Menu
 

Topic:

Vraag over IQtest

Bloem  schreef op: 15-06-2015 22:00:00
Hallo, ik heb een vraagje, hopelijk kunnen julllie mij helpen.
mijn dochter heeft een iq test (rakit) gedaan. nu wil school de resultaten, zodat ze haar gerichter verder kunnen helpen. Ze heeft dyslexie en heeft de vergoede behandeloping afgesloten.  Ik las in het andere topic dat de resultaten bij een volgende test (erg) zouden kunnen afwijken. Nu heeft ze (laag) gemiddeld gescoord. Ik ben nu bang dat als ik de resultaten vrijgeef dit al haar verdere schoolverloop gaat bepalen. ze zit nu in groep 7. Nu zit ik met een dilemma. De resultaten aan school geven zodat ze haar gerichter kunnen helpen of niet geven omdat ik dan door deze momentopname mijn dochter al richting een bepaald onderwijs wordt "geduwd".. Dit mede doordat de iq test maar 2 jaar geldig is. Ik vind het heel lastig, ik wil namelijk dat er vanuit school ook goed naar het niveau van mijn dcohter wordt gekeken. Dus mijn vraag..wel of niet vrijgeven? Of alleen ter inzage? Wat zijn jullie ervaringen?
 
Quote
Navigatie
RE: Vraag over IQtest
Bloem  schreef op: 15-06-2015 22:02:40
Sorry voor de spelfoutjes..ik heb dit op mijn telefoon getypt 
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Annie  schreef op: 15-06-2015 22:04:42
Als het goed is heb je behalve de cijfertjes ook een uitleg vij het onderzoek gekregen en aanbevelingen.
ALs je twijfeltr over de integriteit van school zou ik de adviezen en aanbevelingen delen maar de cijfertjes achterhouden.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Bloem  schreef op: 15-06-2015 22:11:04
we hadden de school idd de aanbevelingen gegeven..maar nu vragen ze explicitiet naar de cijfertjes. 
ik vraag me af waarom, wat dat voor meerwaarde heeft. Ik bem bang dat het haar verloop gaat bepalen. Aan de andere kant wil ik ook graag dat ze goed geholpen wordt. mijn gevoel zegt niet geven. Ik had ook gehoopt dat school genoeg had aan het advies en aanbevelingen.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Annie  schreef op: 15-06-2015 22:18:00
Wellicht kun je bij school de vraag terugleggen waarom ze zo graag de cijfertjes willen hebbn. Een cijfertje maakt geen begeleidingsplan. Bovendien heeft school toch ook zelf cijfertjes van de schoolprestaties van jullie kind. Komt dat een beetje overeen met de cijfers of zit er veel verschil tussen?  
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Bloe   schreef op: 15-06-2015 22:27:30
De resultaten komen goed overeen. Alleen aan de test zouden ze een schooladvies kunnen hangen. ik wil haar een kans geven zich te ontwikkelen zonder nu al een schooladvies op haar te plakken.. Ik had gehoopt dat school hiermee genoegen had genomen. Mijn gevoel zegt niet geven, mij verstand zegt wel geven anders helpen ze haar mischien niet meer...
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Orange   schreef op: 16-06-2015 05:50:25

Mijn dochter is onlangs gestest. Zo dyslectisch als een deur dus zit nog helemaal in de materie (helaas).

Maar ik snap je gevoel. Lastig. Als het verslag duidelijk is dan zou het rapport met cijfers niet uit moeten maken. Is de relatie met school goed? Fijne ib en leerkracht? Zo niet, dan je gevoel volgen en niet geven.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Annie  schreef op: 16-06-2015 07:32:55

Quote Bloe :
De resultaten komen goed overeen. Alleen aan de test zouden ze een schooladvies kunnen hangen. ik wil haar een kans geven zich te ontwikkelen zonder nu al een schooladvies op haar te plakken.. Ik had gehoopt dat school hiermee genoegen had genomen. Mijn gevoel zegt niet geven, mij verstand zegt wel geven anders helpen ze haar mischien niet meer...



dan zou ik ze niet geven en aan school aangeven dat de uitkomst uit de iq-test overeenkomt met haar schoolprestaties maar dat je het niet fijn vindt als dat cijfertje voor altijd in haar dossier komt te staan.
school kan haar helpen met de aanbevelingen, dat is belangrijker dan dat cijfertje. 

 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Bloem  schreef op: 16-06-2015 08:04:29
Bedankt voor jullie reacties. annie wat jij zegt is precies mijn gevoel..dat ga ik volgen een verslag is snel gegeven..maar gaat idd nooit meer uit het dossier. 
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Lisje  schreef op: 16-06-2015 08:57:25
Ze gaat dus volgend jaar naar groep 8. Dan heb je nu toch al 2x een voorlopig advies gehad?? Dat zal door een cijfertje echt niet drastisch veranderen. Maar verder je gevoel volgen.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Ano  schreef op: 16-06-2015 09:06:13
Als ik het goed begrijp is je dochter getest met een Rakit voor een dyslexie onderzoek, dat is een bijzondere keuze omdat meestal de WISC wordt afgenomen bij een kinderen vanaf 6 jaar. RAKIT is niet zo betrouwbaar namelijk.

Als haar citotoets resultaten niet anders zijn dan haar IQ dan kan ze toch niet uitstromen op een lager niveau. Of mis ik iets? Bij een IQ van 85 horen IV scores en een VMBO advies. Dan zou ik mij niet zo druk maken om de resultaten te geven. Dit onderbouwt namelijk het advies als ze voor bepaalde onderdelen lager gaat scoren.

Wist je trouwens dat je met passend onderwijs verplicht bent als ouders gegevens aan school te verstrekken die het verzorgen van passend onderwijs mogelijk te maken. Dus ook een IQ test.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Suus  schreef op: 16-06-2015 09:10:14
De Rakit wordt juist steeds vaker afgenomen ipv de WISC, omdat hij betrouwbaarder blijkt. Ik zou de gegevens wel geven, een kind in groep 7 is een duidelijker verhaal dan een 3 jarige.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Anne Mv 3  schreef op: 16-06-2015 09:16:04
Ik begrijp je motivatie om de cijfers niet te geven eigenlijk niet zo goed. De cijfers komen overeen met de schoolresultaten maar je schrijft dat je bang bent dat school zich minder goed inzet voor je dochter als ze de cijfers weten.
Heb je het idee dat je dochter onderpresteert of wil je haar liever op een hoger niveau hebben op het voortgezet onderwijs?
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Mv5  schreef op: 16-06-2015 09:33:34

Ik vraag mij af wat school met zo'n cijfertje wil. Die adviezen, die ze blijkbaar al hebben, lijken mij vele malen belangrijker. Daar kun je echt wat mee. En of dat cijfer nu 90 of 100 of 110 is, daar kan een school toch vrij weinig mee behalve hun eigen beeld bevestigen?
En hoezo verplicht in het kader van passend onderwijs? Is zo'n cijfertje daarvoor nodig dan? Volgens mij zijn er genoeg kinderen die nooit een test hebben gedaan en die hebben net zo goed recht op passend onderwijs. Daarbij vind ik dat school het advies moet baseren op wat dochter daar presteert en niet op een externe test. Persoonlijk denk ik ook dat ik het niet zou doorgeven, tenzij ik sterk het vermoeden had dat school er wat mee kan.

 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Smvn&d  schreef op: 16-06-2015 09:53:07
Mijn zoon heeft vorige week een iq test gehad, en school krijgt geen kopie. 
Ze mogen als ze hem willen bekijken, waar ik bij ben, maar verder niet, omdat ik ook niet wil dat dit in een dossier komt, ik wil dat ze naar mijn kind kijken en niet naar testjes.
Wij hebben deze test laten doen omdat onze zoon vreselijk vast liep, en de school absoluut niet door had wat het probleem was, waardoor we geen keuze hadden.

Ik heb de uitslag telefonisch aan school mede gedeeld, en dat hebben ze aangenomen, verder ook nergens meer omgevraagd.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Smvn&d  schreef op: 16-06-2015 09:55:37
mv5 dat gaat dus niet altijd op, wij hadden al lang het vermoeden dat zoon hoogbegaafd was, dit ook aangegeven bij school, maar op school doet ie of hij achterlijk is en liet dus en weinig zien, en school wilde gewoon niets.
Pas nu we iets zwart op wit hebben gaat de school pas wel serieus mee denken.
Ik snap best dat school niet alles kan zien, maar ik vind wel dat ze de ouders serieus moeten nemen. Ik heb nu een test moeten laten doen om mijn gelijk te halen, en mijn zoon is 2 jaar lang niet goed geholpen.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Suus  schreef op: 16-06-2015 10:14:09
Sis, zo dacht ik ook.... Dat gelul over cijfertjes, kijk gewoon.... Maar.... Inmiddels gaat mijn dochter van school, ga ik wat haren mee en begrijp ik het deels wel.... Kinderen laten niet alles zien altijd waardoor je het mist, aan de andere kant zijn er kinderen die voorlopen maar niet hb zijn.... Ook weer een andere aanpak. Een cijfer geeft iig aan dat een kind capaciteit heeft en de test geeft inzicht in het denken van het kind.... Het is een handvat. Daarnaast, dat zal bij jullie ook een optie zijn, zie ik mijn kind (ben zelf hb er), voor mij zijn ze normaal... Maar een juf kan nog zo goed zijn, als ze zelf een gemiddeld IQ heeft heeft ze geen benul van wat het inhoud. Uiteraard kent ze niet elke stoornis of IQ variant maar mijn ervaring is dat weinig mensen snappen hoe je denkt.... Hoge bomen vangen veel wind
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Mv5  schreef op: 16-06-2015 10:38:46

dat bedoel ik ook sis, bij jullie wil school pas iets gaan doen als ze een uitslag hebben. dan zou ik het wel doorgeven. maar in mijn ogen zegt zo'n aanbeveling veel meer dan een cijfertje. met een advies als; kind is hier en daar goed in, heeft met zus en zo moeite en het is dan handig om de stof op die en die manier aan te bieden kun je -lijkt mij- veel meer dan met; kind heeft een iq van ...
ik zou ook zo min mogelijk in een dossier willen hebben staan, alleen als dat noodzakelijk is om het kind te helpen.

 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Kyla  schreef op: 16-06-2015 10:39:36
Toch is een IQ test op een school met een goed uitgevoerd hb-protocol niet nodig. Sowieso begrijpen de meeste mensen niet wat zo'n cijfer zegt. Op de eerste school van onze oudste maakte het cijfertje van de iq-test ook bijna niks uit trouwens. De aanbevelingen deden ze zo goed als niets mee. Behalve een andere rekenmethode werd er helemaal niks voor hem gedaan. Uiteindelijk hebben we toen voor de kwadraat regio-school gekozen, waar hij met alleen hb-kinderen in de klas zat en dus voltijd onderwijs kreeg dat hierop was aangepast. Toen onze jongste zoon dus aardig voorliep met lezen en we het gevoel hadden dat hij met rekenen ook meer in zijn mars had, maar dit niet werd onderkend, besloten we dat we niet weer die weg wilden bewandelen. Wel erkennen dat hij anders denkt, maar dan vervolgens niet verder komen dan dat hij meedoet met zon. Onze jongste gaat nu ook naar een kwadraat school, maar dan in onze woonplaats. Zij bieden meer uitdagend werk aan in de klas, naast het geowne onderwijs. Er zijn op die school meerdere leerkrachten die hb-gespecialiseerd zijn en nu wordt mijn jongste eindelijk gezien voor wie hij is. Hij heeft geen IQ-test gedaan, maar op basis van zijn toetsen zijn ze gaan kijken wat bij hem past. Ook gaat hij volgend jaar deelnemen aan de plusklas. En dat zonder testen!



 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Suus  schreef op: 16-06-2015 10:40:13
Eens, maar school is wel verantwoordelijk dus ik begrijp ook wel dat ze de grondslag voor de aanbeveling willen weten. 
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Suus  schreef op: 16-06-2015 10:42:42

Quote Kyla:
Toch is een IQ test op een school met een goed uitgevoerd hb-protocol niet nodig. Sowieso begrijpen de meeste mensen niet wat zo'n cijfer zegt. Op de eerste school van onze oudste maakte het cijfertje van de iq-test ook bijna niks uit trouwens. De aanbevelingen deden ze zo goed als niets mee. Behalve een andere rekenmethode werd er helemaal niks voor hem gedaan. Uiteindelijk hebben we toen voor de kwadraat regio-school gekozen, waar hij met alleen hb-kinderen in de klas zat en dus voltijd onderwijs kreeg dat hierop was aangepast. Toen onze jongste zoon dus aardig voorliep met lezen en we het gevoel hadden dat hij met rekenen ook meer in zijn mars had, maar dit niet werd onderkend, besloten we dat we niet weer die weg wilden bewandelen. Wel erkennen dat hij anders denkt, maar dan vervolgens niet verder komen dan dat hij meedoet met zon. Onze jongste gaat nu ook naar een kwadraat school, maar dan in onze woonplaats. Zij bieden meer uitdagend werk aan in de klas, naast het geowne onderwijs. Er zijn op die school meerdere leerkrachten die hb-gespecialiseerd zijn en nu wordt mijn jongste eindelijk gezien voor wie hij is. Hij heeft geen IQ-test gedaan, maar op basis van zijn toetsen zijn ze gaan kijken wat bij hem past. Ook gaat hij volgend jaar deelnemen aan de plusklas. En dat zonder testen!






klinkt super! Maar ook dat is niet voor elk kind, voor mijn dochter zou dat een ramp zijn. Voor mijn zoon ook trouwens maar minder.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Smvn&d  schreef op: 16-06-2015 10:53:35

Quote Suus:
Sis, zo dacht ik ook.... Dat gelul over cijfertjes, kijk gewoon.... Maar.... Inmiddels gaat mijn dochter van school, ga ik wat haren mee en begrijp ik het deels wel.... Kinderen laten niet alles zien altijd waardoor je het mist, aan de andere kant zijn er kinderen die voorlopen maar niet hb zijn.... Ook weer een andere aanpak. Een cijfer geeft iig aan dat een kind capaciteit heeft en de test geeft inzicht in het denken van het kind.... Het is een handvat. Daarnaast, dat zal bij jullie ook een optie zijn, zie ik mijn kind (ben zelf hb er), voor mij zijn ze normaal... Maar een juf kan nog zo goed zijn, als ze zelf een gemiddeld IQ heeft heeft ze geen benul van wat het inhoud. Uiteraard kent ze niet elke stoornis of IQ variant maar mijn ervaring is dat weinig mensen snappen hoe je denkt.... Hoge bomen vangen veel wind



Dat snap ik, daar loop ik zelf ook al mijn hele leven tegen aan, en ik was ook heel erg verdrietig toen ik de uitslag kreeg, ook al wisten we het wel al van binnen, het doet echt pijn. Mensen zullen dat niet snappen, zeker niet de mensen die altijd zo lekker opschepperig zijn en hun kind zo slim vinden, maar het doet pijn, want ik weet waar hij de rest van zijn leven mee te maken heeft.

Ze hadden mij in elk geval serieus moeten nemen, ik weet best dat er veel moeders zijn die hun kind erg slim vinden, maar dan nog moeten ze het serieus nemen, zeker als een kind afwijkend gedrag vertoont wat absoluut de aanzet gaf dat we aan hb gingen denken. 

het lijkt allemaal zo mooi en makkelijk, maar ik ben ondertussen een beetje op van alles, en zit nog steeds met een kind die niet goed in zijn vel zit. Het enige wat ik wil is dat het goed met hem gaat. En ik vind het bizar dat ik cijfertjes nodig heb om dit voor elkaar te kunnen krijgen. Elk kind hoort dat te krijgen, cijfertjes moeten niet uitmaken. Wel valt er een rust over mij heen, ik hoef nu niet meer steeds te bewijzen en te verdedigen.. Maar ik hoop dat het nu beter word en hij wel goed bekeken word.
Want een IQ zegt niet als je geen goede hulp krijg, kijk alleen al naar mijzelf, nooit een diploma gehaald, uiteindelijk beland op een praktijk school, zonder de juiste begeleiding kom je helemaal nergens.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Smvn&d  schreef op: 16-06-2015 10:55:55
Kyla ook hier werkt dat dus niet zo, om bijv. op een leo school te komen, MOET je dat papiertje hebben, je kan niks zonder dat papiertje.
Ik heb onze zoon pas nu kunnen aanmelden. 
Er zijn zelfs scholen die voor een simpele plus klas al zoiets eissen.

Daarnaast is onze huidige school een hele leuke en goede school, als je kind gemiddeld is, daarna houd het op.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Suus  schreef op: 16-06-2015 10:56:02
Dat begrijp ik, mijn dochter heeft 6 jaar lang geen onderwijs gehad. Het is kut om te slim te zijn
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Smvn&d  schreef op: 16-06-2015 11:11:14
Niet alleen het slim zijn, dat is nog wel onze minste zorg, maar alles erom heen, de faalangst, het hoofd verder zijn dan de handjes kunnen, andere kinderen niet begrijpen. Dingen heel logisch vinden die andere niet logisch vinden. hoevaak ik wel niet als antwoord krijg 'dat weet je toch' pff. Het is allemaal erg lastig.
Ik zit echt nog even in de knoop ermee. Maar goed we kunnen nu verder in elk geval.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Kyla  schreef op: 16-06-2015 11:16:43
Snap ik ook Sis en Suus, dat is echt zwaar kl8te. Wij hadden het geluk dat er dat schooljaar gelukkig een kwadraat regioschool gestart was waar onze oudste heen kon. Hij zat op dat moment in groep 6, maar zat al op groep 8 niveau... alles zelf aangeleerd. Wij waren al aan het denken om weer terug naar de randstad te verhuizen...Voor die school heb je inderdaad wel een IQ-test met cijfertje nodig. Voor de plusklas waar mijn zoon naartoe zal gaan zijn alleen aanbevelingen nodig. Ik denk dat als mijn oudste naar diezelfde school had gekund die regio-school misschien niet eens nodig was geweest.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Suus  schreef op: 16-06-2015 11:23:40
Sis, alles er omheen bedoel ik ook 
kyla, er zijn heel veel onderpresteerders.... Hoe zien ze die bij jull e zonder IQ test?
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Kyla  schreef op: 16-06-2015 11:36:40
Ik weet dat ze met name kijken hoe het kind een toets/ zijn werk maakt. Mijn jongste maakte namelijk regelmatig fouten in zijn rekenwerk. Op zijn vorige school zagen ze wel dat dit niet de typische fouten waren, maar schoven ze dat op een andere manier van denken, zagen ze dat hij beter moest kunnen en verder was het klaar. Op zijn huidige school was dat een reden om door te toetsen. Hij zit nu in groep 4 en begin dit jaar hebben ze E5 afgenomen, daar scoorde hij een B op. daarbij zagen ze dat dit eigenlijk kwam door het onderdeel klokkijken en het omrekenen van meters en centimeters, maar dat zijn rekenkundig inzicht hoog was. Ook krijgt hij nu duidelijker instructie bij zijn rekenwerk, wat op de andere school niet was. Omdat hij het allemaal wel snapte, dachten ze dat hij de opdrachten ook "vanzelf" snapte. Zo gaan ze hem volgend jaar in de combi-klas 5/6 rekenwerk op groep 6 nievau laten doen, nadat ze de hiaten van groep 5 weggewerkt hebben. Volgens mij is het wel de bedoeling dat ze het rekenwerk zoveel mogelijk uitspreiden zodat hij niet te ver voorkomt. De tijd die hij overhoudt gaat hij dan naar de plusklas en als het nodig is krijgt hij ook levelwerk.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Suus  schreef op: 16-06-2015 11:39:49
een hb-er die slecht scoort, hoe wordt die dan gezien als hber?
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Smvn&d  schreef op: 16-06-2015 11:40:13
Kyla ik snap wat je bedoeld, maar mijn zoon laat op school alleen zien wat hij moet kunnen.
Zelfs met het alfabet, ze leerde elke zoveel tijd een nieuwe letter, hij kon ze allang allemaal, kon al lezen ook, maar op school deed ie alsof hij alleen de letters kende die hij daar geleerd had. Hij is vooral bezig met niet anders zijn en alles het zelfde doen.
Dus weigerd ook gewoon dingen te laten zien, hij weet heel erg goed wat hij hoort te kunnen op school, kijkt naar andere kinderen, en doet dat ook. Hij zal daar echt niet laten zien dat hij beter kan rekenen als menig kind uit groep 5.. Want dat hoort ie niet te kunnen.

Thuis deed hij al die dingen wel, maar het werd niet eens geloofd. Zelfs een keer de opmerking gehad dat hij niet erg slim was omdat hij nooit ergens antwoord op wist in de kring, tijdens een gesprekje waarin ik aangaf hij zich verveelde..
dat is gewoon totaal niet verder kijken als je neus lang is, van school dus.
 
Quote
RE: Vraag over IQtest
Vera  schreef op: 16-06-2015 11:46:35
Sis heb je de uitslag al? Wil je die met ons delen? 
Weet jij (en anderen) wat het grote verschil tussen perforaal en IQ ligt? En hoe men dit op denkt te lossen?
Ons kind is onlangs getest, nog geen uitslag maar de tester vermoedde een groot verschil in performaal en nog iets..... Wat is het en wat doen ze aan dat verschil?
 
Quote
Navigatie


Reageren op Vraag over IQtest
Naam
Bericht