Menu
 

Topic:

kort lipbandje

Grietje  schreef op: 13-10-2016 11:25:01

Hallo, ik kom er deze week achter (via een lactatiekundige die toevallig een foto van mijn dochter zag) dat mijn jongste (7) een behoorlijk kort lipbandje heeft. Daar kwamen we op omdat er zo'n grote spleet tussen haar voortanden zit. Ik heb toen foto's gemaakt van haar lipbandje en volgens haar was het duidelijk: te kort. Ik ga binnenkort nog een keer live bij haar langs, ook om de tongriem te laten bekijken. Onze eigen tandarts heeft er nooit wat van gezegd en ook de logopedist heeft er nooit naar gekeken, terwijl ze daar was voor matige articulatie en afwijkend mondgedrag (niet goed slikken). Dat kan verband houden met het tekorte lipbandje. Dus ik kan terug naar mijn (al oude) tandarts en naar zijn mening vragen, of direct naar een tandarts die hier ervaring mee heeft en evt. het lipbanje kan weglaseren. Heeft er iemand bij een wat groter kindje een tongriem of lipbandje laten weghalen? Of heb je hierzelf last van gehad? Het lijkt me namelijk best wel even spannend voor het kind (verdovingsprikje, beetje napijn) maar als de stand van de tanden daardoor gaat verbeteren is dat ook wel wat waard natuurlijk.

 
Quote
Navigatie
RE: kort lipbandje
Sjellebelle  schreef op: 13-10-2016 11:37:24
Onze dochter van 12 is er afgelopen maart aan geholpen. Ze had ook een flinke spleet met zo'n hard spiertje ertussen, wat het onmogelijk maakt om de tanden aan elkaar te krijgen met een beugel. Ze zag erg tegen de behandeling op maar het is haar erg meegevallen, uiteindelijk vond ze de verdovingsprikken het ergste. Met een paracetamol na de tijd is de pijn prima te doen en het geneest in de mond verbazend snel. Haar spleet is nu al een heel stuk smaller en als haar grote hoektanden helemaal door zijn zou het volgens de tandarts helemaal aan elkaar moeten zitten, anders komt daar nog een vervolgbeugel voor. Het is dus best spannend, maar uiteindelijk valt het erg mee en is het resultaat mooi. 

 
Quote
RE: kort lipbandje
Grietje  schreef op: 13-10-2016 12:19:29
Dank voor je reactie! De moeite waard dus om verder uit te zoeken of het voor mijn dochter ook goed is om te doen. Ik ga in ieder geval volgende week even naar het spreekuur van de lactatiekundige en daarna waarschijnlijk voor een second opinion naar een tandarts die dit vaker doet (met laser).


 
Quote
RE: kort lipbandje
Sjellebelle  schreef op: 13-10-2016 12:52:32
Ik vond het de moeite zeer waard en onze dochter ook  wij zijn in het ziekenhuis bij de kaakchirurg geweest, e kreeg 3 verdovingsprikken. Hij sneed het lipriempje door, daar kwamen 2 hechtingen in en dat spiertje schraapte hij weg. Was zo klaar. 
 
Quote
RE: kort lipbandje
Suus  schreef op: 13-10-2016 13:52:30
Ik was 8 toen mijn lipbandje werd doorgeknipt. Kan mij er niks van herinneren behalve de loslatende hechting. Ik had ook een spleet, verder geen klachten. Ik zou het je tandarts vragen bij de eerstvolgende controle, denk niet dat het haast heeft. 
 
Quote
RE: kort lipbandje
Ma Dalton  schreef op: 13-10-2016 14:55:24
De tandarts zei tegen mij dat het weghalen het best in periode van wisselen zou kunnen. Dan schuiven met wat geluk de tanden zelf weer een stuk op de juiste plek. Mijn jongste heeft het heel heel flink. Maar hij is nu 3,5 en nu hoeft het gelukkig nog niet. Ik baal trouwens wel want ik heb enorme moeilijkheden gehad met bv omdat hij nooit goed aanhapte. Achteraf kon hij dat waarschijnlijk gewoon niet.
 
Quote
RE: kort lipbandje
Grietje  schreef op: 13-10-2016 17:09:09
Ja, soms wil het aanhappen niet goed met een te kort lipbandje. En dan kom je er op die manier achter, als er tenminste iemand is die dat signaleert. Ik had gelukkig geen problemen met voeden. Haast heeft de ingreep inderdaad niet. Ik heb mijn tandarts gesproken en die heeft in 30 jaar nog maar één keer hiervoor doorverwezen (hij is sowieso niet zo happig op ingrepen bij kinderen). Maar hij zei ook dat het best mogelijk was dat de spleet door het lipbandje veroorzaakt werd. Hij wil bij de volgende controle wel eens kijken (is over een half jaar pas).
 
Quote
Navigatie


Reageren op kort lipbandje
Naam
Bericht