uitdagen want dat kan meneer goed hoor Dat duurt meestal een paar dagen en dan eet hij toch maar weer.
 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Grietje  schreef op: 12-03-2012 14:42:37
Ja, ons snoepmomentje is na het eten. Dan mogen ze een biscuitje of een snoepje dat ze van een traktatie hebben meegekregen. Ik ben zelf niet zo'n yoghurteter dus ik heb het ook lang niet altijd in huis (misschien maar wel doen, want ze lust het wel). Ik weet dat je beter niet kunt dreigen met het toetje maar mijn man is het daar niet mee eens. En ik moet toegeven dat het wel helpt om haar wat te laten eten. Hij wil het gedrag ook niet negeren. We moeten dus ook samen nog op een lijn komen.
Om haar te laten zitten in de stoel moet ik eerst een tuigje gaan kopen want uit zichzelf blijft ze dus niet zitten. Ga ik vanmiddag nog doen.
 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Alice  schreef op: 12-03-2012 14:53:40
Ze heeft nu zoiets van.. eten? dat is mijn aandachtsmomentje! En als ik niet eet, dan worden mn ouders helemaal gek en gaan ze rare dingen doen en doen ze precies wat ik wil.. LOLLIG!!
Dus hoe meer aandacht je er aan geeft en op schoot laat eten en haar probeert rustig te houden, hoe leuker zij het vindt en hoe meer ze de boter eruit gaat braden.

Compleet negeren en haar pas aandacht geven als ze rustig doet. Als ze niet wilt eten, jammer dan.
Snoep zou ik dan niet geven en al helemaal niet om haar mee om te kopen. Ze gaat dat alleen maar verder op de spits drijven. Hoe ver wil je gaan? Eerst snoep geven en dan eten als ze dan wel eet? En dan steeds meer ofzo? Jij bepaalt de regels, niet zij. Of ze eet normaal, of ze eet niet.

 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Even Anno  schreef op: 12-03-2012 15:08:39
Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je consequent bent. Ik heb de indruk dat je nu veel toegeeft om in elk geval iets binnen te krijgen. Tenzij er een serieus probleem van ondergewicht is kan je dochter best een aantal dagen zonder avondmaaltijd als ze niet in staat is om aan tafel te zitten zonder met spullen te gooien. En een toetje? Neel, dat dan ook niet, niet vanwege het niet eten, maar vanwege het gooien met spullen.
Boos worden zou ik vermijden, gewoon heel duidelijk en consequent laten zien welk gedrag je van haar wel en niet verwacht.
 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Marjolein852  schreef op: 12-03-2012 15:58:17
Herkern het wel... Ik ben een keer zo boos geworden op mijn oudste dochter.. Ik heb haar weg geschoven en haar haar gang laten gaan.. Ze had een potje met spinazie en nog iets. (weet het niet meer). Ik wat een bende werd het! Alles zat onder.. Ze zat met haar handjes te graaien in haar bordje, lepel op de grond.. GRRRRRR.

Gelukkig was ik na 10 tellen genoeg afgekoeld om snel een fototoestel te pakken en alles vast te leggen.. hahahaha, nuj kan ik er om lachen maar toen....

Maw: het komt wel goed.. Wat ik wel heb gedaan is haar 's middags warm laten eten. Ik nog niet zo moe en zij niet...

Succes!
 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Grietje  schreef op: 12-03-2012 16:06:02
Jullie hebben gelijk. Nu heeft mijn dochter geen ondergewicht maar ze is wel tenger (12,5-13 kilo). Daarom vind ik het moeilijk om los te laten als ze niet eet. En omdat ik dan bang ben dat ze 's nachts honger krijgt en ik m'n bed uit moet. Dat speelt ook mee.

Maar het klopt dat negatieve aandacht ook aandacht is en daar moeten we vanaf. Ze krijgt overigens niet eerst een koekje en dan pas eten. Wel eindigt haar maaltijd meestal op mijn schoot als wij al lang klaar zijn en de oudste haar toetje mag pakken.

Wat ik wil uitproberen:
- in de kinderstoel vastzetten
- smijtdingen zoveel mogelijk buiten haar bereik
- gooit ze toch, geen aandacht
- gooien betekent geen koekje
- eet ze niets, dan krijgt ze wat yoghurt maar geen koekje
 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Mafkees  schreef op: 12-03-2012 19:30:15
ik denk ook dat het beste advies is negeren.
wel een bordje en bestek neerleggen vor haar. komt ze niet aan tafel? jammer dan....jullie eten wel gezellig.negeren en samen heel leuk doen en lekker eten

als ze wel aan tafel zit en ze gooit met spullen...ook negeren. het is misschien heel raar, maar als jullie echt negeren (en dan ook echt) stopt het misschien binnen een week al want dan is er niks meer aan voor haar.

over voedingsstoffen binnenkrijgen zou ik me dan die week even niet druk maken.

succes
 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Veerle  schreef op: 12-03-2012 20:15:21
Voor een kind van bijna 3 nog een tuigje kopen? Nee joh!
Zorg voor een goede verhoger, een mooi eigen bord en bestekje. En vertellen dat ze bijna 3 is en nu een grote mensen plek aan tafel krijgt. Je legt uit dat ze, als ze alles van tafel gooit niets te eten heeft en geen toetje krijgt. Een toetje is vla of yoghurt. Je snoepmomentje moet op een ander moment. Dat mag geen omkoopmiddel zijn. Je geeft haar trakataties die ze al heeft gekregen maar nooit op mocht snoepen...?
Smijt ze alles van tafel dan laten jullie dat lekker liggen, eten zelf af en ruimen op en het verloop van de avond gaat verder zoals altijd.
Dat doet ze hooguit drie keer en dan eet ze echt wel aan tafel.
 
Quote
RE: smijten met eten en bestek
Grietje  schreef op: 12-03-2012 20:54:22
Veerle, wellicht is het een goede tip om een stoelverhoger voor Veerle te kopen (mijn dochter heet dus ook Veerle). We hebben echter een meegroeistoel die op zich nog een hele tijd gebruikt kan worden. Maar vanavond zat ze dus in een tuigje en ik moet zeggen, het gaf een hoop rust en ze accepteerde het zonder probleem. Ze heeft niet gegeten maar ook niet gegooid. Ik heb verder geen aandacht gegeven aan het niet eten. Daarna heeft ze yoghurt met rozijntjes gekregen, wat er wel goed in ging. Helaas gooide ze op het einde toch haar lege bakje op de grond. We hadden van te voren afgesproken dat ze een sticker mocht plakken als ze niets gegooid had en dat ging dus niet door. Dat vond ze wel even moeilijk maar morgen herkansing.

Dat een toetje vla of yoghurt is, is bij ons niet vanzelfsprekend. Mijn kinderen krijgen/kregen lang borstvoeding waardoor extra zuivel niet nodig was (en vla is eigenlijk ook gewoon snoepen, gezien de hoeveelheid suiker). Op gegeven moment is het zo gegroeid dat ze na het eten een koekje, dadel, tutti frutti of iets dergelijks krijgen. Of inderdaad een traktatie die ze meegenomen hebben van de opvang en niet vlak voor het eten op mochten eten. Heel soms een danoontje of vla. Op werkdagen zijn er geen andere snoepmomenten, simpelweg omdat ze dan niet thuis zijn. In het weekend zou ik het snoepmoment wel kunnen verplaatsen naar een ander tijdstip.


Bedankt voor het meedenken
 
Quote
Navigatie


Reageren op smijten met eten en bestek
Naam
Bericht