Menu
 

Topic:

Kaakoperatie open beet

Mv5  schreef op: 16-07-2018 14:34:26
Heeft iemand van jullie ervaring met een kaakoperatie voor een open beet?
Een van mijn dochters (16) wordt morgen geopereerd hieraan. Ze gaan dus haar bovenkaak inzagen en opnieuw vastzetten in de goede stand. Verder worden haar kaken nog achteraan losgemaakt en helemaal recht op elkaar gezet. De kaken moeten daarna een week op elkaar blijven en ze moet dan vloeibaar eten. Daarna mag ze voorzichtig beginnen met zacht eten. Dat is allemaal geregeld, blender staat klaar. Vriezer ligt vol met coldpacks om zwellingen tegen te gaan.
Dochter ziet er enorm tegenop. Ze is op van de zenuwen, heel gespannen en snel boos en verdrietig. Ze is vooral bang dat het mislukt en dat ze veel pijn zal hebben. Kaakchirurg zegt dat dit per persoon verschillend is en het dus niet te voorspellen is.
Twee jaar geleden heeft ze ook al een kaakoperatie gehad maar dat was een minder heftige ingreep dan deze. De pijn viel toen redelijk mee maar met momenten heeft ze het wel heel zwaar gehad.
 
Quote
Navigatie
RE: Kaakoperatie open beet
Chloe  schreef op: 16-07-2018 16:40:10
Oohh, snap dat een kind daar heel erg tegenop ziet. Ik wil niet te veel privé info geven, maar ik heb het van heel dichtbij meegemaakt. Diegene heeft absoluut geen moment pijn gehad. Wel gezwollen gezicht idd en blauwe plekken tot op de borst. Het eten ging vloeibaar prima. Resultaat is erg mooi geworden. Heel veel sterkte en succes voor en met je dochter!
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Bepje  schreef op: 16-07-2018 23:34:22
Exact hetzelfde als hierboven. En 30 jaar geleden dus de techniek is enorm verbeterd. Die persoon heeft 6 weken met de kaken op elkaar gezeten. Maar het resultaat prachtig.
Idd dik en blauw tot op de borst maar weinig pijn. 
Sterkte voor je dochter 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Cora38  schreef op: 17-07-2018 07:45:56
Heel veel sterkte voor je dochter vandaag. 
Mijn man heeft een boven en en onder kaakoperatie gehad.
Wat hem hielp qua koeling ook was een milkshake. Die maakte ik meestal met ijs, melk, jam en poedersuiker. 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
El64  schreef op: 17-07-2018 08:13:15
Zo dat is heftig, heel veel succes en sterkte voor je dochter.
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Jolanda1974  schreef op: 17-07-2018 21:44:39
Hoe is het gegaan vandaag?
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5s.   schreef op: 18-07-2018 11:07:51
Gisteren een lange en zware dag gehad. Sochtends naar het ziekenhuis, dochter was ontzettend zenuwachtig en bang. Toen het zover was riep ze alleen maar huilend dat ze niet wilde, helemaal in paniek. Vond het echt heel zielig en was ook erg moeilijk om haar rustig te krijgen. Gelukkig is de operatie goed gegaan, maar toen ze uit de narcose kwam moest ze ontroostbaar huilen en wilde alleen maar bij mij zijn en dan weer alleen zijn, zat heel erg met haarzelf in de knoop leek het wel. Haar kaken zitten op elkaar dus praten is heel moeilijk op het moment. Meteen al flink gekoeld en pijnstillers gegeven. Ze geeft wel aan pijn te hebben als die uitwerken. Ze moest vannacht nog een nachtje in het ziekenhuis blijven. Dat vond ze niet leuk en het afscheid was heel moeilijk. Gelukkig mocht ik haar vanochtend ophalen. Ze is blij dat ze weer thuis is, maar met momenten nog steeds heel verdrietig en boos en ze wil het ene moment knuffelen en het andere moment alleen zijn en helemaal niks. Ze wil ook bijna niks eten en drinken. Vooral dat drinken vind ik wel belangrijk, zeker met deze warmte. Blauwe plekken heeft ze nog niet, dat komt in de loop van vandaag of morgen waarschijnlijk. 
Ze heeft het op het moment in ieder geval niet makkelijk, maar gelukkig is dit waarschijnlijk de laatste kaakoperatie die ze heeft moeten ondergaan. 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Bepje  schreef op: 18-07-2018 13:45:33
Ach gut wat sneu . Hopelijk komt ze snel een beetje bij.  Beterschap ! 💐
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Cora38  schreef op: 19-07-2018 07:16:39
He, wat erg voor haar en ook voor jou omdat je haar zo moeilijk kan helpen. Het wordt de eerste paar dagen vaak wat erger, de zwelling en pijn en daarna gaat het gelukkig steeds beter. Sterkte voor jullie. 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5  schreef op: 19-07-2018 10:21:35
Inmiddels begint haar hele gezicht bont en blauw te worden, maar met pijnstillers houdt ze het goed uit. Eten en drinken en praten blijft lastig, maar ze doet echt haar best om toch wat binnen te krijgen. Wel is ze nog heel moe van de operatie en slaapt ze veel en heeft ze geregeld emotionele uitbarstingen. Desondanks ben ik heel trots op haar dat ze alles toch elke keer maar weer dapper ondergaat en doorstaat. 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Chloe  schreef op: 21-07-2018 13:21:02
Dapper hoor, hopen dat ze zich snel wat beter voelt!
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5  schreef op: 22-07-2018 23:25:25
We hebben een paar hele zware dagen achter de rug maar nu gaat het weer wat beter. Haar hoofd is echt helemaal blauw en paars op het moment en dat vind ze echt verschrikkelijk. Ze heeft de afgelopen dagen ook best wel pijn gehad maar dat was met pijnstillers uit te houden. Daarnaast is er heel veel verdriet en frustratie geweest dat eruit kwam. Veel geknuffeld met haar en gepraat. Dat lukt steeds beter. Ze eet wel echt heel weinig, drinkt gelukkig wel voldoende maar vooral water/thee. Ze is ook wel een paar kilo afgevallen volgens mij. Morgen op controle bij de kaakchirurg. 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mireille74  schreef op: 24-07-2018 15:49:31
hoe was de nacontrole enhoe gaat het nu?
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5  schreef op: 24-07-2018 16:36:07
kaakchirurg was tevreden over de huidige situatie en het helen van de wonden. Wel vond hij het belangrijk dat dochter meer gaat eten. De elastieken moet ze nog een week dag en nacht laten zitten behalve met eten en tandenpoetsen en daarna nog zes weken snachts elastieken dragen. 
Ze mag nu beginnen met zacht voedsel maar vloeibaar mag ook nog als dat beter gaat. Als ze maar meer gaat eten. Ik maak nu veel fruitsmoothies voor haar. Ze is dol op fruit dus dat lust ze graag. En groentesmoothies. Daar heb ik gisteren ook aardappel doorheen gedaan. 
Volgende week moeten we naar de tandtechnicus om de plaatjes die ze normaal draagt bij de laten slijpen en die moet ze dan ook weer gaan dragen (dochter heeft een heel slecht gebit en heeft bijna geen eigen kiezen meer helaas, vandaar die plaatjes, waar ze overigens heel veel verdriet en schaamte om heeft (gehad), in de toekomst krijgt ze nog implantaten).
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Bepje  schreef op: 25-07-2018 00:11:59
Ah, fijn dat het goed gaat
Misschien lust ze wel iets van kippensoep ? Daar knap je vaak van op en is lekker hartig met dit weer. 
En kwark met aardbeien gepureerde is misschien ook wat. 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5  schreef op: 25-07-2018 13:04:40
Soep vindt ze te warm met dit weer. Kwark is zeker een goed idee omdat dat goed vult. Probleem is vooral dat ze weinig honger en eetlust heeft. Maar ze moet eten want ze blijft al zo moe na de narcose. Meer dan na eerdere narcoses. Ze slaapt snachts minstens tien uur en soms tussendoor nog een dutje en ze doet eigenlijk vrij weinig. Ook heeft ze geregeld nog huilbuien uit het niks of om hele kleine dingen. Maar dat had ze na eerdere operaties ook dus hopelijk gaat dat ook weer over.
Ze wil sinds gisteren wel graag in het zwembad (we hebben zo'n opzetzwembad in de tuin) dus dat is al een goed teken. Blauwe plekken worden minder. Ze durft alleen niet zich zo in het openbaar te vertonen. Gelukkig mogen een paar goede vriendinnen wel langskomen van haar nu de ergste zwellingen weg zijn. Haar mentor komt eind deze week ook nog even op bezoek, als hij terug is van vakantie. Echt zo lief, ik ben zo blij met die man, hij is echt een topmentor voor mijn dochter.
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Son  schreef op: 25-07-2018 13:42:43
Jeetje wat heftig voor haar zeg. Heel veel sterkte. Is niet niks allemaal
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mireill74  schreef op: 25-07-2018 16:34:29
Fijn dat het langzaam aan beter gaat en de chirurg tevreden was. Het eten komt vanzelf wel weer, het warme weer zal ook meespelen.
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Jolanda1974  schreef op: 26-07-2018 10:27:51
Wat een kanjer is het!!! met kleine stapjes kom je ook vooruit. Dat emotionele herken ik wel. Mijn man is ook zo'n watje die jankt op dit moment ook om alles, hij heeft in 1 week 3 zware narcoses voor zijn kiezen gehad.

Een hele dikke knuffel!
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5  schreef op: 26-07-2018 11:03:06
Jouw man heeft ook echt wel iets heel heftigs meegemaakt Jolanda. Snap heel goed dat hij erg emotioneel is. Het is dat ongeluk plus drie zware operaties plus nog revalideren en de confrontatie met dat hij nu niet alles kan wat hij zou willen. Maar inderdaad, kleine stapjes. Elke dag gaat het een klein beetje beter. Ze heeft vanochtend voor het eerst weer een boterham gegeten. In hele kleine stukjes en met heel veel water erbij, maar ze heeft het wel gewoon gedaan. Ondanks dat kauwen zonder protheses best lastig is. Ook dat was weer even een confrontatie voor haar wat de nodige tranen opleverde, maar ondanks alles heeft ze doorgezet en is het gelukt. Nooit gedacht dat ik zo trots kon zijn op een zestienjarige die een boterham eet. 
Moet ook zeggen dat we enorm geluk hebben met de oudste die verpleegkunde studeert en de nodige ervaring heeft met zorg verlenen na een operatie.
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Jolanda1974  schreef op: 26-07-2018 20:06:36
Wat goed!!!! 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5  schreef op: 30-07-2018 13:32:51
Weer een paar dagen verder. Vanochtend naar de tandtechnicus/protheticus geweest waar haar plaatjes weer passend zijn gemaakt. Het kostte best wat tijd voor alles goed zat en ook de nodige frustraties en emoties bij dochter, maar het is gelukt. Het is voor dochter in ieder geval al heel fijn dat de mensen die haar behandelen allemaal weten wat er aan hand is met haar kaken en gebit en dus niet oordelen.
Ook wat eten betreft gaat het de afgelopen dagen al beter. Nog steeds niet heel veel, maar wel al meer dan de eerste dagen na de operatie en ook al wat meer vast voedsel. Blijft moeite kosten maar er is vooruitgang.
Vanaf nu hoeft ze overdag geen elastieken meer te dragen, alleen nog snachts. En ze mag qua eten ook gaan opbouwen naar hardere dingen, al hoeft dat van haar nog niet zo nodig. We zullen het gaan zien. Ze kan vanaf nu in ieder geval weer een beetje kauwen. Ze moet wel nog voorzichtig zijn, maar hopelijk gaat ze snel steeds meer normaal eten.
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Spatje  schreef op: 02-08-2018 13:55:09
Soooo dat is nogal zwaar voor je meid zeg 

Gelukkig gaat het vooruit !
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Cora38  schreef op: 02-08-2018 18:49:53
Wat fijn dat ze zo goed vooruit gaat. Voorzichtig zijn met kauwen hoor. De botten zitten vast nog niet aan elkaar vast gegroeid.
Strekte voor haar. Het is echt heftig om zoiets op die leeftijd mee te maken. Dat ze veel huilt lucht vast ook goed op. 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5  schreef op: 03-08-2018 11:32:47
Ze kauwt nog heel voorzichtig en eet ook alleen nog maar zachte of vloeibare dingen, maar ze gaat gelukkig steeds meer eten en ook steeds meer doen. De vermoeidheid neemt zichtbaar af. De blauwe plekken zijn nagenoeg weg dus ze gaat nu ook met vriendinnen zwemmen en naar de stad en zo.
En alle emoties snap ik heel goed. Ze heeft het afgelopen jaar met periodes heel moeilijk gehad en hoop echt dat daar met deze operatie voorlopig een einde aan is gekomen. Ze is ook heel gesloten en praat niet veel over gevoelens. Vaak komt het er dan na een heftige gebeurtenis allemaal in een keer uit.
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Spatje  schreef op: 03-08-2018 12:44:14
Wat fijn dat ze weer leuke dingen doet.  Heeft ze het moeilijk gehad vanwege al die operaties? 

Mijn moeder heeft ooit een bottrasplantatie gehad ivm implantaten.  Tis vreselijk hoe je er dan uitziet.  Arme meid 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5  schreef op: 03-08-2018 13:48:05
Ze heeft haar hele leven al heel veel problemen met haar gebit gehad. Altijd gaatjes, regelmatig ontstekingen, meerdere wortelkanaalbehandelingen. Al jaren bezig met beugels omdat haar kaken en gebit heel scheef waren. Toen ze elf was een behandeling onder narcose gehad omdat er heel veel moest gebeuren, op haar twaalfde de helft van de kiezen boven eruit en een jaar later de rest en sindsdien heeft ze een plaatje. Twee jaar terug een kleinere kaakoperatie, paar maanden geleden weer vier kiezen uit de onderkaak moeten laten trekken en ze miste er al twee dus ook daar heeft ze nu een plaatje en nu deze operatie dan.
En steeds weer opnieuw ondergaat ze dapper alle behandelingen, ondanks de pijn en het verdriet.
Daarnaast heeft ze ook nog heel slechte ogen, momenteel -16, en dat blijft ook achteruit gaan. En naast het feit dat het gewoon enorm lastig is om zo slecht te kunnen zien (zonder correctie dan, met lenzen of bril ziet ze wel goed), is ze heel bang voor de gevolgen op latere leeftijd en om blind te worden.
Dus daar heeft ze het geregeld even moeilijk mee en dat snap ik heel goed, want ook ik heb er het nodige verdriet van. Vooral omdat zij dit allemaal heeft en moet ondergaan.
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Spatje  schreef op: 03-08-2018 22:51:04
Jeetje wat heftig voor je meid.  Zorgen om haar operaties en dan ook nog bang zijn voor de toekomst.  Kan me voorstellen dat dit voor alle partijen heel verdrietig is. 

Hopelijk is het einde in zicht wat haar kaak en tanden betreft.  Ook nog zo'n gevoelige leeftijd dit.  Sterkte 
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5  schreef op: 04-08-2018 22:46:40
ja het is een heel lief zachtaardig en gevoelig meisje. Maar ook heel gesloten en een binnenvetter, kan moeilijk praten over gevoelens en emoties. Op heftige momenten komt alles er dan drie keer zo hard uit. 
Ik probeer er altijd onvoorwaardelijk voor haar te zijn, maar er zijn wel grenzen. Zo heeft ze bijvoorbeeld een keer toen ze net met een plaatje moest leren eten een bord eten tegen de grond gesmeten en toen was ik wel echt heel boos, dan mag ze ook echt even de rest van de avond op haar kamer doorbrengen. 
Ze maakt het zichzelf ook niet makkelijk door dit met niemand te willen delen. Alleen haar beste vriendin weet ervan, maar andere vriendinnen weten niet dat ze plaatjes draagt. Ze houdt het op school al drie jaar verborgen. Niemand mag dit weten van haar. Oh ja, haar mentor weet ook het hele verhaal en praat regelmatig met haar over wat haar bezighoudt. Geweldige man is dat.
Maar qua gebit is het einde wel in zicht. Over ongeveer een jaar zal ze eindelijk klaar zijn met beugelen en over twee jaar krijgt ze implantaten. En zo rond haar twintigste zullen haar ogen ook stabiliseren en zal ze implantaatlenzen krijgen. Het is een lange weg en zeker niet gemakkelijk, maar uiteindelijk komt ze er wel.
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Ladyd  schreef op: 06-08-2018 15:36:23
Zo wat heeft jouw dochter veel meegemaakt, en staat haar nog te wachten.
Maar wat dapper dat ze het allemaal toch maar ondergaat. Echt superknap van haar, topper!
 
Quote
RE: Kaakoperatie open beet
Mv5  schreef op: 12-08-2018 20:43:52
Het gaat elke dag weer een stukje beter! Ze heeft de afgelopen weken ook weer gewerkt bij haar bijbaantje, naast geregeld afspreken met vriendinnen. Ze is wel moe na zo'n dag maar ik ben al heel blij dat ze alles weer kan en wil doen. Volgende week start school weer en het is toch de bedoeling dat ze gewoon vanaf het begin alle lessen gaat volgen. Mocht het echt niet gaan, kan ze natuurlijk altijd naar huis, maar daar gaan we vooralsnog niet vanuit. Van de week ook weer controle gehad bij de kaakchirurg en die was heel tevreden over het resultaat en het herstel. Ze eet nu ook echt zienderogen meer, wel nog heel veel zachte dingen, maar dat is niet erg. Desondanks is ze sinds de operatie zo'n tien kilo afgevallen. Gelukkig kan ze dat missen maar we moeten wel opletten dat ze niet nog meer afvalt. Zeker op haar leeftijd is dat niet goed. 
Soms nog wel even een verdrietig moment bij dochter om alles, maar steeds meer ook berusting en trots op wat ze allemaal heeft doorstaan (en terecht).
 
Quote
Navigatie


Reageren op Kaakoperatie open beet
Naam
Bericht