Menu
 

Topic:

Eten met de handen

Ivy  schreef op: 09-02-2012 15:49:30
Een leven zonder overgewicht wenkt voor baby's die met vingers eten

Een tip voor ouders die hun kroost voor later overgewicht willen behoeden: uit een studie in het British Medical Journal moet blijken dat baby's en peuters die zelfstandig met de vingers eten meer geneigd zijn om later gezondere voedingspatronen aan te houden dan hun leeftijdsgenoten die met de spreekwoordelijke paplepel gevoed werden.


De vorsers stelden vast dat baby's en peuters die met de vingers aten een voorkeur kregen voor brood en pasta. Het onderzoek van de universiteit van Nottingham is beperkt in omvang. De studie is gebaseerd op de eetgewoonten van 155 kinderen van 20 maanden tot 6,5 jaar oud, en steunt op een vragenlijst die de ouders moesten invullen.

92 kindjes stopten zelf met hun vingers kleine stukjes vaste voeding in de mond. De overige 63 baby's werden gevoed volgens de traditionele methode: van het eten wordt een papje gemaakt dat met de lepel wordt toegediend.

Vingers leiden naar brood
De vorsers stelden vast dat baby's die met de vingers aten een voorkeur kregen voor brood en pasta. De andere kinderen neigden eerder naar gesuikerde producten, hoewel zij ook heel vaak koolhydraten, eiwitten, groenen en fruit te eten kregen.

De vorsers menen dat het aanbrengen van koolhydraten in vaste vorm bij de kinderen meer aandacht wekt voor de textuur van voeding, wat verloren gaat bij puree. Ook zijn pasta en brood eenvoudigweg makkelijker te kauwen dan andere voedingsmiddelen, zoals vlees.

Met lepel acht op tien zwaarlijvig
Overigens bleek dat in de groep die gevoed werden met een lepel acht kinderen zwaarlijvig waren. Onder de kinderen die zelfstandig aten was slechts eentje zwaarlijvig. Dat verschil kan volgens de onderzoekers niet uitgelegd worden door het geboortegewicht, het gewicht van de ouders of sociaaleconomische factoren.

"Onze studie suggereert dat zelfstandig eten een positieve impact heeft op de voorkeur van kinderen voor gezonde voeding. Dat heeft gevolgen voor de strijd tegen de toename van zwaarlijvigheid in onze hedendaagse samenleving", besluiten de vorsers. (afp/dea)



Dit las ik in de krant hln.be Vond het wel opmerkelijk. Of het waar is? Gewoon weer onderzoek zoveel Dit is de eerste keer dat ik mijn baby helemaal niet met een lepeltje voer (ze wilde dat gewoon niet), maar het gaat eigenlijk super. Had ik dat maar eerder geweten...
 
Quote
Navigatie
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 11-02-2012 22:51:41
haha wat een leuke set!! Nog nooit gezien! Geweldig met die oogjes
Die slab lijkt me ook handig ja, tegen het vallen op de kleertjes of grond. Onze hond zit altijd helemaal in de starthouding als we klaar zijn met eten en hij mag van zijn plaats.... klaar om de grond af te likken haha
 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 11-02-2012 22:54:08
Hahaha! Nou, jouw hond zou hier ook groot feest hebben denk ik.

Toen mijn zoontje kleiner was, viel er natuurlijk vaak wat in dat bakje, was zo schattig als hij 't met zn piepkleine handjes probeerde het er terug uit te halen
 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 11-02-2012 22:59:40
haha die hond is ineens tot leven gekomen sinds de kleine zelf gaat eten. Alle kruimeltjes worden zorgvuldig weggegeten hier. Extra dweilen, dat wel haha
Als het aan de hond lag dan springt hij tegen de kinderstoel en helpt hem een handje, eh pootje

Schattig is dat he als ze proberen die stukjes terug te pakken. Bij mijn zoontje komt het dan in zijn knuistje terecht en dan krijgt hij het niet in zijn mondje. Snapt er helemaal niks van dan en opent zijn handje om te kijken.... valt het op de grond, weg stukje!
En dat koppie dan haha
 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 11-02-2012 23:04:23
Haha lief
Ik weet nog dat mijn zoontje vaak iets in zn vuistje had en dan probeerde het langs de achterkant van zijn vuist te eten. Niet erg handig. Inmiddels heeft hij veel bijgeleerd.

Gaat toch zo vreselijk snel allemaal
 
Quote
RE: Eten met de handen
Blauwtje  schreef op: 11-02-2012 23:05:30
grappig, hier klopt het wel van het brood en de pasta!
 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 12-02-2012 21:14:56
Nou, Tim begint het door te krijgen hoor haha
Hij wilde perse een appel van de fruitschaal pakken

De appel viel steeds uit zijn handjes dus we hadden m op een fles gezet, toen ging het wel een beetje.
Maar natuurlijk is hij nog veel te klein voor zo'n grote appel hihi
hij meende dat de appel best zou passen


 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 12-02-2012 22:19:52
Haha, superschattig! Die oogjes Lief
Hoe oud is hij nu?
 
Quote
RE: Eten met de handen
Karinmv3  schreef op: 12-02-2012 23:56:56
Rapley heb ik geprobeerd met mijn oudste, maar die deed alles in haar mond en slikte, hoe groot of klein het ook was, daarvoor had ze nooit puree gehad, alleen melk.
Nu is ze een mooie meid, die makkelijk te zwaar wordt, maar het nu niet is. Ze is gek op fruit, komkommer, paprika, alles wat maar gezond is en drinkt het liefst thee.

Mijn middelste is een slanke dame, tegen het magere aan, heeft wel meer stukjes gehad en heel sterk zelf bepaald hoeveel ze wilde eten, ze was daar erg moeilijk in. ZIj is gek op koek, snoep, suiker!!, drinkt geen water en thee, laat zichzelf letterlijk uitdrogen als ze geen gezoete drank krijgt.

Hier klopt het dus wel wat gewicht betreft, maar het gezonder eten verhaal gaat hier niet op.

Ben wel benieuwd wat de jongste gaat doen, maar voor nu verdraagt hij nog geen bijvoeding.
 
Quote
RE: Eten met de handen
Mama_anja  schreef op: 28-02-2012 19:44:23
ik geef wat ik kan in stukken zoals brood fruit koekjes sommige groenten aardappels en de rest maal ik zodat dat geen kliederboel word
 
Quote
Navigatie


Reageren op Eten met de handen
Naam
Bericht