Menu
 

Topic:

Raad wil ongeboren kind eerder OTS

Pacific  schreef op: 01-07-2015 09:45:49
Raad wil ongeboren kind eerder onder toezicht plaatsen

 


Ongeboren kinderen moeten vaker en eerder onder toezicht worden geplaatst wanneer de moeder tijdens de zwangerschap overmatig alcohol drinkt, rookt of drugs gebruikt. 
 






Dat stelt de Raad voor Strafrecht en Jeugdbescherming (RSJ) in de Volkskrant.


Volgens de Raad is roken of drinken tijdens de zwangerschap zo schadelijk voor het ongeboren kind dat deze hiertegen wettelijk moet worden beschermd. 


Moeders zouden zo moeten worden verplicht af te kicken of te stoppen met roken. Indien ze dit doen, kan worden gedreigd met uithuisplaatsing als de baby is geboren, een geldboete of gevangenisstraf. 


De RSJ stuurt haar advies woensdag naar staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. De Raad adviseert de onder toezichtstelling (OTS) van een nog niet geboren kind expliciet in de wet op te nemen. Het kabinet neemt adviezen van de raad, die bestaat uit rechters, advocaten, wetenschappers en medici, doorgaans zeer serieus.


''Het is nu juridisch wel mogelijk om een OTS voor 24 weken aan te vragen, maar dat staat heel onduidelijk in de wet en veel hulpverleners weten het niet", aldus een woordvoerder van de Raad.


Nu komt de hulpverlening vaak pas na 24 weken in de zwangerschap op gang. Hulpverleners hanteren deze grens omdat tot die tijd een abortus mogelijk is.


Vorig jaar is er voor ongeveer 270 nog niet geboren kinderen een OTS aangevraagd. Het is niet bekend hoeveel er zijn toegewezen.





 
Quote
Navigatie
RE: Raad wil ongeboren kind eerder OTS
Banana  schreef op: 01-07-2015 23:19:12

Quote jesmv3:
en hier rookt oma ook in huis,ik neem ze gewoon daar mee naartoe en ze past ook op.
Haar huis,haar keus.Zal ze daar nooit weghouden omdat ze in huis rookt in hun bijzijn.
wel moeten ze de jassen in de gang hangen ;-)




ooo hier dus ook maaaar dan nog als we geweest zijn savonds alle kleren in de was heeft er een gelogeerd gaat alles ongeacht of het gebruikt is of neit ook in de was 
toen ik rookte was het midner storend ik rook het wel maar toch nu is het gewoon vies 
maar goed dat is het natuurlijk ook gewoon 
 
Quote
RE: Raad wil ongeboren kind eerder OTS
Bepje  schreef op: 02-07-2015 00:43:46
Ik denk dat ze hier echt niet iedere moeder bedoelen die rookt. De extreme gevallen en vooral drugs en alcoholverslaafden. Er staat ook in het artikel dat ze nu vaak pas vanaf 24 weken in kunnen grijpen ivm de einddatum voor mogelijke abortus. Ze zouden graag eerder hulp hebben voor deze mensen, ik denk dat het vooral daarom gaat. 
 
Quote
RE: Raad wil ongeboren kind eerder OTS
Caithy  schreef op: 02-07-2015 10:14:38

Quote Boterbloem:
[...]
zooooo dit vind ik best een valse opmerking...

Mijn opa kreeg het advies te blijven roken toen hij ernstig ziek werd.
Stoppen met roken zou het sterven versnellen omdat zijn lichaam dat niet eens meer aankon.

Ben blij dat hij dat toen ook niet heeft gedaan.

Roken is slecht, maar ik vind het veel te kort door de bocht om te stellen dat de gezondheid van de kinderen hem niets doet omdat iemand zou blijven roken.

Deze opmerking kun je maken bij elk ding wat ongezond is: chocola eten, een patatje, in de stad wonen met al die giftige stoffen om je heen.

Al deze mensen zouden de gezondheid van hun kinderen niet belangrijk vinden omdat ze op een vlak iets ongezonds doen.

Ik zou absoluut op visite blijven komen bij iemand die niet naar buiten kan en wel binnen rookt. Ook met de kinderen.





Ik vind dat er een groot verschil is tussen niet roken bij de kids of als ze er zijn 1tje opsteken.
Waarom moet er gerookt worden als de kids er zijn dan? Je kan best een peuk wat later opsteken!

Hier vind ik roken en drinken not done bij een zwangerschap en ja ik vind het ook iets zeggen dat als ze geboren worden en je blijft binnen roken bij je kids, dan vind ik je geen goede moeder, want je stelt de gezondheid van je kind niet voorop.
Ik weet niet goed wat ik onder toezicht stelling van een ongeboren moet zeggen, ik vind het eigenlijk eigen verantwoordelijkheid!
 
Quote
RE: Raad wil ongeboren kind eerder OTS
Caithy  schreef op: 02-07-2015 10:18:44

Quote jesmv3:
en hier rookt oma ook in huis,ik neem ze gewoon daar mee naartoe en ze past ook op.
Haar huis,haar keus.Zal ze daar nooit weghouden omdat ze in huis rookt in hun bijzijn.
wel moeten ze de jassen in de gang hangen ;-)



Oma was de enige die bij ons nog rookte en ze zou stoppen als de kleine geboren was. natuurlijk rookte ze nog en ja wij hebben echt gezegd als je wilt dat wij langs komen, dan wordt er niet gerookt. Ook in haar huis.
Alles vrienden etc roken niet en als er gerookt wordt, dan is dat altijd buiten of uit de buurt van de kids.
Ik vind het vreselijk goor en ik wil niet dat mijn kids er aan blootgesteld worden (hier hanteer ik 1 lijn in)
 
Quote
RE: Raad wil ongeboren kind eerder OTS
Ik  schreef op: 02-07-2015 10:36:49
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/roken-tijdens-zwangerschap-dit-het-effect-op-de-foetus



Zag nog bovenstaand stukje op rtl nieuws, is van afgelopen maart. Er is met echo's vastgesteld wat roken in de zwangerschap voor effect heeft op een foetus.

Ik vind het wel goed dat ze het gaan aanpakken in de zwangerschap. En nee dat hoeft niet per direct onder toezichtstelling of later uithuisplaatsing te zijn maar een goede begeleiding om te stoppen met roken dat wel.

Drugs, drank en roken zijn allemaal verslavende middelen.. dingen die je zelf moet weten of je die neemt maar zodra er kinderen in het spel zijn vind ik het een ander verhaal. Helemaal als je zwanger bent. Je bent niet alleen voor jezelf verantwoordelijk maar ook voor het kindje in je buik.

Ik denk dat het met roken ook meer gaat als er bijv complicaties optreden in de zwangerschap die direct in verband staan met het teveel roken van de moeder, bijv zware groeiachterstand, niet voldoende werkende placenta etc... dan is het toch niet meer dan normaal dat er ingegrepen wordt en er wat aan de oorzaak gedaan moet worden.

Al die verslavingen kosten ook een hoop extra geld in de zorg en als dat met de juiste begeleiding aangepakt kan worden prima toch!

Tuurlijk heel vroeger rookten mensen ook stug door in de zwangerschappen, iedereen rookte in huis, in restaurants etc.. maar nu zoveel jaren later weten we wel beter.

Iedereen slikt braaf foliumzuur, neemt misschien idd dat ene glaasje wijn niet meer en neemt geen rosé biefstukje en filet americain maar die sigaretten kunnen ze maar niet laten liggen.




 
Quote
Navigatie


Reageren op Raad wil ongeboren kind eerder OTS
Naam
Bericht