Menu
 

Topic:

Keuze; plaatje of frame prothese

Mv5  schreef op: 01-07-2019 16:40:11

Eerst even het goede nieuws; na tien jaar, ongeveer alle mogelijke beugels, twee kaakoperaties en heel veel pijn, ellende, afzien en bezoekjes aan de orthodontist is mijn vierde (net 17 jaar) onlangs eindelijk verlost van haar beugel. In geen tijden mijn meisje zo blij gezien en kon er oprecht van genieten.
Echter, we zijn er nog niet. Ze heeft al van kleins af aan een ontzettend slecht gebit (oorzaak onbekend) en op dit moment helaas geen eigen kiezen meer.
Al vanaf het begin altijd gaatjes, regelmatig ontstekingen, talloze vullingen, wortelkanaalbehandelingen, apex resecties en tanden en kiezen moeten laten trekken. Ze heeft sinds haar dertiende boven een plaatje en sinds ruim een jaar ook onder. Een paar maanden geleden zijn de laatste twee kiezen (onder) getrokken. 
Rond haar twintigste zal ze implantaten krijgen, maar tot die tijd zal ze het met uitneembare protheses moeten doen.
Deze zijn nu aan vervanging toe, zeker beneden, want daar moeten nog twee kiezen bij komen. Nu is de vraag of ze nieuwe plaatjes wil, of frameprotheses. 
Zijn er hier mensen die er ervaring mee hebben (bij jezelf of bij iemand in je omgeving)?
Dochter weet het allemaal niet en vind het ook moeilijk om erover te praten. Ze wil er het liefst niet bij stilstaan dat de situatie is zoals die is. Heel begrijpelijk, maar soms is dat wel even nodig. En dan mag ze ook best stilstaan bij alles wat ze heeft moeten doorstaan en hoe enorm dapper ze is geweest dat ze toch ondanks alle boosheid, verdriet, frustratie, pijn en ellende steeds maar weer alle behandelingen heeft ondergaan. Voor haar is het het belangrijkste dat niemand kan zien dat haar kiezen nep zijn, want ze wil absoluut niet dat mensen dat weten omdat ze zich er - na al die jaren nog steeds - enorm voor schaamt.


 
Quote
Navigatie
RE: Keuze; plaatje of frame prothese
Rianne74  schreef op: 02-07-2019 22:57:28
Ik heb geen ervaring met beide. Heeft de tandarts/behandelaar niet beide opties laten zien aan haar en de voor en nadelen verteld? Kan me voorstellen dat die keuze erg lastig is.
 
Quote
RE: Keuze; plaatje of frame prothese
Mv5  schreef op: 03-07-2019 20:34:33

De tandarts en tandtechnicus hebben wel uitgelegd wat van beiden de voor- en nadelen zijn.
Volgens dochter zijn er uberhaupt geen voordelen aan, want het is en blijft voor haar gewoon heel erg klote dat het nodig is.
Ze heeft inmiddels wel al een aantal jaar ervaring met plaatjes. Ze heeft er een beetje een haat-liefde verhouding mee omdat ze door de plaatjes wel gewoon normaal kan eten, maar zich er ook enorm voor schaamt. Zeker in het begin hebben we er regelmatig strijd over gehad, maar dat was vooral door haar innerlijke strijd. Ze deed moeilijk, maar ze had het ook heel moeilijk. 
Behandelaars beweren dat frameprotheses een beter draagcomfort hebben dan plaatjes, maar de haakjes waarmee ze vastgemaakt worden aan de eigen elementen zijn dan wel zichtbaar. Maar het is wel wat langer wennen ivm meer metalen delen.
Er is ook nog de optie om boven een plaatje te houden een onder een frame te nemen. 
Het is vooral dat dochter boos wordt als ik erover begin. Ik wil haar best even de tijd geven, maar ze moet wel zelf de keuze maken en meewerken. 
En het zou fijn zijn als in de vakantie alles nog geregeld kan worden, zodat ze haar eindexamenjaar niet hoeft te beginnen met allemaal afspraken bij de tandtechnicus. 

 
Quote
RE: Keuze; plaatje of frame prothese
Sandra110  schreef op: 22-10-2022 18:28:53
Ik ben ook aan het denken, voor een frameprothese te gaan.
De tandarts, had het voor gesteld. Omdat bij mij ook een paar kiezen zijn getrokken (boven).

Alleen, ik zit met de ijzeren haakjes (ankers) van de frameprothese. Ik wil ze niet in het zichtbaar gedeeltelijk.
Omdat ik niet te koop loop ermee, plus ik wil niet dat andere mensen het ziet. Ik heb ook een brede lach.

Kost zijn ook zo 1.200 euro, onder krijg ik een volledige prothese. Daar is niks meer te redden.
Ik wil het onder volledige narcose laten doen........

Ik hoor het dan wel, als jullie opmerkingen hebben.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Keuze; plaatje of frame prothese
Naam
Bericht