Menu
 

Topic:

Ervaring cluster 2 school?

Melissa  schreef op: 01-03-2016 17:22:57
Zijn hier mensen met ervaringen met een cluster 2 school?

Valentijn zijn spraakachterstand blijft te groot. Hij wordt nu voor een uitgebreid onderzoek doorgestuurd naar kentalis.Een van de uitkomsten kan zijn dat hij beter af is op een cluster 2 school. Nou zoek ik het een en ander op. kleinere klassen en meer aandacht lijkt me goed. Maar door hem met o.a. dove en slechthorende kinderen in een klas te stoppen, stagneert dat juist spraakontwikkeling niet?
 
Quote
Navigatie
RE: Ervaring cluster 2 school?
Mamavonn  schreef op: 01-03-2016 18:36:26
Die zitten hier apart. 

Koen is enorm vooruit gegaan. De regels om toegelaten zijn wel een heel stuk strenger geworden. Ik denk dat die van mij na dit schooljaar helaas weer terug moet naar het gewone onderwijs. 
 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Melissa  schreef op: 01-03-2016 18:58:54
Hoe is de communicatie met zijn medeleerlingen? Vriendjes op school etc? 

Jammer dat hij dan misschien terug moet. zou niet mogen als een kind eenmaal een plekje heeft gevonden.
 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Mamavonn  schreef op: 01-03-2016 19:11:14
Hij zit met 8 kinderen in de klas. Afspreken is wel lastig omdat de kinderen uit de halve provincie komen. Maar af en toe in het weekend of vakantie kan prima.
hij is enorm opgebloeid en zijn spraak is met sprongen vooruit gegaan. 

Hier krijgen ze ook geen huiswerk mee naar huis. Dus dat is voor hem wel fijn. Hij wordt s ochtends om 8.20 opgehaald  door het busje en is rond half 4 thuis. Op woensdag om 13.00 uur. 


 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Bianca29  schreef op: 01-03-2016 21:55:08
ook hier net een cluster 2 arangement gekregen . hij zou beginnen hier op de school voor spraak en taal achterstand maar er zijn nog maar 3 aanmeldigen geweest waaronder die van hem . ze mogen pas een nieuwe klas beginnen bij 6 kinderen en dus moet hij zolang er niet genoeg kinderen zijn eerst naar regulier basisonderwijs en dus pas later , mischien pas na 6 maanden naar zijn nieuwe school.
ben hier alles behalve blij mee. 
hij vind het al helemaal niet leuk om  naar school te gaan en nu moet hij straks wer ergens anders gaan wennen.
hij is nu 4 maar heeft een spraak van 2,8 jaar. cluster 2 is dus nodig maar ik heb er erg tegenop gezien daar ben ik eerlijk in . voordeel is dat de school tegenover ons huis ligt. en dus niet met busje moet . dat zou mij pas echt tegen gehouden hebben . als het moet dan moet het , tuurlijk , maar veeeeel liever niet.
 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Joyce_1979  schreef op: 01-03-2016 22:35:20
Mijn jongste dochter (net 6 jaar) zit op cluster 2 onderwijs. Ze is vanuit het MKD naar deze school gegaan.
De reden hiervoor is een ernstige taalontwikkelingsachterstand. (TOS) In het begin was er sprake van dat haar IQ niet voldoende zou zijn maar gelukkig was alles net voldoende voor toelating tot deze school.

Ze zit met 12 kinderen in de klas (dit worden er 14 in de loop van het jaar).
Van die kinderen zijn er een aantal slechthorend maar met een CI of oorhanger kunnen ze allemaal horen. De reden dat ze wel bij deze kinderen in de klas zit is omdat ze duidelijke instructie krijgen met audioapparatuur waar mijn dochter ivm haar concentratie enorm profijt van heeft.

De communicatie loopt via email of klapper. We zijn altijd welkom om even te praten als dit nodig is en met vragen mailen we met de juffen.

Mijn dochter is van een verlegen en teruggetrokken vogeltje een goedlachse meid geworden die ook durft te praten met vreemden. (nog niet altijd maar dat is ook niet erg)Ze heeft ontzettend veel zelfvertrouwen gekregen en dat stimuleren ze ook ontzettend in de klas.

Wij zijn ontzettend blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Al doet het natuurlijk wel zeer dat je kind niet gewoon naar een school in de buurt kan en lekker kan spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Dat is echt wel een ding wat ik heb moeten accepteren. Maar als ik zie hoe gelukkig mijn dochter is dan is het me alles waard




 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Joyce_1979  schreef op: 01-03-2016 22:37:38
Ik vergeet te vertellen dat ze les krijgt met ondersteunende gebaren. Dit is voor mijn dochter heel erg fijn en ik merk dat het haar helpt om haar taal te ordenen en soms helpt het haar om een opdracht beter te begrijpen. maar dat is voor elke kind natuurlijk anders.
 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Joyce_1979  schreef op: 01-03-2016 22:42:11
Mijn dochter krijgt 2x in de week logopedie. 1x zit ze 1 op 1 met de logopediste en soms 1x in een klein groepje zodat ze ook leren communiceren en dan wordt vooral het fonetisch bewustzijn behandeld.

 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Mamavonn  schreef op: 02-03-2016 07:50:51
Bianca
Zo dacht ik er ook over. Verschrikkelijk, mijn kind met het busje mee. En nu, nu vind ik het verschrikkelijk dat hij daar waarschijnlijk weer weg moet. 
 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Bianca29  schreef op: 02-03-2016 07:52:06
dat begrijp ik heel goed . want mijn zoon moet nu dus van regulier basis naar de auris school , net gewend en dan weer weg . zo niet leuk!

 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Melissa  schreef op: 02-03-2016 08:43:17
Dankjulliewel voor jullie ervaringen!

Ik weet nog niet wat er voor Valentijn uit gaat komen. Hij is al een keer in het ziekenhuis onderzocht en hij hoort alles goed. Zijn taalontwikkeling was ook binnen de marges, maar wel laag. Alleen zijn spraakontwikkeling blijft hangen.

Hij zit nu wel op zijn plek, Hij heeft vriendjes in de klas,  volgens juf is hij altijd de vrolijke noot in de klas. Al wordt hij door sommige kindjes gepest, dat is begonnen omdat hij van roze houdt, maar nu pakken ze hem o.a. op zijn spraakachterstand (en het broekplassen). 

Hij krijgt sinds hij 2,5 is elke week logopedie. Hij maakt wel vooruitgang, maar niet genoeg. Juf is bang dat het hem straks in groep drie nog meer in de weg gaat zitten.Vooral als hij spontaan dingen verteld en een beetje enthousiast is is hij niet meer te verstaan. 

Dus er is een onderzoek bij kentalis aan gevraagd, en een van de vragen is naar 'schooladvies' . Al denk ik als ik me er zo een beetje in verdiep dat hij wss begeleiding op school krijgt, wat misschien beter is.
 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Bakkenm  schreef op: 02-03-2016 14:40:04
Is hij wel eens getest op een auditief verwerkings probleem? Zoonlief had hier ook een taal spraak achterstand. moeilijk te verstaan bij enthousiast vertellen van een eigen verhaal.
Gehoor goed en ook geen autisme. Toen door het audiologisch centrum geopperd dat het dus avp zou kunnen zijn. Toen als proef soloapparatuur ingezet op school en verhip meneer kon door de ruis in de klas gewoonweg niet goed de woorden en dus instructies horen. Sinds de inzet van de soloapparatuur met sprongen vooruit gegaan!
 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Liever Even Zo   schreef op: 03-03-2016 15:16:30
De kans dat je kind op een cluster 2 kan blijven is tegenwoordig niet erg groot. Mijn oudste zoon had geen sociaal leven naast school(50 km wonen wij van school). Wij hebben bewust de keuze gemaakt om terug te gaan naar regulier onderwijs. Hou er rekening mee dat de uitstroom op cluster 2 lager is. Onze zoon heeft IQ scores tussen de 107 en 114...  Doordat alle kliekjes al gevormd zijn, zijn communicatieve redzaamheid gering is ( ook deels karakter)... Is het behoorlijk pittig voor hem. De ondersteuning van een MEDIUM  arregement bestaat uit 1 maal per week ondersteuning vanuit Kentalis van 30 minuten. En wat extra ondersteuning van de IB'er, die een "normaal"kind met problemen ook behoord te krijgen van school. Mijn oudste zoon moet veel visueel aangeboden krijgen, hij moet extra uitgedaagd worden bij groepsgesprekken, terug koppeling na een instructie, veel positieve feedback en ervaringen. Gelukkig is zijn verstaanbaarheid goed. Maar heeft natuurlijk nog steeds een probleem qua taal... Problemen met begrijpendlezen... en nu ook met de CITO toetsen rekenen. Terwijl hij de stratagieen wel begrijpt.

MIjn andere zoon ook cluster 2 is heel moeilijk te verstaan (daarnaast heeft hij meerdere problemen en een lager gemiddel IQ 89). Daar zie ik zelf wel meer de voordelen van... Omdat de begeleiding gewoon top is op een Kentalis school. Zoveel expertise! Op een normale school hebben zij weinig tijd en meestal geen ervaring!

Je zou kunnen overwegen te kijken naar een basisschool die ervaring hebben met TOS kinderen. Want dat jou zoon gepest word voor het broekplassen en roze kleding vind ik een ernstig tekort van een school!

Heel veel succes met jullie overweging. Er veranderd momenteel erg veel...



 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Liever Even Zo  schreef op: 03-03-2016 15:17:13
Oh ja, Doven en slechthorende kinderen zitten hier in andere klassen
 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Melissa  schreef op: 03-03-2016 17:22:31
Dankjewel dat je je ervaring deelt! 

Ik heb het idee dat de uitstroom voor Valentijn ook niet zo hoog zal zijn. Het is echt een doener en niet een denker. En dat is prima. Hij zegt zelf later kassameneer te willen worden bij de Aldi, of werkman. En daar heb ik niets op tegen. Als hij maar gelukkig is.

Hij is communicatief juist erg vaardig. Alleen niet met gesproken taal. Maar met handen en voeten, lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen komt hij erg ver. Hij kletst nu honderduit, alleen we verstaan de helft haha.

We zullen wel zien wat uit het onderzoek komt. Als ik alles zo lees denk ik dat hij eerder begeleiding op school krijgt dan naar de cluster2 school. Die school zit hier trouwens ook wel in de buurt (4km) .

Dat pesten is idd erg slecht. Vorig jaar had hij een overspannen juf voor de klas met 42 kinderen en een stagiaire. Zij gaf steeds aan niet alles te kunnen zien dus ze kon er niets aan doen. Deze juf is gelukkig opgestapt en nu heeft hij een superjuf!!! Ze zit er bovenop en ik merk dat ze echt een klik heeft met Valentijn. Waar de meeste kinderen in zijn klas bezig zijn met pluswerk is Valentij  lekker in de poppenhoek aan het spelen, buiten spelen en knutselen. En ook hij heeft nu echt een klik met juf. Hij maakt tekeningen voor haar, geeft haar knuffeltjes en zegt dan 'juf weet je wat ik van jou vind?' en maakt dan een hartje met zijn handen. Maar het patroon van het pesten zit er in. Juf doet er alles aan en pakt het heel serieus op. Zo is de pestkop in een andere klas gezet. Er is extra toezicht gekomen. Toch pakt het jongetje elke kans die hij krijgt. Dan rent hij naar Valentijn in de pauze en zegt 'ik haat jou!!'  en loopt dan snel weg. En hij zet andere kinderen aan tot het pesten. Zo heeft hij Valentijns vriendje bedreigt dat hij Valentijn moest slaan met een schep anders zou hij het jongetje slaan. Ja het is een schatje!
 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Mamavonn  schreef op: 03-03-2016 18:02:30
Stel je van die begeleiding op school alsjeblieft niet teveel voor hoor. 
 
Quote
RE: Ervaring cluster 2 school?
Liever Even Zo  schreef op: 03-03-2016 19:55:55
Maar dat hij volop spreekt is  positief! Hij schaamt zich niet, imiteert... Een ontwikkelingso/uitgebreid logopedisch onderzoek is  misschien wel verhelderend...
Ik ben testen moe. ZL nummer 3 verbaasde ons qua non verbale woordenschat echt! Wat mij altijd zo verbaasd van Kentalis dat zij kinderen accepteren aan de hand van alleen maar cijfers. Zo jammer!


In elke klas zit gemiddeld twee TOS kinderen. Valentijn zal hoogstwaarschijnlijk niet de enige zijn... Ik ken  geen volwassene  zonder handicap die niet fatsoenlijk praat.


Passend onderwijs op deze manier is helaas kansloos. Terwijl het idee juist mooi is. Omdat je kinderen met SO ook veel ontneemt.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Ervaring cluster 2 school?
Naam
Bericht