Menu
 

Topic:

Kruidentuintje beginnen

Mv E.l.s  schreef op: 06-06-2016 23:24:53
Ruimte genoeg, daar ligt het niet aan. Maar om het overzicht te bewaren, ben ik van plan om een klein stukje tuin om te toveren tot kruidentuin of misschien nog een krop sla, maar wil zeker niet zo groot. Wie heeft dit ook, welke kruiden raden jullie aan? Tips, advies? Graag!
 
Quote
Navigatie
RE: Kruidentuintje beginnen
Banana  schreef op: 06-06-2016 23:30:17
ik en kruiden gaan niet zo goed samen 
ik zou kijken  naar wat je gebruikt en daaar iets van aanleggen 
kruiden hebben vaak niet veel ruimte ndoig die zou je ook in een schoenen zak aan de muur kunnen doen of zon stapel bleompot staat ook gezellig 

vaak zijn het 
petersellie 
bieslook 
basilicum 
munt ook erg lekker 
tijm 
rozemarijn 
dille 
kamille 

kwa sla vind ik rucola ook altijd erg lekker vers 
uitjes en knofloook ook erg leuk doen het altijd goed 
 
Quote
RE: Kruidentuintje beginnen
Jen9  schreef op: 07-06-2016 05:58:50
Ik heb wel 6 verschillende soorten munt, doe er weinig mee, soms door de couscous of ik laat t in water trekken.. Maar vooral om mijn neus erin te steken...

Basilicum:verschillende soorten, maggi-plant, thijm, dille, peterselie,
soms bieslook, rozemarijn, oregano....
 
Quote
RE: Kruidentuintje beginnen
Emilie  schreef op: 07-06-2016 14:27:24
Leuk, een kruidentuin! Ik ben altijd heel fier als ik iets klaarmaak met eigen gekweekte (groenten) of kruiden.
Een paar tips:
Kruiden staan graag op een warme plaats, beschut voor de wind, de meeste zijn grote zonnekloppers en ze zijn vaak allergisch aan een grond die lang nat blijft en slecht afwatert.
Rozemarijn, tijm, salie, bonenkruid, hyssop, laurier en lavendel zijn voorbeelden van Mediterrane kruiden.  In hun natuurlijk biotoop is de grond vaak vrij arm en is het zonnig en droog, dus ook hier doen ze het vaak minder op heel vette en/of vochtige grond.  Vooral vocht en kou (de klassieke combinatie in onze winters) is vaak nefast voor de wortels van deze kruiden, waardoor ze gaan rotten, zorg zeker voor voldoende afwatering.
Basilicum vormt een uitzondering, dit kruid komt oorspronkelijk uit een veel vochtiger klimaat met een rijkere bodem, zorg er dus voor dat de grond waarin de basilicum staat nooit volledig uitdroogt.  Beschut hem ook tegen rechtstreekse middagzon, want dan zouden de blaadjes kunnen verbranden.

 Wat heb ik staan? Basilicum – Bieslook – Bonenkruid – Dille – Laurier – Lavendel – Munt – Rozemarijn – Salie – Tijm


 Hou er wel rekening mee dat sommige kruiden aan expansiedrang lijden en dus goed moeten worden ingetoomd.  Het kan handig zijn om een plastiek bloempot (minstens 40cm hoog), waar je de bodem uit snijdt, te nemen, en deze in de kruidentuin in te graven.  Laat hem ongeveer 10 cm boven de grond uitkomen.  Hierin kan je met een gerust hart Mierikswortel of citroenmelisse planten, zonder het risico te lopen dat deze je hele kruidentuin gaan overwoekeren. 

Naast de kruiden staat er bij ons ook: ruccola, eikenbladsla en kerstomaatjes. Op onze composthoop staan 1 corgetteplant en een pompoenplant. Tegen het eind van de zomer nemen die bijna de volledige composthoop in!

Veel succes,
Emilie

 
Quote
Navigatie


Reageren op Kruidentuintje beginnen
Naam
Bericht