Menu
 

Topic:

Spaargeld kids

Benieuwd  schreef op: 03-06-2016 06:24:58
Naar aaleiding van de topics over inkomen, en de discussie over het evt gebruiken van spaargeld kids, ging met afvragen hoeveel jullie dan sparen voor de kids.... Sparen jullie gewoon door zolang het kan? Of een vast bedrag per kind. Als je meerdere kinderen hebt, wordt het bijv. bij nummer 3 of 4 wat moeilijker om nog te sparen misschien. 

Wij zijn nu gewoon aan het sparen, maar misschien stoppen we wel bij bijv 7000 euro. Omdat je zelf het geld kunt gebruiken?

Hoe doen jullie dat?
 
Quote
Navigatie
RE: Spaargeld kids
Ik  schreef op: 03-06-2016 21:22:36
ja 1984 voor hbo en 1132 voor mbo
als je mazzel hebt en je kind dat jaar na 1 oktober 18 wordt dan betaal je dat collegegeld/lesgeld pas het jaar daarop 
 
Quote
RE: Spaargeld kids
Miepie1972  schreef op: 03-06-2016 22:00:08
Yessss! Hier zijn de meiden van 6 en 9 oktober! Toch nog goed gepland dus😉
Alleen hier duurt het nog wel een paar jaar, zal misschien nog wel veranderen.
Wij sparen maandelijks voor de kinderen en er gaan ook regelmatig extraatjes naar hun spaarrekening.

 
Quote
RE: Spaargeld kids
Evenanno  schreef op: 04-06-2016 09:26:08
15 euro per maand per kind, meer kan ik niet missen.
Studeren zal dan moeten via een studiebeurs/lening het is niet anders
 
Quote
RE: Spaargeld kids
Smvn&d  schreef op: 04-06-2016 15:12:14

Quote Mama van drie:
MBO kost 2000 euro per jaar? Aan wat dan? Mijn middelste is bijna klaar met mbo, dat heeft het niet gekost per jaar, misschien ligt het eraan welke studie je doet. Hij heeft applicatieontwikkelaar gedaan. Tot je 18e kost het niks, vanaf je 18e is er studiebeurs.
Of zoals nu het leenstelsel. Kan me niet voorstellen dat alles eraf gaat want het is wel de toekomst van de economie, als er steeds minder kinderen gaan studeren dan help je je eigen economie om zeep, dat zie ik niet zo snel gebeuren.



Toen ik het mbo deed betaalde we iets van 1300 lesgeld per jaar, ik rond de 800 voor boeken, man 400 ofzo, maar die had weer een dure pc nodig, nog geld voor bepaalde uitstapjes. Best duur al met al.
Dat je nu tot 18 geen lesgeld betaald klopt, maar ik laat mijn kinderen niet in de stront zakken als ze 18 zijn, jij wel? Als het ff kan dan zou ik graag hebben dat er zo min mogelijk geleend word. En als dat niet kan dan moeten ze wel. Maar liever niet natuurlijk.
 
Quote
RE: Spaargeld kids
Smvn&d  schreef op: 04-06-2016 15:17:02
al snap ik wel dat je het zo makkelijk ziet, als kind nog bij mammie woont is het allemaal natuurlijk alweer een stuk goedkoper.
Helaas moesten wij, en vele andere gewoon zelf hun huur en alles betalen, niks nog bij mammie, niks je eten klaar op tafel. 
Valt echt vreselijk tegen hoor. 
Dus als het even kan, hoopt deze mammie dat dat anders kan.
 
Quote
RE: Spaargeld kids
Mama Van Drie  schreef op: 04-06-2016 15:31:21
Het eerste jaar hebben wij het betaald, laptop...boeken...maar de jaren  erna spaarden ze zelf voor boeken en college geld.

Mijn kinderen betalen ook zelf hun zorgverzekering...kleding etc.
Ja ze wonen nog thuis maar ik weet van andere studenten die op kamers zitten dat ze er allemaal voor werken ook, net als mijn kinderen en ik zie dat niet als in de stront laten zakken, is alleen maar lerrza dat ze ervaren dat geld niet zomaar aan komt waaien.
Maar ik ben daar misschien wel ouderwets in, als ik medemoeders spreek met studerende kids dan zijn dieook ouderwets, zij denken er ook zo over.


 
Quote
RE: Spaargeld kids
Mama Van Drie  schreef op: 04-06-2016 15:32:47
Zodra ze een betaalde baan hebben en dus vast inkomen en ze wonen nog thuis dan vraag ik ook kostgeld, zouden vele misschien ook niet doen.
Ik zet dat wel apart maar dat hoeven ze niet te weten.
 
Quote
RE: Spaargeld kids
Mama Van Drie  schreef op: 04-06-2016 15:44:38
En ze mogen nog steeds thuis wonen😉
De oudste zou wel eruit willen maar wil niet op kamers maar dan liever een appartement huren en dat is nog een beetje lastig, te kort ingeschreven, of er mogen geen studenten in etc.
Hij wil graag afstuderen in Californië, dus als dat door kan gaan dan is hij een half jaar  weg...
 
Quote
RE: Spaargeld kids
Chloe  schreef op: 04-06-2016 22:42:58
Ik zie niet in wat dat met ouderwets te maken heeft mama van drie. Mijn ouders hebben destijds voor mij mijn collegegeld universiteit, boeken en rijbewijs etc voor me betaald en mijn ouders zijn/ waren heel ouderwetsIk hoop dit voor mijn kinderen ook te kunnen doen. Eigenlijk vind ik dat dat ook een verantwoordelijkheid is die ik ben aangegaan op het moment dat ik moeder wilde worden. Je weet dat die kosten er ooit aan komen. Baanverlies oid dan buiten beschouwing gelaten, dan ligt de situatie weer anders.
 
Quote
RE: Spaargeld kids
Krumelke  schreef op: 05-06-2016 08:03:37
wij sparen 2 euro per kind per maand en ze krijgen van schoonouders altijd vast bedrag en daar kopen wij dan een kado van voor verjaardag en een voor sinterklaas, rest blijft op de spaar van de kinderen staan.
en extraatjes van opa's en oma's. mijn ouders geven elk 10 euro per maand op de bank omdat ze dat kunnen missen.
en dan krijgt de oudste 1 euro per week zakgeld waarvan 50 cent in zijn spaarpot gaat en 50 cent in zijn portemonee. wil hij iets duurders dan moet hij sparen. geld wordt daarvoor niet van zijn spaarrekening gehaald. 

 
Quote
RE: Spaargeld kids
Smvn&d  schreef op: 06-06-2016 13:39:19
Ik moest er ook gewoon voor werken hoor, van 8 tot 4 school/stage om vervolgens de avonddienst tot 23 in te gaan.

Wij hebben samen een appartementje gehuurd. Was het makkelijkste, en ook niet duurder en veel fijner. We hadden eerst beide een kamer. Maar dat gezeik altijd, mensen die hun zooi niet opruimen, vieze plee. nee dankje.

En ik vind daar zeker niets ouderwets aan, die van mij zullen ook zeker moeten gaan werken, maar met hoe het tegenwoordig gaat hebben ze in no-time een dikke vette schuld, dat vind ik niet nodig als het even kan. Je leven al met schulden beginnen. 
Maar als het niet anders is dan zullen ze wel moeten, ook daar ben ik makkelijk in.
 
Quote
RE: Spaargeld kids
Myself  schreef op: 06-06-2016 13:48:27
Wij sparen voor de kinderen, maar dit blijft van ons, wij bepalen wanneer het gebruikt wordt, zeer waarschijnlijk wel voor hun studies.
Zelf hebben ze ook een spaarrekening en als ze zelf salaris ontvangen van hun baantje (nu nog alleen de oudste) gaat de helft naar hun spaarrekening.
Ik heb zelf ook altijd moeten werken voor mijn eigen opleiding en mocht het zo zijn dat ze dure opleidingen gaan doen, willen wij ze zeker wel helpen, maar zullen ze ook zelf mee moeten betalen.
Daarom wil ik dat ze nu ook al  sparen.
Des te minder studieschuld, des te beter, zolang je die mogelijheid hebt natuurlijk.
Want schuldenvrij na een studie....da's hier denk ik ook niet aan de orde tzt.
 
Quote
RE: Spaargeld kids
Marli  schreef op: 07-06-2016 12:31:13

Hier ook iemand die alles zelf heeft moeten betalen; er was gewoon geen geld toen wij gingen studeren; toch hebben we het gered. Alledrie een baan waarmee we de stufi af hebben kunnen betalen. Toen mijn ouders wat beter in de slappe was zaten, hebben ze ons wel het geld geleend om de IBG af te betalen; geen rente is altijd nog beter dan minimale rente.

Wij sparen wel voor de meiden, een vast bedrag per maand. Ze zijn nu 7 en 9 en we zijn 'volop' bezig met de financiele opvoeding. De oudste heeft een gat in de hand en moet een kasboekje bijhouden, de jongste kan goed sparen, maar wil ook graag uitgeven als het bedrag hoog genoeg is voor die ene Lego Friends doos .


We willen helpen, maar alleen als de dames er niet met de pet naar gooien. Ze krijgen het niet kado zeg maar. Het is wel zo dat als ze een zware studie willen doen waarnaast het bijna onmogelijk is om te werken, ze support zullen krijgen om het wel te doen. Beide hebben nog geen idee wat ze willen. De oudste zal de komende 2 jaar wat meer gericht na moeten gaan denken, die gaat naar groep 7. Wat wil ze worden en welk 'traject' moet ze dan in? Wil ze dokter, piloot of dierenarts, psycholoog worden, dan zal ze toch wat meer moeten investeren dan als ze de ambitie heeft om administratief medewerker, moeder, bloemist of winkelmedewerker te worden. Alles is prima, maar vraagt wel een andere aanpak en financieel plaatje.

 
Quote
RE: Spaargeld kids
Chloe  schreef op: 12-06-2016 23:20:43
Marli, ik denk dat het wel erg vroeg is om vanaf groep 7 al te bedenken wat voor studie of opleiding een kind wil gaan doen . Wist het na mijn Atheneum nog nauwelijks. Eerst het advies maar eens afwachten. Een kind met VWO capaciteit laat je geen Mavo doen, omdat hij bedacht heeft om administratief medewerker te worden toen hij 10 was lijkt mij
 
Quote
Navigatie


Reageren op Spaargeld kids
Naam
Bericht