Menu
 

Topic:

Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge

Boterbloem  schreef op: 14-09-2016 13:30:50






Ondanks leeftijdsverhoging blijven jongeren drinken 





 



Ondanks de leeftijdsverhoging voor alcoholgebruik van zestien naar achttien jaar blijven jongeren drinken. 14 procent drinkt meer dan twintig glazen per weekend. Ook is het makkelijker om alcohol te kopen. 
 








Dat meldt het Trimbos Instituut op basis van onderzoek naar het gebruik van genotsmiddelen onder jongeren tussen zestien en achttien jaar oud op het mbo en hbo.


De onderzoekers noemen de uitkomst alarmerend: "Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor de negatieve effecten van alcoholgebruik voor met name jonge mensen, is de drinkcultuur onder Nederlandse jongeren er nog altijd een van stevig drinken."


Ook blijkt uit navraag bij artsen, scholen en controleurs dat het alcoholgebruik onder jongeren niet is veranderd sinds de NIX18-campagne, die jongeren onder de achttien ervan moet weerhouden alcohol te nuttigen. 



Hbo


Volgens Trimbos heeft 80 procent van de 17-jarige hbo'ers in de afgelopen maand gedronken. Dit is aanzienlijk hoger dan hun leeftijdsgenoten op het mbo (61 procent) en het voortgezet onderwijs (65 procent).


Bij meisjes en jongens is een verschil te zien. 21 procent van de jongens drinkt in het weekend meer dan twintig glazen alcohol, bij meisjes ligt dit aantal op 7 procent.



Ouders


Jongeren die met een alcoholvergiftiging bij de spoedeisende hulp zijn beland, worden doorverwezen naar de Alcoholpoli. Volgens een woordvoerder van de Alcoholpoli ligt de oorzaak van het overmatig drankgebruik van jongeren vooral bij de ouders.


"Ouders vinden het moeilijk om hun kinderen vanaf zestien jaar te verbieden om te drinken. Sterker nog, ze kopen hetvoor hun kinderen en verstrekken het. Dat doen ze onder het motto: dan heb ik er nog een beetje zicht op." 


Staatssecretaris Martin van Rijn stelt dat de ouders het gesprek moeten aangaan met hun kinderen over alcohol, roken en drugs.





 
Quote
Navigatie
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Boterbloem  schreef op: 14-09-2016 13:31:42

Hoe staan jullie hier in, in de opvoeding?


Mogen jullie kinderen met 16 thuis al drinken later? Of wacht je tot de 18?

En denken jullie dat je het als ouders kan verbieden of werkt het tegendraads?

 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Proestie  schreef op: 14-09-2016 13:41:41
Ik vind dit een hele lastige... Mijn oudste is bijna 13 en is hier nog niet mee bezig, maar hoe over 3 jaar?
Ik dronk vanaf mijn 15e af en toe een alcoholisch drankje. Maar ik heb nooit echt heel veel gedronken. Nu drink ik soms in een weekend 2 wijntjes per dag en ook soms weken niet. Ik weet dus ook nog niet of ik het voor mijn kinderen zou kopen. Op zich vind ik het helemaal niet erg als ze een keer wat drinken. Ik denk wel dat het als ouders zijnde heel lastig is om hier grip op te houden. Je gaat namelijk niet mee als ze een feestje hebben en ik denk dat geen enkele puber zegt: ik mag van mijn ouders maximaal 2 biertjes dus daar houd ik me ook aan. Wij praten er wel met onze kinderen over, ze stellen er ook vragen over als wij wat drinken. Wij willen ze meegeven dat een keer een drankje best mag, maar wel met mate.
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Mama Van Drie  schreef op: 14-09-2016 16:31:48
Ik vind dit ook een lastige, geen idee waar je nou juist goed of juist fout mee doet.
Vaak wordt gezegd dat als je bv snoepen verbiedt of heel kort houdt dat juist die kinderen bij vriendjes aanvallen of erg vragen om snoep.
Dit is dan geen vrijbrief om te zeggen laat maar gaan want als je het verbiedt doen ze het vaak stiekem.
Lastig dus.

Ik heb twee zoons van 22 en 20, die mochten met 15 jaar thuis wel eens een biertje als we bv Chinees aten, of bbq etc.
Daar bleef het toen bij.
Middelste wilde dat niet eens die was daar wat later mee.

Ik heb het nooit echt verboden, ook geen voorwaarden gesteld van als je niet drinkt ( of rookt) tot je 18e dan krijg je dit of dat....vind dat onzin want je hebt daar totaal geen zicht op.

Ik weet dat mijn oudste van 22 wel wat weg kan drinken als hij met vrienden op stap is.
Nooit geen dronken kots partij thuis want daar pas ik voor, ook geen katers de andere dag.
Middelste drinkt alleen als hij met vrienden weg is of op z'n stage plaats laatst met afscheidsfeest, shotjes wodka bij foute antwoorden met een spel...dat soort dingen.
Maar hij komt altijd goed thuis met de juiste bus en op de juiste fiets.

We hebben het wel eens over maat houden....weten tot hoever je kunt gaan....ik denk dat iedere man....en misschien ook vrouw....wel eens ervaren heeft dat je te ver ging en besefte dat je dat niet meer moest doen.

Mijn jongste is een meisje en 12 jaar dus drank is nog ver van de bed.
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Mama Van Drie  schreef op: 14-09-2016 16:34:32
Eigenlijk ben ik er wel heel makkelijk mee, misschien dat het daarom juist geen verboden iets is wat erg trekt, geen idee.

 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Ma Dalton  schreef op: 14-09-2016 16:35:01
ik denk dat het betuttelende averechts werkt. Ik heb nog geen kind in die leeftijd. maar wel nichtjes en ja, die drinken wel degelijk een glas wijn thuis als er een gelegenheid is . Ik kan me niet voorstellen dat ik het anders doe
Deze periode van ontgroening enzo is vaak wel erg verknoopt met veel alcohol en dat vind ik wel bar. Ik heb ze weer zien lopen van de plaatselijke HBO instelling. Super gezellig, maar het droop van het bier.
Zeker HBO begin je met 17. en dan ben je ook wel erg jong als de druk om je heen erg groot is om mee te doen.
Afgezien van alcohol vergiftiging vind ik dat je met minder besef van je omgeving ( of helemaal laveloos) gewoon gevaarlijk. IN het verkeer. of als slachtoffer of juist dader van allerlei vergrijpen.
Dat is iets waarvan ik denk dat we als maatschappij misschien wat moeten veranderen.
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Mama Van Drie  schreef op: 14-09-2016 16:37:00
Oudste doet HBO,laatste jaar.
Middelste heeft eerst MBO gedaan en is nu begonnen aan HBO.....misschien dat de cijfers van HBO hoger uitvallen als van MBO omdat je dan meer met studentenvereniging en clubs te maken hebt? Beide Zoo S zijn geen lid van zoiets.
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Mama Van Drie  schreef op: 14-09-2016 16:39:08
Dan ben ik toch wel blij dat beide zoons niet de behoefte hebben zich aan te sluiten bij een studentenclub, je kan prima zonder.
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Meidenmama  schreef op: 14-09-2016 17:09:29
verbieden werkt averechts denk ik! Mijn oudste van 15 mag in het weekend best wel met uitgaan of als ze samen met vriendinnen is wat drinken. Meestal drinkt ze dan jilz. Ik weet gewoon dat mijn dochter geen grote drinker is. Iedereen kent zijn eigen kind het beste denk ik.


 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Mv E.l.s  schreef op: 14-09-2016 17:52:14
Ik heb hele duidelijke afspraken met mijn kinderen, inmiddels 13, 14 en 16 (bijna 17) jaar gemaakt. Tot 18 jaar, geen alcohol!!Wij zijn van mening dat, zeker pubers, duidelijke grenzen nodig hebben. Ze overzien hun eigen beslissingen nog niet voldoende. Veel bekenden om mij heen denken dat wanneer ze thuis hebben geleerd ermee om te gaan, ze dat buitenshuis ook doen. Ik geloof daar niks van. En door nu alcohol te verbieden, beginnen ze in ieder geval later met drinken. Mijn kinderen vinden het best. De oudste vindt het volgens mij zelfs wel prettig deze duidelijkheid. We hebben er niets tegenover gesteld, het moet vanuit henzelf komen.
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Jen9  schreef op: 14-09-2016 18:00:21
Hier hoop ik dat ook te bereiken.. tot hun 18e geen alcohol....  Het beschadigt de organen, grote drinker of niet..... 
(wat ik lees over meer dan 20 drankjes, dat heb ik ect mijn hele leven niet gedaan, zou acuut in slaap gevallen zijn...)

Iets ertegenover stellen vind ik altijd een beetje raar, vond ik vroeger al leeftijdsgenoten hun rijbewijs kregen als ze niet gerookt hadden.. de helft rookte stieken toch, de andere helft deed t volgens mij om dat rijbewijs, niet om hun gezndheid.. Dus nee, dat ga ik zeker niet doen.. Ze moeten zelf verantwoordelijk zijn, zich ook zo voelen, niet omdat ze iets krijgen..... beetje chantage ook eigenlijk....
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Boterbloem  schreef op: 14-09-2016 18:25:26
Wij zijn er met onze kinderen (8 en 10) nu soms al mee bezig.
Als ze een slokje vragen (voor de grap of niet) dan leggen we uit dat het de hersenen beschadigd en dat het zelfs verstandig is te wachten tot je 21 bent.
Daarnaast leggen we ze ook uit dat als ze straks ouder worden ze zelf de verantwoordelijkheid hierover hebben. Dat wij dus niet willen dat ze gaan drinken, maar wij niet altijd kunnen zien wat ze stiekem doen.
Maar dat ze ook de gevolgen dan weten en zelf goed moeten nadenken over hoe belangrijk ze het vinden.
We hebben het over groepsdruk die ik projecteer naar het nu (jij bent een sukkel, want jij hebt geen levi's aan, jij hoort er bij want je hebt adidas schoenen aan, dat idee en dan met drinken).

En straks? Dan hoop ik dat ik genoeg heb voorgelicht.
Thuis zullen ze het niet krijgen, op feestjes waar ik bij ben ook niet.
En dan gaat het om vertrouwen...

En hoe ik er dan mee omga wanneer ze het wel doen? Geen idee...
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Mie  schreef op: 14-09-2016 19:00:36
Ik denk dat het van kind tot kind verschilt en heeeeeel erg van het karakter afhangt.
Sommige kinderen varen het best bij een absoluut verbod door hun ouders, want weten zelf geen maat te houden en zijn goed in regels opvolgen.
Er zijn er die door een verbod JUIST stiekem gaan drinken omdat dan stoer en spannend is
Anderen kun je beter uitleggen waarom iets slecht is en daarna verbieden of matig toestaan.

Etc etc etc

Mijn kinderen mogen van mij proeven ( gisteren een slokje panache <1% alc). Ik leg ze uit warom alcohol slecht voor je is.
Maar van mij moegen ze vanaf dat ze 15 of 16 zijn op hun bijv. verjaardag, oud en nieuw ofzo één (1) klein glaasje licht alcoholisch iets ( bier, wijn, jillz ofzo). Dat is geen 1 keer per week en ook geen 1 keer per maand. Maar zal op de vingers van 1 hand te tellen zijn per jaar.


 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Mamvan3  schreef op: 14-09-2016 21:43:44
Wij verbieden het niet. Klinkt raar?? Misschien, maar onze kinderen draaien sinds dat ze een jaar of 13 zijn mee met EHBO diensten bij concerten (als stagiaire, ze mogen dan nog geen handelingen uitvoeren). Daar zien ze genoeg wat betreft drank en drugs. Ik zie dat als de beste leerschool! 
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Annie  schreef op: 15-09-2016 09:53:36
Ik ga dat niet verbieden. Van mij mogen ze best een glaasje alcohol. En soms is de beste leerschool om er een keer goed ziek van geweest te zijn. 
Bovendien heb ik liever dat ze alcohol en de effecten ervan ervaren hebben als ze nog geen rijbewijs hebben. 
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Chloe  schreef op: 15-09-2016 10:22:20
Mijn dochter van bijna 12 vindt alcohol maar stom en wil noooooit gaan drinken. Haar kennende geloof ik dat ook best. Zoon van 8 vindt drank wel spannend. Ik leg hem uit waarom alcohol sowieso niet gezond is en waarom het extra slecht is als je jong bent. Zoals mijn kinderen in elkaar zitten, overal serieus over nadenken, bewust met gezondheid bezig zijn etc, verwacht ik dat ze geen gekke dingen gaan doen. En ik zal ze zeker aanmoedigen om drank zo lang mogelijk te laten staan. Diep in mijn hart vraag ik me wel af hoe groot het probleem is als je kind met een jaartje of 16/17 incidenteel een drankje drinkt, maar dat zal ik niet hardop zeggen. In onze tijd was dit normaal. Ik dronk ook wel eens wat op die leeftijd, maar ben in mijn hele leven nooit dronken geweest en heb het altijd bij af en toe een drankje in het weekend gehouden.
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Mv5  schreef op: 16-09-2016 09:45:23
Ben het eens met mama van drie. Kinderen die thuis weinig mogen, gaan dat elders compenseren. Heb dus liever dat ze vanaf een jaar of 15/16 af en toe thuis iets proberen, dan dat ze zodra ze 18 zijn helemaal los gaan. Ook vind ik het beter als ze voordat ze een rijbewijs halen weten wat alcohol met je doet. Wel leg ik uit dat het niet gezond is en zeker niet op jonge leeftijd. En natuurlijk dat ze niet moeten drinken omdat iedereen het doet.
Mijn kinderen drinken gelukkig niet zo veel (althans, de oudste twee, de rest drinkt nog niet). Heb nog nooit kots hoeven ruimen of ze midden in de nacht ergens laveloos op moeten halen en dat houd ik graag zo. Dat weten ze ook.
 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Son  schreef op: 16-09-2016 09:56:07
Mijn dochter wordt volgende week 15 en maalt er niet naar. Als ze op een feestje is, dan is het tegenwoordig allemaal alcoholvrij.

Pas een sweet 16 verjaardag waar wel alcohol geschonken werd, waar ik ook was. Ze heeft wel een slokje geproefd van vriendin, maar ze heeft er niks mee.

Wel hebben we met oud en nieuw geloof ik samen een flugel gedronken.

Ik vind best dat je voorzichtig moet zijn met alcohol. Maar als je het een keer op een feestje drinkt, zal ik me daar niet druk om maken. 

Nu gaat ze nog niet echt uit, (ja naar fris...maar het woord zegt t al) maar als ze dat wel gaat doen, dan zal je dat wel beetje in de smiezen moeten houden denk ik.


 
Quote
RE: Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Tessa_mv2  schreef op: 16-09-2016 13:17:32
Mijn dochter is bijna 14 en 2 weken geleden vroegen haar vriendinnen of ze mee ging naar een dorpsfeest. Want daar konden ze wel bier krijgen. 
Mijn dochter heeft zonder het ons te vragen al tegen de meiden gezegd dat ze niet mee gaat.
Ze zei dat ze daar geen zin in had.

Wij zeiden, maar als jij naar dat feest wil mag dat best, als je zelf maar niet drinkt (ze vind frisdrank met prik al niets).
Ja doei zegt ze, zit ik daar met mijn vriendinnen die wel drinken en raar gaan doen. Ik blijft wel gezellig bij jullie.

Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat, want deze meiden zijn super leuk en lief, beetje gestoord ;-) en willen alles uitproberen.
Komen vaak in de meest vreemde situaties terecht.
Gelukkig wil mijn dochter het nu zelf nog niet.

Verbieden doe ik niet, is dus ook niet nodig.
Maar ik moedig het ook zeker niet aan.

Dochter van mijn vriendin (16,5) is laatst in het ziekenhuis beland.
Ze had de hele week gefeest, was ontzettend slaaptekort en had 2 glaasjes drank gehad. Kwam ook uit het bloed dat ze maar weinig had gedronken maar het was er enorm ingeknalt.
Combi vermoeidheid, warmte en drank gingen niet samen. Ze is flink geschrokken.
Mijn dochter was hier ook behoorlijk van onder de indruk trouwens.


 
Quote
Navigatie


Reageren op Ondanks leeftijdsverhoging blijven jonge
Naam
Bericht