Menu
 

Topic:

Help! Dochter van 2,5 jaar

Femm  schreef op: 21-02-2012 20:19:02
Hoi hoi,

Ik zal het zo goed mogelijk proberen te omschrijven:

Onze dochter is bijna 2,5 jaar, vanaf de geboorte al een heel pittig karakter, weet wat ze wil en voornamelijk wat ze niet wil. Eigenlijk was ze tot vorig jaar mei heel lief, af en toe dr buien maar dat hoort ook wel bij de leeftijd. In mei vorig jaar heeft ze een broertje gehad, heeft de eerste week echt zo iets gehad van wat doe jij hier, wanneer ga je weer weg maar daarna was ze dol op hem.
Danique gaat vanaf dat ze 4 maanden was 3,5 dag in de week naar het KDV met heeeeeeeeeeeeeel veel plezier, na een weekend thuis was zij altijd weer blij dat ze heen mocht, kon ze zich lekker uitleven.
Als baby zijnde dus al een kindje met een duidelijk karakter, ze was ook snel op iets uitgekeken en dan moest je weer iets nieuws verzinnen en dan kon ze weer een week er tegenaan. Dit laatste heeft ze eigenlijk nog steeds. Ik heb een groot deel van haar verjaardagcadeaus (september jarig) in de kast gedaan zodat ik haar door het jaar heen het een en ander kan geven om haar bezig te houden. Dit werkt eigenlijk perfect.

Alleen nu komt het:
Danique heeft verschrikkelijk last van driftbuien, dit was al van jongs af aan maar duurde over het algemeen 2 a 3 weken en dan ging het weer heel lang goed. In oktober jl. werd haar gedrag met de dag erger, eerst alleen thuis, KDV was ze heel lief, af en toe even proberen over de lijn te gaan maar verder niets bijzonders. Eind oktober begon het ook op het KDV. OP een dag kwamen ze naar me toe dat ze wilde overleggen hoe we Danique moesten aanpakken, hoe wij dat thuis deden etc. Samen hebben we toen besloten haar positief te benaderen en met een stickersysteem te werken. De eerste week trok ze zich helemaal nergens wat van aan, en vroegen we ons voorzichtig af of dit wel ging werken, maar na die week begon het langzaam op gang te komen. Eerst 1 sticker per dag (ze kon er 2 verdienen 1 voor de ochtend 1 voor de middag) en na 2 weken had ze standaard 2 stickers per dag. Na 1,5 maand zijn we dit weer gaan afbouwen en ging het echt super. We zagen een hele andere Danique.
Nu begon het begin deze maand eigenlijk weer van voor af aan, eerst weer thuis en nu nog erger op het KDV. Vandaag weer aangesproken door de leidsters dat ze het niet meer weten met haar. Positief benaderen, negatief benaderen, negeren niets helpt meer en trekt ze zich niets van aan.
De leidster zijn vanaf vandaag gaan opschrijven wat ze die dag doet, hoe haar gedrag is en wat ze uitspookt wat echt niet kan. Ze hebben me gevraagd thuis dit ook te doen om te kijken of we een patroon zien (bijv. slecht slapen en daardoor die dag extreem gedrag etc)

Haar gedrag op dit moment op het KDV is het ene moment super lief, iedereen knuffelen, kindjes even op stang jagen op een leuke manier, door als ouders binnen komen tegen elk kindje zeggen dat het haar mama of papa is (boef) maar binnen een seconde is ze aan het schoppen, slaan, bijten, krabben etc.

Mijn vraag is nu (na dit lange verhaal hihi) wie herkent dit en heeft tips. Heeft iemand misschien een idee waar dit vandaan komt?
Af en toe heb ik het idee verveling, dat ze weer even gestimuleerd moet worden met iets nieuws, maar dat werkt op dit moment ook niet.
Begin deze maand ook een oudergesprek gehad en daar kwam ook heel duidelijk naar voren dat Danique ergens naar kan kijken en het eigenlijk zo 1 2 3 na kan doen (lichamelijk, dus bijv, springen, hinkelen, klimmen, koprol etc) maar als ze bijv memorie aan het doen is met 3 kindjes en ze vind niet in 1 of 2 keer het plaatje is ze er klaar mee en gooit ze alles op de grond, gefrustreerd dus.

Nou ik hoop dat het nog een beetje overzichtelijk is dit verhaal, zo niet dan hoor ik het wel!

Ik hoop dat iemand ons op weg kan helpen.

Gr Femm
 
Quote
Navigatie
RE: Help! Dochter van 2,5 jaar
Marismvstijnsamfemke  schreef op: 21-02-2012 20:36:07
pfff wat moeilijk en vervelend voor jullie! ik zou zo niet weten hoe je het moet doen. helpen de stickers niet meer? en dan met 6 stickers iets leuks beloven pannekoeken eten koekjes bakken of zo?

ik hoop voor jullie dat iemand met goede informatie komt want dis is voor jullie en haar niet leuk.
 
Quote
RE: Help! Dochter van 2,5 jaar
Femm  schreef op: 21-02-2012 20:56:24
Marismvstijnsamfemke: Nee de stickers vind ze niet interessant meer. Als ze lief is geweest en gewoon binnen de lijnen haar kattekwaad heeft uitgehaald (helemaal afleren kan natuurlijk niet) dan mag ze een sticker uitzoeken maar ze zegt: Nee niet sticker plakken en draait zich weer om.

Ik hoop ook dat iemand iets voor ons heeft

Gr Femm
 
Quote
RE: Help! Dochter van 2,5 jaar
Femm  schreef op: 23-02-2012 15:30:40
Helemaal niemand???
 
Quote
RE: Help! Dochter van 2,5 jaar
Anna28  schreef op: 23-02-2012 16:00:17
Wat een lastige situatie Femm!
Ik kan natuurlijk wel een heel pedagogisch verhaal gaan neertikken, maar ik denk dat jullie beter geholpen zijn met een goede pedagoog. Vaak hebben kinderdagverblijven een pedagoog die ze om hulp kunnen vragen. Deze persoon kan dan door observatie veel nuttige dingen zien en aan de hand daarvan samen met de ouders een plan maken.
Als jullie KDV er geen heeft, overweeg dan om zelf een pedagoog in de arm te nemen als je het zelf niet meer weet.

Ik heb jarenlang gewerkt met jongeren/kinderen (maar ook volwassenen) met gedragsproblemen en weet uit ervaring dat er vaak geen pasklare oplossing is.

Dingen als: consequent zijn en blijven, strak in de grenzen zijn, positieve benadering, beloningssysteem, time-outs geven.... zijn allemaal dingen die jullie al geprobeerd hebben denk ik.
Blijf voor nu in elk geval vasthouden aan een strakke structuur binnen jullie gezin en vraag of ze dat ook op het kdv willen doen. Structuur biedt kinderen veiligheid. Als het in haar koppie op hol slaat, is het juist belangrijk dat de omgeving rustig en kalm en voorspelbaar blijft.

succes!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Help! Dochter van 2,5 jaar
Naam
Bericht