Menu
 

Topic:

Eten met de handen

Ivy  schreef op: 09-02-2012 15:49:30
Een leven zonder overgewicht wenkt voor baby's die met vingers eten

Een tip voor ouders die hun kroost voor later overgewicht willen behoeden: uit een studie in het British Medical Journal moet blijken dat baby's en peuters die zelfstandig met de vingers eten meer geneigd zijn om later gezondere voedingspatronen aan te houden dan hun leeftijdsgenoten die met de spreekwoordelijke paplepel gevoed werden.


De vorsers stelden vast dat baby's en peuters die met de vingers aten een voorkeur kregen voor brood en pasta. Het onderzoek van de universiteit van Nottingham is beperkt in omvang. De studie is gebaseerd op de eetgewoonten van 155 kinderen van 20 maanden tot 6,5 jaar oud, en steunt op een vragenlijst die de ouders moesten invullen.

92 kindjes stopten zelf met hun vingers kleine stukjes vaste voeding in de mond. De overige 63 baby's werden gevoed volgens de traditionele methode: van het eten wordt een papje gemaakt dat met de lepel wordt toegediend.

Vingers leiden naar brood
De vorsers stelden vast dat baby's die met de vingers aten een voorkeur kregen voor brood en pasta. De andere kinderen neigden eerder naar gesuikerde producten, hoewel zij ook heel vaak koolhydraten, eiwitten, groenen en fruit te eten kregen.

De vorsers menen dat het aanbrengen van koolhydraten in vaste vorm bij de kinderen meer aandacht wekt voor de textuur van voeding, wat verloren gaat bij puree. Ook zijn pasta en brood eenvoudigweg makkelijker te kauwen dan andere voedingsmiddelen, zoals vlees.

Met lepel acht op tien zwaarlijvig
Overigens bleek dat in de groep die gevoed werden met een lepel acht kinderen zwaarlijvig waren. Onder de kinderen die zelfstandig aten was slechts eentje zwaarlijvig. Dat verschil kan volgens de onderzoekers niet uitgelegd worden door het geboortegewicht, het gewicht van de ouders of sociaaleconomische factoren.

"Onze studie suggereert dat zelfstandig eten een positieve impact heeft op de voorkeur van kinderen voor gezonde voeding. Dat heeft gevolgen voor de strijd tegen de toename van zwaarlijvigheid in onze hedendaagse samenleving", besluiten de vorsers. (afp/dea)



Dit las ik in de krant hln.be Vond het wel opmerkelijk. Of het waar is? Gewoon weer onderzoek zoveel Dit is de eerste keer dat ik mijn baby helemaal niet met een lepeltje voer (ze wilde dat gewoon niet), maar het gaat eigenlijk super. Had ik dat maar eerder geweten...
 
Quote
Navigatie
RE: Eten met de handen
Mai-lin  schreef op: 09-02-2012 16:22:53
Dat is inderdaad maar weer de vraag.
Mijn jongste heb ik ook zelf laten eten, vanaf het begin, vond het verrassend goed gaan. Had het inderdaad ook wel eerder willen weten.
Nu is hij wel lang de smalste van de 4 geweest... alleen nu niet meer .
 
Quote
RE: Eten met de handen
Lot  schreef op: 09-02-2012 17:10:39
Ik vind het niet zo opmerkelijk, juist wel logisch. Kinderen die zelf eten (Rapley) stoppen met eten wanneer ze vol zitten, terwijl kinderen die met een lepel gevoed worden vaak langer door eten. Daarbij eten veel kinderen die borstvoeding hebben gekregen volgens de Rapleymethode, en van borstvoeding was al bekend dat het het risico op overgewicht verminderd (wat ook weer te maken heeft met stoppen wanneer je vol zit, niet wanneer de fles leeg is).
 
Quote
RE: Eten met de handen
Ivy  schreef op: 09-02-2012 17:13:12
Wat er waar is van al die onderzoeken weet ik niet, hoor. Wat ik wel weet is dat dit een stuk minder gedoe is. Trouwens wel meer rotzooi
Abigail heeft wel een voorkeur voor brood en pasta. Groenten vindt ze ook wel lekker. Fruit geeft ze minder om. Het lijkt erop dat ze zoet gewoon wat minder vindt.
Maar of ze straks slanker zal zijn dan de rest??? En trouwens, dan nog, ze is de enige die borstvoeding krijgt, dus daar kan het dan ook aan liggen.
 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 09-02-2012 18:00:59
Ja ben 't met Lot eens.
Hier ook een Rapleykindje met een sterke voorkeur voor brood en pasta. Grappig.
Fruit is hij dol op, maar groenten stukken minder. Ik moet ze al onherkenbaar verstoppen en dan eet hij 't wel. Behalve erwtjes en alle soorten bonen, die vindt hij heerlijk.
Hij kiest wel vaak de gezondste dingen uit, met een paar uitzonderingen.
 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 09-02-2012 18:02:36
Ik denk trouwens ook dat er een verschil zit, omdat een Rapley kindje nooit (licht) gedwongen wordt om te eten tegen zijn zin. Hij stopt 't in zn mond of niet.
Met een lepeltje begin je al snel met "hapje voor oma, hapje voor opa en hier komt 't vliegtuig enzo" Da's lief bedoeld, maar het kindje eet toch tegen zn zin
 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 09-02-2012 19:14:51

Quote Alice:
Ik denk trouwens ook dat er een verschil zit, omdat een Rapley kindje nooit (licht) gedwongen wordt om te eten tegen zijn zin. Hij stopt 't in zn mond of niet.
Met een lepeltje begin je al snel met "hapje voor oma, hapje voor opa en hier komt 't vliegtuig enzo" Da's lief bedoeld, maar het kindje eet toch tegen zn zin



Mijn ventje eet echt alles, heb hem nog nooit tegen zijn zin zien eten, mond al open voordat het lepeltje goed en wel er aan komt
Maar ik vroeg me af: rapley heeft bij hem nooit echt gewerkt. Probeer het nog steeds hoor, maar het probleem is dat hij, als ik iets voorzet, constant veel te veel tegelijk in zijn mond stopt. Verslikken en half stikken als gevolg. Bied je dan maar steeds 1 stukje tegelijk aan?
En hoe doe je dat met gekookte groenten zoals prei, andijvie etc, wordt dat dan geen enorme kliederboel?
 
Quote
RE: Eten met de handen
Ivy  schreef op: 09-02-2012 19:22:20
Mijn dochtertje krijgt nu vanaf dat ze 6 maanden was stukjes eten aangeboden. Zo groot dat ze ze echt in haar vuistje kon houden. Het heeft minstens 3 maanden geduurd voor er echt iets naar binnen ging dat de moeite waard was. In het begin was het voor haar ook lastig en heeft ze moeten leren hoe ze dingen in haar mond moest stoppen, hoe ze ze eruit moest kokhalzen als het niet goed ging etc. Pas na een tijdje begon ze kleine hapjes te pakken.
Nu eet ze soms wel echt wat, maar vaak knoeit ze meer dan dat ze eet. Ze krijgt haar eten nu vaak in een plastic beker. Gewoon stukken aardappel, bloemkool of andere dingen die wij zelf ook eten. Gekookte groenten die echt knoeien zoals spinazie, krijgt ze niet. Dan geef ik haar lekker iets anders
 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 09-02-2012 19:27:17
Thanks! Mijn zoontje weet heel goed waar het in moet, en propt het er dan zo snel in dat hij dikwijls half stikt en kokhalst. Het is een behoorlijke lekkerbek als het eten aangaat, daarom heb ik hem denk ik nog nooit tegen zijn zin zien eten
Hij heeft al heel vroeg bijvoeding gekregen (vanaf 4 maand) om medische redenen, dus gemalen at hij al snel prima.
Hij heeft nu echt moeite met de stukjes dus. Maar ben het toch echt aan het opbouwen nu hij groter wordt.
 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 09-02-2012 19:33:09
Ik bedoelde niet alle kindjes die van een lepel eten, dat tegen hun zin doen hoor. Echt niet.
Maar soms wil 't kindje zijn mondje niet meer opendoen en worden de trucs uit de kast gehaald en dat vind ik niet zo goed. Maar als 't kindje gewoon met heel veel plezier zit te eten, is dat gewoon een ander verhaal.

Rapley wordt vaak een rotzooi ja, maar ze leren snel.
Prei mag je pas geven na ongeveer 1,5 jaar (ivm gasvorming), dus dan is er al geen probleem meer. Mijn zoontje is nu 17 maanden en eet eigenlijk alles zelf, ook eventueel stamppot met een lepel. Andijvie eten we hier eigenlijk nooit, maar met Rapley geef je eigenlijk alles puur. Pure andijvie is gewoon niet lekker. Alleen ergens doorheen ofzo.
Nu dat mijn zoontje wat ouder is, krijgt hij dat soort dingen bvb in een gebakken ei, of een stamppot of in een rijstschotel. Kan hij gewoon zelf eten.
Las laatst ergens in een topic van een kind van 3 dat nog geholpen moest worden met eten, voor mij heel raar, want ik heb mn zoontje nog nooit geholpen met eten. Vind dat ook niet handig als je samen eet.

Waarom dat jouw zoontje zich verslikt en half stikt en teveel in zijn mond stopt, weet ik niet. Misschien omdat hij nog niet goed geleerd heeft om te kauwen enzo? Een hap groentenprak is natuurlijk zo doorgeslikt, gaat veel sneller achter elkaar naar binnen.

Toen mijn zoontje net 6 maanden was, begonnen we met een klein stukje gekookte wortel, of zachte peer. Meer dan 1 stukje ging er dan toch niet in.
In het begin verslikte hij zich wel eens, maar hij had 't snel door. Heeft een weekje geduurd denk ik.
 
Quote
RE: Eten met de handen
Ivy  schreef op: 09-02-2012 19:38:26
Hier heb ik mijn oudste zoon heel snel bijvoeding gegeven. Met 11 weken! Toch heeft hij echt alleen gepureerd voedsel gegeten, heel lang! Achteraf bleek dat hij een probleem met zijn mondspieren had waardoor hij stukjes niet goed kon eten. Dat is natuurlijk helemaal zeldzaam zoiets, maar om even aan te geven dat het, volgens mij, niet per se voor alle kinderen werkt , de Rapley-methode.

Maar, als je het voor jouw zoontje zeker wilt weten, zul je het hem echt een tijdje moeten laten proberen om te oefenen met kokhalzen en al.

 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 09-02-2012 19:40:38
Zou best kunnen dat hij wat verwend is door de vroege gepureerde hapjes natuurlijk! Nu ik er vaker stukjes in laat zitten gaat het heel langzaam wat beter hoor, maar makkelijk nog lang niet.
Andijvie was trouwens maar een voorbeeldje

Oh je wilt niet weten hoeveel kindjes van 3 nog dagelijks 'gevoerd' worden! Dat zie ik wel op het kdv.

Ik heb nog niet meegemaakt dat mijn ventje weigerde zijn mond open te doen, maar mocht dat gebeuren dan ga ik hem echt niet dwingen. Als hij zijn mond niet opendoet dan is er iets. Ik vind plezier hebben van en met eten heel belangrijk. heb om me heen zoveel strijd gezien met papas en mamas en hun kindjes die niet wilden eten.... zelfs neus dicht knijpen en hap er in stoppen
Nou hier dus niet.

Al kan ik me wel voorstellen dat je behoorlijk radeloos kan worden als je kindje iedere maaltijd weigert en ondervoed dreigt te raken ofzo. Maar dan heb je hulp nodig denk ik.

En rapley met brood, gaat dat goed? het is zo makkelijk om een stukje zelf in zijn mondje te stoppen, of van een plastic vorkje af te laten happen... als hij brood pakt, dan grijpt hij gelijk de hele boterham en schuift alles naar binnen... lekkerbekkie!
 
Quote
RE: Eten met de handen
Ivy  schreef op: 09-02-2012 19:42:09

Quote lot:
Ik vind het niet zo opmerkelijk, juist wel logisch. Kinderen die zelf eten (Rapley) stoppen met eten wanneer ze vol zitten, terwijl kinderen die met een lepel gevoed worden vaak langer door eten. Daarbij eten veel kinderen die borstvoeding hebben gekregen volgens de Rapleymethode, en van borstvoeding was al bekend dat het het risico op overgewicht verminderd (wat ook weer te maken heeft met stoppen wanneer je vol zit, niet wanneer de fles leeg is).



Ja, dat is waar! Alhoewel mijn andere kinderen wel flesvoeding kregen op verzoek en lang niet altijd hun flesjes leegdronken. Mijn jongste die wel borstvoeding krijgt, gaat qua lengte en gewicht nu gelijk op met al haar broertjes en zusjes die flesvoeding kregen. Ze startte wel heel langzaam met groeien. Was tot 6 maanden echt een kleintje.
Ook hebben ze hier met of zonder lepel nooit hun bordjes leeg hoeven eten. Ze zijn nooit gedwongen om te eten met het lepeltje, maar idd, de jongste bepaalt het echt helemaal zelf. Dat is toch net anders. Ben benieuwd wat het resultaat straks gaat zijn!
 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 09-02-2012 19:43:39
ben benieuwd of je echt verschil gaat zien straks!
 
Quote
RE: Eten met de handen
Ivy  schreef op: 09-02-2012 19:44:31

Quote Alice:
Met een lepeltje begin je al snel met "hapje voor oma, hapje voor opa en hier komt 't vliegtuig enzo" Da's lief bedoeld, maar het kindje eet toch tegen zn zin



Da's ook waar Alhoewel ik dat zelf nooit gedaan heb. Ik had altijd een hekel aan eten geven met lepeltjes. Vreselijk vond ik dat! Als ze geen zin hadden en de mondjes niet spontaan opengingen, liet ik het lekker zitten.

Eigenlijk snap ik niet dat ik niet altijd mijn kindjes eten heb gegeven volgens de Rapley-methode. Als ik toen wist wat ik nu weet...
 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 09-02-2012 19:51:32
Denk dat mijn zoontje ook wel een Rapley wondertje was hoor.. hij deed dat meteen goed en probeerde alles. Heeft nog steeds heel veel plezier aan 't eten.
De eerste week moest hij 't dus leren en daarna was 't ok. Brood ging ook meteen goed.
Je kunt eventueel wel 1 voor 1 kleine stukjes aan hem geven, zo leert hij 't.

Denk wel ook dat een Rapley kindje minder eet. Een potje/prakje gaat er snel in, hersentjes geven dan minder snel een teken van "ik zit vol"
En Rapley is ook meer ontdekken en spelen dan eten.
Vaak krijgen ze nauwelijks iets binnen. Met borstvoeding is dat wel makkelijker compenseren dan met flesvoeding denk ik. Je hebt geen maximum wat je mag geven.
 
Quote
RE: Eten met de handen
Ivy  schreef op: 10-02-2012 08:42:14
Alice, geprakt eten is qua hoeveelheid al snel meer, ja. In stukken gaat het sowieso wat langzamer naar binnen en zullen ze sneller vol zitten.

En idd als ze niet genoeg vast voedsel eten, kunnen ze dat makkelijk compenseren met bv.

Zouden ze vroeger ook geprakt/gepureerd voedsel gegeven hebben? En bijv. in Afrika? Of zouden ze gewoon langer borstvoeding gegeven hebben en dan gelijk op gewoon, dus niet geprakt of gepureerd voedsel, overgeschakeld zijn?

Zou het lichaampje van de baby's dan misschien vanzelf al aangeven dat het eigenlijk nog niet echt klaar is voor vast voedsel? En zou het altijd gewoon goedkomen als je je kind het zelf laat bepalen?
 
Quote
RE: Eten met de handen
Angelique  schreef op: 10-02-2012 09:42:34
tja hier combinatie van
deel lepelen deel raplay
jayden vond zelf doen veel beter en eet nog steeds met zijn handen
ryan beginnen we net met stukje raplay maar hij weet nog niet zo goed wat de bedoeling is
nou ja spletten en op de grond gooien is een goed begin

maaar als ik lepel en ze willen niet meer dan probeer ik nog 1 a 2 keer en dan is het gewoon klaar ik ga ze niet tegen hun zin volproppen
en tja jayden is ook geen eetwonder eet al sinds hij 1,5 is saonds haast niest dus tja waar t in zit geeeen idee
 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 10-02-2012 09:49:28
grappig, als ik terugdenk aan hoe ik ben opgevoed: zodra wij mes en vork konden vasthouden moesten we daarmee eten. In de ene hand een mes, in de andere een vork. Recht zitten aan tafel, niet je ellebogen op tafel zetten en de lepel naar je mond brengen (niet het schaaltje waar je vla inzit dus)
Niet met volle mond praten en nooit met je handen eten. Al superjong leerden we hoe we een pannenkoek met mes en vork konden oprollen. Friet at ik voor het eerst met mijn handen toen ik het huis uit was.
Een stukje etiquette waar mijn moeder heel streng op was. En eenmaal geleerd, verleer je het niet snel meer. We hadden altijd heel gezellige en rustige maaltijden. Nooit kinderen die van tafel renden of met eten zaten te kliederen. Altijd lekker kletsen en over de dag praten. Iedereen bleef aan tafel zitten totdat iedereen klaar was. (6-8 personen)

Ik zal bij mijn zoontje echt wel minder streng zijn dan mijn moeder, maar vind bepaalde dingen nog steeds belangrijk. Aan tafel blijven zitten bijvoorbeeld, geen tv aan onder het eten enz. Maar mijn ventje mag nu lekker met zijn handjes eten, en tegen de tijd dat hij zelf goed een lepel en vork kan vasthouden mag hij zelf lepelen.

 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 10-02-2012 11:25:06
Ja, zo doe ik het ook Anna.
Het netjes eten vind ik voorlopig nog niet belangrijk. Nu gaat het er om dat hij veel plezier heeft aan 't eten. Als hij oud genoeg is om te begrijpen dat 't niet netjes is, gaan we 't anders doen. Denk niet dat dat verwarrend is. Je kunt 't ook brengen als "nu ben je zo groot, nu kun je net als grote mensen eten"
Maar als ik naar mijn zoontje kijk.. ik heb hem nooit geleerd om met een lepel te eten, maar hij vraagt er zelf om. Hij wil ons nadoen en doet dat nog goed ook. Soms gooit hij de lepel aan de kant en gaat hij verder met zn handjes om daarna weer verder met de lepel te doen, of vork.

Vind het wel belangrijk dat er even tijd is voor elkaar onder het eten, dus geen tv en netjes blijven zitten. Maar van dat blijven zitten maak ik ook voorlopig nog geen strijd. Hij doet 't vrij goed, meestal blijft hij de hele maaltijd zitten, maar als ik vind dat hij geduldig genoeg is geweest en hij wil er uit, dan mag dat ook. Hij snapt 't idee in elk geval.
Denk dat als je er een strijd van maakt, dat het averrechts werkt. Op deze leeftijd toch.

Danielle, ik denk inderdaad dat een kind toe is aan vast eten als het zelf gaat eten. Bij mijn zoontje was dit rond 5,5 maand. Ik hield star vast aan de 6 maanden en heb daar toch wel even spijt van gehad. Denk dat ik beter naar hem had moeten kijken.
Ik weet wel dat sommige volken eten als vlees bvb voorkauwden voor hun kinderen (jakkes!) Maar ik weet niet op welke leeftijd dat was.

Ik denk dat de natuur zelf heel goed dit kon regelen en dat er geen CB of WHO nodig was om de grens te bepalen. Denk dat 't meer op gevoel van de moeder ging en wat het kindje zelf aangaf. Goed kunnen zitten zodat de slokdarm ondersteund wordt, zelf eten pakken en naar de mond brengen.. lijkt me zo logisch dat een kind dit zelf aangeeft.
Net als dat een pasgeboren baby zelf de borst kan vinden, dat is de natuur, instinct.
We zijn dat alleen anno 2012 allemaal vergeten
 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 10-02-2012 12:02:23
Wij haalden het niet in ons hoofd om van tafel te lopen, hadden toch veel respect/ontzag voor mijn ouders. Maar regel was gewoon regel. En dat moest ook wel natuurlijk in een groot gezin.
Mijn moeder was ook heel consequent altijd (is ze nog, behalve voor haar kleinkinderen haha)
Ik weet nog dat ze één keer waarschuwde, luisterden we niet: pech, dan heb je de consequenties. Zo ruimde ik nog wel eens mijn schoenen niet op... lagen ze toch echt buiten in de regen na een waarschuwing. En zo leerde je wel heel snel.
Maar dat was 25 jaar geleden.
Ze heeft nu 15 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen (en dat op je 63e) en geniet daar volop van. Ik moest laatst zelf zeggen: mam, laat hem maar even, als hij mekkert krijgt hij niet gelijk hetgene wat jij ook eet. Dus vond het wel grappig

De natuur heeft het inderdaad zelf al geregeld, maar in deze maatschappij is het toch heel anders. Als je bv naar het arme afrika kijkt dan staan ze nog veel dichter bij de natuur. In sommige dingen kunnen we echt een voorbeeld aan ze nemen denk ik.

Hoe doen jullie het trouwens met stukjes fruit? Die glijden echt uit zijn handjes... dat frustreerd hem nogal... een stuk banaan dat wegglijdt of appel... heel irritant
 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 10-02-2012 13:15:52
Toen hij kleiner was, kookte ik de appel altijd eventjes, omdat 't vrij hard was en hij dat nog niet goed kon eten. Dat het wegglipte was met appel nooit een probleem.
Banaan wel. Ik laat hem de banaan ook altijd gewoon afhappen, uit de schil. Zelf vasthouden zou ook kunnen, maar niet met mijn zoontje.
Peer deed ik altijd in lange, dunne reepjes, zoals frietjes zeg maar. Dan ging 't goed. Mango ook.
Verder eet hij vanaf dat hij ongeveer 9/10 maanden was, alles gewoon zoals ik. Dus een nectarine, gewoon met schil en dan stukjes afbijten. Niet voorgesneden ofzo, gewoon uit 't vuistje.
 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 10-02-2012 14:34:49
tnx voor de tips! koken, niet aan gedacht!
 
Quote
RE: Eten met de handen
Ivy  schreef op: 11-02-2012 20:15:44
Anna28 Ik herinner me nog de eerste keer dat wij naar McDonalds gingen. Ik was toen 5 jaar en we waren op vakantie in de VS. Mijn moeder vroeg om bestek. Je had ze daar moeten zien kijken
Ben zelf ook nogal streng opgevoed met etiquette enzo. Hier moeten de kinderen ook zsm gewoon met mes en vork eten. Doen ze wel snel, hoor.
En hier is het ook 1x waarschuwen en dan merken ze het. Krijg altijd te horen dat de kinderen zo makkelijk zijn ;-) De regels die hier gelden, gelden ook echt en dat weten ze gelukkig. Anders zou het met 6 kinderen ook niet te doen zijn. Het leven moet wel voor iedereen een beetje leuk blijven.

Wat het fruit betreft, hier precies hetzelfde als Alice Alleen eet Abigail wel gewoon banaan uit het vuistje. Het wordt alleen met haar met het eten zo'n knoeiboel dat ik tegenwoordig verfschortjes voor haar heb. Kan ze lekker haar gang gaan.
 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 11-02-2012 20:21:24
haha wat grappig, ik heb van de week nog gekeken voor zo'n verfschortje bij de Hema! Maar ze hadden ze niet, dus moest even verder kijken.

Het is zo leuk om te zien dat hij alles wat hij in zijn vingers krijgt platknijpt, verbrokkelt, uitsmeert.... zal vast bij het leerproces horen, maar maakt zo'n bende

Moet ook wel ja, met een groot gezin wat orde aan tafel. Zou wat zijn als iedereen met zn handen ging eten van klein tot groot haha! Maar zo streng als het vroeger was hoeft voor mij ook niet hoor, maar gewoon netjes en rustig eten.
 
Quote
RE: Eten met de handen
Ivy  schreef op: 11-02-2012 20:22:23
Alice Het is toch jammer dat we dat oergevoel zo ver kwijtgeraakt zijn in deze tijd. Ik begin nu steeds meer te leren over hoe het ook kan. Ik zou alleen willen dat ik dat 12 jaar geleden ook had geweten!
Mijn jongste was er, volgens mij, pas met 9 maanden ofzo aan toe om te eten. Ze werkte wel wat kleine hapjes naar binnen, maar verder... Ze groeide wel goed en ziet er goed uit. Ik geloof dus niet dat ze ooit iets tekort kwam.

Vlees eten we hier eigenlijk heel weinig en heeft Abigail helemaal nog niet op. Moet er ook niet aan denken om het voor te moeten kauwen Bah! Aangezien we hier tegenwoordig echt heel weinig vlees eten en 2 kinderen helemaal niet meer, denk ik dat ik me daar toch eens in moet verdiepen. Misschien dat ik toch wel extra dingen moet gaan geven.

Toch eigenlijk raar dat we in 2012 zoveel wijsheid denken te hebben en zoveel vergaarde wijsheid uit het verleden overboord gooien. Jammer, want lang niet alles was slecht!
 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 11-02-2012 21:18:38
Ja da's waar.. en geldt voor heel veel dingen he.
Ik heb trouwens de verfschortjes van IKEA, zijn superhandig. Kunnen ook gewoon in de wasmachine en als je ze even strijkt zijn ze weer waterafstotend.

Mijn zoontje heeft 't eerste jaar ook geen vlees gekregen en nu nog steeds met mate. Misschien 1x in de week.
We eten zelf wel vlees, wil dat eigenlijk ook minderen, maar er zijn zo weinig alternatieven. Ik vind de vleesvervangers eveneens rotzooi, als je de ingredientenlijst daarvan bekijkt, word ik ook niet vrolijk. Houden 't wel (meestal) bij biovlees. Vis eten we ook wel elke week, maar vaker dan 2x is ook weer niet goed.
M'n zoontje is wel dol op schaaldieren, dat is wel leuk. Vrij gezond ook.

Dit is trouwens mijn eerste kindje, ben wel benieuwd hoe ik er na 6 in zou staan. Of ik dingen anders ging aanpakken of niet. Vind dat wel getuigen van durf eerlijk gezegd. En ik vind het knap ook. Chapeau


 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 11-02-2012 21:40:30
Oh zal eens kijken bij IKEA als ik er kom, mijn zoontje heeft het wel nodig inmiddels

Ik geef hem af en toe een potje, daar zit wel vlees in. Kip of kalkoen en soms vis. En ik maal soms een klein beetje door zijn eten met de staafmixer (ik mixte zijn groente altijd omdat hij zo jong begon met vaste voeding)
Wij eten zelf iedere dag vlees, maar eigenlijk is het helemaal niet nodig. Maar mijn man is een echte vleesliefhebber, liefst biefstuk enzo.... ik niet hoor, brrr haha. Stukje kip ofzo is wel lekker.

Als ik ooit een tweede of derde zou krijgen denk ik dat het ook anders gaat hoor, je krijgt toch meer ervaring en kennis denk ik. Lijkt me ook leuk om zelf de verschillen dan te zien tussen je kindjes.
 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 11-02-2012 22:47:12


Deze zijn het Anna, zijn 3,99 per 2

(Kladd Prickar)
 
Quote
RE: Eten met de handen
Anna28  schreef op: 11-02-2012 22:48:09
leuk leuk!!
Ga ze zeker halen als ik er ben!
thanks
 
Quote
RE: Eten met de handen
Alice  schreef op: 11-02-2012 22:49:41


En de slab van deze set is ook heel fijn, kost 2,50 alles bij elkaar
 
Quote
Navigatie


Reageren op Eten met de handen
Naam
Bericht