Menu
 

Topic:

laten zitten blijven of over laten gaan?

Sandra  schreef op: 19-02-2012 18:32:04
ik heb een gesprek gehad op school .hij had de cito toets erg slecht gemaakt ,taal e en rekenen op d nivo,,hij is maart 2006 ,als ze hem laten zitten blijven dan gaat hij pas met 7,5 jaar na groep 3, maar hij heeft twee vriendjes en die gaaan gewoon na groep 3 ,en hij is erg verlegen heeft faalangst ,de juffen weten het niet meer ,voor zijn zelfvertrouwen is het niet goed als hij blijf zitten ,maar ze zegt nu wel dat als hij naar groep 3 gaat dat hij groep 3 waarschijnlijk moet over doen ,ze hebben nu overleg met co , en ze weten het niet meer ,maarja ik ook niet ,waar doen we goed aan ? onze andere zoon heeft groep 2 ook een keer oevrgedaan maarja hij is van juli, hij is de verkeerde maand geboren , wat zouden jullie doen als jullie in de dilemma zit?
 
Quote
Navigatie
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 22-03-2012 11:57:11
vandaag weer 2 uur op school geweest voor mijn zoon ,ook met een van logopedie ,de juf laten hem doorgaaan na groep 3 ,ik was al blij vooral om zijn vriendjes ,maar nu had logopedie testen gedaan ,kwam er d en e nivo uit ,en zij zei dat hij het heel erg moeilijk gaat krijgen in groep 3 ,hij loopt met alles erg achter ,hij kan net zijn naam schrijven en mer niet ,hij spreekt veel dingen verkeerd ,en dat moet hij nu allemaal al kunnen ,oh wat is dit moelijk ,ik wil niet dat hij op zijn tenen moet lopen ,ik weet het niet meer,waar doe ik goed aan,als hij blijft zitten ,zitten er maar twee jongens van 4 jaar ,en daar heeft hij niks mee ,dat zei de juf ook

.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Jolanda1974  schreef op: 22-03-2012 12:40:26
Je moet niet kijken naar de omgeving maar puur naar jullie zoontje. Als ik alles zo lees zou ik hem nog lekker een jaar bij de kleuters laten.

Wij hebben ook voor deze keuze gestaan, onze dochter is van eind okt. 2005 en hebben voor een jaar extra kleuters gekozen en het is zo goed geweest. Om mij heen hoor ik veel verhalen van ouders die hun kind wel naar groep 3 is gegaan maar die het zo moeilijk hebben en dus nu blijven zitten. Onze dochter is zo ontzettend vooruit gegaan in de 2+ klas. Want ze moet wel extra dingen doen die de kinderen van groep 2 nog niet hoeven te doen. Er is wel degelijk een uitdaging voor haar maar als ze een keer haar dag niet heeft is het niet erg. In groep 3 zou ze ondergesneeuwd zijn omdat er gewoon weg geen tijd voor die extra begeleiding-ondersteuning is die ze wel nodig gehad zou hebben. Ze staat nu een stuk steviger in dīr schoenen!
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Ouwe Muts  schreef op: 30-03-2012 10:45:06
Ons zoontje is van september, en met het 10 min gesprek gaf de juf aan dat hij niet naar groep 3 kon.
Zijn cito score was een D -rekenen- en C, en omdat hij van september was -3 sept- kon hij echt niet over.
Wij hebben toen gezegd dat hij toch over zou gaan naar groep 3.
En dat we hem dan ''liever'' gr 3 dan 2 keer zouden laten doen.
Na een ''leuke'' discussie hebben ze toe gestemd.
Meneer heeft gr 3 en 4 gewoon goed doorlopen en gaat nu ook gewoon weer over naar gr 5 -op een andere school maar hij kan het wel aan-.
Hij heeft nu zelfs allemaal RV en G voor rekenen
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Roze  schreef op: 30-03-2012 11:23:07
Heel lastig is dit. Heb zelf dit probleem vaker meegemaakt. (als juf).
Ook al heb je nog een half jaar, goed dat ze het nu al aangeven op school, zodat jullie samen me de school nog even de tijd hebben om tot een conclusie te komen.

Ook heb ik nu een pleegdochter in groep 2 met een D en E score. Zij gaat wrs wel naar groep 3, omdat er bij haar wellicht nog andere belemmerende factoren meespelen, dus dit is niet echt vergelijkbaar. Zij schrijft overigens wel haar naam, wat woordjes en zo'n 20 letters.
Zij krijgt nu op school wel een voorschotbenadering. Dus vast oefenen met letters etc. voor groep 3. Ook is zij extravert en niet echt een kleuterkind meer.

Bij jou zoontje zou ik allereerst even de omgeving (klasgenootjes) loslaten en kijken naar hemzelf alleen.
Moeilijk ook dat hij met alles achter loopt, een niet zo positieve start van groep 3. Daarbij lees ik ergens hierboven over vervelen bij een 2e keer groep 2, maar vaak als ze echt achter lopen is er de 2e keer echt nog veel aan bij te spijkeren en kunnen ze hem inderdaad extra voorbereiden voor groep 3.
Vaak als ze maar op 1 vakgebied niet meekomen is het wel te doen, maar op meerdere in combi met faalangst is gewoon heel pittig.
Probeer eerst voor jezelf het idee te hebben dat ze op school alle mogelijkheden en hemzelf goed bekeken te hebben. En eventueel nog extra ondersteuning bieden. Anders krijg je later toch nog steeds het gevoel van 'ja maar...'
Zelf zou ik dan toch in de eerste plaats voor het welbevinden van mijn kind kiezen en dat is dan lijkt me toch in groep 2.
Succes!

 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Ilja Mv 3  schreef op: 30-03-2012 13:01:29
Zeker na je laatste twee postings zou ik het wel weten, jaartje extra kleuteren. Maar misschien ben je nu in twijfel gebracht door wat de juffen zeggen, over naar groep 3.
Denk er in ieder geval heel goed over na. En kijk goed naar je kind. Zeker als hij zo onzeker is.

Sterkte met je beslissing.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Bepje  schreef op: 30-03-2012 14:00:25
In dit geval zou ik hem nog een jaartje in groep 2 laten blijven. Als hij nu naar 3 zou gaan kost het zoveel energie om bij te blijven dat vind ik dan sneu.
Waarschijnlijk kan hij dan een jaartje later op zijn gemak naar 3 en heeft hij en jij er geen stress van.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Brabbel  schreef op: 30-03-2012 14:07:13
Naar vriendjes kun je niet kijken. Het is toch belangrijk wat goed voor hem is? Als hij nu al op zijn tenen moet lopen dan word dat alleen maar erger. Grote kans dat hij onzekerder word en zich verdrietig voelt dat het allemaal niet zo gaat als hij zou willen. Zitten blijven is gewoon beter voor hem. Het zal even wennen zijn dat zijn vriendjes wel over zijn, maarja dat went ook wel weer. Hij zal ook met tegenslagen moeten leren omgaan helaas. Zo is het leven ook als je klein bent. Hij maakt idd sneller vriendjes in groep 2 denk ik dan in groep 3.

Veel succes met je keuze....
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Alice  schreef op: 30-03-2012 14:25:23
Mijn neefje is van januari 2005. Op zijn cito scoorde hij enkel d'tjes, het interesseerde hem allemaal niets. Sinds afgelopen september zit hij in groep 3 en doet het hartstikke goed, beste met lezen van de hele klas! En hij doet 't ook heel graag. Bij hem is precies een knopje omgegaan.
Niemand had 't verwacht.

Maar dan heb je wel zelfvertrouwen nodig. Als hij nu al faalangst heeft, is 't misschien niet zo goed om hem al te laten presteren. Maar 7,5 zijn in groep 3 is misschien ook niet zo fijn

Heel moeilijk!


 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 31-03-2012 12:31:24
bedankt voor jullie antwoorden ,ik merk dat de meeste zeggen nog een jaar kleuteren ,in mijn omgegeving ook .we zijn er nog niet uit ,ik ga toch weer een gesprek aan vragen op school ,hoe hun hem gaan helpen .ik neig nog steeds naar dat hij groep 3 moet gaan ,omdat hij als groep 2 over zou doen dat er alleen maar jongnetjes zijn van 4 jaar .en houdt me tegen .erg moeilijk allemaal .
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mamavonn  schreef op: 31-03-2012 12:36:14

O ik weet precies hoe je je voelt. Lees mijn topic maar teleurgesteld in school
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mama  schreef op: 03-06-2012 21:00:57
Ben benieuwd of je dit nog leest, is er al een beslissing gemaakt?
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sabrah  schreef op: 03-06-2012 21:24:46
In groep 2 bijven zitten??? Dat vind ik dus echt raar.Dat doen ze op de school van mijn kinderen niet. Alle kinderen gaan gewoon door naar 3 en als ze daar niet mee kunnen komen krijgen ze of bijles en als dat niet helpt doen ze groep 3 over. Groep 3 is een lesjaar met heel veel belangrijke stof Beginselen van rekenen en lezen wordt verder aangeleerd. Als er al een jaar is om te blijven zitten is het wel groep 3. Bovendien kan het zo maar zijn dat hij in dat jaar een ontwikkelings spurt maakt. Een hoop kinderen werken beter als ze moeten. In groep 2 zijn er nog erg veel speelmomenten en niet alle kinderen zijn dan even goed in het omschakelen naar leren als ze hebben gespeeld.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mama2  schreef op: 03-06-2012 21:26:52
mijn zoontje heeft nu groep 2 wel 2 x gedaan en ik kan zeggen dat dat voor hem een goede keuze is geweest. Is dit jaar veel meer gegroeit , had veel meer zin in dingen doen en is nu dan ook klaar voor groep 3, dat was hij vorig jaar niet .
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mafkees  schreef op: 03-06-2012 21:27:54
hoezo is dat raar Sabrah? ik zou juist zeggen ..beter groep 2 nog een keer, een kind zelfverzekerder laten worden, wat meer aarden in zijn eigen lichaam voordat je de stof van groep 3 tot je kunt nemen.

hier op school laten ze een kind beter nog een jaar kleuteren in geval van twijfel, want vanaf groep 3 kun je in principe niet blijven zitten, omdat de kinderen bij elkaar blijven willen ze voor de sociale ontwikkeling de vast groep niet uit elkaar halen.

de speelmomenten zijn er niet voor niks in groep 2...daar leert een kind meer van dan we denken
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Corine  schreef op: 04-06-2012 08:35:33
Ook mijn dochter heeft groep 2 overgedaan en ze is er van gegroeid. Helaas nog niet voldoende om toch naar groep 3 te kunnen(ze is nl in alles gegroeid behalve in letters en cijfers)daarom gaat ze nu naar een andere school. Ze zit al op speciaal onderwijs en na de vakantie gaat ze beginnen op een soort zelfde school alleen met nog kleinere klasjes en nog meer aandacht voor haar. Volgens haar huidige school zit ze daar helemaal op haar plek, ben benieuwd...

Mijn zoon heeft groep 3 overgedaan en dat was veel moeilijker, hij had toen toch zijn eigen klasje met vrienden, hier zit groep 1 en 2 gemengd(bij mijn dochter ook). Dat maakt het toch wat makkelijker om het over te doen denk ik.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sabrah  schreef op: 04-06-2012 09:47:49
Hier is groep 2 overdoen dus helemaal niet gewoon. Het verschil is nl al heel groot tussen de nieuwe kleuters en de oudste kleuters. Dt verschil is dan nog groter. Hier op school draaien ze om die reden sinds kort met een 0 klas. Hier komen de kinderen in die net beginnen. Het was nl steeds erg onrustig in de klas en dat ging ten koste van de oudste kinderen. Ik persoonlijk zou dus ook niet kiezen voor een jaar door kleuteren. Als een kind zo veel moeite heeft met meekomen dat moet er extra begeleiding komen. Ik vind een jaar doorkleuteren persoonlijk een erg makkelijke weg voor de school. Als in groep 3 blijkt dat een kind het echt niet redt dan moet er gekeken worden naar de reden. Heeft een kind extra begeleiding nodig dan moet dat er zijn. (hier op school krijgen kinderen in groep 3 bijles door ouders onder schooltijd) en als dat niet helpt dan zal er toch gedacht moeten worden aan ander onderwijs. Maar zoals ik al lzeg, ik heb helemaal geen ervaring met blijven zitten in groep 2. Als ik naar mijn eigen kinderen kijk weet ik wel dat zij het allebei vreselijk gevonen zouden hebben. In groep 2 keken ze er echt naar uit om naar groep 3 te gaan omdat ze echt meer wilden leren. Maar ik heb dan ook kinderen die redelijk meekomen.

Suc6 met je beslissing!
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
M.  schreef op: 04-06-2012 09:58:17
Het ligt aan je kind, mijn zoon is niet zo'n speler en vond een kleuterklas ook heel druk. Hij heeft veel baat bij meer rust en structuur. In groep 3 is hij in alle opzichten vooruit gegaan. De kleuterjuf had het regelmatig over speciaal onderwijs. In groep 3 blijkt hij bij de beste van de klas te horen. Puur door regelmatig, rust en structuur. En intelligentie natuurlijk. Met een laag iq is en blijft het altijd moeilijk voor een kind, dan heeft extra kleuteren ook geen zin.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 22-06-2012 11:43:38
heb volgende week weer een gesprek op school ,ben erg benieuwd ,hij heeft weer citotoetsen gehad ,maar we laten hem toch over gaan naar groep 3 .wat de uitslag ook is ,.al zijn vriendjes gaan naar groep 3. en anders laten we hem nog een keer groep 3 over doen ,ik hoop echt dat we hier goed aan doen ,ik kijk echt naar zijn leeftijd ,hij is al 6,5 jaar als hij naar groep 3 gaat ,.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mieps01  schreef op: 22-06-2012 20:04:59
Als je kind zich heel jong zou gedragen zie ik het nut van doubleren, als het zoals hier gaat om de "prestaties" dan denk ik dat je er inderdaad goed aan doet om hem door te laten gaan. Als het niet lukt is blijven zitten toch eigenlijk zowieso een slechte oplossing. Het lost namelijk niks op. Door laten gaan en er volgend jaar als een havik bovenop zitten. En met school zoeken naar oplossingen ( rugzakje/ bijzonder onderwijs) als het toch niet goed genoeg gaat.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mama_anja  schreef op: 22-06-2012 20:09:38
ik zoveel overeenkomsten met mijn neefje eigenlijk die heeft groep 3 over gedaan hij is van jan 2003 hij liep op zijn tenen hij heeft nu aangepast les op zijn nivo heeft nu een rugzakje hij had logopedie en fysio voor het schrijven het gaat prima

ik denk dat hij nu beter kan blijven zitten dan mee gaan en verzuipen vriendjes komen wel weer als ze later moeten blijven zitten is het nog minder bevordelijk
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Bloemblaadje  schreef op: 22-06-2012 20:15:19
Ook ik denk dat je de juiste beslissing neemt door hem naar groep 3 te laten gaan. Nog langer in groep 2 laten zitten is toch helemaal niet grappig, want dan zit hij straks tussen de 4 jarige kinderen. Mocht hij groep 3 over moeten doen, dan heeft hij in ieder geval de voorsprong dat hij die al een keer heeft gedaan. In groep 2 worden bij ons de letters geleerd, maar meer niet, terwijl hij in groep 3 leerd lezen en rekenen.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 24-06-2012 18:04:23
ja dat denk ik ook ,nu komen er allemaal nieuwe kindjes die net 4 zijn ,ik vind de leeftijd verschil te groot .hij heeft nu logepedie .hij heeft al bijna 2,5 jaar gekleuterd . al zijn vriendjes gaan naar groep 3 ,en gelukkig word het geen grote groep ,.is maar 17 kindjes ,daar ben ik blij om ,mijn andere zoon is bijna 8 en gaar nu naar groep 4 ,hij heeft groep 2 een keer overgedaan ,voor hem was het erg goed ,.dus voor de jongste heeft veel structuur nodig en dat krijgt hij in groep 3 ,ik hoor het vrijdag , hoe de citotoets is gegaan ., en we zien het verder wel , ,
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 29-06-2012 15:04:54
vandaag weer op school geweest ,hij heeft de cito voor taal en reken op d nivo ,dus niet goed ,hij heeft het geluk dat hij in groep 3 straks met 18 kinderen zit ,want als hij in een grote groep zal zitten van 30 kinderen ,dan hadden ze hem in groep 2 laten zitten .ik moet nu veel oefen met hem , we zien wel ,hoe het verder gaat
 
Quote
Navigatie


Reageren op laten zitten blijven of over laten gaan?
Naam
Bericht