Menu
 

Topic:

Politie wil actie tegen hoog ziekteverzu

Boterbloem  schreef op: 02-03-2016 09:14:34







Politie wil actie tegen hoog ziekteverzuim door reorganisatie 






 



In 2015 zat gemiddeld 7 procent van al het politiepersoneel ziek thuis, blijkt uit cijfers van de centrale ondernemingsraad van de politie. 
 








Volgens de organisatie is het hoge ziekteverzuim grotendeels toe te schrijven aan stress en onzekerheid die de reorganisatie van de politie met zich meebracht. De ondernemingsraad wil dat de nieuwe korpschef Erik Akerboom, die deze week begon, een onafhankelijk onderzoek instelt naar het probleem.


De cijfers komen neer op 4.500 tot 4.600 ziekmeldingen per dag, zo bevestigt de ondernemingsraad een bericht uit het Algemeen Dagblad. ''Het gaat daarbij om zowel agenten als administratief personeel'', aldus een woordvoerder. Gemiddeld ligt het ziekteverzuimpercentage in Nederland op nog geen 4 procent. In 2014 bedroeg het bij de politie nog 6,1 procent.



Reorganisatie


De ondernemingsraad denkt dat het grote aantal zieken voor een belangrijk deel te wijten is aan de reorganisatie van de Nationale Politie. ''Dit bracht in sommige gevallen met zich mee dat mensen naar heel andere plekken werden overgeplaatst'', aldus de woordvoerder.


''Collega's die tot voor kort elke ochtend met hun fietsje naar hun werk reden, kwamen op plekken ruim 100 kilometer verderop terecht. De stress en onzekerheid die dit proces met zich meebracht, heeft veel schade aangericht.''


De ondernemingsraad wil dat de korpsleiding zo snel mogelijk werk maakt van het terugdringen van het ziekteverzuim. ''Er moeten goede gesprekken plaatsvinden tussen baas en werknemers om de verhoudingen en het vertrouwen te herstellen.''





 
Quote
Navigatie
RE: Politie wil actie tegen hoog ziekteverzu
Boterbloem  schreef op: 02-03-2016 09:22:13

Kan hier zo boos om worden he!

Dit is wat de mensen op de werkvloer allemaal allang zeiden! De werkdruk ligt al enorm hoog, door ziekte enkel hoger, er komen steeds minder agenten (bezuinigingen) terwijl ze meer moeten presteren en toen hebben ze bijvoorbeeld de optie gehad mijn man in emmen te laten werken terwijl wij aan de waddenzee wonen... Files, minder tijd voor gezin, minder vrije tijd, we zouden een tweede auto nodig hebben terwijl we het geld niet hebben dus nog meer zorgen en ga zo maar door...

Ook heeft hij al niet meer om het weekend vrij, want die pieven hogerop vonden het beter als ze flexibeler waren WANT!!!! dan hadden ze soms ook 2 weekenden achter elkaar vrij... Dat klinkt mooi, maar het betekend soms ook dat je weekenden lang als gezin niets kan doen EN dat je niets meer kan plannen.


Wij doen amper meer iets samen als gezin. Man is veel vrij als de kinderen op school zitten en soms zien de kinderen hem een aantal dagen niet omdat hij thuis komt als ze slapen en weer weg is voor ze uit bed komen. Hij is kapot, loopt weer tegen een burn out aan. 

Oooh en dan hebben ze ook nog een nieuwe dienst erbij gemaakt... Je werkte eerst van 7- 16, 14- 23 en 22- 7 uur, en daarnaast had je de gewone diensten van 8-17:30 en 10- 19:30 uur. MAAR nu ook nog een dienst van 18:00 uur tot 2:00 uur?? Dat breekt ze gewoon... Alles wordt door elkaar heen gegooid, wel zodat het arbo technisch nog oke is, maar alle tekorten moeten opgevuld worden.

Normaal kon je nog iets in het weekend doen, nu kost het gewoon vrije dagen omdat ze het perse vrij moeten houden...


 


En ze mogen onderling ook niet meer zo soepel wisselen (hierbij meosten ze zelf ook rekening houden met de regels en dat ging goed uiteraard anders mag het niet). En waarom??? Dat beviel zoveel mensen goed, want je kon nog dingen doen... Nu niet meer.

Die mensen van bovenaf maken het allemaal zo moeilijk voor de mensen die (in mijn ogen) het echte werk doen...


 
Quote
RE: Politie wil actie tegen hoog ziekteverzu
Boterbloem  schreef op: 02-03-2016 09:22:53
En ik zie dit trouwens bij de zorg ook steeds meer gebeuren... Hoor mijn zussen daar ook klagen dat ze met opties voor veranderingen komen waarbij zij zelf allang zien dat het geen goede opties zijn...
 
Quote
RE: Politie wil actie tegen hoog ziekteverzu
Cir  schreef op: 02-03-2016 09:53:46
Jeetje Boter, dat lijkt me heel zwaar voor hem, en ook voor jou en de kinderen.

Weegt de voldoening die hij uit het echte werk haalt nog wel op tegen alle nadelen?

 
Quote
RE: Politie wil actie tegen hoog ziekteverzu
Boterbloem  schreef op: 02-03-2016 10:40:37

Het is echt zijn beroep, maar tegelijkertijd moeten we wel realistisch blijven.
Als ze van die vreemde dingen blijven doen zal ook hij helaas wat anders moeten zoeken...

Op zich is het beroep heel goed te doen, hij kan heel goed tegen al die extreme dingen die hij ziet en meemaakt.
Maar als ik vergelijk met toen hij in den Haag woonde, waar er een ritme zat in je rooster en toch verschillende diensten gedraaid werden dan is het verschil extreem.
Maar weet niet of dit ligt aan het bureau waar je werkt of dat dit overal veranderd is...

Maar goed, ik ben bijna klaar, dan kan ik gaan werken. Als dat lukt zullen we toch nog eens goed moeten nadenken...

Alleen het meest zorgwekkende vind ik dat dit niet alleen bij de politie is, maar bij zoveel beroepen...
Je moet met minder mensen meer dingen doen en beter presteren in minder tijd...
Dat is toch niet haalbaar?

Nu zie ik het van de politie, en ik fok mij wat op omdat ik denk: Verander dan ook wat positiefs ipv telkens met domme oplossingen te komen waarbij de agenten die daadwerkelijk op straat lopen al weten dat het negatief gaat uitpakken...
Luister eens naar de mensen die het echte werk doen...


Maar dat geldt voor zoveel beroepen!

 
Quote
RE: Politie wil actie tegen hoog ziekteverzu
Jomi  schreef op: 02-03-2016 11:51:19
Dit werken ze indd zelf in de hand, door de wisselende diensten en werkdruk ed.

Ik werk in de zorg en daar gebeurd het ook, we werken hele lange, late diensten (16-1:30) en moeten alle zieken zelf opvangen. Waardoor er alleen maar meer zieken komen, iedereen loopt op zn tandvlees.


 
Quote
RE: Politie wil actie tegen hoog ziekteverzu
Bepje  schreef op: 02-03-2016 12:14:45
Zo blijkt dat niet elke verandering een verbetering is. Van de week, of vorige week, stond er nog een stuk in de krant dat het landelijk werken toch op veel punten tegenvalt. Inderdaad is het ook in de zorg niet meer altijd fijn qua diensten. Dat flexibele werken is mooi gedacht maar als je alleen maar werkt op tijden dat het het rooster uitkomt en je alleen vrij hebt op momenten dat je er weinig aan hebt is het ook niet fijn.  Hopelijk kan er weer een en ander veranderd worden zodat het voor de werknemer weer prettiger wordt.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Politie wil actie tegen hoog ziekteverzu
Naam
Bericht