Menu
 

Topic:

Mag dit zomaar?

Even Zo  schreef op: 10-06-2015 18:49:16

Hoi allemaal,


Hoewel ik normaal onder mijn eigen naam post, doe ik het nu liever anoniem ivm privacy van alle betrokkenen.


Een naast familielid van mij is een paar jaar geleden gescheiden. Toen hadden ze drie kinderen onder de 12.
Zij werkt niet, dus ging de bijstand in. In het echtscheidingsconvenant stond dat zij geen partneralimentatie zou ontvangen en dat hij daar tegenover de schulden en de hypotheek op zich zou nemen. Dit toen tot volle tevredenheid van beide partijen.
Kinderalimentatie werd berekend en ook door beide partijen geaccepteerd.


Zij woont ondertussen bij haar nieuwe vriend (géén geregistreerd partnerschap), deze vriend betaalt alimentatie voor zijn ex en kinderen.
Ex-man heeft ondertussen een nieuwe vriendin, woont hier officieel niet mee samen.

Ex-man heeft regelmatig verzuimd alimentatie te betalen, of betaalde (soms in overleg, soms niet) wanneer het hem uitkwam.


Vandaag ontving zij een aangetekende brief van de rechtbank waarin medegedeeld werd dat de alimentatie met ruim de helft verminderd wordt. Dit met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015.


Zij wist niet dat dit opnieuw berekend zou worden en haar inkomsten zijn bij de tegenpartij niet bekend en ook als zodanig ingevuld op de nieuwe berekening. Volgens tegenpartij ontvangt zij kindgebonden budget, wat helemaal niet zo is.
Mag dit zomaar gedaan worden, op deze manier?

Daarbij komt het er op neer dat haar nieuwe partner mee moet betalen in het onderhoud van haar kinderen, terwijl ik op internet overal lees dat dit alleen moet wanneer er sprake is van geregistreerd partnerschap.
In principe betaalt hij al volop mee, de kinderen wonen bij hem in huis.
Maar zoals het nu gaat, betekent dit dat hij de alimentatie voor zijn eigen kinderen en ex-partner niet meer kan betalen door dit.

Het oudste kind zorgt voor heel veel extra kosten door bepaalde problematiek en ook voor het tweede kind worden kosten gemaakt bovenop normaal levensonderhoud.
Nu betalen moeder en haar partner al deze kosten, deels van de kinderalimentatie. Maar met zoveel minder kinderalimentatie is dit niet meer te bekostigen voor ze.

Wat zijn de rechten en plichten in deze situatie?




 
Quote
Navigatie
RE: Mag dit zomaar?
Kees  schreef op: 10-06-2015 19:27:32
alimentatie wordt berekend op de leeftijden van de kinderen, dus dat dit wijzigt per zoveel tijd is dan logisch.

ook als vader minder inkomsten ontvangt zal er een herberekening plaatsvinden.

waarom zou vrouw geen KGB ontvangen?
meestal is dit natuurlijk het geval + kinderbijslag + andere evt extra toeslagen worden in mindering gebracht op het totaal bedrag wat kinderen op deze leeftijd kosten.

dit is allemaal wettelijk vastgelegd.

als zij andere onkosten maakt , dus extra zaken bijv. tbv sport, gezondheid e.d zal dit opgenomen moeten worden in bijv het ouderschapsplan zodat deze kosten, los van de alimentatie, gedeeld kunnen worden tussen beide partijen.

is vrouw samenwonend met haar nieuwe partner zijn zij voordeurdelers, dus toeslagpartners en zal dit in mindering worden gebracht op toeslagen evt
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Even Zo  schreef op: 10-06-2015 19:34:33
Qua leeftijd lijkt me idd logisch. Kinderen zijn nu 2 jaar ouder dan toen; oudste nu 13 en jongste 7.
Vader is in de afgelopen twee jaar meer gaan verdienen, volgens de berekening die er bijzat.
KGB ontvangt moeder niet, inkomen van nieuwe partner is daarvoor iets te hoog.
De extra kosten zijn tot nu toe nooit gedeeld, maar wanneer de alimentatie op deze manier veranderd is, zal dat wel gaan moeten omdat het anders niet te betalen is.

Maar kan vader zomaar naar de rechter stappen, zondar dat moeder hiervan weet?
Zij wist echt nergens van en kreeg vandaag dus aangetekend per post dat het met terugwerkende kracht gewijzigd is. Is toch vreemd dat zij zich niet heeft kunnen verweren?
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Kees  schreef op: 10-06-2015 19:38:19
ja volgens mij kan dit gewoon zo gaan.
bij hem is er ws iets veranderd qua inkomsten anders gaat een rechter ook niet akkoord.

zij kan in verweer gaan als zij echt in de problemen komt natuurlijk.
maar in principe is dit een recht van vader....(hoe idioot ook en niet zo netjes om het even in de groep te gooien)

ten alle tijden kun je dit wijzigen, mits je goeie argumenten en bewijzen hebt
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Even Zo  schreef op: 10-06-2015 19:41:51

Zijn inkomen is omhoog gegaan.


Als reden wordt het veranderde belastingstelsel aangevoerd (logisch dat het daardoor wat verandert) en het feit dat zij is gaan samenwonen.

Ze kan bezwaar indienen, maar ik dacht dat verweer tijdens de "rechtzaak" is en bezwaar er na.
Vind het echt bizar dat er een rechtzaak is over jou, jouw kinderen en inkomen is, zonder dat je daarvan op hoogte gesteld moet worden

 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Samira  schreef op: 10-06-2015 19:44:39
Blijkbaar kan dat inderdaad zomaar. Mijn ex kreeg ook geen bericht toen de scheiding uitgesproken was, ik wel. Wel kreeg hij de mogelijkheid in verweer te gaan enz, enz.
Nu had alleen ikzelf een advocaat en de scheiding was eenzijdig ingediend, maar ik vind het persoonlijk te belachelijk voor woorden dat degene waar het om gaat geen bericht krijgt!
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Kees  schreef op: 10-06-2015 19:46:39
het ligt er natuurlijk ook aan wat zij hierover in hun convenant hebben afgesproken.
als er geen ' huppeldepup-beding' is genoemd (ben effe kwijt hoe het heet) dan kan dit dus zo gewijzigd worden inderdaad

het feit is dat zij samenwoont dus dat er een nieuw persoon is ontstaan die zorg kan dragen voor de financieen.

serieus...het werkt zo.
gevoelsmatig echt raar he, maar het kan
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Even Zo  schreef op: 10-06-2015 19:50:37
Weet welk beding je bedoelt, dat hebben ze idd niet.

Dan gaat het er dus op neerkomen dat stiefvader voor zijn stiefkinderen moet betalen en daardoor zijn eigen kinderen en ex-partner niet kan betalen. Bizar toch?

Ik vind het ook echt zo raar, Samira!

Moeder gaat sowieso morgen een advocaat bellen, uitzoeken of in bezwaar gaan zin heeft. Anders is dat zonde van het geld
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Kees  schreef op: 10-06-2015 19:53:22
ja nieuwe gezinssituatie, dus is er een nieuwe betaler...idioot toch.
maar moeder kan vader niet contacten en uitleggen dat ze niet rond kan komen nu?
ze kunnen samen geen regeling treffen?
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Samira  schreef op: 10-06-2015 19:54:12
Beetje onduidelijk opgeschreven, tijdens de procedure kreeg hij wel de mogelijkheid om in bezwaar te gaan, tot in den treure de tijd zelfs... Maar de uitspraak kreeg hij niet, zo bizar!

Het is inderdaad van de gekke dat stiefvader "opdraait" voor de kosten van de kinderen van zijn partner en daardoor zijn eigen kinderen niet meer kan steunen. En dat noemen ze recht in Nederland....
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Even Zo  schreef op: 10-06-2015 20:05:35
Nee Kees dat gaat m niet worden, vader loopt momenteel vooral zn geslachtsdeel achterna en denkt aan zichzelf.
Er is meerdere keren gesproken, hij gaf aan dat hij minder wilde betalen omdat hij de draagkracht niet zou hebben. MOeder gaf aan dat ze het niet redden zonder zijn bijdrage, zeker niet met alle bijkomene kosten rondom de kinderen.
Hij heeft 1x, na overleg, later betaald en een keer niet betaald.
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Onsjanneke  schreef op: 10-06-2015 20:14:34
Maar de echte reden dat de rechter dit zonder verdere zitting heeft gewijzigd lijkt mij idd de veranderde wetgeving. Daardoor veranderde het per 1-1-2015 niet een beetje maar heel erg veel.

Sinds die datum kan de vader de alimentatie niet meer bij de inkomstenbelasting opvoeren als kosten levensonderhoud, maar krijgt in plaats daarvan de moeder een hoger kgb.

Geheel terecht dus, als het goed is blijft het totale bedrag wat voor de kinderen te besteden is ongeveer gelijk. Alleen komter er minder rechtstreeks via vader en meer via de belastingdienst.


Er kunnen nog 1001 ander dingen spelen, en als die er echt toe doen qua hoogte van de alimentatie, dan zal moeder zelf en herberekening moeten aanvragen.

Maar dat heeft niets met deze uitspraak van de rechter te maken. Dit is puur nav de wetswijziging per 1 januari. Die zal bij veel mensen op de mat vallen.
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Onsjanneke  schreef op: 10-06-2015 20:17:47
Oh en een tip:

Haar nieuwe vriend kan natuurlijk ook op basis van die wetswijziging aanvragen of zijn bruto alimentatie omgezet kan worden in een netto bedrag. Zijn ex krijgt als het goed is ooo meer kgb.
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Ladyb  schreef op: 10-06-2015 20:17:52
Maar als de rechter dit besluit neem ik aan dat de vader idd het geld niet heeft. Een rechter beslist dit echt niet zomaar, maar wel raar en vervelend dat dit kan zonder op de hoogte gesteld te worden. 

Werkt de moeder momenteel ? Vind het raar om er vanuit de gaan dat de stiefvader nu moet betalen voor de kinderen en dat deze mensen niet rondkomen zonder de alimentatie. Ik ben het met je eens dat er alimentatie voor de kinderen betaald moet worden maar waarom kan de moeder ook niet bijdragen ?
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Even Zo  schreef op: 10-06-2015 20:19:16
De wetswijziging was 1 van de twee redenen en daardoor zal het idd wel veranderd zijn. Maar het bericht van de rechtbank geeft duidelijk aan dat vader een verzoek ingediend heeft vanwege de wetswijziging én vanwege de veranderde situatie van moeder.

Maar goed, we zullen het afwachten, kijken wat de advocaat gaat zeggen.

Bedankt voor jullie reacties! 
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Smvn&d  schreef op: 10-06-2015 20:54:01
Dat veel hogere kgb geld toch alleen voor alleenstaande ouders?
Moeder heeft een nieuwe vriend, woont samen en is dus niet meer alleenstaand en heeft daar dus al geen recht meer op.

moeder krijgt vast ook geen bijstand meer, vanwegen inkomen partner (dat niet laag is als er geen recht is op kgb) moeder werkt niet, dus vandaar dat de nieuwe vriend overal voor opdraait? Die moet dus in zijn eentje het hele gezin onderhouden, en zijn eigen kinderen en ex nog eens..

Maar een rechter doet dat niet zomaar inderdaad, dus het zal vast mogen en kunnen, hoe lullig ook. Dat geld was haar enige inkomen waarschijnlijk.
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Kees  schreef op: 10-06-2015 21:05:34
zodra je je huis deelt ben je ineens een toeslagpartner he?
gaan ze ervan uit dat diegene dus alles deelt en zorg draagt voor je ook.

was dit altijd al?

vriendin van me woont noodgedwongen bij haar moeder met haar kinderen.
zij wordt gekort op haar uitkering, geen toeslagen niks.
ook haar moeder wordt gekort op toeslagen en aow.

je kan maar beter niet gaan samen wonen als je dit allemaal leest...

aan de andere kant: ga eens in man zn schoenen staan: hij betaalt ws een flink bedrag alimentatie, ex-vrouw werkt niet en leeft gezellig met nwe partner.
zou ik ook echt de balen van hebben denk ik...hij maar schuiven en zij ontvangen
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Even Zo  schreef op: 10-06-2015 21:10:28
Helemaal mee eens Kees, in een normale situatie!
Moeder kan vanwege gezondheid weinig tot niet werken en is momenteel dagelijks bezig met heel veel zaken rondom de kinderen. Al zou ze willen werken, het is momenteel niet mogelijk.

Zei al tegen moeder, op deze manier zou je partner nog bij je weggaan
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Jomi  schreef op: 10-06-2015 21:45:12
Ik vind het ergens wel logisch. Zij woont nu samen waardoor er veel kosten nu ook lager/gedeeld worden (huur, gas, boodschappen)
Dat zij niet werkt moet er buiten staan want hij betaald geen partnerallimentatie.

Dat zij geen bijstand meer krijgt is een consequentie van het samenwonen, dat kan je de vader niet aanrekenen.
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Jomi  schreef op: 10-06-2015 21:45:15
Ik vind het ergens wel logisch. Zij woont nu samen waardoor er veel kosten nu ook lager/gedeeld worden (huur, gas, boodschappen)
Dat zij niet werkt moet er buiten staan want hij betaald geen partnerallimentatie.

Dat zij geen bijstand meer krijgt is een consequentie van het samenwonen, dat kan je de vader niet aanrekenen.
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Mij  schreef op: 11-06-2015 06:02:17
Het gaat dus om mij.
hij heeft op basis van onjuiste gegevens dit voor elkaar gekregen, hij heeft wel degelijk draagkracht, ik woon samen zonder geregistreerd partnerschap dus mijn vriend hoeft mijn kids niet te onderhouden, kgb krijg ik niet want mn vriend zit net boven de grens. Het enigste wat er bij hem verandert is sinds de scheiding is dat hij meer is gaan verdienen (300euro). Dus waarom zou hij nu opeens geen draagkracht meer hebben. Ik ga straks mn advocaat contacten en hopelijk sta ik sterk, want mijn vriend kan ons onmogelijk onderhouden wegens schulden. Bedankt allemaal voor het meedenken xx
 
Quote
RE: Mag dit zomaar?
Mamajaxx  schreef op: 11-06-2015 17:33:47
Ik betaal ook mee aan de alimentatie voor mijn stiefzoon..
Wij wonen samen zonder geregistreerd partnerschap. Maar de vaste lasten worden nu niet door 1 iemand gedragen maar door 2 mensen.

Zodra nieuwe partner van ex vriendin ook ingeschreven staat op haar adres zal ook hij mee moeten betalen in de kosten en zal de alimentatie voor ons dus omlaag gaan. Zij draagt dan de vaste lasten ook niet meer alleen.. en aangezien je samen de kosten van het kind moet delen zullen hun het dus ook samen moet delen.
 
Quote
Navigatie


Reageren op Mag dit zomaar?
Naam
Bericht