Menu
 

Topic:

Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?

_sas_  schreef op: 07-02-2012 08:37:22
Mijn zoontje van net een jaar poepte altijd dagelijks 1 tot 3 keer. Nu sinds een week of 2 gaat het wat minder. Vorige week heeft hij een paar dagen minder gepoept en draait dan steeds met zijn billetjes als hij op de commode ligt; volgens mij heeft hij er last van. Daarna ging het weer een paar dagen goed, maar gisteren heeft hij maar een heel klein poepje gedaan (wat ik ook best hard vond) en sindsdien niet meer. Vanochtend ook niks, terwijl hij normaal altijd 's ochtends poept. Ik maak me er zorgen over; hij heeft er volgens mij last van, hoewel dat ook van de luieruitslag kan zijn.

Nu ben ik gaan nadenken over oorzaken en ik las dat kindjes van een jaar 1 tot 1,5 liter moeten drinken. Dat haalt mijn zoontje echt niet. We hebben nu net de overgang gemaakt naar 'gewone' melk (koeienmelk dus) en dat drinkt hij goed. Drinkt daar nu nog ongeveer 500 ml van. Ik weet dat hij maar 300 ml nodig heeft, maar dit drinkt hij goed en ik vind het moeilijk om te weten hoe ik het nu allemaal aan moet pakken met ander drinken. Water lust hij ook en krijgt hij bij elke maaltijd uit zijn tuitbeker. Hij drinkt dit netjes, maar de ene keer meer dan de andere keer. Ik kan hem moeilijk dwingen. Soms geef ik hem ook wat diksap. Dat lust hij wel, maar het lijkt me niet goed om dat te geven. Van kruidenthee heb ik al het één en ander geprobeerd, maar dit wil hij niet. Hij eet trouwens 's ochtends pap (en drinkt wat melk), later heel goed fruit, tussen de middag 1,5 volkoren boterham met beleg en 's avonds 'eet hij mee' (dit wisselt in hoeveel hij eet: gisteren zijn bordje netjes helemaal leeg met volkoren pasta, een beetje saus, wat gehakt en groenten, los daarnaast nog wat erwtjes). Ik geef hem verder volle melk.

Wie heeft er tips en ideeën? Hoeveel eten en drinken jullie kindjes van een jaar en hoe ziet het ritme er dan ongeveer uit? Wanneer moet ik me echt zorgen gaan maken, want mijn man vindt dat ik te snel stress.


Alvast bedankt!
 
Quote
Navigatie
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
_sas_  schreef op: 07-02-2012 08:39:00
Ik bedoel dat het me niet goed lijkt om TE VEEL diksap te geven.
 
Quote
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
Peppa  schreef op: 07-02-2012 09:03:14
Ik zou het nog even aankijken. Hij krijgt tenslotte met pap en fruit ook vocht binnen.
 
Quote
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
Marimammavanalec  schreef op: 07-02-2012 09:09:06
Over dat drinken, mijn zoontje haalt misschien een halve liter met wat hjij echt drinkt per dag. De rest haalt hij uit fruit en yogurt en eten
 
Quote
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
_sas_  schreef op: 07-02-2012 09:19:59
@Marimammavanalec: mijn zoontje eet inderdaad ook nog yoghurt bij het avondeten (vind hij heerlijk). Wel een geruststelling om te lezen dat jouw zoontje ook niet echt meer drinkt dan mijn zoontje. Ik zag al niet hoe ik hem zoveel moest laten drinken.....

Ik vind het lastig om te weten hoeveel vocht hij nou binnenkrijgt, omdat je niet precies weet wat hij via het eten binnenkrijgt. Kun je daar ergens informatie over vinden? Weet iemand dat?
 
Quote
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
Alice  schreef op: 07-02-2012 10:07:02
Ik denk echt wel dat hij genoeg binnenkrijgt.
Je kunt 't anders 's invullen in de eetmeter van het voedingscentrum. Ik weet niet of je 't voor kinderen ook kunt invullen. Maar je kunt ook gewoon voor volwassenen invullen, je krijgt toch een totaal te zien
 
Quote
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
Marimammavanalec  schreef op: 07-02-2012 11:27:25
Sas ik heb me ook altijd erg zorgen gemaakt over het weinige drinken.Hij heeft ook nooit megaplasluiers.Ik heb wel 10 verschillende bekers voor hem, met rietje, zonderrietje, met handvat zonder handvat et cetc, alles om maar te proberen om hem meer te laten drinken. Nu heb ik zoiets als hij dorst heeft dan drinkt hij wel.
En nu sinds 2 weken drinkt hij zelfs wat meer. Hij drinkt zelfs een rietjes bekler in 1 keer leeg!!. Nou daar deed hij eerder 2 dagen over bij wijze van spreken.
Komt wel goed.
Voor het poepen, pruimen!!! Roosvicee lacto helpt ook goed
 
Quote
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
  schreef op: 09-02-2012 13:45:58
mijn meisje van 11 mnd drinkt altijd maar rond de 500 ml...en aan de plasluiers te zien is dat prima voor haar!! poepen gaat wat lastiger, maar meer krijg ik er gewoon niet in!
 
Quote
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
Onsjanneke  schreef op: 09-02-2012 14:55:08
Mijn zoontje is inmiddels 3 maar is ook nog nooit een grote drinker geweest. Hij poept overigens ook om de dag. Dat is nou eenmaal zijn ritme.

Maar het feit dat het ineens anders is en dat hij er last van heeft is natuurlijk wel vreemd.

Naast het drinken (volgens mij krijgt hij wel voldoende vocht binnen) is het ook belangrijk om genoeg vezels te eten. Dus groente en fruit (pruimen, kiwi) en zilvervliesrijst, volkorenpasta etc.

Dus vanavond tutti fruttie met zilvervliesrijst
 
Quote
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
_sas_  schreef op: 09-02-2012 21:20:00
Heej meiden,

Bedankt voor de reacties. Het is inderdaad vooral dat het plotseling veranderde. Gelukkig kan hij inmiddels weer poepen en doet hij dat zeker 3 keer op een dag (de smilies lijken nog niet te werken, als ik ze aanklik komt er niks te staan).

Hopelijk krijgt hij er niet opnieuw last van, maar als ik het hier zo lees dan ligt het dus niet aan de hoeveelheid vocht. Vezels krijgt hij op zich ook voldoende denk ik... (pap, volkorenbrood, fruit, groemtem etc).


In iedere geval bedankt voor alle reacties!
 
Quote
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
_sas_  schreef op: 29-02-2012 14:43:55
Zucht, na 2 dagen goed poepen zijn we weer een periode ingegaan van nauwelijks kunnen poepen. Het lukt misschien 1 keer in de week om echt te poepen (meer dan een paar keutels zeg maar). Ik snap er nog altijd niks van, want hij drinkt dus op zich (wat ik uit bovenstaande opmaak) op zich wel aardig. Morgen gaan we maar even langs de huisarts; hopelijk kan die ons wat wijzer maken.
 
Quote
RE: Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
Alice  schreef op: 29-02-2012 15:25:36
Wat hier wel goed werkt, is hem 's middags een "smoothie" geven. Meestal doe ik dat met banaan en sinaasappel en een beetje (kokos)melk (hij reageert op koemelk)

Bij de een verstopt banaan, bij de ander niet. Maar bij mijn zoontje werkt dat dus goed. Misschien ook door de combi met sinaasappelsap. Ik vind 't wel handig, hij krijgt zo veel vitaminen binnen en veel vocht. Ik pers de sinaasappels gewoon zelf.
Hij drinkt 't niet altijd helemaal op, maar vaak ook wel. Verder krijgt hij alleen water en borstvoeding.

Ik merk wel aan zn ontlasting dat die smoothies effect hebben.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Te weinig drinken, obstipatie, wat nu?
Naam
Bericht