Menu
 

Topic:

anti depressiva schadelijk

Valerie  schreef op: 06-03-2012 12:42:21
AMSTERDAM - Uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC blijkt dat antidepressiva schadelijk zijn voor de foetussen
Dat schrijft de Volkskrant. Zwangere vrouwen die SSRI's gebruiken, hebben een grotere kans op baby's met een verstoorde hersenontwikkeling.
SSRI is het meest voorgeschreven type antidepressivum, waardoor kinderen van de gebruikers ook vaker autisme lijken te ontwikkelen. Artsen schrijven het middel voor omdat ze veronderstellen dat het veilig is.


Ik vind dit een schokkend bericht, na zoveel vrouwen jaren hebben aangenomen dat dit type ad juist wel veilig in zwangerschap gebruikt kon worden.
Ik vraag me af als daadwerkelijk het verband word aangetoond waar men dan een schadeclaim kan indienen want die zullen er dan vele komen ben ik bang.
Gelukkig heb ik zelf niets gebruikt maar wel op punt gestaan en mij werd ook verteld dat dat middel wel kon.
Hoe denken vrouwen er over die wel hebben gebruikt en nu een kind met autisme of aanverwante stoornissen hebben?
 
Quote
Navigatie
RE: anti depressiva schadelijk
>monique  schreef op: 06-03-2012 14:07:05
ik heb het in het begin van mijn zwangerschap gebruikt.
zodra ik wist dat ik zwanger was naar de huisarts gegaan en die zei afbouwen binnen 6 weken.

als ik dit zo lees mag ik daar dus blij mee zijn.

 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Anna28  schreef op: 06-03-2012 14:10:55
ik heb het wel gebruikt in mijn zwangerschap.... een heel lage dosis, maar toch. Ik kon niet zonder omdat ik te ernstige afkickverschijnselen kreeg. Was al 4 jaar aan het afbouwen en toen ik zwanger werd moest ik zelfs stoppen met afbouwen. Ik heb dus een halfje in de 2 dagen genomen.

Ik moest om die reden in het ziekenhuis bevallen en onder observatie blijven 2 dagen. (achteraf een keizersnee gehad met spoed, dus ander verhaal geworden) En werd ook begeleidt door een POP team. Dat was wel fijn.

En het rare... ik slik dat middel helemaal niet omdat ik depressief ben. Ik heb het 13 jaar geleden gekregen van een dorpsdokter omdat ik niet zo lekker in mijn vel zat. Mijn halve familie kreeg het toen. Helaas zijn de afkickverschijnselen enorm en slik ik om die reden nog een halfje.

 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Kyla  schreef op: 06-03-2012 14:12:46
Het advies is volgens mij altijd geweest om te stoppen tijdens de zwangerschap, als dit enigszins mogelijk is. Ik heb ad geslikt, nooit tijdens zw.schap gelukkig. Ik heb wel een kind met ASS. Ik vraag me af of er onderzoek is gedaan naar depressies bij de moeders en het verband met autisme? Dan zou het wellicht niet aan medicatie liggen.
 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Suus  schreef op: 06-03-2012 14:14:13
Toen ik in 2003 zwanger raakte van mijn dochter gebruikte ik Seroxat. De ha en apotheek gaven aan dat gegevens op lange termijn ontbraken wb gebruikt tijdens zwangerschap. Ik ben zelf acuut gestopt omdat mij dat beter leek.

Je kan je afvragen in hoeverre het beter was geweest als andere ook gestopt waren maar wie weet welke schade een kind oploopt tgv een moeder met een kwaal.

Vind de vraag aan ouders niet heel juist overigens. Dit is nu bekend en niet toen men een keus maakte.

 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Anna28  schreef op: 06-03-2012 14:19:11

Quote valerie:

Hoe denken vrouwen er over die wel hebben gebruikt en nu een kind met autisme of aanverwante stoornissen hebben?



Ik denk niet dat deze vrouwen zich enigszins schuldig hoeven voelen, het is immers niet bewezen dat de autisme voortkomt uit het gebruik van AD! De wetenschap zegt dat er een verhoogde kans is... moet je je dan als moeder je leven lang schuldig voelen als je kindje dat heeft terwijl jij AD slikte? nee, zeker niet is mijn mening.
Sommige vrouwen kunnen niet buiten de AD.
 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Valerie  schreef op: 06-03-2012 14:35:01
Ho, wacht even, mijn vraag is absoluut niet aanvallend bedoeld!
ik doelde er juist meer op van hoe doe je dat met schuldgevoel want dat dat er aan zit te komen is logisch ondanks dat die vrouwen daar dus niets aan kunnen doen.Er komt nu denk ik een golf leed aan van ongekende omvang.
 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Suus  schreef op: 06-03-2012 14:40:29
Ik denk dat dat wel meevalt. Je hebt een grotere kans zegt men nu en dat was A) toen niet bekend en B) geeft dat helemaal geen zekerheid over jouw situatie.

Ik denk dat het vooral belangrijke info is voor moeders die vanaf heden deze overweging moeten maken en dan nog zullen er legio moeders zijn waarbij het risico niet opweegt tegen de gevaren van niet slikken.

Ik denk dat maar weinig moeders deze medicatie voor de lol gebruikt hebben en indien mogelijk hadden zij dit niet genomen of waren zij gestopt.

 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Valerie  schreef op: 06-03-2012 14:49:52
Het betreft hier juist de medicijnen die als veilig werden geacht.
Veel aanstaande moeders wisten wel welke ad niet goed/veilig waren maar er waren er ook genoeg die als veilig werden geacht dus stapte men vaak over. Want de arts zei immers dat deze medicijnen geen kwaad konden?
Als nu dus blijkt dat daardoor meerdere autistische kinderen geboren zijn door gebruik van die zogenaamde veilige antidepressiva vind ik dat schokkend.
Kinderen opvoeden/grootbrengen is al een hell of a job af en toe, laat staan dat je een krijgt kind waar iets mee is.Wat dan kan komen door jou medicijnen die je tegoeder trouw innam.we gaan vaak uit van de bijsluiters , ik ook, als daar staat kan zonder gevaar in zwangerschap worden genomen ga ik daar van uit.
Als later blijkt dat er toch verband bestaat tussen mijn medicijnen en het de evt beperking van mijn kind,zou ik dat enorm erg vinden.
Als ik had geweten wat dat medicijn zou doen had ik andere keuzes kunnen maken of op zn minst meer na kunnen denken.
Bedoel en depressief zijn als moeder/vrouw/persoon is al een fikse belemmering, laat staan als daar dan nog de zorg voor een beperkt kind bij komt wat dus voorkomen had kunnen worden als het medicijn uitvoeriger getest zou zijn.dan had je immers iets meer een keuze gehad lijkt mij.

 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Bepje  schreef op: 06-03-2012 23:03:15
Volgens mij is dit al oud nieuws, ik heb nog nooit anders gehoord en meegemaakt dat er dan afgebouwd wordt. Er wordt naarstig gezocht naar eventuele oorzaken van autisme en daar is al veel over gezegd.
Als je een kind met een aandoeng krijgt en die aandoening zou komen door iets wat je geslikt hebt dan is een schuldgevoel niet terecht omdat je voor toen gedaan hebt wat het beste was.
 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Bepje  schreef op: 06-03-2012 23:05:57
En medicijnen in nederland zijn uitvoerig getest, soms wordt er een expirimentele behandeling uitgevoerd maar daar is de patiënt altijd van op de hoogte.
 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Suus  schreef op: 07-03-2012 09:10:03
Ik denk dat je het veel te zwaar maakt, niemand heeft medicatie gekregen waarvan bekend was dat je er iets van kreeg. Het blijkt een risico op autisme te verhogen, daarbij neemt niemand die oillen voor de lol.
 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Anoniem  schreef op: 07-03-2012 09:23:14
In sommige situaties heb je echt geen keus, dan moet je wel je medicatie slikken in je zwangerschap. Helaas, maar als het echt nodig is dan is het nodig, als op die manier vrouwen toch hun kinderwens in vervulling zien gaan, zonder dat ze zelf er aan onder door gaan, dan is het zo.

En zo heb je meerdere dingen waardoor men denkt waar autisme vandaag komt, zoals door vaccinaties, en daar gaan de meeste toch ook mee door terwijl je weet dat er ook misschien eventueel autisme uit kan voorkomen?
 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Kyla  schreef op: 07-03-2012 11:24:22
Dat van die vaccinaties is al weer achterhaald Wellicht dat dit onderzoek ook alweer achterhaald wordt, dat is het hem nu juist, je handelt naar de beschikbare informatie op dat moment. Vervolgens weeg je de evt. gevolgen tegen elkaar af. Zoals bij vaccinaties het risico op een gehandicapt/overleden kindje door ziekte of het risico op een kind met autisme. Met de anti-depressiva net zo, de risico's die optreden door het niet slikken van medicijnen of een risico op autisme.
 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Anne  schreef op: 07-03-2012 15:28:31
Ik val je niet aan hoor,
maar ik heb nooit wat gebruikt van medicijnen, en ik heb twee kinderen met autisme en mentale zware achterstand.

Volgens mij denk je als moeder altijd wel, waarom gebeurde het? En waarom twee van de drie keer?
Maakt heus niet uit ..het waarom blijft..
 
Quote
RE: anti depressiva schadelijk
Kyla  schreef op: 07-03-2012 15:49:03
Nog een theorietje van de koude grond

Volgens Wikipedia heeft 90% van autisme een erfelijke oorzaak. Met autisme is de kans op depressie ook groter. Stel moeder heeft (zonder dat dit bekend is) ook autisme of een stoornis in het autisme-spectrum. Dan is dus niet het anti-depressivum de oorzaak van het verhoogde risico op autisme. Geen idee of hiermee rekening is gehouden bij het onderzoek, maar ik denk al snel door over dit soort dingen.

Tja, waarom.. hou ik me niet zo mee bezig, misschien ook omdat we, nu we het weten van oudste, ook wel heel veel gedrag bij opa en papa herkennen. Het waarom kun je inderdaad niks meer aan veranderen, zoals Anne al zegt. Het is voor ons een uitdaging om ervoor te zorgen dat J. een evenwichtig/gelukkige volwassene zal worden en daar zullen we alles aan doen. Ik vind dat je je dan als moeder totaal niet schuldig hoeft te voelen om iets wat je niet wist. (Ik heb bijvoorbeeld kilo's manderijnen verslonden tijdens de zw.schap, wat als er morgen in de krant staat dat manderijnen autisme veroorzaken? Dat kan ik toch niet weten?) Het gaat erom wat je NU weet, wat je NU doet.
 
Quote
Navigatie


Reageren op anti depressiva schadelijk
Naam
Bericht