Menu
 

Topic:

Pompoenpitten

Jen9  schreef op: 02-11-2016 16:03:26
Ik gebruik best wel vaak pompoen in de keuken..maar gooi de pitten altijd weg.....  
Zonde....wat doen jullie ernee?
 
Quote
Navigatie
RE: Pompoenpitten
Mie  schreef op: 02-11-2016 16:04:44
De pompoenpitten die je in zakjes koopt zijn eigenlijk.......pitten van een courgette soort.

Je kunt die uit de pompoenene eten hoor, maar er is vast een reden dat dat commercieel niet gebeurt.
 
Quote
RE: Pompoenpitten
Jen9  schreef op: 02-11-2016 16:06:10

  1. Serieus? Die groenige?

 
Quote
RE: Pompoenpitten
Mie  schreef op: 02-11-2016 16:08:38
Weet ik niet precies, maar het is een soort die dus veel en grote pitten levert.
Wist ik ook niet hoor, maar ik hergebruik ook graag en had er dus al eens wat over opgezocht.
Ik goi ze nu toch maar weg, vriend wil ze niet in de tuin haha
 
Quote
RE: Pompoenpitten
Spatje  schreef op: 02-11-2016 16:08:52
Wij drogen ze en planten ze voor nieuwe pompoenen 
 
Quote
RE: Pompoenpitten
Mie  schreef op: 02-11-2016 16:10:11
Interessant!


Eet je regelmatig pompoen? Gooi de pompoenpitten niet weg. De pitten zitten, om te beginnen, in een dikke, vette massa van pompoenvruchtvlees. Pluk ze eruit en was ze. De beste tip om de pitten los te krijgen van de draderige vezels is om alles in een grote kom te leggen en daar stromend water over te laten lopen totdat de kom vol is. De meeste pompoenpitten zullen al boven komen drijven. Je kunt ze er nu makkelijk met een schuimspaan uitscheppen. Haal de overige pitten met je handen los. Leg de pitten daarna in een vergiet en blijf ze spoelen onder stromend water totdat al het oranje vruchtvlees weg is.


Droog ze goed af en leg ze op een stukje keukenrol. Laat ze drogen op de verwarming of in de zon. Je kan ze ook in de oven drogen op 40 graden. En dan komt een geduldig werkje. Elk zaadje snij je met een klein mesje open. De witte omhulsels gooi je weg en de groen-grijze kernen gebruik je om lekker op te peuzelen. Eerst even roosteren maakt ze nog lekkerder.


Geen zin om ze te pellen maar wel zin in pompoenpitten, koop ze lekker gepeld!
Nog een oplossing als je geen zin hebt in al dat gedoe van pellen, houd het dan simpel. Was de pitten, droog ze en stuur ze naar zaden voor leven. Deze organisatie collecteert voor zaden van bijvoorbeeld pompoenen, meloenen, appels, enzovoorts. Deze zaden gaan naar ontwikkelingslanden om ze te laten uitgroeien tot vruchten. ‘Send seeds. Send life’ is het motto van Zaden voor Voedsel. http://zadenvoorleven.wordpress.com/

 
Quote
RE: Pompoenpitten
Mie  schreef op: 02-11-2016 16:15:14
More info:



Pitten en zaden: Pompoenpitten




Pompoenpitten, ook wel pepita genoemd, zijn de zaden van een speciaal soort pompoen. De zaden van gewone pompoenen (Curcurbitae) hebben namelijk een harde en onverteerbare schil. De pompoen stamt uit Zuid-Amerika, maar de teelt ervan heeft zich over Noord-Amerika en delen van Azi� verspreid. De in ons land verhandelde soorten komen onder andere uit Mexico, China, Guatemala en Oost-Europa. 
Om ze voor consumptie geschikt te maken moeten de bastjes van de groene, ovale, platte pitten worden afgehaald. Omdat het pellen moeilijk en tijdrovend is, is het prijsverschil tussen gepeld en ongepeld aanzienlijk. Pompoenpitten kunnen rauw worden gegeten. Door ze licht te roosteren worden ze knapperig en krijgen ze een lekkere, nootachtige smaak. Eventueel kunnen na het roosteren zout en kruiden worden toegevoegd. Ook van pompoenpitten kan olie worden gemaakt, deze bevat ongeveer 18 procent verzadigde en 77 procent onverzadigde vetzuren.

 
Quote
Navigatie


Reageren op Pompoenpitten
Naam
Bericht