Menu
 

Topic:

opdraaien voor kosten begrafenis ouder

Evenzo  schreef op: 01-07-2015 14:55:42
MIjn moeder (alleenstaand) is gokverslaafd en is inmiddels ook uit een aantal verzekeringen gegooid wegens wanbetaling. Ze heeft alleen nog een AVP. Ik kwam er dus achter dat ze ook niet verzekerd is voro de uitvaart, ook die verzekering is wegens wanbetaling beeindigd. Nu begreep ik dat ik als enige erfgenaam aansprakelijk ben voor de kosten van de uitvaart (als de gemeente dit zou regelen). Wij kunnen ons zelf nauwelijks financieel redden, laat staan dat ik een begrafenis kan betalen.

 Een verzekering afsluiten en dit zelf betalen leek mij een goede optie, echter mijn moeder is ziek en in de 70 dus een hoog risico en de premie is dan ook fors.

Zijn er nog andere opties ?
 
Quote
Navigatie
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Bepje  schreef op: 01-07-2015 15:00:19
Oei, dat is een lastige. Ik zou even bellen met het juridisch loket. het nummer vind je zo op google. 
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Hope  schreef op: 01-07-2015 15:03:43
Maar ze heeft al die tijd eerst wel aan de uitvaartverzekering betaald? Dan zou ik eerst eens checken wat daar voor geld in zit. Lijkt me niet dat je alles kwijt bent nu? Hoe lang had ze die verzekering al.
Weet ook niet hoe de band met je moeder is? Ik kan wel zeggen dat je haar lichaam na overlijden ter beschikking aan de wetenschap kan doen, dat kan ook een keuze zijn. Maar dat bedoel ik niet verkeerd, mocht je het zo opvatten.
Ik vind het alleen niet fair dat zij nu alles vergokt, en jij nu al moeite hebt je hoofd boven water te ouden en straks met de shit zit.......
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Anne Mv 3  schreef op: 01-07-2015 15:11:11
Als je de rekening van de uitvaart niet wilt of kunt betalen dan kun je de erfenis verwerpen maar dan mag je ook niets uit haar huis mee nemen als aandenken. De uitvaart wordt dan betaald door de gemeente, mogelijk mag je er zelfs niet bij zijn (volgens mij maakt iedere gemeente daar zijn eigen keuze in), de gemeente verkoopt haar spullen en verrekend dat met de uitvaart.
Mogelijk is het sowieso beter om haar uitvaart te verwerpen, want als je die accepteert draai je ook op voor eventuele schulden..

Lastige maar vooral ontzettende verdrietige situatie! Sterkte, goed dat je nu vast e.e.a. uitzoekt!!
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Mie  schreef op: 01-07-2015 15:12:34
Misschien even informeren hoe het zit als je beneficiair aanvaardt?
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Linda Mv Jarno & Ils
e
  schreef op: 01-07-2015 15:12:44
Idd erfenis verwerpen, hebben wuj destijds ook gedaan... Kost je alleen notariskosten. Maar dan mag je idd niets uit huis meenemen
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Nerise  schreef op: 01-07-2015 15:30:55
Mijn vader heeft mijn moeder alvast geïnformeerd dat als hij overleed, wij de erfenis moesten verwerpen. Schulden.  Leuk heeej. Ga ik dus ook doen.

Maar wat vindt je moeder er zelf van? Nog bij haar volle verstand neem ik aan? Dan moet ze hier toch een idee over hebben?

 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Evenzo  schreef op: 01-07-2015 15:36:58
Mijn moeder heeft alleen schuiden en geen bezittingen, wat van (emotionele) waarde is heb ik lang geleden na het overlijden van mijn vader al meegenomen (om te voorkomen dat ze het zou kwijtraken). Ik heb niet echt een band met mijn moeder, ook niet echt  een leuke jeugd gehad. Ben al vroeg op mezelf gaan wonen. Toen ik op mezelf woonde kwam ze bij mij regelmatig geld lenen, maar dan ben ik mee gestopt toen ik doorkreeg dat ze nog steeds zo veel vergokte.

Ze is nu ziek (hartproblemen) en ik was vorige week bij haar om samen naar het ziekenhuis te gaan toen ze mij vroeg om eens haar verzeekringen na te kijken, ik schrok me rot toen ik zag dat er veel geroyeerd is (ze heeft ook geen inboedelverzekering meer), ziektekosten achterstand
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Evenzo  schreef op: 01-07-2015 15:39:35

Quote Nerise:
Mijn vader heeft mijn moeder alvast geïnformeerd dat als hij overleed, wij de erfenis moesten verwerpen. Schulden.  Leuk heeej. Ga ik dus ook doen.

Maar wat vindt je moeder er zelf van? Nog bij haar volle verstand neem ik aan? Dan moet ze hier toch een idee over hebben?



Ze reageert heel laconiek dat er ergens nog wel een polisje is die geld waard is en dat ik me druk maak om niks. Dat polisje is dus 800 GULDEN waard en als ik haar dat zeg haalt ze haar schouders op, je kijkt maar wat je met me doet is haar antwoord, ik voel er toch niks van.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Boterbloem  schreef op: 01-07-2015 15:55:40

Weten jullie wel zeker dat het zo werkt?

Als ik de antwoorden lees dan moet je het zelfs betalen als je geen erfenis krijgt en geen contact hebt...


Iemand die geen contact heeft met zijn ouders, die gaat vaak toch ook geen erfenis aannemen?


Ik lees daar nergens wat over...


En... vind het enorm hard dat de kinderen daar voor op moeten draaien... 

Zou er dan wel voor kiezen zelf de begravenis te regelen waardoor je het zo goedkoop mogelijk kan houden...

 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Bakkenm  schreef op: 01-07-2015 17:01:24
Ik voer de WOL, wet op lijkbezorging uit in de gemeente Haarlem.
Op het moment dat de erven aangeven niet te kunnen betalen of als er geen polis is wordt er een gemeente uitvaart geregeld. HIervoor geldt het soberste rigime. Dus geen aula en een graf voor tien jaar tenzij de overledene de nadrukkelijke wens heeft uitgesproken gecremeerd te worden. Tijdstip kansloos. Familie mag er wel bijzijn.
Na de uitvaart worden de erven alsnog aangeschreven om te kijken of de kosten berhaald kunnen worden. Vaak is er sprake van jarenlang geen contact of schulden bij de kinderen.
Het verhaal dat de gemeente de woning leeghaalt en de spullen verkoopt klopt zeker niet!!!
Let op dat je inderdaad geen spullen uit het huis meeneemt, je aanvaard dan de erfenis.
Het kan zijn bij een gemeentelijke begrafenis dat er moeilijk wordt gedaan mbt het afgeven van de akte van overlijden. Zorg dat je dat goed bespreekt mocht het moment daar zijn.
Als je vragen hebt stel ze gerust!!
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Krumelke  schreef op: 01-07-2015 17:09:40
ik zou toch eens goed navragen bij de uitvaart verzekering, bij de gemeente of juridisch loket.

recent een overlijden gehad van alleenstaande en de broers en zussen moesten de kosten van de uitvaart betalen VOOR er gesproken werd over de erfenis. in dit geval totaal geen probleem ze wilde het met veel liefde betalen. dat zette me alleen wel aan het denken nu met deze situatie.

zou echt ff bellen met jurisch loket om zekerheid te hebben. zo voorkom je grote schulden in de toekomst.

 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Anoniempje  schreef op: 01-07-2015 17:10:51
Wij hebben het financieel goed. Maar zal geen cent betalen voor mijn ouders. Nooit iets voor mij betekend en zal dan ook alles verwerpen. Zou toch te gek zijn dat je gaat betalen voor "vreemden".
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Evenzo  schreef op: 01-07-2015 19:31:33
De uitvaartverzekering gebeld en die zeggen dat er geen waarde in de polis zit, vergelijk het maar met een autoverzekering waar je jaren voor betaald hebt, je hebt een risico afgedekt al die jaren, geen waarde opgebouwd. Blijkbaar hangt het dus af wat voro soort polis je hebt... een overlijdensrisico of een uitvaartdekking. Mijn moeder had de eerste.

Recht op bijstand hebben we niet, dus daar kan ik geen beroep op doen.

Als ze overlijdt zal ik toch dingen moeten regelen (ik ben de enige die ze heeft). Bankrekening opzeggen, huur opzeggen, huis leeghalen dat soort dingen. Er is niks wat ik zou willen hebben uit het huis, fotos en andere spullen heb ik al jaren in mijn bezit dus dat is geen probleem, ik doe afstand van alles, maar ook dat kost mij weer geld. Maar als ik de erfenis verwerp, gaat het naar mijn kinderen die op hun beurt ook weer een akte op moeten laten maken van verwerping of beneficiair aanvaarden.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Zijlijn  schreef op: 01-07-2015 21:50:59
je kan het voor je kinderen ook verwerpen/beneficiair aanvaarden.
tenzij ze al meerderjarig zijn op het moment van overlijden.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Nerise  schreef op: 02-07-2015 07:29:11

Quote krumelke:


recent een overlijden gehad van alleenstaande en de broers en zussen moesten de kosten van de uitvaart betalen VOOR er gesproken werd over de erfenis. in dit geval totaal geen probleem ze wilde het met veel liefde betalen. 



Ik moet dat ook maar eens gaan uitzoeken. Mijn vader is in de 70. 
Ik zou dat dus niet 'met liefde' gaan betalen. 

Maar hopen dat hij met zijn mooie praatjes kennissen heeft opgedaan in zijn nieuwe omgeving die dat willen betalen.

Ik snap wel dat ze op zoek gaan naar een nabestaande, maar damn, sommigen willen gewoon niets meer met zo iemand te maken hebben dan zou je nog even een financiële trap na krijgen ook. 
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Dicha  schreef op: 02-07-2015 09:01:25
Wie is aansprakelijk voor de uitvaart kosten, als er geen geld / verzekering is, die alle kosten dekt?

1. Degene, die opdracht geeft aan de uitvaartondernemer, familie (in welke graad dan ook) of kennis / buurman of vreemde (gemeente). Dus, wie een uitvaartondernemer inschakelt, moet altijd de rekening betalen. Ook al is dit een erfgenaam, die de erfenis later verwerpt (niet aanvaardt), om welke reden dan ook.
De opdrachtgever moet betalen. Of die rekening te verhalen is, komt later.

2. Echtgenoten moeten de uitvaartkosten van elkaar betalen. De ex-echtgenoot was vroeger wel aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart van een voormalige echtgenoot. Maar de wetgeving is inmiddels veranderd. Alleen als er nog een alimentatieverplichting is, kan er nu nog aansprakelijkheid zijn. Maar alleen als de nalatenschap van de overledene de kosten niet of niet voldoende dekt.
Ouders draaien altijd op voor de kosten van de uitvaart van hun kinderen en de kinderen voor de uitvaart van hun ouders.
Als de genoemden geen uitvaart (willen) regelen, dan neemt de gemeente deze taak over en de gemeente gaat dan volgens art. 22 van de Wet op de Lijkbezorging, de uitvaartkosten verhalen op deze bloed- en aanverwanten.
Het niet aanvaarden van een erfenis (verwerpen) biedt voor deze groep bloed- en aanverwanten geen "bescherming".

3. De erfgenamen. Wie een erfenis aanvaart, betaalt de uitvaartkosten. Ook als er niet genoeg in de erfenis zit om de kosten uit te betalen.

Als broer of zus de erfenis verwerpt, dan kan degene die de uitvaart regelt (broer/zus geen opdrachtgever) niet de kosten van de uitvaart op hem/haar verhalen. Zij vallen niet onder de bloed- en aanverwanten als genoemd in de Wet op de Lijkbezorging. Zij hebben dan ook niets te zeggen over de wijze waarop de uitvaart wordt uitgevoerd.

Bij verwerping mogen zij zich dan ook op geen enkele manier bemoeien met de nalatenschap. Dus geen foto(boek), theelepeltje etc. uit de nalatenschap als aandenken, niet rijden in de "erfenis"-auto. Zoiets wordt gezien als zuivere aanvaarding van de erfenis met alle opbrengsten, maar ook met alle schulden. Ook hier hebben zij niets in te brengen hoe zaken verder geregeld worden.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Dicha  schreef op: 02-07-2015 09:02:48
Ook is het per gemeente veschillend..
Heb het bij de buurman van mijn ouders gezien... geen geld.. familie was niet van plan te gaan betalen.
Werd een gemeente begrafenis.. huis van de buurman werd verzegeld.. en gemeente heeft later het huis leeg gehaald.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Evenzo  schreef op: 02-07-2015 19:08:29
Maar als ze overlijdt dan zal ik gebeld worden neem ik aan (als ze in het ziekenhuis ligt of anders door buren als het thuis gebeurt), wat moet ik dan zeggen..... laat maar liggen of bel de gemeente maar? Zodra ik iets in gang zet draai ik voor alle kosten op.

 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Banana  schreef op: 02-07-2015 20:29:49
idd vanaf begin alles verwerpen niet mee bemoeien 
als mijn bio pa iets over komt vind prima maar ik ga niet daarheen ga geen cent betalen en wil ook helelmala niest hebben al zeker neit al die schulden van hem 
wil er niest mee te maken hebben mochten ze me dwingen dan slepen ze me maar voor de rechter 
ervenis zal ik ook verwerpen alles ook als hij blijkt inmiddels multi miljonair te zijn ik hoef geen cent vanhem en wil ook neits met zijn uitvaart van doen te hebben wat mij betreft gooien ze hem tussen afval ofzo (bij wijze van ) 

zou zeker nu ze nog leeft prberen zoveel mogenlijk uit te zoeken 
polissen vervallen als je stopt met betalen ondanks dat er een berg ingepompt is 

 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Ik  schreef op: 02-07-2015 20:38:31

Heb je zelf geen rechtsbijstandsverzekering? Dan kan je ze bellen voor advies!

Ik heb er verder ook geen verstand van.
Mijn schoonmoeder roept sinds het overlijden van mijn schoonvader ook maar de kinderen betalen de begrafenis wel. Mijn man heeft overlegd met zijn broers en dat is absoluut niet het geval... niemand wil daarvoor opdraaien
Ze heeft alleen nog een kleine polis twv 3000 euro maximaal, de rest zal ze moeten bijleggen en ze wil begraven worden.
Ik doe zo'n beetje haar financiën sinds het overlijden van haar man en zorg al anderhalf jaar  dat er geld op de spaarrekening komt voor zulke dingen en wijs haar er ook elke keer op dat er genoeg op moet blijven staan voor noodgevallen..ze heeft namelijk een gat in de hand.

Het is natuurlijk niet alleen een begrafenis wat je moet betalen na haar dood , ook een huurhuis leegruimen en daardoor misschien de huur zeker een maand langer aanhouden om alles te regelen, alle kosten lopen gewoon door en als ze geen ene rooie cent heeft komt dat ook allemaal op jou neer.

Ik weiger het ook hoor om voor iemand anders dat soort kosten te betalen. Tegenwoordig kost een goede verzekering je geen ene drol en dan is alles prima geregeld.


En oudere mensen hadden dit ook allang kunnen regelen. Mijn schoonmoeder had alles ook allang goed voor elkaar kunnen hebben..maar ze gooit het liever over de balk. 
Moet zij weten wat ze met haar centen doet maar ik ben niet verantwoordelijk voor haar zooi na haar dood.

Mijn moeder heeft alles gelukkig wel goed geregeld. Die heeft niet alleen genoeg geld voor haar begrafenis staan maar ook voor onkosten mocht haar huis langer te koop staan als ze overlijdt.

 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Susanne-mv-daj  schreef op: 02-07-2015 20:44:32
je moet idd niks regelen, dus niet der bankrekening huur ed , en ten allertijde zeggen dat je het verwerpt en dat je er niks mee te maken wilt hebben.
als je idd ook maar 1 ding regelt dan kan je voor alles opdraaien
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
El64  schreef op: 02-07-2015 20:45:06
Banana als je geen contact heb met je vader wordt je niet geinformeerd als hij komt te overlijden. Mijn vader is gestorven maar officieel heb ik niks gehoord alleen via via. Ik wou ook niks hebben maar was toch verbaasd dat ik helemaal niet gemeld kreeg dat hij was overleden.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Banana  schreef op: 02-07-2015 21:38:32
ja dat schijnt twee kanten op te kunnen gaan oook ivm kindsdeel enz 
mijn broertje die min of meer wel contact heeft met hem weet waar ik leef enz 
ik heb zelf al 17 jaar geen contact en wens dat ook niet 
maar ja mijn bio heeft een hele berg aan schulden ik durf neit eens een gok te nemen hoe ver 
dus tja ben erg bang dat als ze lucht ervan krijgen na zijn dood dat ze ons gaan zoeken 
dus ben wel redelijk voorbereid dat er toch iets gebeurd na zijn overlijden alleen van mijn kant gebeurd er helemaal 0 
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
El64  schreef op: 03-07-2015 07:27:01
Ik heb er ook altijd rekening mee gehouden dat ze bij me zouden komen ivm schuld en had zoie zodeerfenis geweigerd geld of geen geld. Ik ben enigst kind via een tante gehoord dat hij ziek was en toen hij overleden was zei ze dat zijn vrouw had gevraagd of ze mij een kaart moest sturen nou nee hoor dat hoefde van mij ook niet. Maar dat je via een instantie niet te horen krijg dat je vader is overleden verbaasde me wel hier in Nederland waar alles volgens regeltjes gaat. 

On topic ik zou nu al navragen hoe je moet handelen na het overlijden zodat jij niet in de problemen komt sterkte.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Nina1  schreef op: 03-07-2015 07:53:02
vaak wordt er een advertentie in de krant gezet. tenminste dat was bij de oma van mijn man wel. daar had een oom geen contact met de fam en de notaris heeft een oproep laten zetten in een landelijke krant dat hij zich kon melden op die en die datum.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Jolijn  schreef op: 03-07-2015 08:02:44
Je kunt moeilijk iemand verplichten via juridische weg om een begrafenisverzekering te nemen.
Wat je wel zou kunnen doen is om haar te vragen haar lichaam aan de wetenschap na te laten, dat is denk ik gratis.
En een andere optie is crematie zonder plechtigheid en familie, met een beetje googlen vond ik een plek waar dat voor 720 euro kan.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Vera  schreef op: 03-07-2015 08:13:24
Alleen in Leidne geld dat als je je opgeeft voor de wetenschap je ook altijd in aanmerking komt (of je moet te laat gevodnen worden) In overige steden s er een aantal kritiera. (wij hebben dit ook aan de hand met een bekende en ik heb 'toevallig' van de week gebeld naar de instanties)
Erfenis kan je verwerpen, maar dan komt hij bij je kinderen dus at is ook niet handig. Lastige situatie hoor
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Evenzo  schreef op: 04-07-2015 00:19:46
Pff mijn ma heeft zeker voor 30.000 euro aan schulden, leningen, wehkamp, neckermann, derden. IK zit daar echt niet op te wachten, er  is niks van waarde in huis dus onderaan de streep vette schuld. Als ik het verwerp gaat het automatisch naar mijn kinderen. Als die ook verwerpen ben ik 3x 128 euro kwijt aan aktes. Ik vind het echt te gek voor woorden. Iemand leeft eenm beetje voor het vaderland weg en kijkt nergens naar en wij die alles goed geregeld hebben draaien er voor op. Blijf het echt zo oneerlijk vinden.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Nerise  schreef op: 04-07-2015 07:03:58
Belachelijk dat het zoveel geld kost om een NEE te noteren.
 
Quote
RE: opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Boterbloem  schreef op: 04-07-2015 10:45:59
En toch gaan voor de verzekering en dat jullie die betalen? Of gaat het echt om meerdere tientjes per maand?
 
Quote
Navigatie


Reageren op opdraaien voor kosten begrafenis ouder
Naam
Bericht