Menu
 

Topic:

laten zitten blijven of over laten gaan?

Sandra  schreef op: 19-02-2012 18:32:04
ik heb een gesprek gehad op school .hij had de cito toets erg slecht gemaakt ,taal e en rekenen op d nivo,,hij is maart 2006 ,als ze hem laten zitten blijven dan gaat hij pas met 7,5 jaar na groep 3, maar hij heeft twee vriendjes en die gaaan gewoon na groep 3 ,en hij is erg verlegen heeft faalangst ,de juffen weten het niet meer ,voor zijn zelfvertrouwen is het niet goed als hij blijf zitten ,maar ze zegt nu wel dat als hij naar groep 3 gaat dat hij groep 3 waarschijnlijk moet over doen ,ze hebben nu overleg met co , en ze weten het niet meer ,maarja ik ook niet ,waar doen we goed aan ? onze andere zoon heeft groep 2 ook een keer oevrgedaan maarja hij is van juli, hij is de verkeerde maand geboren , wat zouden jullie doen als jullie in de dilemma zit?
 
Quote
Navigatie
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mama_lisa_daan  schreef op: 19-02-2012 18:34:42
Laten zitten... zeker als de zekerheid er is dat hij anders volgend jaar blijft zitten.
in groep 2 zijn ze meer vrij ( spelen ect ) dan in groep 3.
hij maakt dan denk ik sneller vrienden in groep 2 dan weer in groep 3 en kan hij dan met nieuwe vriendjes aan groep 3 beginnen.
ook zal hij dan de oudste zijn van de klas dat vinden kinderen vaak leuk en stoer.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 19-02-2012 18:35:05
onze zoon word 3 maart 6 jaar ,dat was ik vergeten ,hij moet nu ook naar de logopedie heen ,want zijn uitspraak is ook niet goed ,en hij vind het ook erg om spelletjes te doen op school .ik denk dat hij het moeilijk krijgt in groep 3 , maar hij is nu erg verlegen en durft de juf ook niet gauw wat te vragen .hij wacht zo een uur .
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mama_lisa_daan  schreef op: 19-02-2012 18:35:54
als ik het zo lees zou ik hem echt een jaartje in groep 2 laten.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 19-02-2012 18:36:41
maar zou het voor zijn zelfvertouwen niet erg zijn?? en heeft ook erg lang geduurt dat hij vriendjes kreeg ,en dat die wel naar groep 3 gaan .oh wat vind ik dit moeijlijk .en de juffen ook .
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Brabbel  schreef op: 19-02-2012 18:40:53
Ik zou hem ook laten zitten. In groep 2 maak je denk ik sneller nieuwe vriendjes, omdat je dan nog zoveel speelt. Als hij nu al op zijn tenen moet lopen in groep 3 voelt hij zich straks helemaal verdrietig.

Bij mijn nichtje ging het ook zo en ze hebben haar wel overlaten gaan. Het jaar erop moest ze alsnog blijven zitten. Dat vond ze toen heel erg, terwijl een jaar terug ze het niet zo erg had gevonden denk ik.

Doen wat je hart zegt. Nieuwe vriendjes vind hij snel genoeg. echt waar...
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 19-02-2012 18:50:56
ja ,maar hij is dan 6,5 jaar als hij groep 2 nog een keer overdoen , ,zouden jullie dat geen bewaaar vinden ,? haha ik weet het echt niet wat mijn hart ingeeft ,zou hij niet verdrietig zijn als zijn vriendjes wel over zou gaan en groep 1 kindjes heeft hij niks mee ,de juf zegt dat er mischien wel meer kindjes zijn die groep 3 nog over doen ,maarja straks is dat niet zo ,en dat lijkt me ook erg dat hij groep 3over moet doen ,en dat hij dan die kindjes niet kent ,
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Karien  schreef op: 19-02-2012 18:52:01
Als hier de cito slecht gemaakt is, mogen de kinderen die in mei/juni nog een keer maken.
Weet niet hoe dat bij jullie is, kan best veel veranderen in een paar maanden. Misschien met extra begeleiding van de juf ofzo. Of extra oefenen thuis?

Ik snap het wel hoor, met 7,5 naar groep 3 gaan "klinkt" zo laat he? Ik weet niet hoe hij zelf de cito's vind? Mijn zoontje vind het geweldig om in een boekje te werken zoals hij dat noemt. Terwijl een vriendje van hem het verschrikkelijk vind. Veel suc6 ermee.


 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 19-02-2012 18:59:49
ja dat klopt ,hij mag het ook nog een keer overdoen ,maar toch denken ze dat hij het niet veel beter zou doen ,hij moest een keer werkje doen ,en toen was hij schoolziek , ,en hij vind werkjes doen verschrikkelijk ,en mijn middelste deeed groep 2 ook een keer over ,maar ja hij is van juli ,en die wordt 8 en gaat naar de zomervakantie naar groep 4 ,en de oudste is van nov 2001 en heeft ook een jaar langer gekleuterd , die zit nu in groep 6 en doet het erg goed allemaal,had met de citotoetsen allemaal a plus .
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Satekroket1  schreef op: 19-02-2012 19:16:00
Onze dochter bleef ook een jaar langer in groep 2. Ze was ook 7 toen ze naar groep 3 ging. En ik ben er erg blij om! Het gaat nu goed. Ze had het anders moeilijk gekregen. Ze was sociaal en emotioneel nog niet zo ver.
En ach wat nu slecht in taal en rekenen. Het mannetje is 6! Ik zou hem lekker in zijn tempo laten ontwikkelen en veel vertrouwen geven. Komt allemaal wel goed. Hij heeft gewoon nog tijd nodig. En vriendjes vind hij wel weer nieuwe.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Anne Mv 3  schreef op: 19-02-2012 19:19:10
Met deze cito-scores moet school toch aan de slag met een handelingsplan voor jullie zoon? 't Is net februari, lijkt me wat vroeg om nu al te praten over 'blijven zitten'
Als school gericht aan de slag gaat met hem en jullie thuis dat ook kunnen ondersteunen dan zou ik het zeker een kans geven dat hij straks wel naar groep 3 kan!

Blijft hij nog een jaar in groep 2 dan bestaat de kans dat hij zich gaat vervelen en dat komt zijn leerprestaties ook niet ten goede.

 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mo27  schreef op: 19-02-2012 19:20:09
ik zou ook laten zitten

gewoon nog een jaartje groep 2 kan geen kwaad. En naar mijn mening zou ik liever in groep 2 laten zitten dan in groep 3
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mama_anja  schreef op: 19-02-2012 19:29:22
ik ben zelf van april dus heb ook groep nul gedaan innertijd dus ik denk dat hij beter is in groep 2 dan in groep 3 hij krijgt daar misschien ook wel meer zelf vertrouwen door
en ja hij maakt vast wel weer nieuwe vrienden en als die kindjes die naar groep 3 gaan echte vriendjes zijn dan blijft dat buiten school wel bestaan
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Mama_anja  schreef op: 19-02-2012 19:31:57
trouwens als er echt nood aan de man is speciaal onderwijs misschien wel een andere optie of extra begeleiding op school
heb een tante zegger die groep 3 overdoet met een rugzakje en hij zit nu beter in zijn vel hij wou ook nergens aan mee doen alles was niet leuk en sinds hij met een rugzakje de groep overdoet gaat het super met hem hij hoef t neit meer op zijn tenen te lopen en hij is in praten e.d. ook veel beter geworden
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 19-02-2012 19:32:40
ja ze gaan wel aan de slag op school ,maar als hij blijf zitten is hij wel 7,5 jaar als hij naar groep 3 gaat .ze zeggen dat het voor zijn zelfvertrouwen niet goed is als hij blijft zitten ,en daar zitten ze mee waar doen wij goed aan ,hij heeft nu niks met groep 1 kinderen ,ze gaan nu overleggen met de co ,buiten de school en die gaan advies geven ,en we hebben nu om de 6 weken gesprek met school ,dus is wel een behandelplan ,,hij wordt 3 maart 6 jaar , hij is van 3 -3 -2006 ,
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Patriciia*  schreef op: 19-02-2012 19:47:30
Ik zou hem wel over laten gaan......een kind van 7 zal zich hartstikke erg vervelen in groep 2 (denk ik). Ik heb liever dat mijn kind 2 keer groep 3 over doet dan groep 2. En idd. misschien geeft dat hem heel veel zelfvertrouwen.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Lisje  schreef op: 19-02-2012 20:02:36
Hij kleurtert dus 3.5 jaar, 4x een andere samenstelling van groep én dan pas naar groep 3. Ik begrijp je bezwaar dus wel. Denk dat ze moeten kijken hoe ze hem kunnen helpen. Hoe kan hij van D naar C score komen. Fijn dat er iemand komt mee kijken. Want klakkeloos laten zitten, zou mij te simpel zijn. Ik hoop het beste voor je, maar zie in mijn omgeving kinderen die zo lang kleuteren ook later in de schooltijd weer problemen krijgen. Niet altijd hoor, hoe meer hulp hoe beter.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 19-02-2012 20:09:38
ja hij heeft eeen half jaar in groep 0 gezeten ,en toen groep 1 en daarna groep 2 . ,maar hij heeft pas vriendjes dus dat heeft ook al erg lang geduurt ,,we gaan kijken hoe we hem kunnen helpen ,vorig jaar had hij ook al slecht gescoort , ,ja zit er wel erg mee ,we weten pas sinds kort dat de middelste ass heeft en we dachten dat de jongste het wel erg goed deed ,maar niet dus .,
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
3prachtkinders  schreef op: 19-02-2012 21:00:52
Mijn dochter is van juni 2002 en is in groep 3 blijven zitten, achter af had ze nooit naar groep 3 gemogen, maar aangezien ze de cito's goed had gemaakt, moest ze mee, maar sociaal emontioneel, nee. Mijn dochter stroomt ook niet over van zelfvertrouwen.

Mijn zoon is van september 2004, dus ook vrij jonge leerling en heeft groep 2 overgedaan, sociaal emotioneel, was hij er ook niet klaar voor, had zijn cito's ook slecht gemaakt, spraak taal technisch ook niet. Door logopedie, en testen via het audiologisch centrum zijn er veel dingen uitgekomen.

Nu doen ze het allebei goed, op rekenen is mijn dochter zwak, maar doordat we oefenen, komt ze er wel, ondertussen kan ze de tafels 1 tot met 10 dromen, nu nog 11 tot met 20. En op taal gebied zal mijn zoon altijd zwak tot gemiddeld scoren, maar dit moet de school accepteren, en dat kunnen ze niet. Beide kinderen hebben een zorgplan, die onderteken ik altijd als ze hun doelen weer hebben behaald.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Biancamv3  schreef op: 19-02-2012 21:10:29
Moeilijk he? Onze zoon is van juli, en dat hing er ook om dat hij wel of niet naar groep 3 zou gaan. De juf wilde hem groep 2 over laten doen. Maar onze zoon heeft echt een bloedhekel (understatement) aan knutselen en kleuren. Dus voor hem was het beter dat hij (eventueel dan) groep 3 over zou moeten doen. De zorg was eigenlijk helemaal niet nodig. Het is geen hoogvlieger qua spelling, maar hij is niet blijven zitten.

Het hangt een beetje ook van je kind af. Vindt hij de werkjes enzo nog leuk van groep 2? Anders duurt een jaar lang voor zo'n jochie.

Succes, het is moeilijk he? (Kon je soms maar even in een glazen bolletje kijken)
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Caatje  schreef op: 19-02-2012 21:42:09
Ik heb in mijn stage-klas ook een meisje die een jaar langer heeft gekleuterd en die ook halverwege het jaar jarig is. Zij is in dat extra jaar een heel stuk gegroeid. Ze heeft nog steeds haar moeilijkheden, maar dit extra kleuterjaar was voor haar heel goed.
Dus ik zou ook wel kiezen voor een extra kleuterjaar. Als hij op z'n tenen moet lopen in groep 3 en het dan nog niet bij kan benen, levert dat veel frustratie op en zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen zal daar ook een deuk van krijgen.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Katinka Mv 2 Zonen  schreef op: 19-02-2012 22:14:02
Het is al eerder gezegd: de cito die net gedaan is, moet bepalen of kinderen op schema liggen, of dat er extra aandacht moet komen op bepaalde gebieden.
Er is dan nog een half jaar tijd om hier aan te werken en dan pas moet er een advies komen over al dan niet doubleren.

Ik zou in elk geval de voorkeur geven aan extra investeren nu, hierbij kun je ook samenwerken met de doceneten/IB-er. Kijk hoe je thuis bepaalde dingen kunt doen die ondersteunend zijn aan hetgeen je zoon op school aan taakjes krijgt om zijn ontwikkeling te stimuleren.
Na 2,5 jaar kleuteren lijkt me groep 3 de juiste weg, maar dan moet wel duidelijk zijn of en zo ja, welke ondersteuning hij hierbij nodig heeft. Blijven zitten komt op mij over als de makkelijkste weg kiezen, zeker omdat dit nu al zo gezegd is.
En natuurlijk kan het ook gewoon zijn dan hij met een zetje in de rug de komende maanden een spurt in de ontwikkeling doormaakt en de vraag helemaal niet meer actueel is aan het einde van het schooljaar.

Wat betreft zijn verlegenheid, onzekerheid zou je kunnen kijken of hij iets kan doen buiten school waar hij plezier in heeft en wat hier een positief effect in kan hebben. Judo, gym, kinderkoor, etc.
Mijn oudste (bijna 8, dus niet helemaal vergelijkbaar) is sociaal gezien soms wat onhandig. Een allemansvriend, maar nooit iemands echte vriend, dominant in groepjes, zichzelf steeds overschreeuwend en ondertussen ontzettend onzeker. Hij gaat binnenkort starten met theaterlessen (dans, zingen en acteren), juist om zijn zelfvertrouwen een boost te geven.

Veel succes met je mannetje!
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Bianca  schreef op: 20-02-2012 07:06:48
Ik vind het lastig.
Ik zou als moeder willen weten hoe hij op momenten functioneert als er niet getoets wordt. Kan hij al tellen en hoe gaat het hakken en plakken. Zo'n toets is ook maar een moment op name en vooral als kindjes dan faalangst hebben vind ik het sneu als ze alleen maar naar zo'n eenmalige toets uitslag kijken. Als een kind verder gewoon goed meedraait in de klas vind ik het oneerlijk dat ze een kind laten zitten op alleen maar een slechte toets uitslag.

Mijn 2 dochters zijn allebei blijven zitten in groep 3 en ik heb dit juist als positief ervaren het problemen van mijn dochters waren niet opgelost door een jaartje extra kleuteren.

Het is nu nog februari ik zou een gesprek aanvragen. En op deze leeftijd kan het zijn dat hij het nu nog niet kan maar een maand of 2 later kan het kwartje opeens gevallen zijn.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Ilja Mv 3  schreef op: 20-02-2012 08:14:21
Ik heb niet alle reacties gelezen maar het lijkt of je over mijn zoontje schrijft
Ook heel onzeker, het zit er allemaal wel in maar door onzekerheid komt het er niet zo gemakkelijk uit.
Ik vond het ook heel moeilijk met het oog op zijn vriendjes die allemaal doorgingen naar groep 3 maar ik ben zo blij dat het een jaartje extra is blijven kleuteren ! In plaats van achteraan de rij loopt hij nu vooraan wat heel goed is voor zijn zelfvertrouwen. Hij is verbaal ook niet al te sterk dus zou ondergesneeuwd zijn in groep 3. Hij begint nu met lezen en dat is zo leuk. Hij was echt niet gelukkig geworden in groep 3, dan had hij op zijn tenen moeten lopen en het toch niet gered.

Overigens was dit bij ons ook al vroeg in het jaar bekend, wel met een slag om de arm maar toch....

Het geluk bij mijn zoontje is dat hij ong voetbalt met zijn oude vriendjes dus ze spreken toch nog wel af gelukkig. Al zal dat wel en keer overgaan...

Mijn zoontje word volgende maand 7 dus is ook een oudere kleuter als hij doorgaat. Maar hij kan leuk spelen met jongere kinderen en met oudere kinderen, een beetje een allemansvriendje zeg maar.

Succes !
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Ilja Mv 3  schreef op: 20-02-2012 08:17:02
Overigens is het misschien juist wel goed voor zijn zelfvertrouwen om een jaartje over te doen en bij ons op school brnegen ze het heel leuk.
Ze hebben het ook nooit over blijven zitten, je blijft gewoon nog een jaartje gezellig bij de juf. De klassen hebben namen en mijn zoontje zit in de berenklas en als je een jaartje extra blijft, dan wordt je superbeer en ze gaan daar zo leuk mee om.
Eerst vond mijn zoontje het niet zo leuk maar later werd hij echt trots dat hij superbeer was geworden!
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Lisje  schreef op: 20-02-2012 09:19:12
Ik zou overigens alleen met extra kleuteren akkoord gaan als hij wat extra werk krijgt en niet een herhaling van groep 2. Groep 3 is best pittig vind ik. Daar moet je je niet op verkijken. Als hij niet zo makkelijk leert??? is het handiger hem 2x groep 3 te laten doen zodat hij een sterkere basis heeft. Als hij nu 2x groep 2 doet, kan hij nooit meer 2x groep 3 doen wat dan is hij 9 in groep 3 en dan wordt het verschil met de anderen onwenselijk groot. Maar de vraag is: is het leren het probleem of het sociaal emotionele???
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Ilja Mv 3  schreef op: 20-02-2012 09:38:09
Bij ons worden de oudere kleuters eens per week meegenomen door een juf die ze extra en lastigere werkjes geeft, vinden ze erg leuk.

Overigens schijnt in de kleuterklassen een jaartje over te doen minder ingrijpend te zijn dan groep 3 een jaar extra te moeten doen.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Suus  schreef op: 20-02-2012 10:26:41
Hij is nu 1 van de oudste kleuters, als hij dan een E en een D scoort zou ik van school verwachten dat ze zijn cito analyseren om te zien waar deze score vandaan komt.

Als dit echt zijn niveau is zou ik absoluut doubleren. Een kind met dit niveau naar groep 3 sturen is denk ik helemaal verschrikkelijk voor het zelfvertrouwen.
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 20-02-2012 13:24:40
dank julie wel ,voor jullie antwoorden ,ik heb over 2 weken een gesprek weer op school met de ib -er , de juffen weten het zelf ook niet ,wat het beste is ,het is bij hem allebei het leren en het sociale , we weten het zelf niet ,waar wij goed aan doen ,de middelste zit in groep 3 , en die heeft 2 keer groep 2 gedaan ,en die vind het zelfs pittig in groep 3 , en die wordt in juli 8 jaar , ik ga ook nog vragen hoe we hem thuis daarin kunnen helpen ,hij zit op voetbal ,,ik had echt gedacht dat we met hem deze probleem niet zouden krijgen ,omdat hij van maart is ,hij heeft al 2,5 jaar gekleutert , ze kijken niet alleen naar de citotoetsen ,maar oook hoe hij het doet in de klas ,
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Anoniem  schreef op: 20-02-2012 23:06:05
ik zou me in ieder geval nooit laten lijden door zon sito toest kom op ze zitten in groep 2!

en na alles gelezen te hebben zou ik hem overlaten gaan...
 
Quote
RE: laten zitten blijven of over laten gaan?
Sandra  schreef op: 20-02-2012 23:18:00
het is niet alleen de citotoets ,ik wil ook niet dat hij in groep 3 op zijn tenen moet lopen,we weten niet wwaaar wij goed aan doen .hij wil het liefst vaak thuisblijven ,wat wij niet doen hoor .hij vind de werkjes moeilijk om te doen ,en hij durft het ook niet te vragen aan de juf, ,en ja hij zit in groep 2 ,dus moeten we de citotoets maar vergeten?bedoel je dat? hij maakt ook veel fouten in zijn werkboekjes
ik wacht wel eerst alles af .gelukkig hoeven wij nou nog niet te beslissen
 
Quote
Navigatie


Reageren op laten zitten blijven of over laten gaan?
Naam
Bericht