Menu
 

Topic:

Meerderheid wil dat jongeren meebetalen

Boterbloem  schreef op: 29-07-2015 08:59:50







Meerderheid wil dat jongeren meebetalen aan hulp na alcoholmisbruik 






 



Jongeren die te veel hebben gedronken, zouden de ziekenhuisrekening tenminste deels zelf moeten betalen. 
 








Dit vindt althans een ruime meerderheid van meer dan 80 procent van de Nederlanders, zo blijkt uit een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd.


Nederlanders zijn niet alleen weinig solidair met 'comazuipers'. Een ruime meerderheid van acht op de tien volwassenen vindt tevens dat de kosten voor hulp bij het stoppen met roken geheel of gedeeltelijk voor eigen rekening moeten zijn.


Aan de andere kant vindt een ruime meerderheid dat mensen niet zelf hoeven te betalen voor psychische hulp bij een depressie of het overlijden van een dierbare. Over een eigen bijdrage bij andere zorgkosten, zoals een dieetadvies, een reageerbuisbevruchting of een rollator, zijn de meningen wat meer verdeeld, aldus het CBS.


Video: Meer jongeren in ziekenhuis na te veel drank






Eigen situatie


De mening over een eigen bijdrage wordt gekleurd door de eigen situatie. Zo vindt 34 procent van de mensen die zelf dagelijks roken, dat hulp bij stoppen volledig vergoed moet worden, terwijl dat bij niet-rokers maar 17 procent is. Ook zijn mensen met een slechte gezondheid vaker van mening dat een totale bodyscan en een second opinion volledig vergoed moeten worden.


Opvallend is daarentegen het onderzoeksresultaat over de rollator: in de 'doelgroep' van de 65-plussers vinden meer mensen dat een eigen bijdrage gevraagd moet worden dan onder 18- à 25-jarigen.




 
Quote
Navigatie
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Jolanda1974  schreef op: 29-07-2015 09:26:40
Comazuipers mogen van mij alles zelf betalen. Ze nemen zelf het risico dus daar hangt een kaartje aan.
 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Mv5  schreef op: 29-07-2015 10:08:13
In principe mogen comazuipers van mij ook alles zelf betalen. Maar dat komt er dan op neer dat paps en mams betalen omdat jongeren dat geld niet hebben. En dan komen die misschien weer in de schulden en allemaal ellende. Een boete idem dito (alhoewel ik dat wel iets vind dat ze best zelf zouden kunnen betalen als ze een baantje hebben). Een beetje ouder straft zijn kind dan zelf ook nog wel, maar vaak maakt dat minder indruk dan een straf van de overheid. En er is nog een juridisch probleem, want iedereen heeft volgens de grondwet recht op noodhulp. Ik zou ze dan eerder naar bureau halt sturen ofzo voor een taakstraf. Doen ze toch nog wat nuttigs voor de maatschappij en krijgen ze straf.
 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Boterbloem  schreef op: 29-07-2015 11:06:51
Dat laatste dacht ik ook aan Mv5.
Je zou ze beter een soort van taakstraf kunnen geven... Dat ze op die manier 'afbetalen'.

Er wordt wel eens gezegd dat het aan de ouders licht, of dat ouders maar harder moeten optreden.
Nu was ik niet verschrikkelijk als puber, maar had wel een houding van: ze kunnen me weinig maken... zit mijn straf wel uit en dan ga ik weer door...

Denk dat mij heel weinig had kunnen boeien. Terwijl 3 van mijn zussen heel anders zijn en mijn broertje weer op mij lijkt...
En niet dat wij rare dingen deden, maar als je dat dan wel in je lijf hebt zitten dan is deze houding erbij er 1 die je nekt, of eigenlijk: die je ouders nekt. Dan kun je zo goed willen opvoeden, maar kun je weinig...

Daarom moet het kind zelf gepakt worden, en niet indirect de ouders.

Maar vind het ook bij roken en afvallen: wel een eigen bijdrage. Al was het alleen al als stimulans om door te blijven gaan. Het kost jezelf wat. Wel naar inkomen, daar be nik ook voorstander van. Zodat het voor iedereen haalbaar is.
 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Suus  schreef op: 29-07-2015 11:59:59
Betalen vind ik belachelijk!! Bezoekje aan mensen mer hersenletsel tgv vind ik wel gied idee. ga ik met mijn kids preventief doen
 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Son  schreef op: 29-07-2015 12:45:49
Maar moeten rokers dan ook zelf meebetalen aan longonderzoeken etc ?
En niet sporters ..en slechte eters ? En mensen die niet hun tanden poetsen ? En mensen die zonder gordel in de auto zitten en ongeluk krijgen ?
En kinderen die gewaarschuwd zijn om NIET van dat schuurtje af te springen en beentje breken ? Of kinderen die hun voeten tussen spaken krijgen ?
Of omdat je met een te zware wasmand de trap af gaat en de trap af lazert ?

Waarom alleen deze doelgroep ?
 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Harleysmama  schreef op: 29-07-2015 12:54:26
Son omdat er een alcohol verbod is en ze willens en wetens dat verbod schenden. Heb het dan niet over 18 jarige want ze zijn vele jaren jonger. 
 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Son  schreef op: 29-07-2015 12:59:50
Er is zo veel verboden....
 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Mie  schreef op: 29-07-2015 14:18:49
Als je met vuurwerk wordt gepakt krijg je een straf van Halt, meestal is dat ook een taakstraf.

Het lijkt mij een prima idee om dat ook te gaan doen met alcohol ge- en misbruik door minderjarigen.
En dan graag dusdanige taakstraffen dat ze rechtstreeks geconfronteerd worden met de eventuele gevolgen van hun gedrag.
Dus mensen die ledematen missen, de rest van hun leven gehandicapt, een dierbaar familielid moeten missen etc.

Een geldstraf heeft helemaal geen zin, de meeste ouders zullen hiervoor opdraaien ipv het kind zelf.

Mijn zwager werkt in het ziekenhuis en ziet elk weekend minstens 3 van dit soort gevallen ( klein stadje), ze moeten die kids met zware medicijnen oplappen om organen ( lever/nieren en soms zelfs hart) niet al te veel schade op te laten lopen door alcoholvergiftiging.
Soms zelfs bloedtransfusies ( eigenlijk bloedwisselen dus) om het bloed alcoholvrij te krijgen om ergere schade te voorkomen.
Er zijn dan per geval meeerdere artsen, verplegers en ziekhuisapotheekmedewerkers nodig.
Reken maar uit wat dat kost...

En ook ik heb toen ik jong was écht wel eens veeeeeel te veel gezo.... ehh gedronken, maar toen was ik wel al op een leeftijd dat het mag.
Overigens vind ik dat achterafgezien van mezelf ook echt achterlijk!........en nu drink ik nauwelijks nog
 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Made  schreef op: 29-07-2015 15:02:12
Helemaal met sonja eens.

ik denk dat je in dit geval beter kunt voorlichten dan kunt straffen.

 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Mv5  schreef op: 29-07-2015 15:05:24

Quote son:
Maar moeten rokers dan ook zelf meebetalen aan longonderzoeken etc ? En niet sporters ..en slechte eters ? En mensen die niet hun tanden poetsen ? En mensen die zonder gordel in de auto zitten en ongeluk krijgen ? En kinderen die gewaarschuwd zijn om NIET van dat schuurtje af te springen en beentje breken ? Of kinderen die hun voeten tussen spaken krijgen ? Of omdat je met een te zware wasmand de trap af gaat en de trap af lazert ? Waarom alleen deze doelgroep ?


Son, dit ligt net wat anders. Rokers die longproblemen krijgen, is niet 100% zeker een causaal verband met roken. Je kunt niet uitsluiten dat het niet zou gebeuren als ze niet zouden roken. Maar alcoholvergiftiging is wel 100% zeker veroorzaakt door te veel alcohol nuttigen.
En als je zonder gordel in de auto zit ben je inderdaad niet verzekerd. Dat kan heeeeel veel geld kosten als er wat gebeurt.
Maar feit blijft wel dat het zoveel geld kost dat jongeren dan nooit kunnen betalen en veel ouders ook niet. En dat er sprake is van spoedeisende hulp en daar heeft iedereen wettelijk gezien gewoon recht op.

Dus laat ze maar een taakstraf doen. Liefst bij mensen die blijvend letsel hebben overgehouden aan drankgerelateerde problemen. Dat schrikt wellicht af.

 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Baby2  schreef op: 30-07-2015 10:24:54
ik vind dat er dan meer groepen "aangepakt" kunnen worden, denk aan obesitas met alle problematiek die daaruit voortkomt: hart en vaatziekten, diabetes enz.
Rokers
Volwassen alcoholmisbruikers
misschien moeten de trampolines ook maar uit de tuin want daar gebeuren ook veel ongelukken mee.

 
Quote
RE: Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Bepje  schreef op: 30-07-2015 20:51:49
Meebetalen weet ik zo net nog niet want dan moet iedereen dat doen die rookt, een sportblessure krijgt enz.. Wel een verplicht iets als nazorg en preventie om een volgende keer te voorkomen. 
Nu heb ik makkelijk praten want onze kinderen zijn nog niet zover maar ik vind we dat er verrassend veel ouders goed vinden dat ze drinken, met andermans pasje uitgaan e.d.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Meerderheid wil dat jongeren meebetalen
Naam
Bericht