Menu
 

Topic:

van vaste baan naar zzper

Pacific  schreef op: 03-03-2016 20:16:02
Ik heb even jullie advies en tips nodig.

Mijn man heeft het lange tijd niet naar zijn zin op zijn werk. Naast zijn vaste baan heeft hij al jaren een eigen bedrijf. Hier werkt hij meestal 2 avonden en op zaterdag voor. Loopt op zich best wel. We hebben geen investeringskosten(behalve aanschaf auto)

Maar nu zit ik de voro en tegens naast elkaar te leggen. Ik vind het nogal een stap om een vaste baan op te zeggen. Hij werkt er al 15 jaar, lease auto, zeer goed salaris, ruim 40 vakantie dagen per jaar etc.  Er valt dus een hoop zekerheid weg. Want wie zegt dat je eigen bedrijf over 2 jaar nog goed loopt. We hebben een gezin met 3 kinderen, hoge vaste lasten door een huur en koophuis(staat te koop).

Welke dingen moeten we denken(kosten) als hij volledig zzper zal worden? En wat zijn de nadelen?

We moeten een auto aanschaffen, kosten onderhoud, verzekering, brandstof ed(dit hebben we nu allemaal niet). Als je ziek bent geen inkomsten(buffer opbouwen is leuk maar moet wel kunnen), hoe zit het met hypotheek? Over 2-3 jaar moeten we een nieuwe hypotheek als het huis nog niet is verkocht. Etc

Hebben jullie nog adviezen?
 
Quote
Navigatie
RE: van vaste baan naar zzper
Bepje  schreef op: 03-03-2016 22:30:59
Om over te denken: Wat is het minimum voor jullie om rond te komen ? Is het noodzakelijk dat jij blijft of juist gaat werken en hoeveel uur ? Kunnen jullie het handelen als gezin als blijkt dat hij (tijdelijk)geen vakantie kan nemen ?  Kunnen jullie leven met werk waar je mee opstaat en mee naar bed gaat bij wijze van spreken ?  
Zomaar een paar dingetjes en zo zijn er veel meer. En last but not leastIs het geen noodsprong omdat hij het niet naar zijn zin heeft ? En is er nog iets anders wat hij daaraan kan veranderen ?
 
Quote
RE: van vaste baan naar zzper
Dano  schreef op: 03-03-2016 22:36:52
Nou ja is er werk genoeg om de hele week te kunnen werken?

mijn man is dit al weer 15 jaar geleden gaan doen ( maar toen hadden wij geen kinderen en koophuis en de banen lagen voor het oprapen. Werd het niks pech zo weer een baan)

ik zou zeggen spring in het diepe. Daar integen ben ik nogal van living on the egde en ik maak mij weinig zorgen over of er wel werk is en of er wel geld is.
 
Quote
RE: van vaste baan naar zzper
Bepje  schreef op: 03-03-2016 22:50:57
Kan je man zichzelf  "verkopen" ? Met andere woorden, kan hij zelfstandig voldoende werk binnenhalen ? Heeft hij al marktonderzoek gedaan ? Al bij de kamer van koophandel geweest voor informatie ?
 
Quote
RE: van vaste baan naar zzper
Pacific  schreef op: 04-03-2016 08:27:37
Op dit moment zou er werk genoeg zijn. Hij heeft zijn bedrijf al wat jaren maar dan was het meer als wat extra verdiensten(waar we de leuke dingen van doen). Dus kvk ed is allemaal jaren geleden al geregeld.Maar ik ben onzeker over de toekomst ook wat betreft hypotheek ed. Krijg je die dan nog wel. Als zelfstandige moeten je boeken 5 jaar constant zijn geweest voor een hypotheek. Of krijg je het wel omdat je al jaren een hypotheek hebt en wordt hij gewoon verlengd?

Daar hangt het echt een beetje van af, want anders zou ik zeggen als het huis is verkocht ga dan als zzper fulltime aan de slag. Maar het is nu op de werkvloer eem beetje een wegpest spelletje, de ene na de andere gaat hierdoor weg. Ze kunnen namelijk niet zomaar van mijn man af omdat hij al 15 jaar in vaste dienst is. Hij gaat nu iedere dag met tegenzin naar zijn werk.

Zouden we met zijn 2en zijn zou ik zeggen, doen. Maar we hebben wel 3 kinderen.

Ik heb ook gezegd, we moeten een overzicht maken over welke kosten erbij komen en wat er minimaal moet binnenkomen om alles te kunnen betalen en hoeveel je daarvoor werken.

Ik werk momenteel niet maar ga in september weer aan de slag voor 20 uur/
 
Quote
RE: van vaste baan naar zzper
Ster  schreef op: 04-03-2016 11:05:56
vergeet ook niet de verzekeringen en pensioen opbouw als zzp er, de belastingaanslagen. Mijn man is altijd al zzper geweest, weet niet beter. De bank vraagt voor een hypotheek het liefste drie jaren. Daar wordt naar gekeken, als die goed zijn is er niks aan de hand. Wel moet je er rekening mee houden dat je geen geregeld inkomen meer hebt. Wij hebben dan ook bijna geen incasso's op de rekening voor de vaste lasten, alleen de kinderopvang en de hypotheek. Dit kan ik met mijn salaris opvangen. Maar we hebben wel eens gehad dat we weken geen geld binnenkomt, daar moet je wel tegen kunnen. Ook de toeslagen die je evt krijgt niet te hoog zetten, want dit wordt achteraf weer berekend aan de hand van de ib aangiften, en je weet van te voren niet je jaarinkomen in het begin. Je zegt dat hij nu een lease auto heeft en dat je straks de kosten zelf moet betalen, maar je hebt nu toch ook bijtelling? En een auto hoeft niet duur te zijn, is net wat je wilt. Maar waarom geen gesprek met de accountant, neem aan dat je die hebt, want dat eist de bank bij een hypotheek, die kan je de voor en tegens goed voorrekenen. Maar de grootste kostenpost is hier toch de AOV verzekering, en ik ben van mening dat je daar als zzp-er niet zonder kunt. Je zult maar langdurig ziek worden of onverwachts te komen overlijden, dit kun je niet zelf opvangen (alhoewel een boel zeggen van wel) want de kosten lopen wel door terwijl er een inkomen wegvalt. Die verzekering zit al snel rond de 600 euro in de maand, en dan ben je nog niet eens volledig tegen het inkomen verzekerd (tenminste wij niet) wat hij nu heeft, en hebben we een wachtttijd van 30 dagen voor er uitgekeerd wordt. Voordeel van zzper als man hebben vind ik wel dat hij zijn eigen uren kan indelen, dus als er onverwachts wat is kan hij wel sneller een dag vrij nemen. En vakantie kan hij zelf indelen voor het grootste gedeelte. Maar vakantie betekend ook weer geen inkomen en dat moet je ook weer incalculeren. Als je meer wilt weten hoor ik het wel
 
Quote
RE: van vaste baan naar zzper
Inky69  schreef op: 04-03-2016 11:26:42
Is het niet mogelijk om in het koophuis te gaan wonen en zo te besparen op de huurkosten? Ik persoonlijk zou anders wachten totdat het huis is verkocht.
 
Quote
RE: van vaste baan naar zzper
Pacific  schreef op: 04-03-2016 13:05:16
@ ster, dank je, hier kan ik wat mee!

@inky, dat is geen optie. Wij wonen daar zelf al 8 jaar niet meer ivm verhuizing buitenland. Inmiddels alweer 4 jaar in Nederland en hebben we ons elders gevestigd. Kinderen zitten hier op school. Ik ga ze niet weer uit een vertrouwde omg halen. We hebben het wel altijd verhuurd, alleen komen we niet aan het hypotheek bedrag en doordat we verhuren hebben we geen recht op aftrek. Huis kost ons dus alleen maar. Doordat we veel aflossen zijn we al flink gezakt in prijs en hebbn we in 3 mnd tijd al 6 bezichtigingen gehad, daarvoor jaren niet.
 
Quote
Navigatie


Reageren op van vaste baan naar zzper
Naam
Bericht