Menu
 

Topic:

Pubersssss

Dano  schreef op: 06-02-2019 09:48:54
Goed, vroeger stelde ik deze vraag over de peuterpuber tijd, nu over de echte puber tijd.

zoon is 15, dochter is 11.

ik moet zeggen dat ik makkelijke pubers heb.

geen geruzie, geschreeuw , gedoe.

zoon houd niet van school, doet er niet veel aan , maar heeft altijd een cijfer 6 of hoger. Zit dus altijd safe.

dochter is 11 en zit op een SBO, en is een beetje een geval apart, maar verder een leuk kind hoor. Is 11 maar heeft een achterstand van ca 2 jaar, dus is zeg maar 9 of 10.

ze kunnen mij beide ergens toe krijgen waar ik geen zin in heb ... ze weten precies hoe ze mij moeten bewerken.

kun je mij naar school brengen? Nee. Ja maar dit dat bla bla.. okeeee

en dan later zeg ik er wat van en dan hoor ik: ja maar jij zegt toch zelf ja??

die pubers! You gotta love them.

heb jij problemen met je pubers?
 
Quote
Navigatie
RE: Pubersssss
Dano  schreef op: 14-02-2019 15:01:12
Ik ook jen , precies zooo 😱

cuurrlliingggg
 
Quote
RE: Pubersssss
Juudje  schreef op: 14-02-2019 17:39:54
Haha ja broodsmeren 's morgens doe ik ook, maar da's meer zodat ik dan de keuken voor mezelf heb en er niemand in de weg loopt. Ik maak ze ook wakker hoewel ze wel zelf hun wekkers zetten ....

Jongste slaapt er dwars doorheen, oudste zit vaak in de snoozestand als ik 'm roep haha

 
Quote
RE: Pubersssss
Mv5  schreef op: 14-02-2019 19:16:53

Hier ook altijd op de fiets, ik ga ze echt niet brengen. Ik werk zelf ook. En zelf moest ik ook altijd fietsen. Krijgen ze niks van hoor. Hier is de school ook totaal niet ingericht op autoverkeer. Zoveel ouders die tegenwoordig hun kinderen brengen, vooral bij slecht weer. Hier op school komt het al regelmatig voor dat docenten niet kunnen parkeren omdat ouders op de parkeerplaats gaan staan en het daar echt een gekkenhuis is. Ik vind het belachelijk.
Een bus rijdt hier niet van dorp waar wij wonen naar dorp van school, dan zouden ze eerst naar het station in de stad moeten en dan met een andere bus terug. Dan is fietsen sneller hoor. 
Toetsweek; als het van dat kwartiertje langer onderweg zijn afhangt of je een voldoende haalt of niet ben je gewoon te laat begonnen in mijn ogen.
Maar goed, als ik ze zou brengen moet ik ook met iedereens roosters rekening houden en dat is niet te doen. Net als met opstaan. Op de basisschool riep ik ze nog, maar ik kan het echt niet allemaal bijhouden wie hoe laat moet beginnen en moet opstaan. Dat is dus eigen verantwoordelijkheid. Brood smeren kunnen ze ook prima zelf. Deden ze al vanaf groep 3 zelf geloof ik. 
Werken; vanaf 13 jaar mochten ze een krantenwijk en oppassen bij kleine kinderen. Ander werk is pas vanaf 15, tenzij zwart en dan ben je dus inderdaad niet verzekerd. Vakken vullen is ook pas vanaf 15. En sommige werkgevers eisen 16 jaar ivm werken met kassa's. De jongste had wel met twaalf al een krantenwijk op naam van een zusje. 

 
Quote
RE: Pubersssss
Dano  schreef op: 15-02-2019 08:51:35
Mijn dochter van 11 heeft een beetje een achterstand. Ze zit op een SBO ( groep 6-7, maar werkt op haar eigen nivo)

gister liep ik even met haar mee naar de gymzaal, de kleedkamer in. Ze heeft ongeveer 7 meiden in de klas. 4 daarvan zijn een enorm kliekje. Dit clubje praatte gister in die kleedkamer alleen maar over “ die en die jongen keek naar mij”  “ ik mag geen vriendje van mijn moeder, ik haat haar soms echt “ 

voor mij echt 🥺 shock!! Die van mij speelt nog met playmobil en knuffeld met d’r poppie 😂

Wat een verschil!! Dochter heeft ook nog echt plas en poep humor 😂😱😱

maar goed, het is dan ook een SBO he, dus die meiden zitten er ook niet voor niks.
Die meiden zijn zoveel verder lijkt wel.
 
Quote
RE: Pubersssss
Myself  schreef op: 15-02-2019 09:30:11
Ik zie wat berichtjes over werken, met 13 jaar kun je wel gewoon wit werken in de horeca.
Natuurlijk zijn er wel regels qua tijden en werkzaamheden.
Onze jongste doet dat ook en betaling gaat gewoon via de bank, dus wit.

De curling-ouder.....ik vind hem geweldig!
 
Quote
RE: Pubersssss
Myself  schreef op: 15-02-2019 09:31:10
Morgen hier trouwens een feestje van oudste puber thuis, zonder dat wij er zijn
Ben benieuwd wat we aantreffen bij thuiskomst
 
Quote
RE: Pubersssss
Amy-mv2  schreef op: 15-02-2019 12:56:43

Quote myself:
Morgen hier trouwens een feestje van oudste puber thuis, zonder dat wij er zijn
Ben benieuwd wat we aantreffen bij thuiskomstDat hadden wij een paar weken geleden, wij zijn uit eten gegaan en beide kinderen hadden vrienden uitgenodigd.
Op wat borden met pizzakorsten, chipskruimels en plakkerige kringen van de glazen op tafel na niks aan de hand.
Wat wel grappig was is dat ze perse allemaal cola, sinas etc wilden hebben, maar dat ze uiteindelijk bijna alleen maar alle appelsap en dubbelfris hadden leeggedronken,
Ik had overigens wel duidelijke afspraken gemaakt over zooi opruimen, dus wie weet wat ze nog hebben opgeruimd in de tijd dat wij wegwaren.
 
Quote
RE: Pubersssss
Jen9  schreef op: 15-02-2019 17:30:08
Kijk maar ip de site van rijksoverheid  over de horeca    zitten heel veel haken en ogen aan..Bijvoorbeeld dat er in de gelegenheid waar ze werken geen alcohol.mag worden geschonken..hier valt alle horeca dan al af😉..schoonmaakmiddelen mag niet.. vaatwasser mag niet....

Snap best dat ze t willen.. en wit snap.ik.ook nog..zijn weinig controles.. maar bij een ongeluk ben je de sjaak....

Vandaag intake op t mbo gehad..  Ik zeg tegen die leraar...Hij kan r best alleen hoor... Ik dacht ook eens  los te laten... moest ik mee van die man.
 
Quote
RE: Pubersssss
Amy-mv2  schreef op: 15-02-2019 18:48:17

Quote Jen9:

Vandaag intake op t mbo gehad..  Ik zeg tegen die leraar...Hij kan r best alleen hoor... Ik dacht ook eens  los te laten... moest ik mee van die man.Dat is redelijk gewoon voor mbo. Daar wordt je toch nog veel meer aan het handje gehouden dan op het hbo. Het is veel schoolser.
Je hebt dat verschil ook al op mavo t.o.v havo.
1 van mijn kinderen heeft zich (ook) in moeten schrijven op het mbo, dat is tegenwoordig immers verplicht op vmbo.
Ook intake gesprek gehad en er werd alleen maar tegen mijn man gepraat en nauwelijks tegen kind.


Nou had kind sowieso al besloten door te stomen naar havo, maar opvallend vond kind het wel. Een week later zijn we naar een open dag van een hogeschool geweest en die sfeer en de manier van benaderen was heel anders.

Ik denk trouwens dat waarschijnlijk ook wel meespeelt dat mbo-ers jonger zijn wanneer ze starten dan hbo-ers.
 
Quote
RE: Pubersssss
Mv5  schreef op: 15-02-2019 19:45:59
amy mv2, dat herken ik eigenlijk helemaal niet zo. Mijn middelste heeft vorig jaar examen vmbo-t gedaan en moest zich dus ook inschrijven op mbo. Ze had zich ingeschreven voor een sportopleiding en daarvoor is ook een toelatingstest, daar moesten de leerlingen sowieso zelf heen. Middelbare school deed daar nog wat moeilijk over ivm dag vrij geven, omdat het eigenlijk al zeker was dat dochter door zou stromen naar havo. Vonden dat ze beter een andere inschrijving had kunnen doen. Ik niet. Ik vond dat ze een plan b moest hebben voor het geval havo toch niet doorging of ze toch mbo wilde doen en dus tijdig inschrijven voor een opleiding die haar leuk leek. Kan wel verschillen per regio natuurlijk. En inderdaad, mbo'ers zijn vaak jonger als ze starten. Ik vind die volwassen benadering wel fijner trouwens. Gewoon duidelijk; jouw opleiding, jouw verantwoordelijkheid. Niet die van de ouders.
 
Quote
RE: Pubersssss
Mv5  schreef op: 15-02-2019 20:02:07
dano, die verschillen in ontwikkeling zijn denk ik wel normaal hoor. Niet alle kinderen zijn even snel. Wellicht zijn die meisjes ook wat ouder dan jouw dochter, bijvoorbeeld omdat ze een jaar zijn blijven zitten of zo. Mijn middelste is ook wat traag in haar sociaal-emotionele ontwikkeling. Heeft wel op een normale basisschool gezeten, maar heeft groep 8 destijds overgedaan en omdat ze na vmbo naar havo ging, zit ze nu nogmaals in de vierde. Er zijn dus kinderen in haar klas die twee jaar jonger zijn en dat is voor haar geen enkel probleem. Ze valt als 17-jarige echt niet op tussen de 15-jarigen. Ze is ook wel klein en lichamelijk nog bijna niet ontwikkeld zeg maar. mijn jongste daarentegen is vijftien en een jonge leerling, maar loopt zowel lichamelijk als emotioneel wat voor op haar kalenderleeftijd. zit in 4 vwo en ook dat gaat prima. ligt lekker in de groep, heeft genoeg vrienden, ook die wat ouder zijn.
jongste is wel echt een knuffelkind, de middelste helemaal niet, al van kleins af aan niet. Die heeft wel heel lang gespeeld, vooral buiten en voetbalt nog steeds graag buiten als het even kan. De jongste had het echte 'spelen' met een jaar of 9/10 echt wel gezien. Vond dat nog wel leuk, maar dan op initiatief van een ander.
 
Quote
RE: Pubersssss
Jen9  schreef op: 15-02-2019 20:28:37
Dat herken ik gelukkig ook niet Amy..  op open dagen werd bijvoorbeeld juist tegen hem gepraat en helemaal niet tegen ons.     Op de andere school..waar hij door audities heen moet zijn wij nog helemaal niet in beeld geweest 
Bij minderjarige kinderen zijn  scholen trouwens verplicht de ouders ook uit te nodigen bij de intake.. je hoeft niet perse mee naar binnen ..maar veel van die gassies  zijn  waaronder die van mij.nog maar 15...maar goed.
Deze docent sprak trouwens tegen mijn zoon,,, niet echt tegen mij. Denk dat t meer voor ieders veiligheid is dat ik mee ging.      Docenten alleen met een minderjarig kind ....   Niet dat ik t niet vertrouw..maar mensen klagen snel.. en zo zijn ze ingebouwd...

hier hadden we plan a b en c..wordt juist aangemoedigd door scholen om mee te lopen...ook al heb je 5 keuzes....
 
Quote
RE: Pubersssss
Myself  schreef op: 18-02-2019 09:20:22

Quote Amy-mv2:
[...]

Dat hadden wij een paar weken geleden, wij zijn uit eten gegaan en beide kinderen hadden vrienden uitgenodigd.
Op wat borden met pizzakorsten, chipskruimels en plakkerige kringen van de glazen op tafel na niks aan de hand.
Wat wel grappig was is dat ze perse allemaal cola, sinas etc wilden hebben, maar dat ze uiteindelijk bijna alleen maar alle appelsap en dubbelfris hadden leeggedronken,
Ik had overigens wel duidelijke afspraken gemaakt over zooi opruimen, dus wie weet wat ze nog hebben opgeruimd in de tijd dat wij wegwaren.Herkenbaar, inderdaad net het andere drinken dan je verwacht, maar eerlijk is eerlijk, dat ik met een verjaardag met familie ook wel eens .
Lijkt wel of ze elkaar nadoen, wil er één water dan de rest ook, wil de andere keer de één sap dan de rest ook.

Verder viel het mee, er stond muziek op, dat ging iets zachter toen we thuis kwamen maar verder alles netjes en gezellig.
Tegen tweeën wel gezegd dat we de tent gingen sluiten en wat gebeurde er...ze stonden op en gingen alles netjes opruimen en in de keuken zetten....wow!
 
Quote
RE: Pubersssss
Bepje  schreef op: 20-02-2019 09:43:59
Hier gaat het nog maar we zijn pas bij de brugklas. En als ik bedenk hoe mijn man en ik waren...... Nooit echt erge dingen gedaan naar wel spijbelen  en er een potje van maken op school.  Wie weet wat ons nog te wachten staat....
Dat soort dingen speelt nog niet, kind is zich rot geschrokken van het werk van de middelbare school dus druk daarmee en hoe in te delen enzo. En ik moet er niet zo bovenop zitten zei ze van de week 🤔..... daar moet ik even aan wennen.
Maar in de toekomst verwacht ik nog wel wat. Nu gaat het om luiheid, opruimen en schermtijd , nog overzichtelijk . 
 
Quote
RE: Pubersssss
Dano  schreef op: 20-02-2019 11:07:35
Hoe zijn jullie kinderen met kleding?

mijn zoon is een halve alto, moet niks hebben van voetbal en “ klootjesvolk” zoals hij dat noemt.

ik zelf had al een hekel aan die jochies met Ballin en Deus op hun petjes en shirts... van die strakke broekjes met elastiek onderaan en dan Nike air .
zoon heeft er dus ook een mega hekel aan. Zoon heeft z’n matties in de skateboard wereld en krijgt daar constant zijn kleren uit. Lekker goedkoop dus 😂

dochter daarin tegen moet niks hebben van spijkerbroeken en broeken in het algemeen.

toen ze klein was wilde ze absoluut geen rokje of jurkje aan.
opeens was daar die legging en rokje fase en ze is er nog steeds niet uit. 
Ook geen strakke broek ( jegging? Trekking? Hoe heten die dingen? Die tussen een broek en een legging zitten?) nee echt een legging. En dan nog niet alle. Als ik er bv 5 koop dan worden er Sws 3 afgekeurd en de andere 2 zijn dan nog twijfelgevallen. Met geluk trekt ze dat die ene Sws aan.

idem met t-shirts truien enzoooo.

en niks helpt. Ze mag mee naar de winkel om het zelf uit te kiezen en te voelen. Ze mag online mee kijken. Ik mag het kopen. Elke keer is het maar weer hopen dat ze het aantrekt. Ondanks dat ze het zelf heeft uitgekozen.
drama is het.

ook niks kopen helpt niet. Ze heeft een paar items die favo zijn en die moeten aan tot ze laatste versleten draad . Met gevolg dat er soms erg armoedig bij loopt.
en weggooien doe ik regelmatig. Maar pffff.

net dus een nieuwe lading kleding binnen van H&M dus ben benieuwd.
 
Quote
RE: Pubersssss
Dano  schreef op: 20-02-2019 11:12:40
Oja en zonder rokje is ook not done. Dat rokje MOET aan. Echt niet alleen T-shirt en legging.
dat rokje moet.
jurk is trouwens ook uit den boze .
trekt ze niet aan.
 
Quote
RE: Pubersssss
Juudje  schreef op: 20-02-2019 16:42:26
Hier was dochter toen ze klein was juist van de rokjes en jurken, draaaaaaaaaamaaaaaaaaaaa als die een keer een broek aan moest haha. Nu draagt ze nooit meer jurkjes of rokjes. Spijkerbroeken met en zonder scheuren
 
Erop een (ruit) bloesje of een sweater. Ze neigt ook wel een beetje naar de alto.

Zoon ook spijkerbroek met liefst een hoodie, of t shirtje met een (hoodie)vest. Vooral niet opvallen.

Allebei Nikes en dochter heeft nog een paar Timberlands. 
 
Quote
RE: Pubersssss
Juudje  schreef op: 20-02-2019 16:43:46
En ook al heeft jongste nog een (grote) kindermaat, shoppen doen we eigenlijk alleen nog maar bij de damesmode (kleine maatjes )

Die kinderkleding vindt ze echt helemaal niks meer...
 
Quote
RE: Pubersssss
Amy-mv2  schreef op: 20-02-2019 20:07:38
De een interesseert het niet zo, liefst een hoodie en een jeans, af en toe iets van een merk of youtube-kanaal.
Maar het belangrijkste is dat het lekker zit.
De ander is een stuk modebewuster, maar lichtelijk richting de alto kant.
Qua schoenen beide het liefste sneakers, de een Puma's of Adidas de ander Nike's.
De een zweert bij strakke broeken, de ander haat ze.
Beide graag zwart, grijs.

Krijgen gecombineerd kleed-, zakgeld dat niet perse in noodzakelijke dingen wordt gestoken dus met Sint en Kerst zit standaard, sokken, ondergoed en een pyjama 
 
Quote
RE: Pubersssss
K  schreef op: 20-02-2019 20:52:56
Mijn oudste van bijna 15 wil alleen maar zwarte t-shirts met korte mouwen. Hij heeft het eigenlijk altijd warm. Als het heel erg koud is een zwart vest erover heen. Naar school spijkerbroeken (grijs en zwart), buiten school trainingsbroeken (grijs en zwart), schoenen sneakers wat past met brede voeten hoge wreef (meestal Adidas en je raadt het al: zwart) Jassen ook zwart... qua merken maakt het hem allemaal niet uit als het maar zwart is. 

Jongste van 12 heeft ook een voorkeur voor zwart maar meer in de combinatie met andere dingen. Hij is wel wat meer merkenbewust en kan heel erg blij zijn met een Hilfiger of Superdry shirt. Maar hij vindt het prima als dit tweedehands is. Meestal combineert hij een donkere spijkerbroek met een kleurig shirt of juist een lichte spijkerbroek met een zwart shirt. Schoenen sneakers, liefst Adidas en zwart. 
 
Quote
RE: Pubersssss
Dano  schreef op: 20-02-2019 20:55:46
Hier ook veel zwart, bij zowel zoon en dochter. 
Dus wel rokjes en leggings, maar graag in het zwart.
 
Quote
RE: Pubersssss
Juudje  schreef op: 20-02-2019 21:06:10
Ja hier is zwart ook geliefd

 
Quote
RE: Pubersssss
Dano  schreef op: 21-02-2019 15:18:26
Vinden jullie het nou moeilijker of makkelijker, die puberteit vs de baby/peutertijd.

ik denk dat ik het 50/50 vind.

dat “ ik ga shoppen doeeeiiii” is supermakkelijk. Geen gesjouw met kinderen en gedoe met oppas. Lekker thuis laten.

die kleding issue is drama.
vroeger kocht ik gewoon wat ik leuk vond en ik trok ze het aan. Nu kan ik echt niet meet met zomaar iets aankomen.

ook die eeuwige eigen meningen en die discussies 🙄

vroeger zei je wat en klaar. Nu steeds ja maar........

maar ja het is ook wel makkelijk dat ze even dit kunnen sjouwen en dat kunnen pakken..
 
Quote
RE: Pubersssss
Juudje  schreef op: 21-02-2019 16:09:26
Kleding vind ik niet zo'n drama, ik trek ook niet aan wat ik niet leuk vindt. Hier hebben ze nog geen kleedgeld, nooit over gehad eigenlijk, maar als er wat geshopt moet worden zet ik ze achter een site, kijk maar wat je leuk vindt en open even in een nieuw tabblad, lopen we samen nog even die tabblaadjes na en dan *bestel*. (Of niet haha). Ik vind het wel leuk dat ze hun eigen kleren uitzoeken eigenlijk.

Discussies vallen reuze mee. Natuurlijk klapt er wel 's wat, maar over het algemeen geen problemen. Ik denk dat ik dit makkelijker vind. Idd dat gesjouw met die kids,  er constant op moeten letten als ze zo klein zijn, nu kan ik gewoon lekker mn eigen gang gaan. Willen ze mee, prima, niet?? Nou dan ga ik lekker alleen 
 
Quote
RE: Pubersssss
Amy-mv2  schreef op: 21-02-2019 19:31:34
Hier krijgen ze juist zak-/kleedgeld omdat de een dus wel van kleding houdt en er geld in wil steken en de ander het niet interesseert maar het wel oneerlijk vond dan van dat geld geen "leuke" dingen te mogen kopen.
Dit was de meest eerlijke oplossing.
 
Quote
RE: Pubersssss
K  schreef op: 21-02-2019 20:59:17
De babytijd vond ik veel heftiger dan de puberteit. Mijn jongste heeft echt een rotstart gehad en tot hij ongeveer 3 jaar was is het allemaal erg ingewikkeld geweest. Dit heeft ook de nodige impact gehad op de relatie die ik met de oudste had. De intensiteit van de zorgen die ik toen had, steeds twijfelen of je het goed doet, schuldig voelen omdat je gedwongen wordt je ene kind meer aandacht te geven dan de ander.... dat heb ik daarna nooit meer zo ervaren. 

En nu zijn het allebei mondige, eigenwijze, lieve, bedachtzame en zorgzame jongens en ook al hebben ze momenten waarop ze aan hun scherm geplakt zitten, lopen ze in het zwart rond, kunnen ze superdwars puberen, ik ben gewoon heel erg blij dat ze ondanks de heftige jonge jaren zulke leuke mensen zijn! 
 
Quote
RE: Pubersssss
Mv5  schreef op: 22-02-2019 08:40:11
Ik vind het zoveel makkelijker nu ze groter zijn. Je hoeft niet meer constant rekening te houden met wanneer ze thuis zijn, opvang regelen, eten maken etc. Ze hebben zelf een sleutel en kunnen eventueel ook zelf een keer eten maken of regelen als ik er niet ben. En je hoeft niet meer constant de hele dag ermee te sjouwen en overal mee te helpen. Dus ja, ik vind het nu echt veel makkelijker. En dat ze af en toe eens een beetje recalcitrant zijn, ach, dat neemt de voordelen niet weg. Gelukkig heb ik ook echt wel makkelijke kinderen over het algemeen. 
Kleding kiezen ze zelf uit, zij moeten er mee lopen. Wel vind ik het belangrijk dat ze het ook aantrekken. Tegenwoordig kopen ze zelf kleding (kleedgeld), maar toen ik het nog kocht ging ik geen nieuw kopen als er nog nieuwe dingen in de kast lagen die ze niet aantrokken. Dan was het de volgende keer (deels) eigen rekening. Zo leren ze ook dat dingen geld kosten en dat ik dat niet uit ga geven aan dingen die ze vervolgens niet aantrekken.
Dat ze heel veel zwart dragen herken ik niet zo. Ze hebben wel zwarte dingen, maar niet alleen maar. Persoonlijk houd ik niet van alleen maar zwart, vind dat zo begrafenis stemming achtig zeg maar. Ik was als puber juist van heel veel kleur. Ik ging rustig met rode broek en geel shirt of blauwe broek en rood of geel of roze shirt naar school. Ik droeg ook vaak wijde broeken omdat dat fijn zat en nooit spijkerbroeken want die waren veel te stijf. Vaak genoeg de vraag gehad van klasgenoten of al mijn andere kleren in de was zaten haha. Vanaf mijn zestiende wel wat normaler, maar tot op de dag van vandaag nog altijd wel iets van kleur of iets lichts erbij als mijn broek/panty/rok zwart is. 
 
Quote
RE: Pubersssss
Bepje  schreef op: 22-02-2019 23:34:30
Kleding mogen ze zelf weten mits betaalbaar en niet half bloot over straat. Dus geen blote navel hemdjes bijv. 
Gympen, spijkerbroek en shirt of trui meestal. 
Ik ook trouwens. En veel zwart idd maar dat vind ik niet erg. Kind moet een eigen smaak ontwikkelen vind ik . Nu deels geverfd haar, vind ik ook prima. 
Piercings enzo is nog niet aan de orde. Misschien komt dat nog, geen idee hoe ik er dan op reageer. Sommige dingen vind ik wel zonde. Wenkbrauwpiercings laten van die littekens na soms. En een tattoo is in principe voor altijd. Als ze dat gaan doen zal ik hard moeten slikken denk ik, als je er jong aan begint dan overzie je niet dat je later dat roosje op je schouder toch niet meer zo mooi vind. Maar goed, dat is pas na 18 en wie weet willen ze dat helemaal niet. 
En.anders wachten ze maar tot ze 25+ zijn, dan gaat dat bewuster denk ik. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op Pubersssss
Naam
Bericht