Menu
 

Topic:

Montessorischool

Pacific  schreef op: 30-05-2016 11:12:15
Wij gaan waarschijnlijk verhuizen en tegenover dat huis is een Montessorischool.  Eerder wel eens over nagedahct, maar door de afstand verder niet meer mee bezig geweest. Maar nu is de school tegenover het huis. Dus denk ik er toch weer over.

Mijn zoontje wordt in aug 4 en gaat dus na de zomer naar gr.1 . Wat vinden jullie van dit onderwijs? Wat zijn de voor en nadelen? Ik hoor graag ervaringsverhalen
 
Quote
Navigatie
RE: Montessorischool
Xsara  schreef op: 30-05-2016 13:28:56
ik kan moeilijk vergelijken maar heb onze kinderen van het begin af op montessori onderwijs gedaan. we hebben wel op andere scholen gekeken.

mij trok het zelfstandige werken, dat de kinderen hun taken af moet hebben binnen een gesteld kader. Ze werken daardoor erg zelfstandig. Ik vond het een goede leerschool voor het latere onderwijs. op de middelbare en later op hbo wo moeten ze ook zelf plannen en zelfstandig werken. 

daarnaast sprak het ons aan dat je hier 2 of 3 groepen bij elkaar in de groep hebt. zo ben je in staat om dingen die je aanspreken al eerder op te pikken en dingen die moeilijk gaan nog een keer mee te doen met de andere groep. Ook het helpen en geholpen worden door andere leerlingen vind ik een plus! 


Op zich moest ik wennen aan het soms wat softe, maar dat is misschien op deze school zo. er zijn weinig meesters of mannelijke rolmodellen op en rond school. mijn kinderen hebben een vader dus voor hen lijkt het mij geen gemis. als er eens een inval meester of student is geeft het een hoog giebel gehalte.. 

dit zijn mijn ervaringen mijn kinderen zijn nu 9 en 6 en zitten in groep 3 en 5.. 

maar ik zou als ik jou was ook op andere scholen kijken in de buurt. het gevoel is wat mij betreft ook erg belangrijk..  succes
 
Quote
RE: Montessorischool
Krumelke  schreef op: 30-05-2016 14:37:04
als wij de mogelijkheid zouden hebben/krijgen zouden we daarvoor kiezen ivm de grote mate van zelfstandigheid en het zelf moeten plannen. de manier van aanpak is anders en past helemaal bij onze oudste, voor onze jongste zou het overigens niet uitmaken, die kan op regulier onderwijs ook goed uit de voeten. 


wel zou ik als ik jullie was zeker ook naar andere scholen in de buurt kijken. want een school kiezen moet je met een goed gevoel doen. hier is maar 1 school dus geen keus. ga kijken op de scholen die je aantrekken en beslis na een gesprek of proefmiddagje pas wat je voor je kind(eren) wilt.
 
Quote
RE: Montessorischool
Anon  schreef op: 30-05-2016 15:22:28
de ene montessori is de andere niet. Je moet echt gaan kijken om te zien of je er een goed gevoel bij hebt.
 
Quote
RE: Montessorischool
Ladyb  schreef op: 30-05-2016 18:10:53
Mijn kinderen zitten op Montessori onderwijs. Veel pluspunten ben ik het mee eens. Maar op onze school heb je de onderbouw ( gr 1-2 ) middenbouw (gr 3-4-5 ) en bovenbouw ( 6-7-8 ) 

Bij wisseling van bouw worden alle klassen uit elkaar gehaald, vaak gaan kinderen maar met 1 of 2 vriendjes naar een andere klas. Waar ze drie jaar dezelfde leerkracht hebben , en dat kan soms niet klikken. En weer nieuwe vriendinnetje moet zoeken, in het geval van mijn dochter lukt dat niet, er zitten 7 meisjes in gr 6, zij valt buiten de boot. De andere meisjes zijn koppeltjes van 2. 

Groep 6 valt mijn kinderen zwaar, je bent ineens weer de jongste van de klas en zit soms tussen pittige 8ste groepers die al aan het puberen zijn. 

Ook kan het rekenonderwijs hier niet zelfstandig, dus moeten de kinderen uit kun klas en vaak naar de depandance naar de leerkracht die de rekenles geeft. 

Hoewel ik in de Montessori methode geloof zou ik niet meer voor deze school met dit onderwijs kiezen.


 
Quote
RE: Montessorischool
Grietje  schreef op: 30-05-2016 19:02:28
Hier wisselende ervaringen. Op zich vind ik het een heel mooi systeem vanwege de zelfstandigheid en de mogelijkheid om in het eigen tempo te werken. En inderdaad, kinderen kunnen alvast meedoen met een klas hoger als ze daar aan toe zijn. Maar het valt me erg tegen dat de school niet wat meer moeite doen om uitdaging te bieden aan kinderen die (flink) voor lopen. Mijn dochter loopt teveel voor om het op z'n beloop te laten maar net te weinig om een klas over te slaan. Tenminste, school wil geen klas over slaan en emotioneel vind ik dat ook wel verstandig. Maar ondertussen verveelt dochter zich, loopt qua woordenschat en begrijpend lezen twee jaar voor en met rekenen een jaar. Maar de lesstof wordt niet gecompact en er vindt maar matig verbreding en verdieping plaats. Als dat er is, is het naast het reguliere werk en niet in plaats van. Dus wij zitten sinds groep 3 regelmatig op school voor weer een gesprekje. En wij zijn niet de enigen. Maar waarschijnlijk heb je dat op elke school als je kind buiten het gemiddelde valt (aan de onderkant of bovenkant). Nog twee jaar te gaan....

Voor mijn jongste dochter (nu groep 3) lijkt het prima uit te pakken. Ze is geen overdreven bolleboos.
 
Quote
RE: Montessorischool
Xsara  schreef op: 31-05-2016 05:59:08
wat grietje zegt daar lopen wij met onze zoon ook tegenaan.. hij is begaafd en heeft meer uitdaging nodig, je moet er wel achteraan. maar ik heb het idee dat het op bijna iedere school hetzelfde is. "doe maar gewoon en zo bijzonder ben je niet" mentaliteit heerst in Nederland eigenlijk bij alles. stel je eens voor dat je kind uitblinkt en dat hij/zij zich ergens top in zou kunnen laten zijn, en oohh jee zeg het vooral niet.. hahaha 
 
Quote
RE: Montessorischool
Kaasje  schreef op: 31-05-2016 07:59:54
Ga kijken, praten met school en vraag het eens aan ouders op het schoolplein.

Wij zijn van "gewoon"onderwijs naar montessori gegaan. Geen seconde spijt.
Maar er zijn ook kindjes die de weg andersom gegaan zijn.... ook die ouders hebben geen spijt hihi.


Onze school is niet heel groot, dus ze kennen elkaar allemaal.  Het doorschuiven naar een volgende bouw is ook geen probleem.
DE leerkrachten zien en kennen mijn kinderen echt.  Dat wil niet zeggen dat ze altijd weten hoe ze hem moeten uitdagen.... maar dat ligt in dit geval ook aan het kind
 
Quote
RE: Montessorischool
Marjolein852  schreef op: 31-05-2016 09:27:32
Mijn kinderen gaan ook naar de montessorischool. (dezelfde waar ik ook naar toe ben gegaan). Erg blij mee. Vooral de zelfstandigheid. Mijn kinderen lopen ook voor en daar wordt goed op gereageerd. Extra/hoger niveau wordt aangeboden. 

Zo heeft mijn oudste (zit nu in de 1e klas vwo) een jaar Spaanse les gekregen. (Engelse les wordt ook gegeven). Er zijn hier trouwens een redelijk aantal mannelijke leerkrachten. Wat ik verder een pluspunt vind, is dat er voor muziek/dans/gym vakleerkrachten worden ingehuurd. 
 
Quote
Navigatie


Reageren op Montessorischool
Naam
Bericht