Menu
 

Topic:

Hoeveel laten sparen van baantje

Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 18-08-2017 14:55:15
Onze oudste zoon heeft sinds vandaag een baantje..

Folders rondbezorgen van een eenmanszaak hier in het dorp..folder is 1 enkel a viertje voor onze hele wijk. Dus geen dik pak folders.

Eigenlijk is hij te jong, maar werkgever ziet dit door de vingers, hij wilt gewoon die folders graag bezorgd krijgen.

Onze zoon heeft een dure hobby (kajakken) en daar begint hij nu pas mee...
Alle dingen om mee te starten krijgt hij van ons of leent de vereniging aan hem uit het eerste jaar.
Contributie, spatzeil, schoenen, shirts etc

Na een jaar moet hij een eigen kajak hebben...via de club kan dit tweedehands tussen de 300-600 euro. Zonder peddel, helm etc.

Hij krijgt van ons €25,- per maand voor kleren (shopt het liefst bij primark, takko, coolcat en newyorker) schoenen en winterjas betalen wij.. dit is echt alleen voor kleding.

Van zijn foldertjes krijgt hij €15,- per week (ik schrok ervan hoe veel het was)

Nu zou ik graag willen dat hij er een gedeelte van spaart zodat hij ook mee kan bijdragen bij de dure aanschaf van een kajak, en extra benodigdheden.. uiteraard hoeft hij het niet helemaal zelf te betalen maar een bijdrage zou ik wel prettig vinden zodat hij er ook zuinig mee doet.

Is het gek als ik hem vraag de helft opzij te zetten?
Hij heeft zo eigenlijk geen geld nodig...misschien een keer iets voor een kadootje voor de verjaardag van zijn zusjes of papa of mama. Oh ja en echt voor zijn levensbehoefte....een itunes kaart.....zucht

Wat zouden jullie doen?
 
Quote
Navigatie
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 18-08-2017 14:59:55
Hij hoefde trouwens niet te gaan werken van ons, maar meneer heeft dit zelf geregeld...want met alleen auto wassen en gras maaien verdiende hij niet genoeg..😂

Hij weet zelf helemaal nog niet wat hij gaat verdienen dus als die dat hoort verschijnen er dollartekens in zijn ogen..dagobert duck
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Rianne74  schreef op: 18-08-2017 15:08:35
Onze zoons mogen zelf weten wat ze met hun verdiende geld doen. Ze zijn uit zichzelf al erg spaarderig. Jongste zoon heeft wel een dure sport/hobby. Wielrennen. Vorig jaar van verjaardagsgeld en geld van krantenwijk een set carbon racefietswielen gekocht. Kreeg hij niet van ons omdat hij ze niet echt nodig heeft, hiij heeft nl een goede set wielen maar deze staan mooier. haha
Oudste is aan het sparen voor een boot voor als we eind volgend jaar gaan verhuizen naar een huis aan het water.


 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Innie  schreef op: 18-08-2017 15:15:11

Mijn ouders hadden vroeger altijd graag dat ik de helft van het verdiende bedrag opzijzette. met de andere helft ging ik dan meestal reizen.


Ik vind het goed dat je hem mee zou laten bijdragen voor zijn hobby. Zo leert hij de waarde van geld, en wat het betekent als je om de haverklap een nieuwe hobby zou kiezen...

 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Jolanda1974  schreef op: 18-08-2017 16:13:45
Ik zou eerst aan hem vragen wat hij met zijn verdiende geld in gedachte heeft. Misschien heeft hij daar zelf wel over nagedacht. 
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Mv5  schreef op: 18-08-2017 16:30:20
Ik vind leren sparen erg belangrijk, dingen kosten geld en dat is er niet altijd zomaar. Ik vind bij dure hobbies dat je best een bijdrage kan vragen van je kind. Zodat het leert dat het leven niet gratis is en dat je voor geld moet werken. Op de leeftijd van je zoon vind ik de eis van de helft sparen heel redelijk. Als ze wat ouder zijn, ligt dat vaak anders. Dan komen er ook dingen als zorgverzekering, collegegeld, studieboeken, laptop, rijbewijs etc. bij kijken en ze willen ook nog een sociaal leven en naar het buitenland op vakantie met vrienden en zo, dus dan is de helft sparen wel veel moeilijker.
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Spatje  schreef op: 18-08-2017 16:57:52
Mijn dochter mag met het geld van haar folderwijk zelf weten wat ze doet.  
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Amy-mv2  schreef op: 18-08-2017 17:04:58
Krijgt hij naast zijn kleedgeld en nu dus baantje geen zakgeld en heeft hij niet al leren sparen?
Ik denk dat het best reëel is om hem te vragen/voor te stellen een deel van de 2e hands kayak te laten betalen, maar de rest van de sport zou ik als ouders gewoon zelf betalen.
Maar de helft is wel erg veel. Mij lijkt 5 euro van de 15 redelijker.

Hier krijgen ze zakgeld en mogen daarmee doen wat ze willen, maar er moet wel zelf eten op school of een cadeautje voor een vriend(in), broer/zus/ouders, opa/oma, feestdagen etc voor gekocht worden. 
De regie ligt bij hun, geen geld meer is geen feestje of broodje frikandel op snackdag op school.....
Moet ik wel bij zeggen dat mijn kinderen weten hoeveel wij verdienen per maand en wat bijv onze hypotheek kost of hoeveel geld ik aan boodschappen uit (wil) geven. En zo leg ik ze wel vaker dingen uit omtrent de financiën.
Dochter krijgt kleedgeld, maar zoon heeft (heel slim) bedacht beter uit te zijn door ons zijn kleding te laten betalen.

Mijn zoon heeft ook een folderwijk, maar heeft wekelijks een enorm pak folders ( 5-12 geseald in 1 pak per huis te bezorgen) en krijgt daar nog niet de helft voor van wat jouw zoon gaat krijgen.
Hij mag met dat geld doen wat hij wil en heeft, na een dure game-laptop en een aantal ( in mijn ogen) dure games te hebben gekocht, nu besloten voorlopig een tijdje zuinig aan te doen en zijn geld te sparen. Uit zichzelf dus.

Kijk, tegen de tijd dat ze nog thuiswonen en echt gaan werken, dan denk ik er anders over en moeten ze kost/inwoning betalen danwel dat bedrag sparen.
Maar dat hangt op dat moment van de situatie af.


Houd je er trouwens rekening mee dat die 15 euro hoogstwaarschijnlijk zwart is en je er dus eventueel gedoe mee kunt krijgen? ( denk aan 5 jaar lang zware controle bij jouw/je mans belastingaangifte).

Voor het zelfvertouwen van een kind is het overigens heel goed om zelf geld te verdienen.
Ik hoop dat hij er veel lol aan zal beleven.
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 18-08-2017 17:09:21
Hij krijgt verdee geen zakgeld.

Morgen komt hij terug van kamp en.als hij dan nog een beetje aanspreekbaar is gaan we ons er eens samen voor.zitten.
Kijken hoe hij dit ziet.


 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 18-08-2017 17:11:06
Ik ben vooral bang dat hij nutteloze dingen gaat kopen.. maar misschien dat hij wel een paar keer op zijn bek.moet gaan om dat te beseffen...idd op is op...dan maar geen bioscoop, extraatje of wat dan ook..
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Minou  schreef op: 18-08-2017 17:46:02
Hier mogen ze het zelf weten wat ze doen met hun geld en het valt me op dat ze dan juist bewuster zijn hihi. Heb voor beide een betaalrek. geopend

ze hoeven geen cadeautjes te kopen oid, 
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Miepie1972  schreef op: 18-08-2017 17:55:02
Hier mogen ze ook zelf weten waar ze hun geld aan besteden. Ze moeten er voor papa, mama en zus een cadeautje van kopen voor de verjaardag en verder is het aan hun.
Maar het zijn allebei echte potters! Regelmatig vragen ze of wij het gespaarde op hun rekening willen storten.
Ze hebben ook allebei een pinpas en die heb ik altijd in mijn telefoonhoesje zitten.
Als we dan eens bijv. in de Action lopen en ze zien iets, dan vragen ze: oh, mag ik dit of dat? En dan is het: ja hoor prima, hier is je pinpas! En dan denken ze nog we eerst 5 keer na! Heel handig, hahaha!
















 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Jen9  schreef op: 18-08-2017 18:47:49
Denk ook aan het nier verzekerd zijn 
Wat krijgt hij nog aan zakgeld, behalve het kleedgeld? Dus voor andere dingetjes zeg maar? Dat speelt natuurlijk ook.. kleding is niet het enoge wat ze zelfstandig gaan kopen.
Kleedgeld krijgen ze hier niet (ik vind 25 euro best weinig, knap dat dat lukt..., ze groeien elke keer overal uit..), de oudste van 14 krijgt 5 euro per week, naar eigen inzicht te besteden.. Dus op de woensdag (is hij van half 8 tot 5 de deur uit voor school), een lekker broodje op school kopen, verjaardagscadeautjes voor vrienden en gewoon dingetjes die hij leuk vindt en om te sparen..  Een hoop gaat op aan zijn muziek maken. Dure hobby.. Gitaalres betalen wij, maar gitaren, versterkers, drumstel en stokjes moet hij zelf aanschaffen (hoewel hij zo'n hoge gunfactor heeft dat wildvreemden hem zijn oude drumstel geven etcetera). Verder veel visspullen.....    Van zijn oma krijgt hij ook een tientje per maand.

Werken mag hij van ons doordeweeks niet. Zijn muziek kost hem meer dan 1,5 uur per dag (hij wil er zijn beroep van maken.. , vandaar.. en dat leer je niet op de mavo) School gaat ook niet erg gemakkelijk, hij werkt er hard voor.. maar mijn adhd-er concentreert zich soms erg lastig..

Volgend jaar maar paprika's of komkommers pulkken in de kassen van de zomer.....

Kleedgeld.. moet ik misschien ook eens aan denken.. maar t interesseert m zo weinig. dat ik bang ben dat hij er als een landloper bijloopt.. t interesseert m niks ook niet wat anderen er van zeggen  Ik ben er wel een voorstander van...
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Jen9  schreef op: 18-08-2017 18:49:28
Lees net op het nibud dat de minimale kledingkosten 55,50 per maand zijn..
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Amy-mv2  schreef op: 18-08-2017 19:22:25

Quote Jen9:
Lees net op het nibud dat de minimale kledingkosten 55,50 per maand zijn..



Maar Linda betaalt schoenen en jassen, dus dan red je dat wel.

Hier krijgt dochtr 100 per kwartaal. Wij betalen jassen en schoenen beide 2x per jaar tot 50 euro per jas/paar (rest zelf bijleggen) en ondergoed, sokken bh's ook.
Over een jaar wordt het meer, maar moet ze alles zelf gaan betalen.

Overigens neem ik het Nibud met een korreltje zout 
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Jen9  schreef op: 18-08-2017 22:13:59
Ik ook hoor..maar 25 euro per maand ga ik t echt niet redden..En ik.koop geen merkkleding en vrijwel alleen in de uitverkoop...Daarom zeg ik ook..ik vind t knap...


 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 19-08-2017 00:33:57

Quote Jen9:
Ik ook hoor..maar 25 euro per maand ga ik t echt niet redden..En ik.koop geen merkkleding en vrijwel alleen in de uitverkoop...Daarom zeg ik ook..ik vind t knap...




Staat ook nergens dat het lukt 😉 net pas mee begonnen dus gaan het zien

Maar wat het nibud adviseert kan ik niet missen.
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Spatje  schreef op: 19-08-2017 08:34:18
Mijn dochter krijgt 50 per maand voor alles en ze heeft van de 8x50 dit jaar nog 250 over

Dus 25 zonder schoenen en jas zou jaar ook lukken.  Ligt waarschijnlijk eraan dat het een meid is en die slagen bij bershka, zara en New Yorker voor heel weinig. 
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Spatje  schreef op: 19-08-2017 08:59:49
Ze zegt net dat ze nog 300 over heeft  
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Jen9  schreef op: 19-08-2017 09:47:56
Knap hoor...Ik woon niet bij een grote stad in de buurt..Kom er dan ook zelden..elke keer als ik er ben valt me idd ook dat de kleding daar goedkoper Is..

Ik heb wel 2 rouwdouwers..altijd buiten..altijd vies... Ze hebben dus wel veel kleding...en ik veel was
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Spatje  schreef op: 19-08-2017 09:51:40
Ze heeft nu 3 jeans voor 25 gescoord in Sluis 

En 2 hoodies bij zara voor 10

Al voor de winter 

Daarbij denkt zij net als ik.  3 broeken is zat als je er maar 1 aankunt. 


 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Jen9  schreef op: 19-08-2017 10:00:49
Drie broeken redden ze echt niet hier..Dan moet ik elke dag wassen.men t duurt even voordat t droog is..ik wil geen droger... Soms gaan er 2 a 3 broeken in een dag door 😂..Echt viezerikken zijn t.. 
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Spatje  schreef op: 19-08-2017 10:16:59
Hier ook geen droger.  Uiteraard heeft ze meer broeken, maar met deze 3 erbij kan ze weer de winter door.  Denk dat het verschil erin zit dat het echt een meisje is.  Oftewel een puber van 13 die bang is haar handen vies te maken 
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Jen9  schreef op: 19-08-2017 10:20:32
Dat denk ik ook.. Hier zitten ze elke dag in de sloot, en als ik ze dan niet direct de was in gooi, meurt mijn hele huis naar karper... 

Verder valt me op dat jongenskleding vaak wat duurder is.., en wat minder keus.. Maar dat kan aan de winkels liggen die we hier ..redelijk.. in de buurt hebben..

Ik ga ook eens over kleedgeld nadenken.. 
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Jen9  schreef op: 19-08-2017 10:46:49
Betalen jullie/ jullie kinderen van dit bedrag ook de sportspullen? Een judopak is bijvoorbeeld best prijzig.. twwe paar voetbalschoenen ook (kunstgras en gewoon gras, doe ik dat niet, dan gaat de fysio denk ik lekker vaak uit eten ) Keepershandschoenen zijn hier een paar keer per jaar nodig, a 40 euro per paar... daar vallen de gaten in na een paar maanden....


 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Monica Mv 2  schreef op: 19-08-2017 11:13:58
Ik denk dat ik mijn kinderen teveel verwen als ik dit lees.

Volgend jaar gaat hij naar het VO, dan gaat hij wel geld verbrassen en ik hoor van school en mijn dochters begeleiding dat dat ook nodig is in een puberbrein.

Wat mijn kinderen krijgen doet er niet toe. Want niet iedereen kan hetzelfde in de maand missen. Bespreek het nu met hem, maar blijf het bespreken want aan het eind van groep 8 en het eerste jaar op school veranderen de kinderen enorm in hun doen en denken.
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Monica Mv 2  schreef op: 19-08-2017 11:14:56
Ooh ja, dat verwennen was naar mezelf toe een beetje sarcastisch, maargoed, je kent mij hé  
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Spatje  schreef op: 19-08-2017 11:14:56
Nee betalen wij de sportspullen.  Hoort bij de opvoeding vinden wij.  Hier ook voetbal . Ja duur ik weet.  Keepers handschoenen wordt hier door de club vergoedt. 
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Femke  schreef op: 19-08-2017 11:29:11
Dure sportspullen combineren we ook vaak met verjaardagen en kerst/ sinterklaas..
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Spatje  schreef op: 19-08-2017 11:31:01
Ja klopt Femke. Hebben we hier vorig jaar ook gedaan.  Ze wilde een sportas van de club en die heeft ze toen cadeau gekregen van oma voor haar verjaardag  
 
Quote
RE: Hoeveel laten sparen van baantje
Jen9  schreef op: 19-08-2017 11:31:39
Zoo, dat is fijn Spatje, kost mij zeker 100 euro per jaar.. die keepershandschoenen..

Overigens, voor de duidelijkheid.. ik veroordeel hier niemand om het in mijn ogen lage bedrag he? Ik vind t juist super dat dat lukt..!
 
Quote
Navigatie


Reageren op Hoeveel laten sparen van baantje
Naam
Bericht