Menu
 

Topic:

Ben ik onredelijk?

Mv E.l.s  schreef op: 18-05-2019 12:52:22
Ik kan wel eens onredelijk reageren ,heb mijn gevoel ook nog aan niemand kenbaar gemaakt, maar het zit er wel. Vandaar dat ik het eerst even aan jullie voorleg
Ik heb een lieve collega. Toen ze bij ons kwam werken, mocht ze na een jaar opleiding niveau 5 gaan doen. Een andere collega en ik hebben haar begeleid ,echt heel veel tijd en energie ingestoken, ook met het idee dat we straks van haar kwaliteiten gebruik kunnen maken.  Nu is ze klaar met de opleiding en ze neemt gelijk ontslag. Haar nieuwe werkgever betaalt haar opleiding nu. Het is haar goed recht, ik weet het. Nu is het niet helemaal goed gelopen met haar nieuwe baan, waardoor ze nu vanaf 1 juni geen werk meer heeft en zelf haar opleiding moet betalen. Ze is alweer druk aan het solliciteren en ze vroeg nu aan mij of ze mijn telefoonnummer mag geven voor een goede referentie. Ik heb daar helemaal geen zin in en voel me eigenlijk best wel genaaid door haar. Terecht? Of moet ik niet zo overgevoelig zijn?
 
Quote
Navigatie
RE: Ben ik onredelijk?
Amy-mv2  schreef op: 18-05-2019 13:01:44
Het feit dat zij weinig loyaliteit toont naar haar werkgever (en indirect collega's) is een reden om geen positieve referentie af te geven. Een negatieve referentie mag niet, dus ik zou haar meedelen dat je helaas geen referentie voor haar kunt zijn.
 
Quote
RE: Ben ik onredelijk?
Duifje  schreef op: 18-05-2019 13:09:33
Ik vind je eigenlijk wel onredelijk. Dat je teleurgesteld bent wil ik nog wel begrijpen, maar dat zegt niks over haar kwaliteiten. Het krijgen van een opleiding is geen handboei om iemand vast te houden. Het geen zin om hebben om een referentie te geven vind ik best kinderachtig, vooral omdat zij nu zonder werk zit. De arbeidsmarkt is er juist nu een om te bewegen en ook het ervaring opdoen bij verschillende werkgevers is niet onverstandig. 
 
Quote
RE: Ben ik onredelijk?
Jen9  schreef op: 18-05-2019 13:35:55
Ik weet niet wat de reden van haar ontslag is. Daar zou voor mij vanaf hangen of je onredelijk bent....   Ze heeft verder denk ik wel netjes gehandeld....      Het is eigenlijk niet meer van deze tijd om lang bij 1 werkgever te blijven hangen (soms helaas...)
 
Quote
RE: Ben ik onredelijk?
Ma Dalton  schreef op: 18-05-2019 15:32:45
Deed ze zelf haar best? Was ze goed in haar werk? Was ze punctueel?  Was ze een goede collega? Was ze te vertrouwen?

Als het antwoord ja is, verdient ze die goede referentie.
Dat ze een andere werkgever zocht zoekt zou niet jouw probleem mogen zijn. En dat je tijd in een collega stopt in een opleidingstraject is collegiaal van jouw kant, maar geen ketting met slot voor haar....
 
Quote
RE: Ben ik onredelijk?
Sammie  schreef op: 19-05-2019 09:55:36
Ik vind je helemaal niet onredelijk. Je voelt je belazerd en dat is heel begrijpelijk. Voor jezelf zou het beter zijn om dat gevoel kwijt te zijn. Kun je er met die ex-collega over praten? Dan kun jij uitleggen wat je voelt en waarom, en zij heeft misschien redenen die jij niet kent. Het zou je kunnen helpen om je ‘pijn’ te verzachten. Want ergens zie je nog iets goeds in haar, je beschreef haar in eerst instantie als ‘ik heb een lieve collega’. En begrip voor elkaar door een gesprek kan dan misschien helpen.
 
Quote
RE: Ben ik onredelijk?
Mv5  schreef op: 19-05-2019 10:08:27
Ik snap je gevoel heel goed. Je steekt tijd en energie in iemands opleiding en begeleiding en je kunt daar vervolgens niet van profiteren. Ik zou dat ook vervelend vinden, tenzij je het vooraf wist of kon weten. Ik vind het ook niet zo netjes om je werkgever een volledige opleiding te laten betalen en meteen na afstuderen elders je heil te zoeken. Uiteraard mag dat wel gewoon en is het haar goed recht, maar netjes is anders. Het getuigt ook niet van loyaliteit. En hoewel de meeste mensen tegenwoordig niet meer heel lang bij dezelfde baas werken, zou ik iemand die in drie jaar op tien verschillende plekken heeft gewerkt ook niet  snel aannemen, omdat ik dan kan verwachten dat diegene na een paar maanden weer weg is. 
Je zou ook in de referentie kunnen noemen dat ze haar werk wel goed doet maar niet heel loyaal is aan haar werkgever.
Dat ze binnenkort zonder werk zit is overigens niet jouw probleem en momenteel zoeken ze overal mensen.
 
Quote
RE: Ben ik onredelijk?
Dano  schreef op: 19-05-2019 10:35:53
Ik snap je wel. Jij gaf al al je tijd en energie en je kreeg stank voor dank. Nu is het je werk, je bent niet persoonlijk er bij in geschoten , maar toch is het een beetje stank voor dank.

ik persoonlijk zou of nee tegen haar zeggen, of ja, en als je gebeld wordt ( als ze dat al doen) dan de waarheid, hoe jij er over denkt.
 
Quote
RE: Ben ik onredelijk?
K  schreef op: 19-05-2019 17:24:46
Ik heb zo het vermoeden dat je collega een zorggerelateerde opleiding als HBO-V of Social Work doet. Als dat zo is dan is het goed je te realiseren dat door het arbeidsmarkttekort veel potentiële werkgevers, uitzendbureaus en/of detacheringbureaus al tijdens het doen van de opleiding heel actief studenten benaderen met allemaal mooie voorstellen: auto van de zaak, vervolgopleidingen, persoonlijke coaching etc. Dit kan voor iemand reden zijn om tijdens de opleiding al te vertrekken, net als de behoefte om meerdere werkvelden te leren kennen om zo allround mogelijk opgeleid te worden en daarmee een goede toekomstige zorg HBO-er. 
Soms blijkt dan ook dat de nieuwe werkomgeving tegenvalt, dat de werkzaamheden minder interessant zijn. En moet je dus weer verder zoeken. 

In elk geval kan ik me je gevoel wel voorstellen, je hebt geïnvesteerd. Maar wat ik me afvraag is of jij ook in gesprek bent gegaan over de redenen om te vertrekken? Dat jobhoppen een gebrek aan loyaliteit zou zijn ben ik niet eens met de mensen die dat noemen. Dat kan zo zijn maar hoeft helemaal niet. Soms kan iemand door verschillende werkvelden tijdens de opleiding gewoon meer leren en dus beter afstuderen en komt diegene na afstuderen gewoon weer terug als dit een fijne werkgever met aantrekkelijk werk is. 

Wat overigens ook mee kan spelen is de leeftijd: nog jong en niet gesettelde studenten laten zich makkelijker verleiden tot verschillende werkgevers en ook de mooie voorstellen die zij doen om mensen binnen te halen. Eenmaal gesetteld en met kinderen kunnen andere dingen belangrijk worden: vast inkomen, vaste baan, goed band opgebouwd met werkgever zodat er vanuit beide kanten goed gekeken kan worden naar de beste werk-prive balans. (Daar investeren werkgevers bij tijdelijke contractanten doorgaans minder in) 

Kortom: ik zou gewoon afwegen of het de moeite waard is voor jou - om je gevoel kwijt te raken- om met haar in gesprek te gaan. 
 
Quote
RE: Ben ik onredelijk?
Vlindertjes  schreef op: 26-05-2019 17:15:01
Heb je nog met haar gesproken?
 
Quote
Navigatie


Reageren op Ben ik onredelijk?
Naam
Bericht