Menu
 

Topic:

Dyslexie test

Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 20-12-2017 11:02:02
Momenteel wordt onze oudste dochter, eindelijk, getest op dyslexie.
Zij vindt het gelukkig niet zo spannend.. Joh die in de klas heeft het ook en ik lees veel beter mama... Gelukkig leest ze graag, maar ze leest nu op E3 begrip .. Maar zit dus in groep 5.

Ik vind het wel spannend. Mevrouw heeft zich continu achter trucjes weten te verschuilen al die tijd. Maar bij toetsen viel ze altijd door de mand.
Voorafgaand aan de test heb ik een gesprek gehad met degene die de test afneemt... Zo bang dat ze door die trucjes de test veel beter afneemt.
Maar die mevrouw vertelde me dat ze dat bij deze testen echt niet kon.

30 januari krijgen we pas de uitslag...

Ze is verder een A leerling volgens dr juffen alleen de (vermoedelijke) dyslexie nekt haar...

Wie van jullie heeft een kind met dyslexie en hoe ging het verder na de testen?
Ik weet dat we 5 keer in de week moeten gaan lezen ca huiswerk maken...
 
Quote
Navigatie
RE: Dyslexie test
Mamajenti  schreef op: 20-12-2017 11:32:35
Bij mijn jongste vermoeden ze dyslectie. Omdat hij echter nog niet genoeg getoetst is, kunnen ze nog geen gerichte test afnemen. Wel volgt hij nu het programma Bouw, wat hem helpt de tijd te nemen voor het lezen waardoor hij minder slordigheidsfoutjes maakt.

wat ik weet is dat als er dyslectie uit de test komt, er gezocht wordt naar hulpmiddelen die het lezen makkelijker maken en dat er meer tijd uitgetrokken wordt voor talige toetsen. Door de diagnose komt er een potje geld vrij, dat school in kan zetten om haar op weg te helpen.
 
Quote
RE: Dyslexie test
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 20-12-2017 11:51:08
Idd, dat klopt.. Ze krijgt dan per week 45 minuten extra hulp en meer tijd voor toetsen etc...

Ik vraag me echt af hoe en wat we thuis moeten/mogen gaan doen..
 
Quote
RE: Dyslexie test
Vera  schreef op: 20-12-2017 12:22:40
Het hangt er een beetje van af welke soort ze constatern maar verwacht niet te veel na het onderzoek.
Mijn kind krijgt tijdens de begeleiding de spellingsregels opnieuw aangeleerd en ze lezen een tekst. Thuis moet hij wat opdrachten maken (niet zo gek veel) en apart lezen doen wij niet. Wij kiezen ervoor om zijn huiswerk voor te laten gaan en hem te laten lezen in ontspanning naar ondertiteling ofzo. Kind is ons inziens jaren gekwelt met verplicht lezen dat ihj er een trauma van opgelopen heeft dus wij doen het wat creatiever met recepten voorlezen, borden lezen en lezen wat het kind interresseert. Het was bij groep 3 al bekend dat hij moeite had, maar hij heeft door alle bureaucratie pas in groep 6 mogen testen. dus mijn zoon is van de regen naar de drup gegaan.
Als je een verklaring hebt dan kan de toets voorgelezen worden (maar is er bij ons geen docent beschikbaar, dan is het jammer. Tegenwoordig ben ik de voorlees-'juf' op de vaste toetsdagen, ze krijgen een andere beoordeling op de spelling maar verder vind ik het allemaal niet zo heel erg effecteief eerlijk gezegd. Mijn kind gaat er in ieder geval niet beter door lezen... De doelen die ze stellen voldoet hij niet aan, ze passen de doelen ook niet aan maar zeggen bij ons dat het plafond bij hem bereikt is. En zo sukkelen we dan die 1.5 jaar door. En in de tussentijd heeft iemand anders moeten constateren dat hij nooit de letters aan een gesloten zal kunnen zien omdat hij niet kan scheel kijken (focus). Dan kan je dus lezen tot je een ons weegt maar dat werkt dus niet en dan blijven ze razend lezen (door hun slimmigheid)
Hij wordt ouder en is wat weerbaarder en het is bewezen dat als de kinderen niet meer aan die belachelijke eisen moetn voldoen van heel snel kunnen lezen, dat er nog heel weinig kinderen buiten te boot vallen en ze het wel kunnen. 
Dus ja een dyslectieverklaring kan heel handig zijn als je het kunt toepassen op school qua spraakbegeleiding en verlening van tijd bij toesten. Inhoudelijk ben ik dus niet enthousiast maar dat had je al gemerkt.
Ik hoop dat jullie dochter er wel bij vaart en zij de tools krijgt die ze nodig heeft om het net wat makkelijker voor haar te maken
 
Quote
RE: Dyslexie test
Pup78  schreef op: 20-12-2017 13:25:24

Hier de dyslexiebehandeling bij mijn zoon net afgerond. Hij zit nu in groep 7 en heeft er een pittig traject opzitten van ruim anderhalf jaar. 
Bij hem kwam naar voren dat hij ernstige enkelvoudige dyslexie heeft en hij is behandeld bij een speciaal dyslexiebehandelcentrum, die hun eigen programma's hebben ontwikkeld en toepassen. Hiervoor moest ik iedere week een eind rijden (onder schooltijd dat wel) omdat wij niet hebben gekozen voor de logopediste die normaal gesproken met de dyslexie kinderen werkt... wij hebben gekozen voor een gespecialiseerd centrum.
Hij heeft alle spellingsregels vanaf groep 3 opnieuw aangeleerd. Deze herhaalden ze net zolang totdat hij ze eigen was en dan gingen ze verder met het volgende. Hij maakte ook gebruik van een computerprogramma. Ik was zijn 'mentor' thuis. Ze vragen echt inzet en toewijding van de ouder die dit doet. Dit betekende 3 a 4 keer per week samen huiswerk maken, naast het huiswerk van school. Echt met hem zitten, lezen van tekst, lezen van woordjes op schrift en in het speciale computerprogramma, schrijven van zinnen en woorden. Woorden typen in het computerprogramma op een speciaal toetsenbord. Heel intensief geweest. Maar vorige week dus alles afgerond en hij zit nu op nivo qua lezen en qua spelling loopt hij zelfs voor!!! Zo trots op hem!
Op school krijgt hij extra leesles van de remedial teacher 2x per week.
Daarnaast krijgt hij extra tijd voor toetsen en worden ze extra groot uitgeprint voor hem. Voorheen werden toetsen ook voorgelezen, maar heeft hij nu niet altijd meer nodig. Hij mag ook zichzelf afzonderen, vanwege het snel afgeleid zijn.
Dus bij ons een groot succesverhaal!! School werkt goed mee en ook de begeleiding en behandeling bij het dyslexiecentrum zien wij als een groot succes. We hebben echt wel op onze strepen moeten staan op school, maar nu heeft hij een fijne juf die het ook snapt zeg maar.
Onze zoon had een gruwelijke hekel aan lezen, kon het ook echt niet. Raakte er gefrustreerd van, liep weg van school, huilde als hij naar school moest, buikpijn etc. In groep 3 al. Eind groep 4 is hij getest en half groep 5 is hij gestart met de behandeling. 
Ook nu is er een natraject. Over 9 maanden wordt hij opnieuw getest (als we dat willen) door het centrum om te kijken of hij alle regels nog onthouden heeft en hoever hij scoort. Ondertussen kunnen we aan de slag met een werkboek, om alles up to date te houden en ook school heeft een hele map gekregen hoe nu verder. Dus hier echt alleen maar lof!!

Dochter wordt waarschijnlijk ook getest over een tijdje, als het lezen niet verbeterd. Zij leest graag en veel, is een kei in spelling, maar leest heel langzaam. Ze leest wel keurig en goed. Maar het kan zijn dat ze idd net als jouw dochter, vanwege haar intelligentie haar dyslexie nu nog weet te verbergen. 

 
Quote
RE: Dyslexie test
Anon  schreef op: 20-12-2017 15:26:16

Ik heb 3 zeer ernstige dyslecten. Ze hebben alle drie een behandeling gehad maar zullen helaas nooit het niveau van leeftijdsgenoten halen. Vooral de jongste heeft een dusdanig zware vorm dat het de vraag is of zij ooit functioneel geletterd wordt, wat inhoud dat ze nooit op een acceptabele snelheid en net genoeg zou kunnen lezen om teksten te kunnen begrijpen. terwijl ze echt voldoende slim is en bijv voorgelezen teksten heel goed begrijpt. De middelste leest en spelt rond het niveau van groep 5 en de oudste rond groep 6. DE oudste 2 zitten op het voortgezet onderwijs. De oudste op TL/Havo en de middelste op Havo/vwo. Alle drie zijn ze slimmer dan gemiddeld. 


De behandeling vond ik pittig. Bij ons betekende dit 3 keer per week 20 minuten spelling en 5 keer 20 minuten lezen huiswerk en 45 minuten per week behandeling door een behandelaar die op school kwam. We hebben heel wat uit de kast moeten trekken om het leuk te houden. De methode op zich was leuk voor de jongste, de oudste begon pas in groep 8 door allerlei omstandigheden en voor hem was het te kinderachtig. Je vraagt natuurlijk ook veel van je kind als het constant iets moet doen wat je niet kan. Dit roept de nodige frustraties op, ik heb echt heel wat uit de kast gehaald om het leuk te maken. 

Op de basisschool werk(t)en ze met tablets met voorleesfuncties. OP het VO hebben ze voorleessoftware en alle boeken digitaal. Ze krijgen extra tijd. Wel merken we dat scholen niet ingesteld zijn op de ernst van dyslexie van onze kinderen. Het kost veel tijd en moeite om het geregeld te krijgen. Tegelijk moeten wij accepteren dat onze kinderen er wel gaan komen, maar niet via de reguliere weg. Op school blijven ze zo sterk als hun zwakste schakel.

 
Quote
RE: Dyslexie test
Orange  schreef op: 20-12-2017 17:45:01
Pup, waar heb jij de behandeling gedaan? Jij woont in T in de B toch?

Na zelf al vanaf groep 3 bijles te hebben bekostigd, eindelijk eind groep 4 getest te zijn en een behandeling te hebben gevolgd werkt mijn dochter nu met een voorleesprogramma op haar laptop in de klas. Het vergroot haar zelfstandigheid enorm! 
Ze krijgt meer tijd of toetsen worden ingekort. 
 
Quote
RE: Dyslexie test
Bepje  schreef op: 20-12-2017 18:00:24
Hier ook een en die viel in eerste instantie niet onder de ernstigste vorm van dyslexie en was er geen recht op behandeling.  Lezen gaat namelijk uitstekend.  Na veel gedoe en een groep verder is er nu wel hulp gelukkig. De leerkracht leest soms voor bij toetsen en er is extra tijd. Zelf hebben we een laptop aangeschaft zodat er les boeken op gezet kunnen worden op school. In de klas zijn maar een paar computers dus zou het kind dan soms moeten wachten of iets dus zelf maar gedaan.  Nu is er wel een of ander potje inmiddels en komt er een onderwijsassistent om te helpen met oefenen.
Helaas gaat het rekenen nog veel slechter dan spelling dus daar gaan we nu mee aan de gang om te testen. 
 
Quote
RE: Dyslexie test
Pup78  schreef op: 21-12-2017 09:26:08
Orange, je hebt PB!!
 
Quote
RE: Dyslexie test
Orange  schreef op: 21-12-2017 18:19:33
Pup, even mijn wachtwoord opsnorren! 
 
Quote
RE: Dyslexie test
Orange  schreef op: 22-12-2017 18:34:26
Pb Pup! 
 
Quote
Navigatie


Reageren op Dyslexie test
Naam
Bericht