Menu
 

Topic:

Burgemeester erkent zware inschattingsfo

Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 18-11-2011 23:48:25
Volgens het tijdsverloop van het vreselijke drama met de kleine Bryan in het Antwerpse Herselt zou de politie de peuter minstens 16 minuten in een volle regenton hebben laten liggen. Mogelijk - in de versie van de ouders - zelfs 35 minuten. Burgemeester Luc Peetermans erkent de "zware inschattingsfout" van de agenten die de vermiste jongen van bijna twee na twee uur zoeken dinsdagavond terugvonden. Het ventje leefde toen nog maar is gisteren overleden.
"Ja, er zijn fouten gemaakt", geeft burgemeester Peetermans toe in Het Laatste Nieuws. "De ouders hebben alle recht op een onafhankelijk onderzoek." Uit de opgenomen tijdstippen blijkt dat de zes agenten ter plaatse niet onmiddellijk in actie schoten om de kleine Bryan De Roey te redden nadat zijn lichaampje gevonden werd.

Tijdsverloop
Om 16u20 ontdekt de familie dat Bryan spoorloos is. Om 17u01 krijgt de politie telefonische melding van de verdwijning.Om 17u20 arriveert de eerste ploeg van zone Zuiderkempen aan de chalet, waar het jongetje verdween. Vanaf dan verschillen de versies. De ouders beweren dat de politie hun zoontje om 17u50 ondersteboven, met slechts een voetje boven water, in de ton aantreft. Volgens de interventiefiche wordt om 18u04 geconstateerd: "De peuter is overleden en dus kansloos". De agenten laten het lichaampje onder water liggen. Een cruciale fout, zo zou blijken. Het kindje leefde toen nog, maar geen van de zes aanwezige agenten controleerde de hart- en/of polsslag.

Om 18u11 verwittigt de politie alsnog de 100-centrale. Een ziekenwagen en een MUG vertrekken vanuit Aarschot. 18u20: een agent ter plekke belt de parketmagistraat van dienst om de vondst te melden. Bryan ligt dan nog altijd in de regenton. Hoewel het parket opdracht geeft het ventje onmiddellijk uit het water te halen, gebeurt dat niet. Na een geschatte rit van een kwartier komt de ziekenwagen aan bij de chalet. De ambulanciers bevrijden dan pas het jongetje, rond 18u25 dus. Dat is dus minstens 16 minuten nadat de politie hem gevonden had, zelfs 35 minuten in de versie van ouders Kelly (19) en Levi (22).

Om 20u arriveert Bryan in het ziekenhuis van Geel, om 22u in UZ Gasthuisberg in Leuven. Gistermiddag om 12u overlijdt de peuter, die net geen twee was.

Procedure: wachten op ambulance
Dat de agenten zwaar blunderden, staat dus buiten kijf. Nochtans waren er leidinggevende en heel ervaren hoofdinspecteurs aanwezig. OfficiŽle bronnen buiten de politie bevestigen aan Het Laatste Nieuws de bewering van de familie De Roey dat de agenten zich verscholen achter de "procedure", waarbij er eerst moest gewacht worden op de ambulance en het parket. Vermoedelijk omdat zij ervan uitgingen dat het om een verdacht overlijden ging en dat er geen sporen mochten uitgewist worden. De regel die echter alle andere overtreft is die van hulp aan personen in nood: de politie moet altijd voorrang geven aan een mensenleven en altijd alles in het werk stellen om personen in gevaar te helpen.

Naar verluidt zijn de agenten erg aangedaan door de tragedie. Een van hen moest zelfs zijn dienstwapen inleveren omdat er gevreesd wordt voor een wanhoopsdaad. Een onderzoek naar schuldig verzuim moet meer klaarheid brengen, maar alles lijkt wel in die richting te wijzen
 
Quote
Navigatie
RE: Burgemeester erkent zware inschattingsfo
Son  schreef op: 18-11-2011 23:49:21
Ik volgde het net op het nieuws ja. Bah vreselijk
 
Quote
RE: Burgemeester erkent zware inschattingsfo
Nina_mv_owen_en_quin
n
  schreef op: 18-11-2011 23:49:49
Dit is toch verschrikkelijk!
 
Quote
RE: Burgemeester erkent zware inschattingsfo
Peppa  schreef op: 19-11-2011 08:22:56
Afschuwelijk zeg! Maar wat ik niet begrijp is als je een voetje ziet uitsteken dan trek je zo'n kindje er toch uit? Hoe kan je dat nou laten liggen?
 
Quote
RE: Burgemeester erkent zware inschattingsfo
Juulmvjens  schreef op: 19-11-2011 08:32:57
Wat afschuwelijk.

Maar ik begrijp ook niet waarom het kindje er niet meteen uitgehaald is. Dat doe je toch sowieso uit reflex?
 
Quote
RE: Burgemeester erkent zware inschattingsfo
Boterbloem  schreef op: 19-11-2011 08:36:46
Bij agenten worden sommige reflexen in zekere zin 'afgeleerd'. Eerlijk is eerlijk, in dit geval snap ik ook echt niet dat ze het kindje hebben laten zitten en niet gecheckt hebben (snap de reden wel, maar je zal toch eerst moeten controleren of het kindje nog leeft) dus dit klinkt idd als een flinke fout.
Idd, ziet het er verdacht uit dan moet je alles zo goed mogelijk zo laten als dat het is, maar je moet, lijkt mij, toch eerst checken of het slachtoffer echt is overleden...
Dus ik ben wel benieuwd of dat echt niet is gecheckt... Of dat het kindje dood leek...
Wat verschrikkelijk, hij had gewoon nog kunnen leven... Ook verschrikkelijk dat als er een fout is gemaakt, bewust (door te kiezen het zo te laten) of onbewust (doordat ze geen hartslag voelden mocht er wel gecheckt zijn) dat je met dit idee moet leven...
 
Quote
Navigatie


Reageren op Burgemeester erkent zware inschattingsfo
Naam
Bericht