Menu
 

Topic:

Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?

Annemarie  schreef op: 19-03-2017 18:17:25
Onze jongste dochter van net 6 heeft platvoeten en loopt behoorlijk met de voeten naar binnen. Waardoor ze erg met haar voeten in-, door- en uitzakt. De medici zijn erg verdeeld. Het consultatiebureau zei altijd goed de voetjes in de gaten houden, maar met steunzolen beginnen we eventueel pas nadat ze minimaal 7/8 jaar is. De huisarts zegt ze groeit er wel overheen. De schoolarts daarentegen heeft haar nu doorverwezen naar de orthopeed in het ziekenhuis. Zij vond dat ze wel erg platte en doorgezakte voeten had em steunzolen eigenlijk wel zéér gewenst waren.

Nu ken ik het allemaal wel van mijzelf, heb/had ze al vanaf kinds af aan. De eersten kreeg ik aangemeten toen ik een jaar of 4/5 was. Ook via het traject: Schoolarts ("uw dochter heeft wel erg platte voeten") > Orthopeed ("uitgesproken platvoeten/ik hoor haar lopen") > Orthopedisch-Instrumentenmaker - "steunzolenboer" ("ze heeft uitgesproken steunzoolvoeten") > Steunzolen (het uiteindelijke resultaat van de vele artsbezoeken). Halfjaarlijks op controle bij de "steunzolendokter", de "goede" maar vooral dure kinderschoenen van Piedro, Renata e/o Bunnies (met dichte hiel en los en uitneembaar voetbed). Had toen altijd van zulke 3/4 metalen/stalen steunzooltjes (met z'n knikleertje aan de bovenzijde) voorgeschreven en aangemeten. Welke toen altijd d.m.v. het maken van gipsafdrukken van de voeten werden aangemeten. Die metalen/stalen waren altijd van zulke lompe en vooral brede (al je er bij het aanmeten niets van zei) welke dan uiteindelijk moeilijk te plaatsen waren in leuke meidenschoenen. Bin het aanmeten vroegen we altijd om smalle, smalle, en nog eens smalle.

Veel geholpen hebben ze nooit. Heb er géén betere voeten van gekregen.We extreem smalle voeten aan over gehouden, sommigen zeggen dat dat komt door het dragen van steunzolen tijdens de groei. De zolen trekken de voeten als het waren uit elkaar (maar of dat zo is ...?).

Wat zijn jullie ervaringen met steunzolen bij jullie kids (of hebben jullie ze zelf vroeger ook gehad die lompe metalen/stalen aan de hand van gipsafdrukjes?)? Betere voeten aan over gehouden, of hebben jullie ze nu ook nog steeds? Van welk materiaal hebben/hadden jullie ze dan gekregen?  
 
Quote
Navigatie
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Xxx  schreef op: 19-03-2017 19:02:47
Ik heb zelf steunzolen  sinds 5 jaar ongeveer. 
Van kurk en foam.  Zonder steunzolen heb ik echt pijn.

Mijn oudste zoon heeft nu ongeveer 2 jaar steunzolen (hij is nu 9)
Hij heeft de ziekte van Sever Schins  (chronische ontsteking van zijn groeischijf in de hiel), dit gaat over zodra de groei is gestopt.
Zonder steunzolen pijn en omdat hij ook doorgezakte voeten heeft lichtelijk gecorrigeerd. 
Maar...... de orthopeed heeft niet 100% gecorrigeerd omdat hij nog in de groei zit.

Zijn steunzolen zijn van erg flexibel materiaal....hij doet ze in zijn nikes, munich en hummel schoenen. Past bijna altijd.
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Chloe  schreef op: 19-03-2017 19:31:40
Ikzelf en kinderen hebben allemaal steunzolen ivm hypermobiliteit in eigenlijk alle gewrichten 😉Zonder verzwikken we constant enkels en knieën, krijgen kramp op vreemde plekken in de voeten etc. Ik heb ze helaas pas op volwassen leeftijd gekregen, waardoor mijn voeten toch een afwijkende stand hebben gekregen en ik behoorlijke blessures aan banden van knieën en enkels heb. Dus in ons geval was ik voorstander van vroeg starten met steunzolen.
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Harleysmama  schreef op: 19-03-2017 19:34:44
Hier ook steunzolen van foam. Tegenwoordig gebruiken ze volgens mij geen metaal meer. 


 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Mirandamvtenl  schreef op: 19-03-2017 20:20:42
Ik heb zelf ook steumzolen voor het naar binnen zakken van mijn voeten.

Mijn dochters van 6 en 8 hebben alle 2 sinds 8 weken stuenzolen. De oudste vanwege het naar binnen zakken van de voeten en de jongste voor het naar binnen lopen van de voeten en haar platvoeten. 
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 19-03-2017 20:36:23
Mijn dochter heeft sinds een.aantal weken steunzolen... ze heeft het tegenovergestelde van.platvoeten....de buitenkant van haar voeten raakt de grond niet.. ze steunt /loopt alleen op hak en bal vd voet.
Wat er dus voor zorgt dat ze continu pijn had.. kon haar sport niet meer beoefenen, niet meer gymmen etc..
Eigenlijk moest ze de zooltjes opbouwen..eerst alleen de ochtend na een week ook de middag en na een paar weken pas weer sporten..
Ze heeft ze vanaf dag 2 volledig in en ging na 1 week meteen sporten...
Ze heeft nog wel eens pijn, maar het is niet meer zo dat we na een atletiek training haar moesten dragen omdat ze niet meer kon lopen vd pijn.
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Banana  schreef op: 19-03-2017 21:55:27
ik heb nu steunzolen zon 3 jaar ik moet binnenkort nieuwe want mijn voeten doen weer erg veel pijn 
ik heb ze van foam en zonder gaat dus niet 
in de zomer heb ik birckenstock die aangepast worden door mijn podo 
als ik nieuwe schoenen koop en de zolen passen niet lekker dan passen ze ze aan op de schoen 


mijn moeder heeft ook zolen maar die heeft nog wel de ijzeren en dan 3/4 
ik weet niet of dat wel fijn is zij zweert erbij 
maar mijn voeten veranderen soms en dan moeten mijn zolen aangepast dat is bij ijzer natuurlijk veel lastiger als met foam 

is trouwens niet dat voeten beter worden in mijn geval is gewoon steunzolen voor altijd ... misshcine als ik nog is heel drastische afval :O maar kan is niehiel dat ik ooit van de zolen af komen en dan dus elke 2 a 3 jaar nieuwe zolen
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Bepje  schreef op: 19-03-2017 22:45:32
Ik heb ongeveer dezelfde ervaring als jij. Van die beugels nooit gehad maar wel zolen. Eigenlijk loop ik beter op die dingen maar heb er een hekel aan.  Momenteel heb ik ze niet meer overigens.  Het laatste paar was met kurk en een laagje leer maar kreeg dan ook weer zere voetzolen omdat die dingen zo keihard waren. 
Maar voor de stand van de voeten en mijn hele lijf, dat is een beetje scheef, is het wel beter. 
Voor een kind zou ik het wel doen als het geadviseerd wordt door een orthopeed.  
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Annemarie  schreef op: 23-03-2017 07:03:54
Vanmiddag met onze jongste naar de Orthopeed in het ziekenhuis. Wel spannend, alhoewel ik wel denk te weten wat er uit gaat komen. Steunzolen, netzoals bij haar zus en bij mij.

Waar gaan jullie heen voor steunzolen aanmeten? Ook de Orthopeed en de daaraan verbonden Orthopedisch-Instrumentenmaker of de moderne Podoloog? Vroeger, en dat is nog niet zo heel erg lang geleden, liep het allemaal via de "Steunzolendokter" in het ziekenhuis en werden er daar door z'n meisje van de Orthopedisch-Instrumentenmaker, welke gelijktijdig zitting had in het naastgelegen (gips)kamertje gipsafdrukken van je voeten gemaakt. Dat is en doen ze hier nog steeds zo.

Kreeg toen in mijn kinder- en pubertijd altijd die metalen/stalen steunzolen. Die hielden goed hun vorm en model. Als ze iets waren doorgezakt konden ze vervolgens worden opgeklopt/uitgeslagen e/o konden er nieuwe knikleertjes worden gemonteerd. Maar toen je nog in de groei was had je daar niet zo heel veel aan, want dan kreeg je altijd nieuwe omdat ze te kort waren. Erg belangrij was dat ze niet te breed waren want dan pasten de gewelfde matalen plaatjes niet mooi in je schoenen. Heb nog z'n oud stel liggen wel ik zo af en toe gebruik bij lang staan of als ik het in de rug heb. Hoe worden ze nu bij jullie dan aangemeten? Staan in z'n schuimbakje met roze oase/foam/fondant?
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Smvn&d  schreef op: 23-03-2017 10:53:18
Annemarie, 

Ik krijg te horen dat je via pb allerlei vragen stelt aan mensen die hier reageren, je kunt gewoon hier in het topic op mensen reageren.
Wil je nu echt gewoon simpele ervaringen, of ben je met een of ander onderzoek bezig, want als ik kijk naar wat je via pb stuurt betwijfel ik of je geen andere bedoelingen heb. Mede omdat je het via pb doet en je blijkbaar niet wil dat wij het als beheerders zien, alleen heb je oa een pb naar een moderator gestuurt, dus dat is dan niet zo handig.

Dus je kunt gewoon hier op mensen reageren. 
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Mie  schreef op: 23-03-2017 13:29:18
Ik kreeg vroeger de steunzolen ín mijn schoenen aangepast. Dus elke keer als ik nwe schoenen kreeg ( 2 a 3 keer per jaar) werden er nwe aangemeten. Ik mocht ook altijd maar uit een klein aantsl paren bij de gerenommeerde schoenwinkel kiezen.....grr
Op mn 10e was ik het zat en heb ik geweigerd...ik wou ook gympen met klittenband!
Daarna nooit meer steunzolen gehad en ook nooit klachten, al hoeft dat niks te zeggen.
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Annemarie  schreef op: 24-03-2017 10:52:37

Quote mie:
Ik kreeg vroeger de steunzolen ín mijn schoenen aangepast. Dus elke keer als ik nwe schoenen kreeg ( 2 a 3 keer per jaar) werden er nwe aangemeten. Ik mocht ook altijd maar uit een klein aantsl paren bij de gerenommeerde schoenwinkel kiezen.....grr
Op mn 10e was ik het zat en heb ik geweigerd...ik wou ook gympen met klittenband!
Daarna nooit meer steunzolen gehad en ook nooit klachten, al hoeft dat niks te zeggen.Mie,

Inderdaad vreselijk vroeger die lompe dure correctie kinderschoenen van Piedro, Renata e/o Bunnies. Niets modieus aan !!
Altijd met vetersluiting, dichte hiel, los uitneembaar voetbed en je moest er voor naar z'n gerenomeerde schoenenzaak.
Maar beetje stevige schoenen waren wel verstandig, mede gelet ik die 3/4 metalen/stalen steunzooltjes had. Jij die toen ook?
Hier werden altijd de voetbedjes bewaard voor het geval steunzooltjes niet meer nodig waren. 
Maar kreeg jij de steunzolen dan niet voorgeschreven en aangemeten door de orthopeed of orthopedisch-instrumentenmaker?
Had niet het idee dat je bij elk paar nieuwe schoenen of een grotere schoenmaat direct nieuwe zooltjes hoefde.


 
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Mie  schreef op: 24-03-2017 13:47:05
Nee, onze schoenenman was kinderorthopeed geloof ik. Hij stond hoog aangeschreven in heel NL, althans dat zei mijn moeder altijd.
Idd Bunnies, Piedro en Renata...er was er nog 1 maar die weet ik niet mee, mss wel Elefanten toen dat nog een goed merk was.
Ach, niet modieus is een groot woord. In eerste instantie liep iedereen op zulk soort schoenen. Pas toen de jaren '80 hun intrede deden met sneakers met klittenband (passend bij mijn roze/grijs/gele sweat rokje+sweater dus 1984-1985 ofzo) ben ik dwars gaan liggen.
Ik kreeg bij elk paar schoenen nieuwe op maat gemaakt voor dat specifieke paar, maar mss groeiden mijn voeten langzaam of juist snel zodat ik bij elk paar nieuwe kreeg...geeeeen idee meer.

Ik kan me sowieso geen stalen zooltjes/inzetten herinneren.
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Annemarie  schreef op: 24-03-2017 14:18:51

Quote mie:
Nee, onze schoenenman was kinderorthopeed geloof ik. Hij stond hoog aangeschreven in heel NL, althans dat zei mijn moeder altijd.
Idd Bunnies, Piedro en Renata...er was er nog 1 maar die weet ik niet mee, mss wel Elefanten toen dat nog een goed merk was.
Ach, niet modieus is een groot woord. In eerste instantie liep iedereen op zulk soort schoenen. Pas toen de jaren '80 hun intrede deden met sneakers met klittenband (passend bij mijn roze/grijs/gele sweat rokje+sweater dus 1984-1985 ofzo) ben ik dwars gaan liggen.
Ik kreeg bij elk paar schoenen nieuwe op maat gemaakt voor dat specifieke paar, maar mss groeiden mijn voeten langzaam of juist snel zodat ik bij elk paar nieuwe kreeg...geeeeen idee meer.

Ik kan me sowieso geen stalen zooltjes/inzetten herinneren.Mie,

Schoenen via de kinderorthopeed luxe zeg. Inderdaad Elefanten was ook nog z'n merk (die met de Olifant).
Inderdaad allemaal niet elegant, noch modieus maar eerder lomp. Hoe ouder je werd hoe minder kinderen er op en mee liepen.
Uiteindelijk werd je dan een bezienswaardigheid onder de meiden. Op een gegeven moment ook tijdje gestopt, paste het niet meer in
mijn levensstyle. Collegeschoenen, lage blokhakjes e.d., daar pasten die steunzolen niet in, waren de mode !!

Steunzooltjes liepen hier voor controle bij de Orthopeed in het ziekenhuis. Als je nieuwe moest omdat de oude zolen te kort/te klein
waren geworden moest je naar de Orthopedisch-Instrumentenmaker voor het laten aanmeten van nieuwe. Dat kon meestal direct na het bezoek aan
de Orthopeed in een naastgelegen kamertje waar dan zitting werd gehouden. De schoenen diende je zelf te kopen via z'n gerenomeerde schoenenzaak
in de stad. Kreeg je dan misschien (aangepaste) orthopedische schoenen omdat het via de Orthopeed liep? Moest je dan niet voor het maken van afdrukken?    
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Mie  schreef op: 24-03-2017 15:31:44
Nee, dat ging in de winkel. Die man had een speciaal apparaat en instrumenten/materialen.
Die man hield geen "zitting" hoor hahaha. Hij had zat werk aan mij/zusje/broertje voor een paar uur.
Ik vond het niet luxe, ik wist niet beter en vond het stomvervelend.
Ik ben nooit naar de orthopeed in het ziekenhuis geweest volgens mij, maar mss was hij wél aan het ziekenhuis verbonden, dat was de brillenman ook en die zat ook niet in het ziekenhuis.

Vanwaar je interesse eigenlijk? Je snapt denk ik wel dat ze dat tegenwoordig anders doen. 
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Annemarie  schreef op: 24-03-2017 18:49:27

Quote mie:
Nee, dat ging in de winkel. Die man had een speciaal apparaat en instrumenten/materialen.
Die man hield geen "zitting" hoor hahaha. Hij had zat werk aan mij/zusje/broertje voor een paar uur.
Ik vond het niet luxe, ik wist niet beter en vond het stomvervelend.
Ik ben nooit naar de orthopeed in het ziekenhuis geweest volgens mij, maar mss was hij wél aan het ziekenhuis verbonden, dat was de brillenman ook en die zat ook niet in het ziekenhuis.

Vanwaar je interesse eigenlijk? Je snapt denk ik wel dat ze dat tegenwoordig anders doen. Mie,

Maar dat was dan toch wel reuze makkelijk dat ze dat alles in de winkel deden. Gaat en ging hier allemaal anders zoals je kan lezen.
Luxe was meer in de contekst van "kinderorthopeed met schoenenwinkel e.d. Ik baalde ook altijd stierlijk van die controles, altijd maar weer nieuwe
en het aanmeten (maar dat was dan wel weer leuk). 

Beide dochters hebben ook steunzolen. Oudste al paar jaar, de jongste heeft ze net gisteren voorgeschreven en aangemeten gekregen.
Jongste krijgt meer kuipjes. Sta je dan meer in dan op.
Kostbare grappen ....................

Groetjes,
Annemarie.
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Bepje  schreef op: 24-03-2017 23:42:17
Met welke reden stel je per pb dezelfdevraag als hier ?  
 
Quote
RE: Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Mama_anja  schreef op: 04-12-2017 07:46:47
ik heb steunzolen het enigste is wel dat ik niet de gewone schoenen kan kopen 
ik moet binnen kort weer nieuwen hebben maar hij wacht tot ik geopereerd ben
 
Quote
Navigatie


Reageren op Steunzolen? Jullie (eigen) ervaringen?
Naam
Bericht