Menu
 

Topic:

brilsterkte kind met dyslexie

Anon  schreef op: 24-06-2016 15:21:37

Mijn dochter heeft van kleuter af aan een bril gehad ivm 1 oog wat naar binnen trok. Ze heeft een lichte cilinder en +1,50 en +1.75 waardoor ze een bril had met +0.75 en +1,00 had met de cilinder erin -0,75 en -1,0. Nu is ze vandaag opnieuw gemeten en kwam ze uit op dezelfde cilinders met beide ogen +1,75. Haar ogen staan mooi recht. Nu is het advies om het zonder bril te gaan proberen. Vorige keer werd gezegd dat het goed is om de bril te houden ivm haar (zeer) ernstige dyslexie (maar dan ook zeer zeer ernstige dyslexie). Nu zijn haar ogen achteruit gegaan en mag ze het zonder proberen. Heel fijn voor haar natuurlijk, maar klopt dit advies? Ze moet in oktober terugkomen als ze er toch last van zou krijgen of als ze achteruit gaat met lezen.

Wat is wijsheid, idd afwachten, want het is echt normaal of toch een bril aanschaffen en het risico niet lopen, want het is toch niet normaal.....De metingen zijn met druppels gedaan door een orthopist.

 
Quote
Navigatie
RE: brilsterkte kind met dyslexie
Rianne74  schreef op: 24-06-2016 15:35:09
Dyslexie en een bril hebben NIKS met elkaar te maken. Toevallig heeft onze oudste ook een bril en dyslexie. Maar... pas in groep 5 kwamen we er achter dat hij een bril nodig had. +3,5 geloof ik beide kanten en cilinder.. De dyslexie kwam er pas in de eerste van Voortgezet onderwijs uit.

Ik zou mijn kind in de gaten houden of ze problemen krijgt met kijken zonder bril. Zo ja dan toch een bril aanschaffen.
 
Quote
RE: brilsterkte kind met dyslexie
Anon  schreef op: 24-06-2016 16:21:05
Ik weet dat het geen verband heeft maar het helpt wel als je de letters iets scherper ziet. De bril vergroot en dat helpt wel natuurlijk. Mijn kinderen hebben ook baat bij een leeslineaal bijv. 
 
Quote
RE: brilsterkte kind met dyslexie
Cir  schreef op: 24-06-2016 19:38:49
Ik snap denk ik wel wat je bedoelt. Het gaat allemaal al zo moeizaam. Je wilt niet dat ze nog eens extra moet gaan worstelen met moeilijk zicht erbij.
Ik denk dat ik het zou proberen zonder bril en afgaan op wat je dochter zelf aangeeft en wat je zelf ziet als ze aan het lezen is.
 
Quote
RE: brilsterkte kind met dyslexie
Debbel79  schreef op: 24-06-2016 21:18:03
Dyslexie staat los van een brilsterkte. 
Ik zou het advies opvolgen. Dit doen ze zodat haar oogspieren aan kunnen sterken en zelf wat sterker worden. 

Dyslexie staat hier echt los van. 
 
Quote
RE: brilsterkte kind met dyslexie
Jen9  schreef op: 24-06-2016 23:45:30
En zo'n dyslexiebril. met gekleurde glazen?
 
Quote
RE: brilsterkte kind met dyslexie
Anon  schreef op: 25-06-2016 07:53:08
Dank je wel voor de reacties. 
Het is idd wat Cir schrijft. Het ondersteunt haar bij het lezen, geeft net even iets meer rust doordat het vergroot wordt en de ogen tijdens het lezen iets minder hard hoeven werken.
ze moeten kenbaar harder werken dan andere kinderen en dat moet ze sowieso. We präten hier over een vorm van dyslexie die heel ernstig is, Ze zou in principe op basis van haar iq vwo met 2 vingers in haar neus kunnen doen, maar  leest met een jaar behandeling en 3 jaar leesonderijs op m3e3 niveau. En daar heeft ze heel hard voor gewerkt, Als we haar dan ondersteuning zouden ontnemen door nu geen bril meer te geven zou ik dat niet fijn vinden. Dat is mijn twijfel.

dus nogmaals ik weet dat de bril losstaat van de dyslexie, het is meer het hulpmiddel. Een stok hoort ook niet bij een kunstbeen, maar helpt wel bij het leren lopen, zeg maar.

x lens is net weer onderzocht en blijkt niet effectief te zijn. Als het wel zo zou zijn zou het waarschijnlijk wel vergoed worden want de behandeling die ze nu heeft is een heel stuk duurder.
 
Quote
RE: brilsterkte kind met dyslexie
Debbel79  schreef op: 25-06-2016 11:38:29
Ik begrijp je dilemma. 
Maar als betekend dat met die stok blijven lopen je nooit meer van dat kunstbeen af komt.... En zonder stok leren lopen betekend dat je je eigen been weer krachtig terugkrijgt...  ðŸ˜‰
 
Quote
RE: brilsterkte kind met dyslexie
Anon  schreef op: 25-06-2016 14:17:10
de ellende is dat ze nog niet goed genoeg heeft leren lopen, zeg maar. Maar goed. We hebben nog een reserve bril dus die kunnen we af en toe opzetten. Haar echte bril is kapot gegaan, vandaar dat we opnieuw ging meten. En goed in de gaten houden samen met haar behandelaar. Als ze achteruit gaat, gaan we weer snel aan de bril...
 
Quote
Navigatie


Reageren op brilsterkte kind met dyslexie
Naam
Bericht