Menu
 

Topic:

meerbegaafd...?

Marie8  schreef op: 10-03-2012 22:51:44
Hoi,

Ik wil eigenlijk een draadje starten met ervaringen van moeders met kinderen die voorlopen, een ontwikkelingsvoorsprog hebben en/pf meerbegaafd/ hoogbegaafd zijn.
Ervaringen uitwisselen.

Mijn zoon is pas 7 geworden, zit in groep 4 (groep 2 overgeslagen) en krijgt in groep 4 al verrijking. Het vorige rapportgesprek vonden ze dat hij gewoon lekker meegaat met de groep en voldoende uitdaging heeft. Binnenkort weer opnieuw rapport en gesprekken en ik merk dat het niet meer voldoet voor hem. Hij werkt slordig, loopt te vervelen en geeft het ook letterlijk aan.
Ik vind het lastig.
Op welk moment ga je nu eigenlijk over op testen.
En ik wil eigenlijk dat hij bij het gesprek is met dejuffen, hij kan het nl. zelf zo goed aangeven. Doet iemand van jullie dat wel eens?
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende
RE: meerbegaafd...?
Karien  schreef op: 13-05-2012 12:02:38
Wij gaan ook het traject van testen in. Wij doen dit buitenom school. Eerst maar eens zien wat eruit komt.

Op school is mijn zoon de perfecte leerling...loopt voor, krijgt plustaken, zit in de plusklas. Doet wat van hem gevraagd word, maar thuis is het hopeloos.
Alles draait rond in mijn hoofd zegt hij dan, stomme juf, niemand begrijpt mij, stomme plusklas met die stomme spelletjes. We kunnen wel kwartet maken van domme juffen...die juf en die juf en die juf.
En zo maar door, tig keer aangegeven op school en eigenlijk komt het erop neer dat ze het ook niet weten. En tis wel makkelijk hij is verder geen probleem in de klas.
Toen ik voor de zoveelste keer van het kastje naar de muur ben gestuurd ben ik met de ha gaan praten dat we eens verder willen. Hij heeft ook faalangst, raffelt soms zijn werk af...maar zit ondertussen hele tekeningen in werkboekjes te maken. Of schrijft er zelf tekst bij.

Hij staat nu op de wachtlijst (ja helaas maar tis niet anders), heb een heel gesprek via de telefoon met een kinderspycholoog en veel vragen moeten beantwoorden en heel veel verteld. En ze zei gelijk: ik stel een iq test voor maar ook een test voor het emotionele want hij zit soms zo met zichzelf in de knoop. En dat vind ik nog het ergste van alles. Op school heb ik het idee dat hij zich zo aanpast en thuis in zijn eigen omgeving komt het tot uitbarsting.
We zouden in juni nog mogen komen dus dit schooljaar hebben we er niks meer aan. Maar omdat ,wij ons niet begrepen voelen door school, doen we het nu buiten school om.

Vooral taal scoort hij heel hoog, toetsen hem niet verder met lezen en taal stoppen gewoon.
En hij thuis maar zeggen: nu heb ik plustaken en nog vind ik het makkelijk. En als ik dat aangeef krijg ik te horen: ja ik weet het maar soms werkt hij ook zo slordig we kunnen er geen peil op trekken. En het loopt ook op het einde van het schooljaar dus ze vinden het wel best. Hier al eind juni vakantie.

Dus Esther ik ben wel benieuwd hoe jouw ervaringen nu zijn op die school? We moeten het bij mijn Thomas nog afwachten verder maar mijn intresse is wel gewekt zeg maar.
Komen we volgend schooljaar dezelfde problemen tegen zit ik zeker aan een andere school te denken, andere basisschool. Eerst alle onderzoeken maar eens afwachten.

Fijn...ik herken heel veel in jullie verhalen.
Fijn dat ik het even kwijt kan.
 
Quote
RE: meerbegaafd...?
M&j  schreef op: 13-05-2012 12:52:00
Mijn dochter heeft in groep 4 en 5 ook heel veel moeite gehad met automatiseren, ze vond het vreselijk maar ook de getallen lijnen vond ze vreselijk om te doen. Wij hebben thuis heel veel geoefend, één op één met haar aan de tafel kon ze er al beter haar hoofd erbij houden. Uit eindelijk is het in groep 6 toch nog een probleem geworden omdat ze vast liep qua tempo toen de getallen veel groter werden en de bewerkingen complexer. Ze is toen weer een tijdje terug gegaan naar alleen basis rekenen om weer aan te haken. en het is weer goed gekomen.
 
Quote
RE: meerbegaafd...?
Marie8  schreef op: 13-05-2012 14:24:49
Oh Karien, dat is frustrerend. Natuurlijk werkt hij slordig als hij er niks aan vindt. Dat hij zegt dat ze hem niet begrijpen is zo te lezen meer dan waar. Fijn dat je al aangemeld bent dan voor testen, in jullie geval kan ik me voorstellen dat het wat oplevert.

M&j, wij hebben het gehad over automatiseren en besloten dat we hem wel uitleggen dat hij er profijt van kan hebben, maar dat we hem geen extra oefeningen opdringen. Volgens de juf vindt hij, net zoals veel kinderen zoals hem, het gewoon onzin dat uit het hoofd leren. Hij kan het wel gewoon uitrekenen. En hij rekent het dus ook gewoon uit, dus in die zin heeft hij er geen last van. Geeft de juf aan. Straks met deelsommen gaat hij er misschien wel het nut van inzien.

Oh ja was ook nog vergeten dat ze met bijna alles voornamelijk gaan compacten voor hem. Dat doen ze nu al eigenlijk en dat bevalt hem goed. Het is nu zaak om het in het nieuwe jaar goed over te brengen aan de nieuwe leerkracht. Daar ben ik wel weer bang voor. Het duurt ieder jaar weer een tijd voordat ze hem door hebben en hij zich veilig genoeg voelt om zich enigzins te uiten. Wij hebben ook al eind juni vakantie, het nieuwe schooljaar is er zo.

Vooralsnog zie ik geen reden tot testen voor hem. Of is er dan financieel meer mogelijk qua extra aandacht?
 
Quote
RE: meerbegaafd...?
Karien  schreef op: 13-05-2012 18:55:21
Ja vind het zeker frustrerend, dan zit hij zo met zichzelf in de knoop...ik hoop dat het testen meer duidelijkheid voor ons geeft. Ook om tips te krijgen hoe we sommige dingen/situaties het beste kunnen aanpakken.
Willen hem graag helpen.

 
Quote
RE: meerbegaafd...?
Esther Mv Thomas  schreef op: 13-05-2012 19:24:43
Wij hebben puur getest omdat we dan de mogelijkheid hadden voor het Leonardo. Voor zijn oude school was het in principe niet nodig, daar werd hij al behandeld als HB zijnde. Alleen schrokken ze toch nog wel van de uitslag (hoger dan verwacht). Verder weten wij nu ook dat bepaald gedrag van hem ook met zijn HB-zijn te maken heeft (dat wij hem dus ook niet overvragen, hij kan gewoon heel veel aan).

Op school (Leonardo groep 3/4 dus) gaat het goed. Nee, het gaat niet perfect, maar dat verwachten wij ook niet na 2 maanden school. Er zijn nog zat dingen waar aan gewerkt moet worden (uitgestelde aandacht, meer zelfstandig werken, gedrag tegenover volwassenen) maar hij zit echt beter in zijn vel. Hij kan nu veel meer op zijn eigen niveau werken en hoeft dat niet meer alleen te doen (voorheen deed hij zowat alles alleen, hij zat ook vaak alleen in de aula te werken). Ook zijn er nu maar 14 kinderen in de klas (max. 18) en op zijn oude school zaten er 26 in de klas. Ook denken deze kinderen hetzelfde als hij denkt en dat is misschien nog wel het belangrijkste. Hij kan prima met 'normale' kinderen omgaat, maar tot zekere hoogte. Ik zie toch heel vaak communicatieproblemen en die zien wij gewoon minder met andere HB-kinderen. Niet dat hij even leuk is met iedereen, een kind moet je ook gewoon liggen.
 
Quote
RE: meerbegaafd...?
Karien  schreef op: 14-05-2012 10:45:27
Klinkt positief Esther, bij Thomas zitten er 23 kinderen in de klas. Maar het niveau is heel verschillend.
Maar als hij hele tekeningen en tekst in zijn werkboekje erbij schrijft en van de week op zijn armen zit te tekenen, dan denk ik wel eens: zie je dat dan niet als juf?
Ik denk gewoon dat ze het zelf niet zo weten wat ze er mee aan moeten.

Ik wil gewoon meer duidelijkheid, want vind het zo zonde als hij dan hier op de bank zit en dan zie je hem denken.
Vraag ik ernaar...ja zegt hij dan het draait allemaal rond in mijn hoofd. Probeer eens te vertellen wat je denkt? vraag ik dan. En dan gaat hij lachen: mama, ik kan toch niet in mijn eigen hoofd kijken? Zit toch geen luikje in mijn hoofd?
Dus dat is nog moeilijk om het te verwoorden voor hem.



 
Quote
RE: meerbegaafd...?
M&j  schreef op: 16-05-2012 11:38:37
'Vooralsnog zie ik geen reden tot testen voor hem. Of is er dan financieel meer mogelijk qua extra aandacht?'

Bij ons op school maakt het niet uit, door met combiklassen te werken is er extra budget vrij gemaakt oa voor MB/HB kinderen die problemen ondervinden op school.
 
Quote
RE: meerbegaafd...?
Marie8  schreef op: 20-05-2012 21:37:52
Ja, hier hebben ze het ook op de een of andere manier weten te financieren, maar het wordt steeds lastiger. Ik denk dat ik binnenkort eens gewoon informeel bij de directeur aanklop. Kan tenminste vooraf al een signaal afgeven, hoewel ik het gevoel heb dat we straks sowieso moeten gaan opkomen voor onze zoon. Kunt het maar vast gezegd hebben, denk ik.
 
Quote
Navigatie
Vorige | 1 | 2 | 3 | Volgende


Reageren op meerbegaafd...?
Naam
Bericht